Heerlijk, komkommertijd

Russell T. Davies' Cucumber

, Elja Looijestijn

De serie Cucumber, over een groep middelbare homo’s, is Britse zwarte komedie van de allerbovenste plank. En ook de aftreksels zijn allesbehalve slap.

Een groep wetenschappers die onderzoek deed naar de mannelijke erectie verdeelde die in vier categorieën, van zacht naar hard: een plak tofu, een gepelde banaan, een ongepelde en een komkommer. Dat gegeven was voor Russell T Davies de inspiratie voor zijn nieuwste serie, of eigenlijk familie van series. Davies is een Britse televisielegende. Eind jaren negentig maakte hij de baanbrekende dramaserie Queer as Folk, over een groep jonge homo’s in Manchester . Zes jaar later blies hij Doctor Who nieuw leven in, de op en top Britse sciencefictionserie die al loopt sinds 1963. Onder zijn regie beleefde Doctor Who een nieuwe golf van populariteit.
 
Al die tijd liep Davies rond met het idee om een opvolger voor Queer as Folk te maken, over homoseksuele mannen van middelbare leeftijd. Nu is Cucumber er dus, een serie van acht delen van vijftig minuten. Maar omdat de komkommer niet altijd in de broek kan staan , maakte hij in één moeite door ook Banana, een spin-off over de jongere personages, en Tofu, een online documentaireserie waarin de castleden en gewone Britten openhartig over liefde en seks praten. 
 
Cucumber is zwarte komedie van de allerbovenste plank. Hoofdpersoon Henry is een saaie, chagrijnige, botte, maar op een of andere manier toch aimabele man. Hij woont al jaren samen met zijn vriend Lance, die hem met veel moeite overhaalt om weer eens romantisch op date te gaan. Dat is het begin van een rampzalige avond die zijn leventje overhoop gooit.
 
 Ondanks razendsnelle en soms onwaarschijnlijke ontwikkelingen is Cucumber overtuigend en even tragisch als hilarisch. Davies toont ons vanuit de homoscene een beeld van het moderne leven , aan de hand van geweldig uitgewerkte personages. Ze worstelen met relaties en met hun leeftijd, ze kijken met verwondering en lichte jaloezie naar de jongens die opgroeien in een tijd van Grindr en het homohuwelijk. ‘Ik kijk niet eens tv , ik ben geen 35 of zo,’ zegt een van de jonge homo’s in de serie. Maar tv-serie Cucumber en zijn broertjes zelf voelen modern, multicultureel en verwarrend, met een belangrijke rol voor alle problemen die moderne communicatie met zich meebrengt. De hele serie wordt er deze week door de vpro doorgejast op npo 3, met elke avond twee afleveringen achter elkaar. Banana is (twee weken) te zien op vpro.nl en Tofu kunt u vinden op YouTube.