Argos

Dorp onder het stof

In het Zeeuwse dorp Sluiskil wonen inwoners pal tegenover de zware industrie, met aanhoudende overlast als gevolg. Ze klagen onder meer over stof dat over het dorp waait, van hoge bergen verbrandingsassen die liggen opgeslagen in de buitenlucht. Argos ontdekte hoe één regel uit een nieuwe wet deze overlast in een klap zou kunnen wegnemen.

Door: Rosalyn Saab, Nikki van der Westen en Yonah Sint Nicolaas

Omwonenden van de industrie in Sluiskil hebben al jaren last van het overwaaiende stof. Wanneer zij daarover klagen bij de lokale omgevingsdienst, wijzen ze vrijwel allemaal in de richting van het bedrijf Heros. Daar liggen in de open lucht metershoge bergen bodemas – de as die je overhoudt nadat gewoon huisafval is verbrand in een afvalenergiecentrale. Terwijl Heros ontkent dat hun bergen met as de oorzaak zijn, daalt het stof neer op ruiten en slaat op de longen van omwonenden.

Argos ontdekte dat een nieuwe regel die overlast kan verhelpen. Sinds dit jaar moeten veel meer stoffen die potentieel kunnen uitwaaien over de omgeving opgeslagen worden in een ‘gesloten ruimte’ in plaats van in de buitenlucht. Zo ook de bodemas van Heros. Met een grote hal over de bergen heen, zouden de stoffen niet meer in de lucht én het dorp belanden. Maar die hal staat er nog niet. Hoe kan dat? En wat hebben bewoners in de praktijk aan deze nieuwe verplichting?

zo. 28 april, 22.40u, NPO2

Argos op tv

Argos is er naast radio en online ook op tv. De redactie onderzoekt verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

Abonneer je op de Argos-nieuwsbrief

En ontvang om de week onze nieuwste onthullingen en de ervaringen van onze onderzoeksjournalisten in jouw mail. Abonneer je hier

radio

Bewoners doen bij de lokale omgevingsdienst meldingen van stank - en stofoverlast, maar dat lijkt weinig uit te halen. Ook op het nieuwe wetsartikel, dat de stofemissies nu juist zou moeten verminderen, wordt op dit moment nog niet gehandhaafd. Wat kunnen bewoners die overlast ervaren nog meer doen? Gerechtelijk deskundige en partijdeskundige in het omgevingsrecht Cor Coenrady heeft voor inwoners wellicht de oplossing.'

journalist Nikki over de uitzending

sprekers

Hans Arissen

Inwoner Sluiskil

Frank van Maasdam

Inwoner Sluiskil

Cor Coenrady

Gerechtelijk deskundige omgevingsrecht

Jan Prince

Inwoner Sluiskil

Dick van der Velde

Gedeputeerde Provincie Zeeland

Martin Stouten

Milieumanager Heros Sluiskil

Benedicte Ficq

Advocaat 

Chris van Dam

Voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid

Laszlo van de Voorde

Wethouder gemeente Terneuzen

lees meer

Inpandige opslag en ‘complexe bedrijven’ als Heros

In de Argos-uitzending ‘Dorp onder het stof’ wijst gerechtelijk deskundige Cor Coenrady op nieuwe regels die zijn ingegaan voor bedrijven om luchtverontreiniging tegen te gaan. Onder de nieuwe Omgevingswet is het vanaf nu verplicht om stoffen die kunnen uitwaaien over de omgeving, op te slaan in een gesloten ruimte in plaats van in de buitenlucht. Uit onderzoek van Argos blijkt dat honderden bedrijven in heel Nederland daar niet aan voldoen.

Stank en stof in de lucht, wat kun je doen tegen de vervuilende buurman?

Jeukende ogen, braakneigingen en om de haverklap verkoudheidsklachten: omwonenden van het industriegebied in het Zeeuwse Sluiskil ervaren veel overlast door overwaaiend stof. In twee jaar tijd zijn er zo’n honderd overlastmeldingen gedaan van stof en stank door bewoners van het dorp. Sluiskil is niet de enige plaats waar meldingen van overlast door de industrie worden gedaan. Wat kun je als bewoner zelf doen om in te grijpen?

kijk ook

HUMAN: STAAL

In de vierdelige documentaireserie STAAL volgen we staalfabriek Tata Steel en zijn buren in veranderende tijden. Na een eeuw staalproductie in de duinen van Wijk aan Zee staan de bewoners van de IJmond lijnrecht tegenover elkaar. Voor veel IJmonders is de fabriek hun leven en hun brood. Zij zien het rokende gevaarte in de duinen als een vanzelfsprekend onderdeel van het landschap.

meer van Argos TV

Het ongehoorde kind

In Nederland hebben we jeugdzorg voor kinderen met wie het niet goed gaat. Omdat ze vastlopen op school, of ouders hebben die in een moeilijke scheiding liggen. Of omdat ze hele nare dingen hebben meegemaakt. Maar wat als je ouders de Nederlandse taal nog niet spreken? En de mensen die je moeten helpen jou en je ouders niet verstaan?

Een stal vol

Terwijl Nederland een enorme operatie uitvoert voor natuurherstel en stikstofreductie, groeit op sommige plekken de veestapel juist. Ook vlak naast de meest kwetsbare natuurgebieden. Argos ontdekte dat dit zelfs een gevólg is van het ongewisse stikstofbeleid van de overheid.

Wie praat die gaat

Diversiteit is voor de politie “pure noodzaak”, zei de politie vorig jaar bij de lancering van een campagne om meer ‘diverse’ agenten te werven. Hoe waarachtig is die boodschap? De ervaringen van Bilal Addou staan er haaks op. Hij is belijdend moslim en ruim tien jaar agent. Vanaf de start van zijn carrière ervaart hij discriminerende opmerkingen. Hij voelt zich steeds meer buitenstaander onder zijn collega’s. Wanneer hij zijn ervaringen deelt met de hoogste politiebaas, Erik Akerboom, komt het conflict in een stroomversnelling.

Het kind van de rekening

Benito groeide op in een gezinshuis, maar het was er onveilig. Hij spande een zaak aan voor het Tuchtcollege van de Jeugdzorg, om te voorkomen dat meer kinderen hetzelfde zou overkomen. Maar wat er toen gebeurde, had niemand voor mogelijk gehouden.

Het laatste kwartier van Sammy

Drie jaar geleden komt de Duitse fitness-influencer Sammy (23) in Amsterdam om het leven door politiekogels. De agenten die Sammy doodschieten worden niet vervolgd. Het was noodweer, zegt het OM, omdat Sammy in de laatste momenten van zijn leven een ‘onmiddellijk dreigend gevaar’ vormde voor de agenten. Maar klopt die conclusie wel?

Het geheim van de spreekkamer

Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Bij de totstandkoming van deze maatregel zijn grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van Argos. Een groep bezorgde zorgverleners heeft een rechtszaak aangespannen om de maatregel ongedaan te krijgen.