Het stille verdriet van onze nieuwe buren

Assad woont ook in Nederland

In Nederland wonen steeds meer mensen aan wie niets te zien is, maar trauma’s hebben omdat zij gemarteld zijn in hun land van herkomst. In ons land krijgen zij vaak niet de juiste hulp om met deze herinneringen te leven. Met alle gevolgen en gevaren van dien: voor henzelf, maar ook voor onze samenleving.

Een productie van: Ellen van den Berg

In Argos gaat het over ex-gevangenen van het schrikbewind van de Syrische president Bashar al-Assad. Duizenden van hen wonen in Nederland. Hoe kunnen zij zich weer mens voelen? Wat is het stille verdriet van deze nieuwe buren, die wij tegenkomen op straat, op het werk of in de winkel?
 

Deze uitzending bevat schokkende fragmenten. Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Zaterdag 1 oktober, 14 uur, NPO Radio 1
sprekers

Muhannad Alghabbash

Syrische ex-gevangene: 2 jaar lang

Uğur Üngör

Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en aan het NIOD, het instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Antoine van Sint Fiet

Traumapsychotherapeut bij Arq centrum ’45

Mario Braakman

Hoogleraar forensische psychiatrie

Evert Bloemen

Net met pensioen en tot voor kort werkzaam bij het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos

Aram Hasan

Zelfstandig traumapscychotherapeut en psychiater 

Elsbeth Kors

Klinisch psycholoog bij het IMMO, Instituut voor mensenrechten en medisch onderzoek

achtergrond

Ooggetuigenverslagen uit de gevangenissen van Assad

In Nederland wonen steeds meer Syriërs aan wie op het eerste gezicht niets te zien is, maar die trauma’s hebben doordat zij gemarteld zijn in hun land van herkomst. Hun verhalen zijn onbekend en hun problematiek is onbegrepen. Argos en het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies) starten daarom met de publicatie van ooggetuigenverslagen van ex-gevangenen van het Syrische schrikbewind onder president Assad. ‘Ze hingen me op aan mijn armen.’

IND laat trauma’s asielzoekers vrijwel nooit onderzoeken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat bijna nooit onafhankelijk medisch en psychisch onderzoek doen bij asielzoekers met trauma’s. Dat blijkt uit cijfers die Argos heeft opgevraagd. De onderzoeken zijn belangrijk om goed te beoordelen of asielzoekers recht hebben op hulp en bescherming in Nederland en een verblijfsvergunning. ‘De IND kan symptomen van een trauma niet herkennen.’

Samenwerking Syrische en westerse geheime diensten

Samenwerking Syrische en Westerse geheime diensten: Zijn Amerikaanse, Duitse en Franse instanties medeverantwoordelijk voor Syrische martelverhoren?

Jezidi-getuigenissen ongehoord

Afgelopen zomer erkende de Tweede Kamer de misdaden van terreurbeweging Islamitische Staat tegen de Jezidi’s als genocide. Waarschijnlijk zijn daar ook Nederlandse IS-ers bij betrokken. Wordt de Jezidi-gemeenschap actief benaderd om hun getuigenissen veilig te stellen, zoals voormalig minister Stef Blok in 2020 aan de Kamer beloofde?

Jezidi trauma’s onbehandeld

Islamitische Staat mag dan zijn verdreven, voor de overlevenden in Sinjar beheerst het schrikbewind nog altijd hun leven. Veel Jezidi vrouwen en meisjes zijn jarenlang vastgehouden als sexslaaf van IS’ers en kampen met ernstige trauma’s. In de vluchtelingenkampen zijn nauwelijks psychologen en traumaspecialisten.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.