Verenigde Staten 1994. Oorlogsfilm van Ken Cameron. Met o.a. Diane Lane, Anne Bancroft, Donald Sutherland, Cicely Tyson en Blythe Danner.

VPRO Cinema

Vlak voordat ze honderd wordt en officieel zal worden gefeliciteerd, overpeinst Lucy Honnicut Marsden (Bancroft), de oudste nog levende weduwe van een soldaat der Zuidelijken, in het bejaardentehuis haar verleden en vertelt aan medebewoner Prof. Thaw (Marshall) over haar jeugd en haar leven als getrouwde vrouw. Hoe ze (dan gespeeld door Lane) op haar veertiende (!) in het huwelijk trad met de vijftig-jarige Capt. William Marsden (Sutherland), die als jongeman had meegevochten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-65). Hij leed aan een oorlogstrauma omdat hij zijn beste vriend verloor in het strijdgewoel. Zij moest zich als tiener waar maken in een volwassen wereld en als echtgenote had ze moeite om de oorlogsfrustraties van haar man te begrijpen. Het Amerikaanse Zuiden rond 1890 is sfeervol vastgelegd en Lane, die van een frivole tiener een gewetensvolle moeder en echtgenote wordt, speelt haar op schitterende wijze. De acteerprestaties staan op een hoog peil, maar de make-up liet het afweten wat het ouder worden betreft van bepaalde personages. Bekroond met niet minder dan een viertal Emmy Awards voor Beste Vormgeving, Beste Decors, Beste Haarstijl en last but not least Beste Bijrol voor Tyson als Castralia, de slavin en dienstmeid van het gezin Marsden. Het scenario dat goed werd opgebouwd, is van Joyce Eliason naar een roman van Alan Gurganus. Het camerawerk is van Edward J. Pei.

credits

Regie:
Ken Cameron
Cast:
Diane Lane, Anne Bancroft, Donald Sutherland, Cicely Tyson, Blythe Danner, E.G. Marshall, Gwen Verdon, Camille Cooper, Maureen Mueller, Kathy Morris, Will Horneff, Jesse Zeigler, Garette Ratliff Henson, Jordan Williams, Stephanie Astalos-Jones, Erin Williby, Amber Wallace, Joshua Cantrell, Jacob Cantrell, Damon Pooser, Tim Black, Ed Grady, Jason Kerr, Allan Gurganus
Productie:
Jack Clements, Frank Konigsberg, Larry Sanitsky
Camera:
Edward J. Pei
Muziek:
Mark Snow
Schrijver:
Alan Gurganus
Jaar:
1994
Alt. titels:
Oldest Living Confederate Widow Tells All, The
Genres:
Oorlogsfilm, Historische film, Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Kroniek, Americana, Oorlogsfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen