Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een horrorklassieker van David Cronenberg en de Odyssee van de gebroeders Coen.

Charlie Wilson's War

Texaans Congreslid en buitenlandspecialist Charlie Wilson (Tom Hanks) is een losbol, die het liefst met mooie vrouwen in een bubbelbad een fles champagne soldaat maakt. Maar hij is ook slim: in de jaren tachtig bedenkt hij hoe hij de Russen financieel kan uitputten door ze te dwingen om hun Defensie-uitgaven te verhogen. Dat doet hij door hun tegenstanders, de Afghaanse moedjahedien, te bewapenen en te trainen. Zeer de moeite waard, ook door het intelligente script van Aaron Sorkin. De ruzie die de cynische CIA-agent Gust Avrakotos (geweldig gespeeld door de in 2014 overleden Philip Seymour Hoffman) maakt met zijn baas is een van de mooiste uit de filmgeschiedenis.

The Fly

Wetenschapper Seth Brundle (Jeff Goldblum) wordt langzaam een vlieg als een gedurfd experiment van hem mislukt. Deze remake uit 1986 is wat minder subtiel dan Kurt Neumanns klassieke horrorfilm uit 1958, maar regisseur David Cronenbergs kennelijk onophoudelijke fascinatie met mens-machine integratie (zie verder oa ExistenZ en Crash) slaat goed over. We zien bloederige special effects, lichamelijk verval en de oncontroleerbare experimenteerdrift van de wetenschap. Een overtuigende Geena Davis is de journaliste die verliefd wordt op Brundle en slechts lijdzaam kan toezien. Een Oscar werd toegekend voor de indrukwekkende make-up die Goldblum verandert in een eng monster.

Guardians of the Galaxy Vol. 2

Zelfs binnen het onzinnige superheldenuniversum van Marvel zijn de avonturen van het intergalactische zootje ongeregeld uit Guardians of the Galaxy aan de absurde kant. Maar dankzij een consequente knipoog werkt de formule uitstekend. Deze tweede episode is ongeveer even leuk als de eerste uit 2014, zij het uiteraard wat minder verrassend, en nog luidruchtiger. Tussen het komische gekibbel, de popcultuurgrappen en het (soms behoorlijk brute) slapstickgeweld door, draait het ditmaal om de plots opduikende vader van Guardians-frontman Peter Quill. Is deze omineus genaamde Ego wel te vertrouwen? Puik, pretentieloos pubervermaak.

Maggie's Plan

Niets loopt volgens plan in het leven van de New Yorkse regelneef en carrière-adviseur Maggie (Greta Gerwig), een single dertiger die met een bevriende augurken-ondernemer haar zwangerschap regelt. Dat plan loopt spaak als ze de getrouwde docent antropologie en aspirant-schrijver John (Ethan Hawke) ontmoet en met hem een affaire begint. Ook dat wordt een rommeltje. Atypische romcom met vermakelijke observaties van menselijk gedrag heeft wel iets weg van een Woody Allen-screwball. Maar dan met Bruce Springsteen-covers in plaats van jazz op de soundtrack. Julianne Moore blijft jammerlijk vlak als stijve Deense met mislukt (Duits?) accent.

O Brother, Where Art Thou?

Magnifiek gespeelde en gefotografeerde bewerking van Homerus' heldendicht Odyssee met George Clooney in de hoofdrol als Everett Ulysses. Eind jaren dertig ontsnapt hij met sukkel Delmar (Tim Blake Nelson) en heethoofd Pete (John Turturro) uit een chain gang. Volgens een blinde profeet zullen ze een fortuin vinden, 'maar niet het fortuin dat ze zoeken'. Geketend trekken ze het avontuur tegemoet, en ontmoeten een cycloop (John Goodman), sirenen en een duivelse wetsdienaar. De wonderschone soundtrack werd uitgeroepen tot countryplaat van het jaar.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.