Activisme is helemaal terug van weggeweest. Er zijn mensen die de huidige maatschappij met haar oude patronen en denkbeelden als een groot probleem zien. Zij gaan strijdbaar de barricade op om daar verandering in te brengen.

Tim volgt 5G-activist en complotdenker Emil naar een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Daar leert hij over een verband tussen straling en corona. Het blijkt nog maar het topje van de ijsberg. Daarnaast onderzoekt Tim met kunstenares en activist Sioejeng anti-Aziatisch racisme. En hij bezoekt de mannelijke feminist Kevin, die door middel van KravMaga, een vecht- en zelfverdedigingssysteem, een vrouwenleger probeert te creëren.

in deze aflevering

Sioejeng strijdt tegen anti-Aziatisch racisme

waarom?

Sioejeng is een tweede generatie Chinese Nederlander en merkte al op vroege leeftijd dat ze niet alles kan doen wat de witte Nederlanders om haar heen wel kunnen. Het viel haar op dat Aziatische minderheden in het racismedebat structureel worden overgeslagen, en zelfs bij andere minderheden is er een blinde vlek voor mensen met Oosterse afkomst. Met het coronavirus maakte racisme naar Chinezen een flinke opmars. Door bij protesten zoals de Black Lives Matter-beweging en online haar stem te laten horen wil ze mensen bewust maken van de racismeproblemen in de maatschappij.

de voordelen

Het racismedebat is de afgelopen maanden flink opgelaaid en Sioejeng ziet dat steeds meer mensen bewust worden van racisme naar Aziaten. Ze vindt steeds meer bijstanders en meer mensen horen en begrijpen de protestanten. Personen in haar omgeving geven aan dat ze inmiddels beter begrijpen waarom ze zich al jaren zo boos maakt.

de nadelen

Er zijn nog altijd veel mensen die racistische opmerkingen afdoen als grapjes. Want dat heeft tijd nodig, zoals haar witte vriend ook tijd nodig had om mee te groeien in haar ontwikkeling. De relatie met haar ouders is goed maar er heerst wel een generatiekloof: zij vinden dat haar activisme te fanatiek is. De Chinese cultuur is conflict mijdend en haar ouders maken zich zorgen dat ze zo actief is in protesten op straat.

Emil is overtuigd van schaduw-regeringen

waarom?

Als veteraan heeft Emil veel ellende meegemaakt. Hij begon te beseffen dat onze regeringen niet uit zichzelf handelen maar dat ze worden ingefluisterd door onzichtbare instanties met het doel om controle over de bevolking uit te oefenen. Wat de burger van de overheid ziet is allemaal gescript. Emils uitgangspunt is dat hij niets zeker kan weten, maar er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat het coronavirus met opzet is verspreid zodat de wereldbevolking met een smoes ingeënt kan worden met een middel dat de burger vatbaar maakt om via straling – zoals in het nieuwe 5G netwerk – beïnvloed of bestuurd te worden. Daarom strijdt hij tegen de coronamaatregelen en het 5G-netwerk.

de voordelen

Emil heeft het gevoel dat hij eindelijk wakker is geworden. Als zijn theorie waar is stevenen we af op een maatschappij waarin niemand meer vrij is, en dus ziet hij zijn activisme als het vieren van onze vrijheid. Juist nu, in onzekere tijden met een globale lockdown, vindt hij veel bijstanders die ook inzien dat er mogelijk meer aan de hand is en net als hij de barricades op gaan.

de nadelen

Zijn zorgen worden vaak weggezet als complottheorieën, maar hij noemt zichzelf liever een complot-realist. De gevolgen van zijn theorie wegen echter zwaar, want schaduwregeringen zijn volgens hem ook de oorzaak van de grote conflicten in de wereld zoals religieuze oorlogen. Zijn sociale kring vond het altijd lastig om mee te gaan in zijn gedachten, hoewel sinds de pandemie meer mensen naar hem toe komen die geïnteresseerd zijn in zijn alternatieve verklaring.

Kevin is feminist en gelooft niet in pacifisme

waarom?

Kevin zag als portier dagelijks seksueel overschrijdend gedrag door mannen. Ondanks zijn opvoeding in een machocultuur ziet hij nu in dat vrouwen zich beter moeten kunnen verdedigen tegen mannen. Hij gelooft niet dat geweldloos protest werkt en geeft cursussen in zelfverdediging waarin een flinke klap op de neus of tussen de benen een beproefde oplossing blijkt te zijn om aanranders tegen te houden.

de voordelen

Aan de vele berichtjes die hij krijgt van ex-studenten merkt hij dat veel vrouwen hem dankbaar zijn. Zo draagt hij bij aan een wereld waarin vrouwen voor zichzelf kunnen opkomen en hoopt hij dat mannen gaan beseffen dat vrouwen geen lustobjecten zijn. Zijn werk is voor hem een bevestiging dat geweld soms nodig is om verandering teweeg te brengen – zo zijn immers de meeste veranderingen in de geschiedenis tot stand gekomen.

de nadelen

Kevin schrijft online blogs over feminisme. Daar wordt hij regelmatig uitgemaakt voor geslachtsverrader; hij leert immers vrouwen om gewelddadig te zijn naar mannen. Ook valt zijn standpunt tegen pacifisme niet in goede aarde. Sommige mensen vinden zijn aanpak bij voorbaat slecht omdat geweld volgens hen geen optie mag zijn. De berichtjes die hij krijgt van ex-studenten zijn tevens dubbel: hoewel zijn aanpak werkt, betekent de grote hoeveelheid aan berichten wel dat vrouwen nog te vaak in bedreigende situaties terecht komen.

bekijk ook