La Marseillaise

1982, Michel Berny, 92 minuten

Frankrijk 1982. Komedie van Michel Berny. Met o.a. Michel Galabru, Stéphane Audran, Paule Noëlle, Françoise Doner en André Falcon.

VPRO Cinema

Een bankkassier houdt zich zó angstvallig aan de regels van de maatschappij en zijn werkkring dat een promotie onvermijdelijk is. Hij schrijft een boek over zijn voorbeeldig leven om de mensheid tot lering te strekken. Hoewel zijn arrivisme en normbesef soms aan het wankelen worden gebracht, wordt hij toch hoofdkassier en ontpopt hij zich direct als een fascistoïde potentaat. De film verloopt van een komisch begin naar een geleidelijke beklemming als het repressief burgermansfatsoen haar ware gezicht laat zien. De quasi goedmoedige uitstraling van Galabru is ideaal voor zijn rol. Audran is verrukkelijk karikaturaal als zijn modieuze, aan elke zelfverbeteringsgril meedoende echtgenote. De humor steunt wat al te zeer op clichés en geciteerde agenda-wijsheden in de dialoog om buiten Frankrijk even effectief te blijven.

credits

Regie:
Michel Berny
Cast:
Michel Galabru, Stéphane Audran, Paule Noëlle, Françoise Doner, André Falcon, Jacques Plée, Joseph Momo, Pierre Frag, Raphael Delpard
Muziek:
Roger Bellon
Jaar:
1982
Alt. titels:
Marseillaise, La
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Satire
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

La Marseillaise (1982) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer