Hitlers Traum von Micky Maus

1999, Ulrich Stoll, 55 minuten

Duitsland 1999. Documentaire van Ulrich Stoll. Met o.a. Peter Schauer, Gerhard Fieber, Heinz Kaskeline, Heinz Tischmeyer en Jörg-Peter Storm.

VPRO Cinema

Vanaf de opkomst van het nazisme tot eind jaren 1930 werden in Duitsland vooral pretentieloze ontspanningsfilms gemaakt. Tekenfilm was haast uitsluitend voorbehouden voor publiciteits- of artistieke films. Toen Hitler, onder invloed van Goebbels, zich bewust werd van de invloed van het medium op het publiek, begon hij zijn anti-semitische boodschap erin te verwerken. Ook de tekenfilm ontsnapte er niet aan, want zo kon hij ook de kinderen bereiken. Tekenaars als Hans Held, Gerhard Fieber, Manfred Schmidt, Heinz Tischmeyer, Georg Woelz, Horst von M[KA3]ollendorf en Jiri Sebestik kregen de opdracht om tekenfilms te maken in Disney-stijl waarin de gealli[KA3]eerden belachelijk gemaakt werden en die steeds het `joodse gevaar` als centraal thema moesten hebben. Tijdens WO II werden ook studio`s in bezette gebieden ingeschakeld, zoals Nederland Film in Amsterdam die een anti-semitische versie produceerden van VAN DEN VOS REYNAERDE (1943) en kort na de invasie HOERA! HET TWEEDE FRONT (1944). De documentaire is het resultaat van een grondige research en de fragmenten die getoond werden waren soms sinds 1945 niet meer te zien. Stoll schreef het scenario en voor de montage werd beroep gedaan op Nina von Kreisler. Commentaar werd ingesproken door Matthias Ponnier, Bernd Kuschmann en Rainer Pause. Fotografie is van Peter Beringhoff en Klaus Sturm. Ondertitel: ZEICHENTRICK UNTERM HAKENKREUZ.

credits

Regie:
Ulrich Stoll
Cast:
Peter Schauer, Gerhard Fieber, Heinz Kaskeline, Heinz Tischmeyer, Jörg-Peter Storm, Hans Fischerkösen, Egbert Barten, Jiri Sebestik
Productie:
Mika Kusenbuch, Ilona Salas Esténger, Ute Casper
Camera:
Peter Beringhoff
Jaar:
1999
Alt. titels:
Zeichentrick unterm Hakenkreuz
Genres:
Documentaire, Animatie, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Propagandafilm, Tekenfilm, Oorlogsfilm, Film over Film
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer