Pop Galerie: Rod Stewart

1998, Rudi Dolezal, 60 minuten

Duitsland 1998. Documentaire van Rudi Dolezal en Hannes Rossacher. Met o.a. Rod Stewart, Long John Baldry, Lonnie Donegan, Ron Wood en Tony Banks.

VPRO Cinema

Rod Stewart werd in 1945 geboren uit een Schotse vader en een Britse moeder. Als kind reeds stelde hij belang in muziek, maar, onder druk van zijn vader, wou hij toch voetballer worden. Op zijn vijftiende begon hij te voetballen, maar de harde trainingen deden hem toch beslissen om zijn toekomst in de muziek te zoeken. Aanvankelijk onderging hij de invloeden van Sam Cooke en Lonnie Donegan en werd ontdekt door zanger Long John Baldry. Hij debuteerde in de blues-formatie van Alexis Korner. Daarna werd hij lid van Steampacket, maar dat duurde niet lang. Samen met Jeff Beck en Ron Wood vormde hij de Jeff Beck Group. Muzikaal klikte het echter niet tussen Beck en Stewart en deze laatste vertrok naar The Faces, bij wie hij zijn eerste successen boekte. Stewart ambieerde een solo-carrière, maar zijn eerste vijf solo-albums stemden hem niet erg hoopvol. Zijn vriend Ron Wood ging naar The Rolling Stones en Stewart won in 1975 dan eindelijk de jackpot met zijn single Sailing. Zijn ganse carrière lang wordt getekend door een constante oorlog met de muziek recensenten. In de jaren 1980 kwam hij trouwens meer in het nieuws door zijn schandalen dan door zijn muziek. Met zijn stem die klinkt als van iemand die een hele nacht gerookt en gedronken heeft zong hij zich echter tot de tien rijkste zangers aller tijden. In interviews afgenomen op uiteenlopende tijdstippen praat hij over zijn ouders, zijn muziek, zijn collega's en zijn vriendschap met Elton John en Freddy Mercury. Daniel Brauer schreef het scenario, montage is van Martin Biribauer en nieuw fotomateriaal werd geschoten door Markus Strobl.

credits

Regie:
Rudi Dolezal, Hannes Rossacher
Cast:
Rod Stewart, Long John Baldry, Lonnie Donegan, Ron Wood, Tony Banks, Tina Turner, Elton John
Scenario:
Daniel Brauer
Productie:
Thorsten Simon, Rudi Dolezal, Hannes Rossacher, Eva Deutinger, Petra Boden
Camera:
Markus Strobl
Muziek:
Rod Stewart, Steampacket, The Jeff Beck Group, The Faces, The Rolling Stones, Queen, Elton John, Tina Turner, Sting, Bryan Adams
Jaar:
1998
Alt. titels:
Rod Stewart, Stewart, Rod
Genres:
Documentaire, Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Pop Galerie: Rod Stewart (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer