Straight Shooting

1917, John Ford, 57 minuten

Verenigde Staten 1917. Western van John Ford. Met o.a. Harry Carey, Ed Hoot Gibson, John Douglas, Ruth Ford en Fred Steene.

VPRO Cinema

Carey werd ingehuurd door een bende veehandelaren met de bedoeling de boeren van hun land te verdrijven. Aanvankelijk heeft hij hier geen problemen mee, maar nadat de zoon van een van de boeren zonder reden werd neergeschoten, schaart hij zich aan hun zijde. Hij roept de hulp in van een bende outlaws die zich in de bergen schuil houden. De eerste lange film van Ford (wiens voornaam toen nog Jack luidde en zo staat hij op de aftiteling) en verbazend goed; zelfs tachtig jaar later. De actie zit er vanaf het begin in en ook al verloopt de film, naar hedendaagse normen, traag en melodramatisch, toch toont Ford zich reeds een boeiend verteller en een bekwaam regisseur. Het scenario werd geschreven door George Hively en voor de beelden is George Scott verantwoordelijk. In 1925 werd de film opnieuw gemonteerd en van een ander einde voorzien. Deze 45m durende versie werd heruitgebracht als STRAIGHT SHOOTIN'. Deze kritiek is gebaseerd op een Poolse versie die in 1993 door de Franse tv werd uitgezonden. Volgens Peter Bogdanovich, die de biografie John Ford schreef was de rolverdeling alsvolgt: Harry Carey, Molly Malone, Duke Lee, Vester Pegg, Hoot Gibson, George Berrell, Ted Brooks en Milt Brown.

credits

Regie:
John Ford
Cast:
Harry Carey, Ed Hoot Gibson, John Douglas, Ruth Ford, Fred Steene, Duke R. Lee, William Roberts, Tom Longfield, John Berry, George Berrell
Scenario:
George Hively
Camera:
George Scott
Jaar:
1917
Alt. titels:
Straight Shootin'
Genres:
Western
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Straight Shooting (1917) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer