3 september

Deze week in Buitenhof: Henri Bontenbal over het CDA, Ingrid Thijssen vooruitgang in klimaatellende, Bram Vermeulen sluit aan om te praten over onrust in Afrika en Arnon Grunberg over zijn boek ‘De vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood'.

problemen bij het CDA

‘We waren de afgelopen jaren te weinig onszelf’, zegt kersverse partijleider Henri Bontenbal over het CDA. ‘En ik zie het als mijn taak om het verhaal wat wij altijd verteld hebben weer terug te brengen. Het verhaal van waarden en normen, gemeenschapszin en het belang van fatsoen.' Als zijn boodschap niet voldoende zetels oplevert voor een nieuwe coalitie, dan neemt hij ook genoegen met de oppositie: ‘een inhoudelijke koers is waar ik voor sta. Voor mij is het criterium of ik geloofwaardig en op een stoere manier het CDA-verhaal kan vertellen. Als dat niet lukt is de oppositie prima.’ 

Al een aantal jaren gaat het CDA gebukt onder interne problemen, een mislukte lijsttrekkerscampagne, Pieter Omtzigt die de partij verliet, weglopende voorzitters, gedoe over stikstof. Hoe geeft Henri Bontenbal het CDA weer kleur op de wangen en komt hij nog op tijd om de kiezer terug te halen naar het CDA?

Gesprek met Hannie van Leeuwen 2/4/2011 'samen vechten voor de inhoud'
Uitgelekte migratiebrief: coalitiepartijen waren bereid tot grote concessies (NOS/Nieuwsuur)

Henri Bontenbal

lijsttrekker CDA

- Tweede Kamerlid CDA
- Strategie-consultant Stedin
- junior-fellow wetenschappelijk bureau CDA
- Zelfstandig adviseur duurzame energie

vooruitgang te midden alle klimaatellende

Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW is het eens met Extinction Rebellion dat fossiele subsidies afgebouwd moeten worden, maar plaatst daarbij wel een belangrijke noot: ‘als je de belastingkortingen nu acuut zou afschaffen dan betekent dat de productie hier wordt afgeschaald en de productie in het buitenland wordt opgeschaald, daar schiet het klimaat niets mee op en dat betekent ook dat banen weggaan.’ Ze pleit voor afschaffen onder een aantal voorwaarden: ‘op Europees niveau, geleidelijk en bescherm de grenzen van Europa tegen bedrijven die wel fossiele subsidies ontvangen.’ 

Het was de warmste zomer ooit gemeten. Gletsjers smelten en het ijs op de Noordpool verdwijnt sneller dan gedacht. Toch ziet Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO/NCW te midden van alle klimaatellende vooruitgang. En ze hoopt van harte dat het volgende kabinet op de ingezette klimaatweg doorgaat.

Gletsjers smelten sneller dan verwacht (NOS)
Sneller dan gedacht geen ijs meer op Noordpool in de zomer (RTL)
‘Dat we op een soort armageddon aflopen, is gewoon niet waar (AD)
Shell maakte in 2022 bijna 40 miljard dollar winst (NRC)

Ingrid Thijssen

voorzitter VNO-NCW

Loopbaan
- Bestuursvoorzitter Alliander
- Operationeel directeur Alliander
- Directievoorzitter NS Reizigers

Nevenfunctie
Commissaris Havenbedrijf Rotterdam

Eerder in Buitenhof op 6/3/22 over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor het bedrijfsleven

onrust op het Afrikaanse continent

Een coup in Gabon en dat een maand na een coup in Niger. De ene na de andere staatsgreep vindt plaats in West-Afrika. Wie is gebaat bij deze instabiliteit?

Bram Vermeulen reist de wereld over voor het VPRO-programma Frontlinie en was jarenlang buitenlandcorrespondent in Afrika. Hij waarschuwt: ‘We hadden het druk met de oorlog in Oekraïne, Trump en allerlei zaken die hier in Nederland spelen, terwijl er in Afrika enorme veranderingen plaatsvinden.’ Als voorbeeld noemt hij de recente staatsgreep in Niger: ‘Niger is altijd een transitland geweest voor het vervoeren van mensen door de Sahara. Dat is kapotgemaakt om migratie naar de EU te voorkomen. Op het moment dat daar de president valt, wie denk je dat ze dan gaan steunen? Natuurlijk de coupplegers.’ Als gevolg zullen diezelfde routes weer worden opengegooid denkt hij: ‘En de laatste die daar een probleem mee heeft is Rusland, Poetin weet dat migratie de achilleshiel van Europa is.’ 

Kijk naar De Russen in Afrika, Frontline

Bram Vermeulen

journalist

- Correspondent Afrika en Turkije NOS, NRC, VPRO
- Frontlinie
- Langs de grenzen van Turkije
- In Turkije

vluchteling of migrant?

Terwijl de asielcrisis vorig jaar op zijn hoogtepunt was, liep schrijver Arnon Grunberg rond in Ter Apel. In zijn boek: ‘De vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood, onderzoekt hij de 'contouren' van onze vluchtelingencrisis. Van de grenzen van Europa, tot in de verhoorkamers van de IND. Wanneer ben je een vluchteling en wanneer een migrant?

How Italy’s far-right leader learned to stop worrying and love migrati (Politico)

Arnon Grunberg

schrijver

Loopbaan
Gepubliceerd in o.a.
NRC Handelsblad, de Volkskrant Vrij Nederland, Humo, Het Parool, VPRO gids

Romans
De vluchteling, de Grenswacht en de Rijke Jood (2023)
- De dood in Taormina (2021)
- Goede mannen (2018)
- Moedervlekken (2016)
- Tirza (2006)
- Blauwe maandagen (1994)

Eerder in Buitenhof op 29/8/23 over onthechtheid, het gevoel van thuisloos zijn 

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.