29 januari

Deze week in Buitenhof: Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, Hannah Prins en Gerbrig Klos over het klimaatprotest, Jaap de Hoop Scheffer bespreekt de oorlog in Oekraïne, Thomas Erdbrink sluit aan om te praten over zijn ervaringen bij de Taliban en de nieuwsfoto met Ahmet Polat

klimaatprotest in Den Haag

Bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag zijn vandaag honderden activisten opgepakt. Extinction Rebellion had opgeroepen om naar Den Haag te komen om te protesteren tegen overheidssubsidie voor fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Een gesprek met de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen.

Gerbrig Klos onafhankelijk waarnemer voor Amnesty International en klimaatactivist van Extinction Rebellion Hannah Prins waren bij het klimaatprotest in Den Haag aanwezig. Hoe hebben zij het protest ervaren?

Jan van Zanen

Burgemeester Den Haag

Geboren 1961

Loopbaan
- Voorzitter VNG
- Burgemeester Utrecht
- Burgemeester Amstelveen
- Partijvoorzitter VVD
- Wethouder Utrecht

Eerder in Buitenhof op 9/1/22 over het coalitie-akkoord

Hannah Prins

Klimaatactivist Extinction Rebellion

Geboren 1997

Loopbaan
⁃ Presentator de Keuzecast
⁃ Master Strafrecht & International Law
⁃ Ambassadeur Stop Ecocide International
⁃ BKB Academie 20

 

Gerbrig Klos

onafhankelijk waarnemer Amnesty International

Geboren 1969 

Loopbaan 
- Senior medewerker politie en mensenrechten Amnesty International 
- Programmaleider Mensenrechten in Nederland Amnesty International 

 

wapenleverantie voor Oekraïne

Afgelopen week besloot Duitsland toch tanks te gaan leveren aan Oekraïne en daarmee betreden binnenkort de eerste tanks van Westerse makelarij het slagveld. Een gesprek met voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer over de laatste ontwikkelingen rondom wapenleveranties. En hoe kijkt hij naar de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO?

Jaap de Hoop Scheffer

Voormalig secretaris-generaal NAVO

Geboren 1948

Loopbaan
- Voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken
- Secretaris-generaal NAVO
- Minister van Buitenlandse Zaken
- Fractievoorzitter CDA
- Kamerlid CDA

Eerder in Buitenhof op 27/3/22 over opkomende autocratieen 

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf en filmmaker Ahmet Polat. 

foto: Pablo Blazquez Dominguez

Deze foto is gemaakt op 27 januari 2023 in het El Retiro Park Madrid, Spanje. Activisten van #FEMIN demonstreren tegen femicide.

over het leven van de Afghanen

Thomas Erdbrink was Onze man in Teheran tot het Iraanse regime zijn werkvergunning introk. Thuis op de bank zag hij de beelden uit Afghanistan, hoe de Amerikanen Kabul verlieten terwijl de Taliban opnieuw de macht grepen. Nu is er de vierdelige serie Onze man bij de Taliban. Hoe leven de Afghanen sindsdien?

Wegens een technische storing tijdens de uitzending zijn helaas 26 seconden aan het eind van het interview verloren gegaan.

Thomas Erdbrink

journalist

geboren 1976

Loopbaan
- Documentaireserie Onze man bij de Taliban
- Presentator Zomergasten
- Documentaireserie Onze man in Teheran
- Correspondent oa
NOS, NRC, Volkskrant, New York Times

Kijk naar Onze man bij de Taliban

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.