Dit jaar zijn we 75 jaar bevrijd. Omdat we niet massaal de straat op kunnen om dit te vieren hebben wij een overzicht gemaakt van de mooiste Nooit Meer Slapen afleveringen over de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en vrede. Veel luisterplezier!

Marjolijn van Heemstra

Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra duikt voor haar nieuwe roman En we noemen hem in de archieven van haar familiegeschiedenis. Frans van Heemstra, die op sinterklaasavond een bom liet ontploffen in het huis van een NSB’er, werd een held in de familie. Een zoektocht in het verleden naar de waarheid. Ester Naomi Perquin spreekt met Marjolijn van Heemstra.

Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is als arts-onderzoeker verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en Harvard University in Boston. Hij is initiatiefnemer en samensteller van Wie herdenken wij op 4 mei?, een boek over de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Met ruim 150 visualisaties laat het boek zien wie de slachtoffers zijn en hoe ze aan hun einde kwamen. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Goudsmit.

Melcher de Wind

Melcher de Wind is historicus en zoon van arts en psychiater Eddy de Wind. Zijn vader overleefde Auschwitz en schreef het boek Eindstation Auschwitz, een verslag over het concentratiekamp zoals nooit eerder is beschreven. Nu, precies 75 jaar geleden nadat de Russen het kamp bevrijdden, wordt het boek uitgegeven. Pieter van de Wielen spreekt met Melcher de Wind

Coen Verbraak

Journalist Coen Verbraak maakt vanaf midden jaren tachtig grote portretterende interviews en profielen voor krant, radio en televisie. Ook maakte hij verschillende documentaires, zoals Getekend, veteranen in therapie. Van zijn hand verschijnt nu het boek Oorlogskinderen, waarin hij verhalen heeft opgetekend van mensen die als kind de oorlog hebben meegemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Coen Verbraak.

Aafke Romeijn

Op 5 mei spreekt Pieter van de Wielen met muzikant en schrijver Aafke Romeijn. Ze lanceert samen met haar zus de podcast De familie Romeijn, waarin ze op zoek gaat naar de waarheid achter familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog.