Griekenland/Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Mihalis Kakogiannis. Met o.a. Tom Courtenay, Candice Bergen, Colin Blakely, Sam Wanamaker en Ian Ogilvy.

VPRO Cinema

Film naar een waar gebeurd voorval in 1966: voor de kust van het Griekse eilandje Karos in de Egeïsche Zee stort een vliegtuig neer van de US Airforce met aan boord twee atoombommen en een kist radio-actief matieriaal. Pilot Blakely en verdindingsofficier Courtenay overleven de ramp. Uiteraard wensen de Amerikanen de lading geheim te houden en sturen Klunis naar het eilandje die voordoet een toeristencentrum op te zetten. De bommen worden geborgen, maar de levensgevaarlijke kist wordt gevonden door een naïeve herder, die meent een goudschat te hebben aangetroffen. Als hij de kist openmaakt met de grijze bollen, smijt hij ze teleurgesteld in zee. De volgende dag komen de vissen dood bovendrijven en een groot schandaal breekt los. Regisseur Cacoyannis heeft met deze als spionagegeschiedenis verpakte komedie te veel gewild: antieke mannenliefde, toespelingen op SM met een in leer en kettingen gehulde Bergen en trotse Grieke, die men niet bij de neus mag nemen. De fraaie landschapsfotografie van Walter Lassally sleept samen met de verdienstelijke muziek van Mikis Theodorakis de waardering in de wacht.

credits

Regie:
Mihalis Kakogiannis
Cast:
Tom Courtenay, Candice Bergen, Colin Blakely, Sam Wanamaker, Ian Ogilvy, Patricia Burke, Dimitris Nicolaidis, Tom Klunis
Muziek:
Mikis Theodorakis
Jaar:
1967
Alt. titels:
Day the Fish Came Out, The
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Milieufilm
Landen:
Griekenland, Verenigd Koninkrijk

op televisie
0 uitzendingen

The Day the Fish Came Out (1967) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken