Tegenlicht-regisseur en inhoudelijk directeur van Science Center NEMO is al sinds zijn studie filosofie gefascineerd door het brein.

Rob van Hattum is zo gefascineerd dat hij zijn schoonzusje op zijn twintigste een illegale röntgenfoto liet maken van zijn schedel in de hoop een glimp op te vangen van zijn eigen hersenen. Veel leverde dat toen nog niet op. Hoe anders is het nu. In 'Het gretige brein' gaat Rob van Hattum op zoek naar antwoorden op de vragen die hij als twintiger al stelde en nu actueel zijn. Het verbinden van hersenen en computers is inmiddels geen science fiction meer, maar wat zijn daar de implicaties van?
 

"Het lijkt er op dat we steeds meer uit het brein kunnen halen en we onze breinen direct met elkaar kunnen verbinden. Dat klinkt als science fiction, maar die werkelijkheid is dichterbij dan we denken." 

Rob van Hattum

Van Hattum heeft een passie voor wetenschap, maar benadrukt dat hij zelf geen wetenschapper is. Hij ziet zichzelf meer als filosoof en poogt in die hoedanigheid het groter geheel van de wereld te snappen en verbanden te leggen. Niet verwonderlijk dus dat hij al dertig jaar radio- en televisieprogramma’s maakt over wetenschap en technologie. Hij was de initiatiefnemer van Wetenschap24.nl, het digitale platform van de NPO voor wetenschap en technologie. Daarnaast maakte hij de laatste jaren een aantal documentaires voor Tegenlicht. In 2012 kreeg hij van NWO en de KNAW de Eurekaprijs voor zijn gehele oeuvre.