In de nieuwe cyberpunkserie Altered Carbon, vanaf vrijdag 2 februari te zien op Netflix, kan de mens eindelijk onsterfelijk worden.

Stel je het volgende eens voor: over vijfhonderd jaar is niet het hart of het brein het belangrijkste onderdeel van ons lichaam, maar een kleine dataschijf die geïmplanteerd is boven in de wervelkolom. Nog kleiner dan een hockeypuck, deze stack, die desondanks alles bevat wat de mens bepaalt (of in elk geval lijkt te bepalen): gevoelens, herinneringen, je hele ik op een usb-stick.

Deze dataschijf zorgt ervoor dat de mens desgewenst eeuwig kan leven. Laat jezelf periodiek in een nieuwe sleeve (lichaam) plaatsen, en je kunt zo weer zestig, zeventig of tachtig jaar vooruit. Om nadat de mouw versleten is probleemloos een nieuwe aangemeten te krijgen; tenminste, als je daar het geld voor hebt. Anders wacht het digitale hiernamaals – of misschien wel het echte, indien de schijf totaal vernietigd wordt. 

Welkom in de wereld van de nieuwe Netflixserie Altered Carbon.

Wie na het lezen van bovenstaande alinea’s moet denken aan Blade Runner, Ghost in the Shell of zelfs Westworld zit er niet ver naast. Altered Carbon borduurt voort op een reeks thema’s die we in 2017 ook al regelmatig op onze schermen voorbij zagen komen. Denk aan vragen als: wat maakt de mens tot mens? Is dat de ziel? Bestaat die überhaupt? En als een kunstmatig leven net zo goed een menswaardig leven is, wie of wat houdt ons dan nog tegen? Waar liggen onze wetenschappelijke en vooral onze ethische grenzen? Prangende vragen – men buigt zich er al eeuwen over – die nog prangender worden nu sciencefiction meer en meer realiteit wordt.

Wie rijk is, blijft langer leven

Wat betreft die vraag omtrent ethische grenzen kunnen we in het geval van Altered Carbon kort zijn: welke ethische grenzen? Onsterfelijkheid via een digitaal geheugen zorgt er namelijk voor dat het menselijk lichaam veel minder waard wordt. Het is tenslotte vervangbaar. Tegelijkertijd is een lichaam ook weer oneindig veel waard; jezelf een nieuwe sleeve aanmeten – en dan bij voorkeur een aantrekkelijke – kost geld en net als nu is de mensheid in de toekomst grofweg verdeeld in twee categorieën: mensen mét en mensen zonder geld.

Wie rijk is, blijft langer leven, wordt vervolgens nog rijker en is daardoor in staat weer langer te blijven leven. Dit proces herhaalt zich en uiteindelijk gaan rijken de anderen vanzelf als mindere zien. In Altered Carbon leven de rijken hoog in de lucht, de armen bevinden zich beneden in de stinkende goot. Qua gedrag wijken ze overigens niet van elkaar af, ze doen wat mensen altijd al deden: werken, drinken, eten, vechten, seksen, feesten, stelen, liegen, bedriegen en moorden.

Zo komen we weer bij het daadwerkelijke verhaal en het is daarbij zaak goed op te letten. De hoofdpersoon in Altered Carbon heet Takeshi Kovacs, in het verleden een commando (een zogeheten Envoy) die speciaal getraind werd om van planeet naar planeet – en van lichaam naar lichaam – te reizen om daar tegenstanders uit te schakelen met behulp van zijn militaire capaciteiten en bovennatuurlijke gaven. Kovacs keerde zich echter op zeker moment tegen het heersende regime. Hij verzette zich tevens tegen de digitalisering, sloot zich aan bij een terroristische rebellengroep en werd voor dat verraad honderden jaren opgesloten in een digitale gevangenis, lees: een soort hel.

Visueel overdonderend

In het begin van Altered Carbon wordt Kovacs hieruit bevrijd door Laurens Bancroft, die hem van een nieuw lichaam voorziet. Bancroft is zo rijk en machtig dat hij niet enkel beschikt over een stack, nee, er hangt een heuse satelliet in de lucht die ervoor zorgt dat zijn digitale zelf elke 48 uur wordt voorzien van een back-up. Kovacs moet voor zijn ‘redder’ een moord oplossen: de moord op Bancroft zelf. Kort voor die eerdergenoemde back-up werd Bancroft namelijk door zijn hoofd geschoten, waardoor hij geen idee heeft wie het op hem gemunt heeft. Aan Kovacs om dit uit te zoeken, in een wereld die hij niet kent en in een lichaam dat hem vreemd is. Volgt u het nog?

Wees gerust, zo snel hoeft het allemaal niet duidelijk te zijn. Het plezier van Altered Carbon zit hem natuurlijk in het ontdekken van een wereld die (nu nog) heel ver af staat van de onze. Visueel is de tiendelige serie bijna vanzelfsprekend overdonderend (er werd zes tot acht miljoen dollar per aflevering uitgegeven), maar tegelijkertijd zal het vertrouwd aanvoelen voor wie ook keek naar Blade Runner of Ghost in the Shell. Dit is een klassiek noir-mysterie in een cyberpunkjasje, met grijze gebouwen, felle neonlichten, niet aflatende regenbuien en futuristische lasergeweren. Niet de fijnste toekomst om naar uit te kijken, maar cool is het allemaal wel.


Het eerste seizoen van Altered Carbon is vanaf 2 februari te bekijken bij Netflix.

Meer Netflix-series