The Railway Children

2000, Catherine Morshead, 98 minuten

Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Catherine Morshead. Met o.a. Jenny Agutter, Michael Kitchen, Jemima Rooper, Jack Blumeneau en Clare Thomas.

VPRO Cinema

In 1905 woont in een goede buurt in Londen een gelukkig gezin met drie kinderen. Op kerstavond komen twee vreemde heren binnen, arresteren vader (Kitchen) en halen het grote huis overhoop. Moeder (Agutter) vertelt achteraf aan haar kinderen, Bobbie (Rooper), Peter (Blumenau) en Phyllis (Thomas) dat ze nu zonder inkomsten zitten en gedwongen zijn buiten de stad kleiner te gaan wonen. Ze kunnen zich geen huispersoneel meer veroorloven. Het gezin komt terecht in een dorpje in Yorkshire in een huisje langs de spoorweg, niet ver van een station. De kinderen passen zich goed aan en sluiten vriendschap met de kruier Perks (Fisher) en laten zich niet afschrikken door de zure stationschef (Russell). Moeder zorgt voor de inkomsten door verhalen te schrijven voor tijdschriften. Dan vindt Bobbie een oude krant, waarin zij leest dat haar vader is beschuldigd van hoogverraad - hierop staat de doodstraf. Zover zal het niet komen, want de beschuldiging was vals. Intussen beleven de kinderen allerlei avonturen langs de spoorlijn en helpen o.a. een Russische vluchteling. De eigenaar van de spoorwegmaatschappij (Attenborough) bezorgt hen een aangename verrassing. Het warme scenario zonder vals sentiment is van Simon Nye naar het klassiek geworden, gelijknamige kinderboek van E. Nesbit. Het is een drama over solidariteit en barmhartigheid. De rollen zijn mooi ingevuld met onvergetelijke karakterspelers en geloofwaardige hoofdrollen, vooral de kinderen spelen heel natuurlijk. De technische uitvoering en de vormgeving en het camerawerk van John Daly zijn een beetje aan de magere kant. Er had best wat meer geld tegenaan gegooid mogen worden. Voor jong en oud heerlijk amusement. De tweede, geslaagde verfilming sedert 1972.

credits

Regie:
Catherine Morshead
Cast:
Jenny Agutter, Michael Kitchen, Jemima Rooper, Jack Blumeneau, Clare Thomas, Richard Attenborough, Gregor Fisher, Melanie Clark-Pullen, Valerie Minifie, Georgie Glen, Clive Russell, David Bamber, Michael Gunn, Paul Trussell, Velibor Topic, Amanda Walker, Jane Wood, Ian Gain, Jack Blumenau
Productie:
Jonathan Powell
Muziek:
Simon Lacey
Jaar:
2000
Alt. titels:
Railway Children, The
Genres:
Drama, Historische film, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Sociaal drama, Jeugdfilm, Familiefilm, Televisiefilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

The Railway Children (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer