Zomertips

'Welke schrijver zou het aandurven om vrouwen en hun haar zo’n belangrijke rol te geven in een serieuze literaire roman?' Katja de Bruin tipt 'Amerikanah' van Chimamanda Ngozi Adichie.

In Amerikanah verkent Chimamanda Ngozi Adichie het raciale mijnenveld tot in elke duistere uithoek. Geen enkele verhouding, hoe ongemakkelijk ook, blijft onbenoemd: Afro-Amerikanen die koketteren met hun Afrikaanse wortels, zwarte mannen met een statusverhogende bleke vrouw aan hun arm, blonde jongens die hun moeder choqueren door met een zwarte vriendin thuis te komen, politiek-correcte WASPS die dikke zwarte vrouwen wijs en sterk noemen, West-Afrikanen die neerkijken op Oost-Afrikanen, Nigerianen die na een verblijf in Europa of Amerika terugkeren naar hun vaderland en zich verheven voelen boven de thuisblijvers, Afrikaanse vrouwen die voor alles hun man willen behagen omdat het niet in ze opkomt dat je ook voor jezelf kunt zorgen -er zijn oneindig veel registers en Adichie bespeelt ze allemaal in deze wervelende, tegendraadse en vooral ook buitengewoon geestige roman.

Hoofdpersoon is de stekelige Ifemelu, die Nigeria verlaat om in Amerika te gaan studeren, en die elke vorm van raciale hypocrisie feilloos doorprikt. Welke schrijver zou het aandurven om vrouwen en hun haar zo’n belangrijke rol te geven in een serieuze literaire roman? Adichie bewijst dat zwarte en witte vooroordelen tot in de kappersstoel doorwerken. Na lezing van Amerikanah realiseer je je dat het haar van Michelle Obama niet gewoon een kapsel is, maar een keuze.