De maatschap

De maatschap is een vierdelige dramaserie over een Nederlandse advocatenfamilie en is geïnspireerd door de familie Moszkowicz. De serie wordt vanaf 25 januari 2017 uitgezonden op NPO 2.

De maatschap
Vanaf woensdag 25 januari om 20.25 uur op NPO 2

Yehudi Moszkowicz probeert bij de rechter een uitzendverbod af te dwingen van De maatschap. De VPRO ziet een proces met vertrouwen tegemoet. Lees hier waarom. 

De hoofdrollen in De maatschap worden gespeeld door Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Guy Clemens, Daan Schuurmans, Diederik Ebbinge, Xander van Vledder en Katelijne Verbeke. De regie is in handen van Michiel van Jaarsveld.

De serie vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van het familie-imperium Meyer. Voor De maatschap hebben de schrijvers Hein Schütz en Alma Popeyus zich laten inspireren door de familiegeschiedenis van de bekende Nederlandse advocatenfamilie Moszkowicz. 

Van de grond af bouwt de jonge Matthias Meyer een advocatenimperium dat in het naoorlogse Nederland zijn weerga niet kent. Niet alleen dat, hij bouwt een familie. Een hecht gezin, samen één tegen de rest. Zijn vier zonen zullen zijn inzet, zijn flair en zijn intelligentie verder uitdragen. Met z'n vijven trotseren de Meyers de boze buitenwereld. Maar de vanzelfsprekende loyaliteit van de vier zoons aan hun vader en aan elkaar wordt van binnenuit ondermijnd. Naast deze familiegeschiedenis gaat De maatschap over de ontwikkeling van de (straf)advocatuur in Nederland.

Zowel scenarioschrijvers Hein Schütz en Alma Popeyus als regisseur Michiel van Jaarsveld hebben hun sporen verdiend op het gebied van dramaseries voor de televisie. Van Jaarsveld was eerder verantwoordelijk voor succesvolle serie Stellenbosch en recent de serie Sams Kerst. Schütz en Popeyus zijn bekend van onder andere bekroonde series als Eileen, De Enclave en Offers. Dutch Mountain Film produceerde eerder de veel bekroonde dramaserie Den Uyl en de affaire Lockheed en films als Kauwboy en De Dominee.

De maatschap kwam tot stand met steun van het Mediafonds.

synopsis van de maatschap

Opgegroeid in een warm gezin, uit Duitsland gevlucht, door de oorlog achterhaald, keert Matthias Meyer, 18 jaar oud, in 1945 uit Auschwitz terug in Maastricht. Zijn familie is vermoord, de winkel van zijn vader leeggeroofd. Een boerenfamilie biedt hem werk en onderdak; de lieve jonge dochter Mieke heelt zijn wonden. Vastbesloten te overleven en zich er nooit meer onder te laten krijgen, sticht Matthias met Mieke een gezin: hun vier zoons zullen de naam Meyer voortzetten. Zelf zet hij, met tomeloze energie, een voor die tijd opmerkelijke carrière in, in de strafrechtadvocatuur: misdadigers verdedigen, in zijn ogen underdogs, tegen de overmacht van de overheid.

Onder druk van hun vader zullen zijn zoons een voor een in de advocatuur belanden: de ijverige Jakob, de hulpbehoevende Aron, vaders oogappel Benjamin, en Theo, de enige die zich af en toe tegen de patriarch verzet. Juist hij studeert als eerste af, de jongste strafpleiter ooit en kroonprins van de Meyerdynastie.

Halverwege de jaren tachtig vormen de vier zoons met hun vader een ijzersterk merk: Meyer. Maar dan komt Theo zelf in de problemen bij justitie vanwege zijn heroïneverslaving. Ondanks de schade die Theo de familienaam bezorgt, spant Matthias zich in om de verloren zoon te helpen. Wanneer Theo desondanks terugvalt in zijn oude patronen, verklaart Matthias hem dood en wordt hij uit de maatschap gezet.

Terwijl Aron en Jakob de zaak draaiende houden, kiest Matthias zijn jongste zoon Benjamin als zijn opvolger. Hij neemt hem mee naar de meest spectaculaire processen. De media worden steeds belangrijker in de rechtsspraak en de getalenteerde Benjamin geniet van alle aandacht.

Wanneer  patriarch Matthias Meyer een beroerte krijgt en moet revalideren, groeit de rivaliteit onder de drie broers en schurkt Benjamin, in zijn honger naar vriendschap en bewondering, gevaarlijk dicht tegen zijn beruchte cliënten aan. Benjamin weet niet te voorkomen dat zijn ambitie hem de onuitwisbare reputatie van sjoemelende advocaat bezorgt. Zijn flamboyante levensstijl wordt hem fataal wanneer de fiscus een onderzoek instelt naar zowel hem als de maatschap. De broers Aron en Jakob rest niets anders dan Benjamin uit de maatschap te zetten. Als vervolgens Aron ook uit de advocatuur dreigt te worden gezet, komt het voortbestaan van de maatschap in gevaar.

Matthias is hersteld van zijn beroerte en hij vraagt zijn vrouw Mieke om al zijn zoons bijeen te roepen, ook de verloren zoon Theo moet komen; zijn dromen over de maatschap mogen dan vervlogen zijn, zijn wens een hechte familie te zijn is nog springlevend.