Netflix-tips: Don’t Breathe en Recovery Boys

Vijf nieuwe filmtips voor Netflix

, Jelle Schot

Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de zenuwslopende horror/thriller Don't Breathe en Recovery Boys, een documentaire over drugsverslaafden in West Virginia.

Don’t Breathe

Drie jonge dieven besluiten een blinde oude man te beroven die volgens geruchten een miljoen dollar heeft verstopt in zijn huis. Eenmaal binnen blijkt de oude man echter een stuk minder fragiel dan ze hoopten. Een wanhopige ontsnapping uit het huis van de man volgt. Met deze simpele opzet weet regisseur Fede Alvarez  – mede door slim camera- en geluidswerk – enorme spanning op te bouwen, waarbij elke stilte dodelijk voelt. Vervolgens zit je als kijker al snel bijna net zo verlegen om adem als de hoofdpersonen.

Escape from Alcatraz

Op feiten gebaseerde moderne klassieker behoort tot het beste werk dat Clint Eastwood en regisseur Don Siegel samen maakten (het duo was onder meer verantwoordelijk voor de Dirty Harry-films). Niet zozeer indrukwekkend vanwege de spectaculaire ontsnapping van een gevangeniseiland (waarvandaan ontsnappen onmogelijk zou zijn), als wel door het minutieus in beeld brengen van het eentonige gevangenisleven. Eastwood is geknipt voor de rol van mysterieuze gevangene die zich met een nagelschaartje een weg naar de vrijheid werkt en de hele film niet veel meer dan 50 woorden spreekt.

Meester Kikker

De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door regisseur Anna van der Heide (Brammetje Baas) bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors. Dat het scenario soms wat rammelt valt dankzij de enthousiaste hoofdrolspelers nauwelijks op.

Nick and Norah's Infinite Playlist

Nick (Michael Cera) lijdt nog steeds hevig onder zijn breuk met zijn vriendin, als op een avond in een drukke bar Norah (Kat Dennings) naar hem toekomt, die hem een stevige pakkerd geeft om iemand anders jaloers te maken. Het is het begin van een interessante avond, waarbij Nick, zijn hippe homoseksuele vrienden en Norah op zoek gaan naar een stomdronken vriendin en naar de mysterieuze band Where is Fluffy. Bij vlagen behoorlijk geestige romantische komedie, met sterke bijrollen voor de muziek en de straten van New York op een uitgaansavond.

Recovery Boys

Subliem portret van vier jonge mannen in West Virginia die na jaren van drugsgebruik hun leven weer op de rit proberen te krijgen in een gloednieuwe afkickkliniek, waar therapiesessies worden afgewisseld met werken op de boerderij. Regisseur McMillion Sheldon groeide zelf op in regio en zag hoe de opioïdenepidemie West Virginia overspoelde, resulterend in het hoogste aantal overdosisdoden in de VS. Met Recovery Boys, waarvoor ze het kwartet 18 maanden lang volgde, schetst ze een (grotendeels) hoopvol beeld van onverzettelijke hulpverleners en openhartige verslaafden, als tegenwicht voor alle negativiteit.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.