Duitsland 2000. Torsten C. Fischer. Met o.a. Frank Giering, Julia Jäger, Jürgen Hentsch, André Hennicke en Anian Zollner.

VPRO Cinema

Jan, een briljante, jonge DDR-rechter (Giering) weigert in de jaren 1950 wetenschappelijk onderzoeker Viktor Gasko (Hennicke) wegens hoogverraad te veroordelen, omdat er onvoldoende bewijzen zijn. Jan staat onder druk van zijn directe meerderen, maar hij ontdekt eerder willekeurige verdachtmakingen dan harde feiten en doet het niet. Dat Jan Viktor nog uit zijn studietijd kende, staat buiten de zaak. Het in Jan teleurgestelde gezag sleept hem nu zelf voor de kadi en Jan belandt in een werkkamp wegens hoogverraad, omdat zijn zuster is gevlucht uit het arbeidersparadijs der DDR en nu in het vrije Westen, in het kapitalistische Canada woont. In het kamp ontmoet Jan de volledig gedeprimeerde Viktor, van wie hij, ondanks de benarde omstandigheden, de moraal opvijzelt onder het motto dat alles wat er vroeger gebeurd is, toch zin heeft. Het scenario van Peter Steinbach is wellicht fictie over heldenmoed, maar er zijn onder communistische dictatuur van de DDR talloze vergelijkbare voorvallen van machtsmisbruik en willekeur geweest zonder enig respect voor het individu. Het camerawerk is van Theo Bierkens. Een sobere film met dito en spel en regie.

credits

Regie:
Torsten C. Fischer
Cast:
Frank Giering, Julia Jäger, Jürgen Hentsch, André Hennicke, Anian Zollner, Catherine H. Flemming, Boris Aljinovic, Thomas Thieme, Hans Doehl, Frank Gering
Camera:
Theo Bierkens
Muziek:
Dieter Schleip, Fabian Römer
Jaar:
2000
Alt. titels:
Gerechte Richter, Der
Trefwoorden:
Politiek, Televisiefilm
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Der Gerechte Richter (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken