Over Mina & Mevrouw

Een halve eeuw waren de levens van Mina & Mevrouw innig met elkaar verstrengeld. Mevrouw was een gravin op een kasteel bij Middelburg, Mina haar inwonende dienstbode. Als achterkleindochter van Mevrouw voelt Maartje Duin al een leven lang ongemak over deze verhouding, die in haar familie wordt voorgesteld als een liefdevolle vriendschap. Kan er liefde zijn, als er zo’n grote ongelijkheid is? 

Op zoek naar antwoorden legt Maartje contact met Mina’s familie, de Marinusse's. En ze stuit op een ongelofelijke bron: haar overgrootmoeders dagboeken, die bijna haar hele 100-jarige leven beslaan. Haar onderzoek mondt uit in de podcastserie Mina & Mevrouw: een familiegeschiedenis over vrouw zijn, klasse en onafhankelijkheid. Wat gaven Mina en Mevrouw ons mee over wat je als vrouw kunt zijn? En kan je je ooit losmaken van je achtergrond? 

Maartje Duin: ‘De verhouding tussen mijn overgrootmoeder en Mina, die ik beiden heb gekend, intrigeerde me al als kind. Maar tot voor kort had ik weinig zin om me in de wereld van theekransjes en tafelschikkingente verdiepen; als achterkleindochter voelde ik zelfs weerzin tegen wat ik zag als het laatste restje van de feodale tijd. Tot ik bedacht dat ik in Grootmama's dagboeken ook de sleutel tot haar relatie met Mina kon vinden. Wat als ik er nou eens een gezamenlijke onderneming van maakte, waarbij ik mijn eigen familie én die van Mina betrok? Ik ontdekte een rijke, pijnlijke geschiedenis die raakte aan alle grote thema's van 20e eeuwse vrouwenlevens. En dus ook aan dat van mijzelf.’
Lees hier het interview met Maartje Duin in de VPRO Gids. 

Fragment dagboek Marietje gravin van Lynden - Calkoen, 1886-1986: ‘19 dec. 1938. Ontzettend koud, -22 graden, en we kunnen ‘t haast niet warm stoken. Waterleiding bevroren, ook afvoerleidingen van de waschtafels. Ik laat Mina ook in de zaal zitten, daar ‘t in de keuken zelfs vlak naast de kachel ijskoud is. Veel schaatsenrijders, wel 60. Elke dag komen er zeker 15 theedrinken. ‘s Avonds werd er bij lampionlicht weer gereden. Ik liep over de baan en door het besneeuwde bos en genoot.’ 

Mina & Mevrouw van Maartje Duin is een achtdelige podcastserie, met een exclusief online te beluisteren epiloog. Mina & Mevrouw is een co-productie van Prospektor en de VPRO voor OVT op NPO Radio 1. De podcastserie kwam tot stand met steun van het NPO-fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, het Cultuurfonds Zeeland, Provincie Zeeland Samen in Zee, de Lynden - ter Hooge stichting, de Graaf Carel van Lynden stichting, het Ithaka Stipendium, het Familiefonds Hurgronje, de Schepper Delft Stichting, de Stichting Voor Vrouwen door Vrouwen, het Ridderschap Utrecht en de Frits Lensvelt Stichting. Samenwerkingspartners: Theaterproductiehuis Zeeland en het Zeeuws Archief.

Colofon:
Regie en montage: Maartje Duin
Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort
Uitvoerend producent Prospektor: Laura Verduijn
Uitvoerend producent randprogramma Prospektor: Vera Bachrach
Aanvullende fondsenwerving: Jesse Kuiper
Muziek: Rory Ronde & Eva van Manen
Mixage en sound design: Wederik de Backer
Stem van Marietje van Lynden: Machtella Hekkema
Stem van Mina Marinusse: Tineke Kodde
Research- en montage-assistent: Lotteke Boogert
Dagboektranscripties: Familie Van Lynden
Grafisch ontwerp: Marieke van der Perk
Fotografie: Yara Jimmink
Animaties: Floris Deerenberg
PR: Sylvana Terlage
Eindredactie OVT: Katinka Baehr 
Meeluisteraars: Thabi Mooi, Franca Treur, Victor Blankevoort, Marlijn Aarts
Partners: Zeeuws Archief & Theaterproductiehuis Zeeland, met speciale dank aan Silvie Dees

luister

de achtdelige podcast

vanaf zondag 4 februari elke week in OVT
zondag 10.00-12.00 NPO Radio 1

Mina & Mevrouw is vanaf zaterdag 3 februari als podcast te beluisteren via NPO Luister, Spotify, Apple Podcasts, en alle andere podcastapps. Klik hier voor de link, en luister online naar de epiloog van Mina & Mevrouw!

Maartje Duin

over de maker

Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen het gesprek met elkaar te laten aangaan. Haar werk won o.a. de Tegel (De plantage van onze voorouders), de Directors NL Award (Moslima / Podkas: Pawel, de Poolse Plukker), de Gouden Freelancer (Gliphoeve, een Vergeten Strijd) en werd genomineerd voor de Prix Europa (De plantage van onze voorouders / Facebook, een Nachtmerrie).

afleveringen