Geen Tarantino, wel andere sterren

Comic-Con 2012, blog 5

, Rick de Gier

Als journalist moet je gewoon in de rij staan op Comic-Con. Gelukkig zijn er toch wat mogelijkheden om beroemdheden te spreken. Jamie Foxx, Matt Damon en Christoph Waltz bijvoorbeeld, en de makers van Breaking Bad en The Walking Dead.

De drukte is een serieus probleem op Comic-Con. Overal staan ernstige mannen en vrouwen in gele hesjes de stroom aan bezoekers te dirigeren – niet hier maar daar naar binnen, nu oversteken, niet tegen de muur gaan zitten. De kans dat er iets misgaat is dan ook reëel – vlak voor het festival begon, kwam een 53-jarige bezoekster om het leven toen ze de drukke weg voor het beursgebouw overstak. De vrouw had haar tentje al een paar dagen van tevoren voor de ingang opgezet om zeker te zijn van een plekje bij de Twilight-presentatie.

Als om zeven uur de expo-hal dichtgaat en de massa de stoep op stroomt om in het centrum te gaan eten, slibt de boel zodanig dicht dat je buiten geen kant op kunt. Op zo’n moment moet je even niet denken aan de drama’s die ontstonden tijdens de Love Parade en Roskilde.

Toch: zodra je je enigszins aan de drukte kunt overgegeven, is de sfeer op Comic-Con bijzonder aanstekelijk. Overal klinken opgewekte gesprekjes over films en televisie, vreemden tonen elkaar hun nieuwste aanwinsten en delen complimenten uit over elkaars kostuums. En op ieder moment kan er een beroemdheid opduiken in de massa , dan klinken er opeens opgewonden gilletjes en applaus – daar, Kevin Smith! En is dat niet die stoot uit Game of Thrones?

Ook bij de grootste presentaties kunnen de fans relatief dicht bij hun helden komen . Nadat Guillermo del Toro bijvoorbeeld een stukje van zijn aankomende blockbuster Pacific Rim heeft vertoond, mag het publiek hem het hemd van het lijf vragen. Hoe heb je die robots ontworpen, door wie werden die vliegtuigen bestuurd, wat vind je van motion-capture?

Nadeel van deze fan-benadering is dat je als journalist gewoon overal achter in de rij moet aansluiten. Dat maakt het verslaggeven best lastig – terwijl ik dit schrijf, op zaterdagmiddag in een perskamertje waar een journalist of twintig in doodse stilte over de laptop gebogen zit, klinkt van beneden uit de grote ‘Hall H’ een intens gebulder van een voorstuk van The Hobbit, en daarna luid applaus, vermoedelijk omdat Peter Jackson en een deel van de cast het podium betreden. Ik hád erbij kunnen zijn, maar had dan wel de rest van mijn dagprogramma moeten opofferen.

Gelukkig zijn er nog wel aparte persconferenties en interviewmogelijkheden. Aan die conferenties heb je in de praktijk niet zo veel – dan mogen veertig journalisten in een zaaltje om de beurt een rij acteurs bevragen, en krijg je al snel vragen als: ‘Jodie Foster, you’re so amazing, what was it like working with Matt Damon?’ En antwoorden als: ‘Really great, he’s very talented.’

Nuttiger zijn de 'round table'-gesprekken, waarbij de journalisten in kleine groepjes worden verdeeld en de sterren om de beurt een andere tafel bezoeken. Zo kun je veel eigen vragen stellen en blijft het exclusief.

De vrijdagochtend begon voor mij met een ‘interview breakfast’ op het dak van een chique hotel, met de makers van The Walking Dead, in Amerika een van de succesvolste dramaseries ooit. De persconferentie werd geleid door Britse tv- presentator en comic-fanaat Jonathan Ross (rechts op bovenstaande foto), daarna konden we aan de ontbijttafel verder praten. Op onderstaande foto: Robert Kirkman (links), maker van de originele strip en co-scenarist van de serie, en hoofdrolspeler Andrew Lincoln.

Helaas begaf de flits van mijn fototoestel het, waardoor de plaatjes bij de interviews die gewoon binnen werden gehouden wat waziger zijn. Puur als bewijs dan maar...

Matt Damon, aanwezig om de sf-film Elysium te promoten.

Bryan Cranston , hoofdrolspeler van tv-serie Breaking Bad.

Grote teleurstelling : Quentin Tarantino, die ik zou spreken over zijn nieuwe film Django Unchained, zegde op het laatste moment af. Hoofdrolspeler Jamie Foxx was wel aanwezig en maakte veel goed met boeiende, weldoordachte antwoorden.

Van de antwoorden van Christoph Waltz, ook te zien in Django Unchained, viel dan weer minder chocola te maken, al wist de acteur, die een Oscar won voor zijn vorige rol in een Tarantino-film (Inglourious Basterds), wel te amuseren.

Comic- Con 2012 zit er bijna op. Vanavond worden de prijzen uitgereikt voor de fraaist uitgedoste bezoekers. Morgen nog wat leuke kostuums op de foto.

Lees hier ook de andere blogs over Comic-Con 2012.

advertentie