OVT

OVT 23 oktober

OVT is deze week te gast op de Pier in Scheveningen. Met de geschiedenis van de Indorock die hier tot bloei kwam, een optreden van de legendarische Indorockband The Crazy Rockers en aandacht voor de Atlantikwall die hier ooit langs de kust liep. Daarnaast o.a. misdadige meisjes, de verjaardag van Lucky Luke en misverstanden over Mars.

documentaire het spoor terug: 50 jaar the crazy rockers (herhaling uit 2009)

In 2009 maakte Paul van der Gaag ter ere van het 50-jarig jubileum van The Crazy Rockers een documentaire over de oudste nog spelende rockband van Nederland. Zondag 23 oktober zijn ze weer te gast in OVT, maar wie benieuwd is naar het hele verhaal achter deze legendarische band die kan hier de docu terugluisteren. 

rondje pier

Jos Palm bespreekt met een visser van vereniging De Pierewaaier of ze een beetje willen bijten en plaatst het een en ander in historische context. 

de geschiedenis van de indorock

Den Haag is de stad van de Nederbeat, maar meer nog de stad van de Indorock, die aan de Nederbeat vooraf ging. Al in de jaren vijftig werd in heel de stad in achterafzaaltjes op elektrische Hawaïgitaren de muziek gespeeld die later bekend werd als Indorock.
Leon Donnars, kenner van de Indorock, komt vertellen over zijn grote liefde

marsgekte

Eindelijk was het deze week zover: de Europese sonde Schiaparelli landde op Mars. Het ruimtevoertuig is vernoemd naar Giovanni Schiaparelli, de negentiende-eeuwse astronoom die van alles waarnam op de planeet.
De Italiaanse astronoom en andere wetenschappelijke Marsmannetjes uit de historie komen ruim aan bod in het boek Mensen op mars.
De auteur, Joris van Casteren, komt praten over de Marsmanie.

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

paneldiscussie de bezeten wereld: oranje prijst zichzelf uit de samenleving

Ze verkopen onderhands nationaal kunstbezit ten eigen bate, eisten compensatie toen ze ook eens vermogensbelasting moesten betalen, en drukken al jaren zwaar op de rijksbegroting. De Oranjes zijn misschien wel het duurste koningshuis op aarde.

Reden te over om 23 oktober in onze opinierubriek De Bezeten Wereld met Tamarah Benima en Wim Berkelaar te discussiëren over de stelling: “De Oranjes prijzen zichzelf uit de samenleving.” Wat vindt u? Stem hier en laat uw mening achter. 

atlantikwall

Eind 1941 werd in opdracht van de Duitsers begonnen aan de Atlantikwall, het megalomane verdedigingswerk langs de Europese kust. De verdedigingslinie liep van het puntje van Noorwegen tot en met de Frans-Spaanse grens. In Den Haag en Scheveningen moesten mensen, huizen en straten plaats maken voor tankgrachten, drakenmuren en tankwallen.
Broers Jacques Hoogendoorn (beheerder bunkercomplex) en Piet Hoogendoorn (bestuurslid Atlantikwall Museum Scheveningen) zijn te gast.

lucky luke 70 jaar

Dit jaar viert de “poor and lonesome cowboy” Lucky Luke zijn 70e verjaardag. In 1946 tekende de Belgische Maurice de Bevere – pennaam Morris – zijn eerste strip over de onverstoorbare cowboy. “Morris” bekwaamde zich in het vak door filmfoto’s van westerns uit de bioscoop mee te pikken en thuis vlijtig na te tekenen. En wat Sergio Leone betekende voor de Western op het witte doek, dat betekende Morris voor de Western in stripvorm – “frietenwestern” Lucky Luke groeide zelfs in de VS uit tot een groot succes.  
Stripjournalist Geert de Weyer, kroniekschrijver van de Belgische strip, komt vertellen over de geschiedenis van Lucky Luke. 

het misdadige meisje

Wie als meisje van lagere klasse zich vroeger schuldig maakte aan “seksueel wangedrag” die liep het risico om in het Rijksopvoedingsgesticht voor misdadige meisjes te belanden. Daar werd vanaf 1905 elk meisje door wetenschappers de maat genomen met schedelmetingen, Rorschachtesten en andere inmiddels achterhaalde methodes. Historica Saskia Bultman onderzocht hoe de uitvinding van iedere nieuwe wetenschappelijke techniek ook leidde tot de uitvinding van een geheel nieuw soort ‘misdadig meisje’ – dan weer gedreven door seksuele driften, dan weer door slechte genen of gebrekkige zelfontplooiing.  
Saskia Bultman promoveerde vorige week op haar onderzoek naar de praktijken van het Rijksopvoedingsgesticht en is te gast.

op tijdreis door de balkan

In 1995 koopt Maarten van Riel een dagboek voor zijn vader, die als militair wordt uitgezonden naar Bosnië. Als zijn vader jaren later overlijdt aan acute leukemie stelt het dagboek de jonge historicus in staat om toch nog de droom te verwezenlijken die hij en zijn vader hadden gedeeld: een reis door de Balkan. Op reis met mijn vader (die dood is) verhaalt de geschiedenis van de Balkan, maar ook de familiegeschiedenis van Maarten van Riel zelf.
De auteur is te gast.