Licht

1998, Stijn Coninx, 115 minuten

België/Nederland/Duitsland/Noorwegen 1998. Romantiek van Stijn Coninx. Met o.a. Francesca Vanthielen, Joachim Król, Reidar Sørensen, Rick Engelkes en Karin Lunden.

VPRO Cinema

De jonge studente Ellen Vanderlaan (Vanthielen) walgt van de z.g. beschaving en besluit zes maanden door te brengen bij Lars (Król), die pelsjager op Spitsbergen is. De natuur is heer en meester op deze Noorse archipel in de Noordelijke IJszee niet ver van de Noordpool: vier maanden van het jaar is het donker en in die periode is het altijd meer dan tien graden onder nul. Wie er wil overleven moet zich aanpassen aan de wil van de natuur en niet andersom. Lars blijkt niet meteen te beantwoorden aan het romantische ideaal van de pelsjager. Hij is chaotisch en Ellen zit vast. Toch kan hij zijn bewondering voor knappe Ellen nauwelijks inhouden. Ellen heeft al snel spijt van haar impulsieve beslissing, maar zij kan niet meer terug en moet rekening houden met de ruige natuur en de stugge Lars. Survival is niet langer een kwestie van voldoende voedsel. Vriendschap en zelfs genegenheid tussen Lars en Ellen lijken moeilijk, maar zijn van levensbelang. Jean van de Velde schreef het scenario naar de autobiografische roman Waar blijft het licht? van Heleen van der Laan uit 1993. Hoewel de dramatische spanningsboog meestal ontbreekt, is de film toch een boeiend schouwspel, dat nooit statisch wordt of gekunsteld aandoet. Het heeft een zekere dynamiek, die door het prachtige camerawerk van Theo Bierkens versterkt wordt. Dat de rolprent geen kammerspiel is geworden, dankt hij aan impact van de natuur en het uitstekende spel van Vanthielen en Król, die zich de hoofdrollen waardig tonen. Op locatie gedraaid.

credits

Regie:
Stijn Coninx
Cast:
Francesca Vanthielen, Joachim Król, Reidar Sørensen, Rick Engelkes, Karin Lunden, Morten Røohrt, Per Skjølsvik, Marit Bolling, Rodney Beddal
Productie:
Paul Voorthuysen, Dirk Impens, Sven Burgemeister, Rudi Verzyck, Petter J. Borgli
Muziek:
Dirk Brossé
Jaar:
1998
Genres:
Romantiek
Trefwoorden:
Romantisch drama
Landen:
België, Nederland, Duitsland, Noorwegen


op televisie
0 uitzendingen

Licht (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer