Al Nass wal Nil

1968, Youssef Chahine, 105 minuten

Egypte/SU 1968. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Salah Zulfikkar, Igor Vladimirov, Imad Hamdi, Vladimir Ivachov en Seif Eddine.

VPRO Cinema

Typisch Chahine-fresco rond het ontstaan van de omstreden Assoean-dam die grote delen van het Egypte der farao`s onder water zette in naam van de vooruitgang en de welvaart, welke laatste twee elementen veertig jaar later nog steeds niet zijn afgedaald in het land der piramiden. De dam werd gebouwd met o.a. hulp van de Sovjetunie en het is dus niet verwonderlijk dat de twee helden in de film, een jonge Egyptenaar - een Nubi[KA3]er - en een Russische ingenieur uit de Sovjetunie zijn. Naar Chahine- maatstaven niet eens te lang, nog steeds actueel, al is deze vaderlandslievende film met vooruitziende blik niet vrij van (achterhaalde) communistische propaganda. Het scenario is van Nicolaï Figourovski, Abdel Rahman El Charkawi en de regisseur.

credits

Regie:
Youssef Chahine
Cast:
Salah Zulfikkar, Igor Vladimirov, Imad Hamdi, Vladimir Ivachov, Seif Eddine, Youri Kamerny, Mahida Salem, Valentina Khoutsenko, Hocine Ismaël, Svetlana Igoun, Tewfik Eddeken
Scenario:
Nicolaï Figourovski
Muziek:
Aram Khatchatourian
Jaar:
1968
Alt. titels:
Nass wal Nil, Al, An-Nil oual hayat
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Kroniek, Sociaal drama
Landen:
Egypte, SU


op televisie
0 uitzendingen

Al Nass wal Nil (1968) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer