Netflix-tips: Halloween

Vijf nieuwe filmtips voor Netflix

, Jeroen Toonen

Het aanbod aan horrorfilms op Netflix, waar familievriendelijkheid hoog in het vaandel staat, houdt bepaald niet over. In aanloop naar Halloween visten we desondanks de krenten uit de pap.

Klassieker: Gremlins

Een absolute kerstklassieker, maar minstens zo leuk om met Halloween te kijken. Een volbloed jaren tachtig-product van genreregisseur Joe Dante (Piranha, The Howling) over een lief, knuffelbaar beestje. Als het in aanraking komt met water, fel licht of eten krijgt na middernacht verandert het echter in een meute groene monstertjes. Tijdloze griezelkomedie met in de hoofdrol de schattige Gizmo die de harten van de kijkers steelt. Joe Dante maakte zes jaar later het eveneens vermakelijke tweede deel. 

Modern: You're Next

Puike genrefilm waarin een groep gemaskerde indringers een gezellig familiediner ter ere van een huwelijksjubileum verzieken. Niet geremd door enige gêne serveert regisseur Adam Wingard (Blair Witch, 2016) een ‘home invasion slasher’ vol smerigheid die gegarandeerd de honger van de doorgewinterde horror-fanaat stilt. Komt wat traag op gang, maar als de kop er af is houdt You're Next niet meer op met bloeden en bijlen zwaaien.

Actueel: Holidays

Smakelijke horroromnibus bestaande uit acht korte films die ieder een feestdag omtoveren tot een duistere en smerige aangelegenheid. Onder de regisseurs bevinden zich Kevin Smith (Clerks) en Scott Stewart (Dark Skies), aangevuld met een aantal horrorregisseurs van mindere naam en faam. De verschillende segmenten zijn helaas van wisselende kwaliteit, al is het niveauverschil lang niet zo groot als in vergelijkbare moderne anthology-films (onder andere V/H/S en ABC's of Death). De feestdagen als rode draad (waaronder uiteraard Halloween) is een slimme zet. 

Modern: The Troll Hunter

Geestige mockumentary over drie studenten die de bossen intrekken om een documentaire te maken over berenstroper Hans. Maar dan blijkt Hans helemaal niet op beren, maar op trollen te jagen, die hij met een speciaal UV-geweer in steen verandert zodra ze te dicht in de buurt van bewoond gebied komen. Kortom: een Noorse folklore-variant op horrorklassieker The Blair Witch Project, met gortdroge humor en verrassend geslaagde special effects (ondanks het beperkte budget).

Internationaal: III The Ritual

Surrealistisch debuut van de Russische filmmaker Pavel Khvaleev over de zusjes Ayia en Mirra, die woonachtig zijn in een klein stadje dat wordt geteisterd door een onbekende infectieziekte. Wanneer Mirra ziek wordt en in isolatie moet worden gehouden, probeert Ayia haar bewustzijn binnen te dringen en de oorzaak van de infectie te vinden. Geen pure horror, maar een bovennatuurlijk mysterie waarin traditionele suspense en schrikmomenten aan de kant worden geschoven voor visuele schoonheid en originaliteit. Dankzij de indrukwekkende postproductie is niet te zien dat Khvaleev de film met een zeer beperkt budget maakte.

Meer filmtips voor Netflix?

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina​ voor eerdere artikelen in deze serie.