Dossier: EYE-opening

Nieuw filmmuseum start 4 april met festival

Ter gelegenheid van de opening van EYE, het nieuwe filmmuseum aan de IJpromenade in Amsterdam-Noord, wordt van 5 t/m 11 april een festivalweek georganiseerd, die een dwarsdoorsnede biedt uit de EYE-programmering van 2012. In dit dossier vind je alles over de programmering en het bijzondere nieuwe gebouw.

 

In EYE Special aflevering 3 de filmmakers Dana Nechustan en Hanro Smitsman en filmjournalist Gerhard Busch over Martin Scorsese , naar aanleiding van het retrospectief over hem in Eye. En een reportage over de restauratie van films.

  

De programmering


De eerste tentoonstelling in EYE is gewijd aan found footage, ‘gevonden’ materiaal dat wordt bewerkt door filmmakers of kunstenaars.
Lees het artikel : Verborgen goud

Het eerste retrospectief in EYE is gewijd aan de Amerikaan Martin Scorsese. Briljant regisseur, wandelende speelfilmencyclopedie en conservator hors catégorie.
Lees het artikel: Filmbeschermheer Scorsese

Nog meer Scorsese: de filmmaker komt helaas niet naar de opening van EYE, maar ooit was hij kind aan huis bij Pim de la Parra in Osdorp.
Lees het artikel: Scriptdoctor Scorsese

Theatermaker Frank Roumen maakte voor EYE de familievoorstelling Reis om de wereld in 50 minuten, gebaseerd op de bekende avonturenroman van Jules Verne. In het stuk komen stomme film, theater, muziek en gaming samen.
Lees het interview met Frank Roumen: Een onmogelijke reis

Het gebouw


De bezoeker staat centraal, in de nieuwe huisvesting van het filmmuseum aan het IJ. Het gebouw biedt de ultieme filmervaring: samen met anderen. De Weense architect Roman Delugan vertelt er meer over.
Lees het interview: Het witte wonder van Noord

Het museum


Het nieuwe filmmuseum EYE moet een ode worden aan de film in al zijn verschijningsvormen, aldus directeur Sandra den Hamer.
Lees het interview: Kom binnen, kom kijken

Pareltjes zoeken of ze terugbrengen in hun oorspronkelijke staat, dat doen de conservatoren van EYE. Soms heeft hun werk wel iets weg van dat van de speurneuzen uit CSI.
Lees het artikel: Eyecatchers

Filmmakers over EYE


Wat hebben Nederlandse filmmakers met EYE? Martin Koolhoven, Alex van Warmerdam, Ditteke Mensink, Matthijs van Heijningen en Maria Peters vertellen.
Lees de interviews

advertentie