20 februari

Deze week in Buitenhof: Eva Hartog en Kati Piri over spanning tussen Oekraïne en Rusland, viroloog Marion Koopmans over pandemische paraatheid en Hans Hoogervorst over monetair beleid van de ECB.

Oekraïne en Rusland: de spanning stijgt

De spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland lopen verder op. De grote vraag na een week van dreiging, bewapening en beschuldigingen: is een oorlog nog te voorkomen? 
Rusland-correspondent Eva Hartog merkt vanuit Moskou dat er 'de afgelopen dagen echt een escalatie aan het plaatsvinden is'.'Poetin kan elke uitkomst nog steeds zo framen dat hij er als overwinnaar uitkomt'. 

Eva Hartog

Rusland correspondent

Geboren 1988

Loopbaan
- De Groene Amsterdammer en POLITICO Europe
- Ruslandcorrespondent RTL Nieuws
- Hoofdredacteur The Moscow Times

Eerder in Buitenhof op 9/1/22 over de groeiende spanning tussen Rusland en Oekraïne

Oekraïne en Rusland: de spanning stijgt

Afgelopen week kwamen in München Europese leiders bij elkaar voor de jaarlijkse veiligheidsconferentie. Dit jaar stond die in het teken van de situatie in Oekraïne. Tweede Kamerlid Kati Piri is net terug uit de Duitse stad en praat in Buitenhof over de situatie in het Oost-Europese land.
'Als Poetin het wil, is er nog een diplomatieke oplossing’, merkte Piri. ‘Alle westerse leiders hebben benadrukt bereid te zijn in gesprek te gaan en afspraken te maken en te de-escaleren.’

Kati Piri

PvdA Tweede Kamerlid

Geboren 1979

Loopbaan
- PvdA Europarlementariër
- Turkije rapporteur EP
- Wiardi Beckman Stichting
- Programmamanager Zuid-Kaukasus NIMD

Eerder in Buitenhof over de chaotische situatie in Afghanistan

pandemische paraatheid

In de week dat Nederland afscheid neemt van de meeste coronamaatregelen kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een kritisch rapport over het overheidsoptreden in de eerste maanden van de coronapandemie. Een gesprek met viroloog Marion Koopmans over de lessen voor de toekomst. 

‘De OMT-structuur heeft voor allerlei infectieziekteproblemen gewerkt, maar voor zo’n langdurige en maatschappij brede crisis is het OMT onvoldoende’, aldus viroloog en OMT-lid Marion Koopmans.
Zijn we voorbereid als er een nieuw virus opduikt? 'Op korte termijn hoop je van wel. Met alles wat is opgetuigd zou het sneller moeten werken', vertelt Koopmans, maar ze is kritisch: 'de enorme complexiteit van die structuren moet echt simpeler'. Als we kijken naar zoönosen zoals de vogelgriep spreekt Koopmans van een 'permanente pandemische dreiging'

Marion Koopmans

viroloog

Geboren 1956

Loopbaan
- OMT-lid (heden)
- pionier Pandemic prediction and preparedness centre
- Hoofd afdeling Viroscience Erasmus MC (heden)
- Adviseur WHO 
- Hoofd laboratorium infectieziekten RIVM 

Prijzen
- Machiavelliprijs
- NWO-Stevinpremie

Eerder in Buitenhof op 21/11/21 over hoge aantallen coronabesmettingen

zorgen over monetaire beleid ECB

Historisch hoge inflatie, exploderende energieprijzen en de torenhoge wereldwijde schuldenberg, VVD-prominent en oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst maakt zich grote zorgen over het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. 

'Natuurlijk moesten regeringen en centrale banken iets doen aan het begin van de coronapandemie. Maar dit beleid is al lang aan de gang en je ziet dat de schuldenlast, als gevolg van de lage rente, steeds verder oploopt’. Hoogervorst stelt dat 'als je nu zo'n grote inflatie hebt en je weet dat monetair beleid met vertraging werkt, dan moet je veel sneller optreden'. De rekening van de hoge inflatie komt bij de gewone burger te liggen.
Volgens Hoogervorst moet de discussie over de euro gevoerd worden: ‘Het is niet of je zonder de euro niet door kunt gaan. Er zijn kleine landen geweest die nooit in de euro zijn gestapt en die doen het nu prima’. 'We zitten nu in een muntunie die wordt gedomineerd door schuldenlanden', 'Een land als Italië is bankroet, want het heeft een enorme schuld. Bij een normale rente zouden ze dat niet kunnen opbrengen'.

Hans Hoogervorst

Voorzitter International Accounting Standards Board

Geboren 1956

Loopbaan
- Minister van Financiën
- Minister van VWS
-  Voorzitter Autoriteit Financiële Markten

Nevenfuncties

Eerder in Buitenhof op 22/9/19 over zorgen om de lage rente

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.