Duitse neurowetenschapper werkt aan de Universiteit Maastricht. Ontwikkelde software om hersens te scannen en de 'Common Brain Space' benadering.

Rainer Goebel verrichte baanbrekend werk in het visualiseren van hersenscans en de interpretatie daarvan. Hij ontwikkelde het softwarepakket Brainvoyager (en Turbo Brainvoyager) waarmee fMRI-data geanalyseerd kan worden. Hiermee kan neurofeedback bijna realtime worden gemeten en gevisualiseerd. Die kennis zet hij in voor therapeutische tools, bijvoorbeeld voor patiënten met Parkinson en depressie. Goebel introduceerde het eerste interactieve fMRI-hyperscanning experiment, waarbij de breinactviteit werd gebruikt om online Brain Pong te spelen.

Ook bedacht Goebel de modeleermethode Common Brain Space (CBS) waarmee voor het eerst individuele topografische neuroimaging data gesimuleerd en voorspeld kon worden. Deze aanpak is gebruikt om visuele illusies, selectieve visuele aandacht en onveranderlijke objectherkenning te verklaren. Sinds januari 2000 is Goebel professor in de neurocognitie aan de Universiteit Maastricht, waar hij ook directeur is van het Maastricht Brain Imaging Centre, opgericht in 2005.

Goebel studeerde psychologie en computerwetenschappen in Marburg, Duitsland. Hij werkte aan kunstmatige neurale netwerken van visuele verwerking. Hij promoveerde aan de universiteit van Braunschweig onder professor Dirk Vorberg. In 1993 werd Goebel onderscheiden met de Heinz Maier Leibnitz Advancement-prijs in de cognitiewetenschappen. Na zijn promotie werkte hij als postdoc aan het Max Planck Instituut voor Hersenonderzoek. Daar kreeg hij de Heinz Billing-prijs voor het ontwikkelen van een softwarepakket voor de creatie en simulatie van neurale netwerkmodellen. 

Uiteindelijk belandde hij in 2000 in Maastricht. Sinds 2008 is hij teamleider van de neuromodeling and neuroimaging-groep van het Nederlands Herseninstituut.