24 april

Deze week in Buitenhof: Jesse Klaver, Sandra Phlippen, Daan Roovers & Tom-Jan Meeus met een terugblik op de hectische Haagse week, Karel Burger Dirven over of het Westen genoeg doet voor Oekraïne en de situatie in dat land, journalist George Packer sluit aan om te praten over democratie en de Franse verkiezingen.

terugblik op een hectische Haagse week

Fikse financiële tegenvallers naast torenhoge inflatie en oplopende energieprijzen: het kabinet is op zoek naar miljarden in aanloop naar de presentatie van de Voorjaarsnota. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver is het voeren van een debat hierover belangrijk. 'Je moet in debat gaan over de grote problemen van deze tijd en hoe je die wil oplossen.' Hoofdeconoom van ABN AMRO Sandra Phlippen voegt eraan toe dat politici moeten aangeven dat het moeilijke tijden worden. 'Het wordt onzekerder. Zeker met de energie- en klimaattransitie. Er is twijfel en onzekerheid over hoe het verder gaat, maar we moeten wel risico's nemen.' Ook politiek leiderschap en transparantie liggen onder de loep. 'Je ontleent gezag aan drie dingen. Je moet iets kunnen, je moet iemand zijn en je moet een beetje succes hebben', zegt politiek filosoof Daan Roovers daarover. Van volledige transparantie is politiek commentator Tom-Jan Meeus geen voorstander. 'Iedere politicus weet dat onderhandelingen achter gesloten deuren soepeler gaan dan via debatten in de Tweede Kamer.'

Sandra Phlippen

hoofdeconoom ABN AMRO

Loopbaan
Chef economie bij het Algemeen Dagblad
Raad van Advies Delta Lloyd
Hoofdredacteur economenvakblad ESB

Nevenfuncties
Universitair docent Economie aan Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerder in Buitenhof op 20/6/21 over de economie na corona

Tom-Jan Meeus

politiek redacteur NRC

Geboren 1961   

Loopbaan 
- Medewerker Politico Europe 
- Politieke redactie (NRC) 
- Correspondent VS (NRC) 
- Onderzoeksjournalist (NRC) 

Publicatie 
Haagse invloeden, hoe de Nederlandse politiek echt werkt (2015)   

Winnaar Anne-Vondelingprijs 2014 

Eerder in Buitenhof op 13/6/21 over het CDA en Pieter Omtzigt

Jesse Klaver

fractievoorzitter GroenLinks

Geboren 1986

Loopbaan
- Fractievoorzitter GL
- Lid Tweede Kamer
- Lid SER
- Voorzitter CNV-Jongeren

Publicaties
- De empathische samenleving (2016)
- De mythe van het economisme (2015)

Eerder in Buitenhof op 16/1/22 over het coalitieakkoord van Rutte IV

 

Daan Roovers

politiek filosoof en lid Raad voor het Openbaar bestuur

Geboren 1970

Loopbaan
- lid Raad voor het Openbaar Bestuur
- Denker des Vaderlands (2019-2021)
- Docent Publieksfilosofie en onderzoeker UvA
- Programmamaker o.a. Human, Rode Hoed
- Hoofdredacteur Filosofie Magazine

Publicatie
Wij zijn politiek (2019)

Eerder in Buitenhof op 21/2/21 over vertrouwen in het coronabeleid 

 

over de situatie in Oekraïne en de reactie van het Westen

'Oekraïne zal als soevereine natie nooit verloren gaan', zegt de eerste honoraire consul van Oekraïne Karel Burger Dirven. Ook werpt hij een blik op Poetins presidentsschap dat hij ziet als businessmodel. 'Poetin wil het oosten van Oekraïne hebben, want dat is de goudmijn van het land met mineralen en grondstoffen.' De honoraire consul stelt ook dat het Westen te laat was met het instellen van sancties. 'Als de sancties hadden gewerkt was er nu geen oorlog meer geweest. En Nederland is het slechtste jongetje van de EU-klas.' Tot slot is Burger Dirven het niet eens met de retoriek van politici die Oekraïne geen versneld kandidaat-lidmaatschap van de EU willen aanbieden. 'Je geeft Oekraïeners geen valse hoop. Het is perspectief bieden met de wetenschap dat zij pas lid kunnen worden als ze aan alle criteria voldoen en dat willen ze graag.'

Karel Burger Dirven

Eerste honorair consul van Oekraïne

Geboren 1964

Loopbaan
- Consultant European Bank for Reconstruction and Development
- VVD-statenlid provincie Noord-Brabant

 

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door Hanneke Mantel, curator de FENIX Rotterdam.

Fotograaf: Altaf Qadri/ AP Photo

Deze foto is gemaakt op 20 april 2022 in de wijk Jahangirpuri, New Delhi, India. In New Delhi zijn afgelopen week in opdracht van de overheid winkels vernietigd. De eigenaren van deze winkels zijn overwegend moslim, en zijn beschuldigd van geweld tegen Hindoes. De man op de foto gebaart naar de fotograaf dat hij weg moet gaan, omdat de media alleen maar leugens zouden verspreiden.

de toekomst van democratie

George Packer verdeelt in zijn nieuwste boek Amerika in vieren. Zelf zegt hij tot de smart Americans te behoren. 'En daar schaam ik me voor. Smart America heeft gefaald. De arrogante werkende klasse van Amerika heeft de rest van Amerika laten stikken.' Ook ziet hij dat Amerikanen niet meer met elkaar kunnen debateren over de werkelijk en geen compromissen meer kunnen sluiten. De oplossing? 'Er is niet een oplossing. Amerikanen moeten beseffen dat we op het randje van de afgrond staan.'

 

George Packer

journalist/schrijver

Geboren 1960

Loopbaan
- Journalist The New Yorker
- Journalist The Atlantic
- Oorlogscorrespondent Irak en Afghanistan

Publicaties
- De laatste redding (2021)
- De ontluistering van Amerika (2014)
- De weg naar de hel, Amerika in Irak (2006)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.