Netflix-tips: Halloween

Zeven filmtips voor Netflix

, Jeroen Toonen en Jelle Schot

Het aanbod aan horrorfilms op Netflix, waar familievriendelijkheid hoog in het vaandel staat, houdt bepaald niet over. In aanloop naar Halloween visten we desondanks de krenten uit de pap.

Army of Darkness

Warenhuisemployé Ash (Bruce Campbell ) belandt met zijn befaamde kettingzaagprothese in de veertiende eeuw waar hij op onderkoelde wijze slag levert met ridders, zichzelf, allerhande gedrochten en een leger van skeletten. Regisseur Sam Raimi kwam in Evil Dead 2 nauwelijks toe aan zijn geliefde Middeleeuwen - deel twee was feitelijk een geniale remake van zijn origineel - en pakte voor deel 3 flink uit met bloedfonteinen, duistere magie en botte animatie.

Carrie

Naar de roman van Stephen King. Sissy Spacek speelt in deze uitstekende en akelige angstaanjagende horrorfilm een verlegen, onopvallend meisje met een sadistische en doorgeslagen religieuze moeder, dat op school wordt gepest. Tijdens 'prom night' verzinnen het populairste meisje van de klas en haar vriendje een - letterlijk en figuurlijk - smerige grap om haar voor gek te zetten. Maar Carrie beschikt over bovennatuurlijke gaven... John Travolta is in een van zijn eerste rollen te bewonderen als pestkop. Niet lang daarna zou hij doorbreken als Tony Manero in Saturday Night Fever.

Holidays

Smakelijke horroromnibus bestaande uit acht korte films die ieder een feestdag omtoveren tot een duistere en smerige aangelegenheid. Onder de regisseurs bevinden zich Kevin Smith (Clerks) en Scott Stewart (Dark Skies), aangevuld met een aantal horrorregisseurs van mindere naam en faam. De verschillende segmenten zijn helaas van wisselende kwaliteit, al is het niveauverschil lang niet zo groot als in vergelijkbare moderne anthology-films (onder andere V/H/S en ABC's of Death). De feestdagen als rode draad (waaronder uiteraard Halloween) is een slimme zet. 

Gerald's Game

Om hun uitgedoofde seksleven weer wat pit te geven, gaan Jessie en Gerald naar hun afgelegen zomerhuisje. Ze nemen spannende lingerie en viagra mee. En, op Geralds verzoek, ook handboeien. Maar terwijl Jessie vastgeketend ligt op het bed, overlijdt Gerald aan een hartinfarct. Het sleuteltje ligt buiten bereik. En ze begint ook nog te hallucineren. Spannende, intelligente en effectieve horror, waarin de akeligste scènes niet de bloederigste zijn. Carla Gugino is uitstekend als damsel in distress, Bruce Greenwood is ook prima als haar hufterige echtgenoot. Gebaseerd op een verhaal van Stephen King.

You're Next

Puike genrefilm waarin een groep gemaskerde indringers een gezellig familiediner ter ere van een huwelijksjubileum verzieken. Niet geremd door enige gêne serveert regisseur Adam Wingard (Blair Witch, 2016) een ‘home invasion slasher’ vol smerigheid die gegarandeerd de honger van de doorgewinterde horror-fanaat stilt. Komt wat traag op gang, maar als de kop er af is houdt You're Next niet meer op met bloeden en bijlen zwaaien.

The Witch

Intrigerend en subtiel speelfilmdebuut van Robert Eggers over een puriteinse familie in het New England van de 17de eeuw. Ze zijn verbannen naar de rand van een onheilspellend bos, waar (naar verluidt) een heks ronddwaalt. Eggers heeft een achtergrond als production designer en dat is goed aan de film af te zien. De kindacteurs spelen bijzonder realistisch, waardoor de teloorgang van de familie des te meer indruk maakt.

III: The Ritual

Surrealistisch debuut van de Russische filmmaker Pavel Khvaleev over de zusjes Ayia en Mirra, die woonachtig zijn in een klein stadje dat wordt geteisterd door een onbekende infectieziekte. Wanneer Mirra ziek wordt en in isolatie moet worden gehouden, probeert Ayia haar bewustzijn binnen te dringen en de oorzaak van de infectie te vinden. Geen pure horror, maar een bovennatuurlijk mysterie waarin traditionele suspense en schrikmomenten aan de kant worden geschoven voor visuele schoonheid en originaliteit. Dankzij de indrukwekkende postproductie is niet te zien dat Khvaleev de film met een zeer beperkt budget maakte.

advertentie