16 januari

Deze week in Buitenhof: Marieke Blom, Jesse Klaver en Jacco Vonhof bespreken de coronaversoepelingen en het coalitieakkoord, Rob Bauer over spanningen met Rusland, Bas Heijne over teleurstelling in democratie en de nieuwsfoto met Ilvy Njiokiktjien.

het coalitieakkoord: wie betaalt de rekening?

Er mist een langetermijnsvisie op de coronapandemie, daar zijn GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, ING-hoofdeconoom Marieke Blom en MKB-voorzitter Jacco Vonhof het over eens. 'Juist die groep ondernemers blijft achter, die al het langst en het meest te lijden heeft onder alle maatregelen', aldus Vonhof over de versoepelingen. Klaver: 'Het kopen van spullen wordt belangrijker gevonden dan de ervaringseconomie. Dat geldt niet alleen voor de horeca, dat geldt net zo goed voor het theater of musea'. 'De economie als geheel kan verrassend goed omgaat met corona', aldus Blom. 'Onze staatsschuld doet het nog best goed. Maar er is ook veel pijn. 'Het is tijd om meer te gaan afwegen dan die euro's en bedden'.

Marieke Blom

Hoofdeconoom ING

Loopbaan
- Chef Geld bij de Argumentenfabriek
- Politiek adviseur PvdA

Nevenfuncties
Beoordelingscommissie Nationaal Groeifonds

Eerder in Buitenhof op 20/6/21 over de economie na corona

Jesse Klaver

Fractievoorzitter GroenLinks

Geboren 1986

Loopbaan
- Fractievoorzitter GL
- Lid Tweede Kamer
- Lid SER
- Voorzitter CNV-Jongeren

Publicaties
- De empathische samenleving (2016)
- De mythe van het economisme (2015)

Eerder in Buitenhof op 19/9/21 over prinsjesdag 2021

Jacco Vonhof

Voorzitter MKB-Nederland

Geboren 1969

Loopbaan:
- Lid dagelijks bestuur en Raad SER
- Voorzitter VNO-NCW Midden
- Directeur Novon
- Lid landelijke adviesraad UWV
- Lid Raad van Toezicht Museum de Fundatie, Zwolle

Boek EW Lezing: De visie van een glazenwasser

spanningen met Rusland

Een gesprek met admiraal Rob Bauer, voorzitter van het NAVO Militair Comité, de hoogste militair van de NAVO.
De spanningen met Rusland lopen hoog op. Is er een reële kans op oorlog? 'We zullen met een heel pallet aan mogelijkheden rekening moeten houden, omdat wij niet weten wat president Poetin besloten heeft', aldus admiraal Rob Bauer. 'Het grootste probleem zou zijn een all out invasie van Oekraïne. Ik denk dat Rusland wel wil werken met een op regels gebaseerde afsprakenset, maar niet langer met de set of rules die we nu hebben. Rusland heeft zelf al die verdragen getekend, maar het dient Poetin niet meer. Dat is het spanningsveld.'

Rob Bauer

Voorzitter NAVO Militair Comité

Geboren 1962

Loopbaan
- oud-Commandant der Strijdkrachten 
- Lid Cyber Security Raad
- Directeur Plannen Defensiestaf
- Officier Zeedienst

Eerder in Buitenhof op 11 april 2021 over Defensie in geldnood

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door: Ilvy Njiokiktjien.

Foto: Badru Katumba/ AFP 

Deze foto is gemaakt op 10 januari 2022 in Kampala, Oeganda. Een student in een leeg klaslokaal: na bijna twee jaar sluiting heeft de Oegandese minister van Volksgezondheid Dr. Jane Ruth Aceng besloten de scholen te openen.  

 

gevaren van wantrouwen in de democratie

Essayist Menno ter Braak waarschuwde in de jaren ’30 voor het nationaal-socialisme en is vooral bekend om zijn zelfmoord direct na de Duitse inval. Is het tijd voor eerherstel? Bas Heijne is bij ons te gast, over ter Braak en de gevaren van teleurstelling in de democratie.

'Als je de democratie en instituten zelf als vijand gaat zien, dan gaat de haat om de haat, dan wordt het persoonlijk', stelde essayist Menno ter Braak in de jaren '30. Publicist Bas Heijne ziet het in Nederland maar ook in de VS: 'De haat richt zich op instituten en personen die de instituten vertegenwoordigen'. Menno ter Braak zag het politieke debat als wapen om de democratie te beschermen. 'De bestuurscultuur of mentaliteit die in de politiek is geslopen moet je fel bekritiseren', aldus Heijne. 'Mensen moeten niet tot object van haat worden, dat is wel andere koek'.

Bas Heijne

Essayist

Geboren 1960

Loopbaan
- Vrij Nederland, NRC Handelsblad
- Presentator Zomergasten

Publicaties
- Met de moed der wanhoop (2022)
- Leugen & waarheid (2021)
- Mens/onmens (2020)
- Onbehagen (2016) 

PC Hooft-prijs (2017)
J. Greshoff-prijs (2014)

Eerder in Buitenhof op 21 februari 2021 over wantrouwen en identiteit
Eerder in Buitenhof op 22 maart 2020 over zelfredzaamheid

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.