12 mei

Deze week in Buitenhof: Jouke de Vries over studentenprotesten, Sheher Khan en Itay Garmy over gesprek te midden van polarisatie, Alon-Lee Green over 'Standing Together', Renske Leijten en Eva González Pérez sluiten aan om te praten over de lessen van het Toeslagenschandaal, aandacht voor het Eurovisie Songfestival en de nieuwsfoto is deze week gekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

studentenprotesten en universiteitsbestuur

Wat begon als een vreedzaam studentenprotest bij de Universiteit van Amsterdam mondde uit in geweld, vernielingen, politie optreden en een groot wantrouwen tussen de demonstranten en het Universiteitsbestuur. In Buitenhof voorzitter van de Universiteiten van Nederland Jouke de Vries over hoe de academische wereld om moet gaan met de roep van studenten om banden met Israëlische instellingen te verbreken. 

‘Politiek bedrijven is emoties voeden waarmee je kiezers krijgt’, zegt De Vries, ‘maar als je bestuurt heb je heel veel verschillende belangen af te wegen’. De Vries vindt de negatieve uitingen van politici op Twitter over de pro-Palestina-demonstranten die deze week bij de UvA protesteerden daarom heel onverstandig. ‘Als bestuurder heb je niet zo veel aan politici dit soort dingen gaan roepen, het biedt geen oplossing voor het probleem dat je moet oplossen.’ 

Jouke de Vries

Interim-Voorzitter Universiteiten van Nederland

Loopbaan
- Voorzitter College van Bestuur Rijksuniversiteit Groningen (heden) 
- Hoogleraar bestuurskunde en governance and public policy (RUG)
- Dean Campus Fryslân 
- Decaan Universiteit Leiden
- Hoogleraar bestuurskunde Leiden (LEI) 
- Wetenschappelijk directeur Campus Den Haag

Publicaties
- Een onderbroken evenwicht in de Nederlandse politiek (2011)
- Rijdende Treinen en Gepasseerde Stations (2009) 

gesprek te midden van polarisatie

Sheher Khan en Itay Garmy zijn beiden gemeenteraadslid in Amsterdam en vertegenwoordigen twee politieke partijen die ver van elkaar af staan. Khan is fractievoorzitter van DENK en Garmy zit in de Raad namens Volt. Toch vonden zij elkaar in gedeelde ervaringen over uitsluiting en discriminatie. Samen proberen zij het gesprek op te starten te midden van polarisatie. 

‘Als ik zeg ik ben pro-Palestina wil het rechtse deel van de Tweede Kamer dat gelijkstellen aan antisemitisme’, vertelt Khan, ‘terwijl het gaat om strijd voor rechtvaardigheid.’ Ook Garmy ervaart het hokjes-denken: ‘Ik krijg te horen je bent Israëliër, dus je zal wel voor de regering zijn, maar er zijn ook Israëliërs zoals ik die kritiek hebben op de regering en vinden dat Palestijnen recht hebben op hun eigen staat en gelijke rechten.’ Beiden strijden voor het behoud van dialoog om verdere polarisatie te voorkomen: ‘Je hoeft het niet eens te zijn, maar laat zien dat je het gesprek kan voeren’, aldus Khan. 

‘Het is geen simpele vergelijking waarin alle Palestijnen van de realiteit verliezen en alle Israëliërs profiteren’, stelt ook Alon-Lee Green. Hij is de voorman van Standing Together en organiseert grootschalige Palestijns-Joodse anti-regeringsprotesten in Israël. Green heeft begrip voor de woede van jonge mensen hier in Nederland: ‘ik snap hoe het er van de buitenkant uitziet, deze Israëlische regering is de extreemste die we ooit hebben gehad’. Tegelijkertijd benadrukt hij dat ook Joodse Israëliërs verliezen zo lang er geen einde aan de bezetting en de oorlog komt: ‘natuurlijk niet op dezelfde manier als de Palestijnen die systematisch worden onderdrukt, maar vergeet niet: het Israëlische volk is beter dan de regering.’ 

lees meer

Sheher Khan

Gemeenteraadslid Amsterdam DENK

Loopbaan
- Fractievoorzitter Denk Amsterdam
- Hoofd beleid Denk Nederland
- Jongerenadviseur Statushouders Amsterdam
- Stagemakelaar

Itay Garmy

Gemeenteraadslid Amsterdam (Volt)

Loopbaan
- Strategisch adviseur Nationale Politie
- Campagneleider Volt
- Deloitte Senior Consultant

de nieuwsfoto

Bron: ANP/Sander Koning 

‘Als ik daar had gestaan als cameravrouw had ik er rekening mee gehouden dat Joost Klein aangaf dat hij niet in beeld wilde bij vertrek van het podium’, zegt fotograaf Ilvy Njiokiktjien bij de nieuwsfoto van deze week. ‘Maar ik weet nog te weinig om echt een mening te vormen’. 

Njiokiktjien was zelf meerdere edities van het festival als fotograaf aanwezig. 
De foto is gemaakt op 10 mei 2024 in Malmö door Sander Koning. 

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

Belastingdienst en toeslagenschandaal

Renske Leijten maakte zich in de Tweede Kamer hard voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Zo leerde ze advocaat Eva González Pérez kennen, zij bracht het schandaal aan het licht en kreeg daar na jarenlange tegenwerking uiteindelijk vele prijzen voor. Leijten schreef ‘Leuker kunnen we het niet maken’ een boek over de strijd van González Pérez en wat ze daarin tegen kwam.  

‘Als Eva niet had volgehouden dan hadden we het niet ontrafeld’, vertelt Leijten over haar nieuwe boek Leuker kunnen we het niet maken, waarin zij heeft gereconstrueerd hoe de inspanningen van González Pérez leidden tot het blootleggen van een van het toeslagenschandaal. ‘Het is ontluisterend als je realiseert dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd er nog steeds werken.’ González Pérez beaamt dat: ‘je kunt niet de problemen oplossen met dezelfde mensen die het gestart zijn’. 

Eva González Pérez

advocaat

Loopbaan
- Voorzitter begeleidingscommissie Sociaal Plan 
- Advocaat psychiatrisch patiëntenrecht
- Lid geschillencommissie Sociaal Plan FNV
- Advocaat Claassen Advocaten

Eerder in Buitenhof op 11/4/21 over macht, onmacht en tegenmacht

Renske Leijten

oud-Kamerlid SP

Loopbaan
-Lid partijbestuur SP (2005 – 2018)

Publicatie: 
- Leuker kunnen we het niet maken (2024)

Eerder in Buitenhof op 23/11/23 over de nasleep van het Toeslagenschandaal

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.