Riccardo Cucciola: cast.
Er zijn 20 films gevonden.

La Vallée des Espoirs

1987 |

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1987. Jean-Pierre Marchand. Met o.a. Patrick Catalifo, Nicolas Navazo, Nourredine Souli, Jean-Claude Adelin en Milena Vukotic.

Lang epos over de moeilijke weg naar de top van een Italiaanse immigranten-familie. Vlak na WO II betrokken de gezinsleden de houten barakken van een krijgsgevangenkamp in de omgeving van een mijnbouwstadje in Lotharingen. De basis van dit verhaal wordt gevormd door een eindeloze reeks van verwikkelingen en voorvallen. Een film van wisselende kwaliteit. Hij duurt te lang en bevat te veel gepraat. Voorts veel Italiaanse opgewondenheid naast geslaagde scènes, gespeeld door precies de juiste acteurs.

Les dossiers de l'inspecteur Lavardin : Maux croisés

1986 | Misdaad, Mysterie

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Chabrol. Met o.a. Jean Poiret, Caroline Beaune, Jacques Brunet, Rosine Cadoret en Riccardo Cucciola.

Inspecteur Lavardin (Poiret) beweegt zich tussen de kuurgasten van het kleine Italiaanse dorpje Montecatini. Iedereen leidt er een heel vreedzaam bestaan. Doch bepaalde zaken (wapenhandel, een schoenenfabrikant, een quiz en een tolk) nemen een fatale wending met de komst van een tv-ploeg. Ook een meer oppervlakkige film van Chabrol ontbreekt het niet aan ironie of bijtende spot. Hoewel enkele mislukte (tv-)films tot het werk van deze productieve cineast behoren, heeft hij nimmer iets volkomen onbelangrijks gemaakt. Dominique Roulet schreef samen met Chabrol het scenario. Het camerawerk is van Jean Rabier.

Antonio Gramsci - i giorni del carcere

1977 | Biografie

Italië 1977. Biografie van Lino del Fra. Met o.a. Riccardo Cucciola, Mimsy Farmer, Lea Massari, Paolo Bonacelli en Pier Paolo Capponi.

Een Italiaanse communist breekt in de jaren twintig al met de Russische partijlijn om tot een autonoom Euro-communisme te komen, maar hij wordt door de staat tot twintig jaar gevangenis veroordeeld. Daar stelt hij zijn staatsgevaarlijke ideeën op papier; die mogen voor zijn dood toch niet gepubliceerd worden. De in latere jaren herontdekte theoreticus is onderwerp van een didactische, statische filmbiografie die zich overwegend in de cel afspeelt, met flash-backs naar zijn jaren in Rusland. Interessante stof, maar een dorre aanpak maakt de personages meer tot spreekbuizen voor ideeën dan tot bestaanbare mensen.

Dedicato a una stella

1976 | Drama

Italië 1976. Drama van Luigi Cozzi. Met o.a. Richard Johnson, Pamela Villoresi, Riccardo Cucciola, Maria Antonietta Beluzzi en Francesco d' Adda Salvaterra.

Een meisje wordt verliefd op een oudere man in de wachtkamer van een ziekenhuis waar ze te horen krijgt dat ze leukemie heeft. Ze dringt zich aan hem op en als hij afgeschrikt wordt door het verhaal van haar ziekte, verzint ze verwisseling van de medische rapporten. Hij blijkt een componist zonder succes, maar ze inspireert hem tot het herschrijven van een piano-concert dat een triomfale uitvoering krijgt terwijl zij sterft. Deze ongegêneerde smartlap heeft de kwaliteiten in het spel van Villoresi en fraaie fotografie, maar chagrijnig acteren van Johnson en de banale muziek maken inspiratie weinig aannemelijk.

La Linea del fiume

1975 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1975. Drama van Aldo Scavardo. Met o.a. Vasco de Cet, Riccardo Cucciola, Lea Massari, John Hurt en Philippe Leroy.

Een Joodse Italiaan is tijdens de oorlog in Londen en spreekt dagelijks voor de BBC. Zijn gezin wordt in Rome gearresteerd door de SS, maar het achtjarig zoontje weet te ontkomen en wil zich bij zijn vader voegen. Hij vlucht naar Frankrijk, waar een verzetsgroep hem naar Londen helpt. Het regiedebuut van cameraman Scavardo weet de sentimentaliteit en onwaarschijnlijkheid van het verhaal binnen de perken te houden, waardoor de film een spannende overtuigingskracht krijgt. De kleine hoofdrolspeler acteert wat al te schattig.

Semaforo rosso

1974 | Thriller

Italië 1974. Thriller van Mario Bava. Met o.a. Riccardo Cucciola, Aldo Capone en Lea Lander.

Op de vlucht voor de politie houden drie gangsters een auto tegen. Ze sleuren een vrouwelijke gijzelaar (Lander) mee en dwingen de chauffeur (Cucciola) door te rijden. Onthutst deelt de man hen mee dat hij de slapende baby op de achterbank dringend naar het hospitaal moet voeren, maar daar kunnen de gangsters geen rekening mee houden. Via de radio verneemt hij bovendien dat de kerels meedogenloos zijn en hij merkt al vlug dat ze elkaar ook rauw lusten. Onderweg schieten ze zowel een van hun gezelschap dood als een tourist aan een tankstation. Voor Cucciola en Lander is het duidelijk: deze kerels laten geen getuigen achter. Meer dan twintig jaar werd deze gangsterthriller verloren gewaand, en in 1996 werd hij eindelijk voor de eerste maal in roulatie gebracht. Dit testament van Bava, die na zijn dood werd uitgeroepen tot meester van de fantastiek, is een juweeltje van claustrofobische angst. De film werd haast integraal opgenomen in de auto, met een doorlopende doodsbedreiging. Voor de toeschouwer is het een haast ondraaglijke reis doorheen de waanzin, geweld, obsessie en angst. A. Parenzo baseerde zijn scenario op een roman van Ellery Queen. Fotografie is van Emilio Variano.

L' Ultimo giorno di scuola prima delle vacanza di Natale

1974 | Oorlogsfilm, Drama

Italië 1974. Oorlogsfilm van Gian Vittorio Baldi. Met o.a. Macha Méril, Delia Boccardo, Lino Capolicchio, Riccardo Cucciola en John Steiner.

De laatste stuiptrekkingen van het Italiaanse fascisme tegenover de optrekkende gealliëerden in december 1944 leiden tot bloedige represailles jegens de plattelandsbevolking van de streek Emilia, waar partizanen verspreid zijn ondergedoken. Het geheel wordt gezien door de ogen van een idealistische middelbare scholier. Een voor Italië ongewone oorlogsfilm in die zin dat fascisten centraal in de aandacht staan. De film speelt zich overwegend af in een gegijzelde autobus, maar de spanningsboog wordt doorbroken door flash-backs en niet altijd waargemaakte formele pretenties van de regisseur.

Par le sang des autres

1973 | Misdaad

Canada​/​​Italië​/​​Frankrijk 1973. Misdaad van Marc Simenon. Met o.a. Yves Beneyton, Francis Blanche, Bernard Blier, Robert Castel en Riccardo Cucciola.

Een man heeft in een villa twee vrouwen gegijzeld en vraagt in ruil voor hen het mooiste meisje uit de streek. Politie en overheden in het gewoonlijk rustig dorpje komen in het geweer, maar de gestoorde gijzelaar blijkt gewapend. De pogingen om een prostituée en een Italiaanse gastarbeidster zonder werkvergunning als losprijs te sturen mislukken en burgemeestersdochter biedt zichzelf aan. De zoon van schrijver Simenon werkt het curieus verhaal uit tot een degelijk geconstrueerd scenario en regisseert bekwaam, maar heeft kennelijk moeite met het leiden van acteurs die soms al te karikaturaal uitpakken. Bovendien lijkt de enige functie van sommige personages om een bekende naam op de rolverdeling te krijgen.

Paolo il caldo

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Marco Vicario. Met o.a. Giancarlo Giannini, Rossana Podestà, Gastone Moschin, Adriana Asti en Vittorio Caprioli.

Een Siciliaanse baron blijkt als kind al de hitsige aard van zijn voorvaderen te hebben geërfd en maakt als volwassene een reeks van veroveringen, zonder onderscheid in rang en stand en laat fascisme, oorlog en bevrijding als onbelangrijke incidenten aan zich voorbij gaan. Als bejaarde is zijn geest nog steeds willig, maar het vlees wordt zwak en het huwelijk met een jonge apothekersdochter biedt geen soelaas, omdat ze frigide is. De film heeft minder aandacht voor de seksscènes dan de uitsluitende interesse van de hoofdpersoon doet verwachten en legt vooral het accent op familie-, gezins- en politieke conflicten, maar haalt daarmee zoveel zó kluchtig overhoop, dat het uiteindelijke resultaat oppervlakkig en vermoeiend platvloers wordt.

Cugini carnali

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Sergio Martino. Met o.a. Susan Player, Riccardo Cucciola, Alfredo Pea, Hugh Griffith en Claudio Nicastro.

Vrijgevochten jonge dame gaat bij de burgelijke familie in de provincie logeren en zaait verwarring, vooral bij haar neef in de puberteit. Oude suikeroom die zijn kapitaal op een langdurig sterfbed, tot wanhoop van de toekomstige erfgenamen, opmaakt aan prostitu[KA1]ees vraagt haar de jongen man te maken. Doorzichtig plagiaat van MALIZIA (en in losse scènes van reeksen andere succesfilms) verliest door déjà vu de werking van zowel erotische als satirische momenten, heeft alleen enkele geslaagde en welkome gags.

Guernica

1972 | Thriller

Italië 1972. Thriller van Franco Bottari. Met o.a. Riccardo Cucciola, Marco Guglielmi, Franz von Treuberg, Gabriele Tinti en Carlo Gaddi.

Een Duitse ambassadeur van een Latijnsamerikaans land wordt gegijzeld om de vrijlating van gearresteerde guerilla's te eisen. Terwijl er geleidelijk aan een nieuwsgierige verstandhouding groeit tussen de Duitser en zijn bewakers, gebruikt de minister van Binnenlandse Zaken de situatie om zijn eigen status te consolideren en zich internationaal in te dekken. Deze bekwaam gemaakte, lowbudget-debuutfilm werkt goed door de actuele, geloofwaardig gemaakte kracht van het verhaal en de sobere spelprestaties.

Un Apprezzato professionista di sicuro avvenire

1971 | Erotiek

Italië 1971. Erotiek van Giuseppe de Santis. Met o.a. Lino Capolicchio, Riccardo Cucciola, Robert Hoffmann, Femi Benussi en Yvonne Sanson.

Een jonge man trouwt uit carrière-overwegingen met de dochter van een ondernemer, maar blijkt impotent, zodat de gewenste erfgenaam niet dreigt te komen. Hij haalt een bevriende priester over om zijn vrouw zwanger te maken, waarna hij hem vermoordt. Hij laat een werkloze voor de misdaad opdraaien in ruil voor financiële steun aan diens gezin. Deze zwartgallige satire door de veteraan van het neo-realisme schiet door de al te opgelegde effecten en tegenstellingen het doel voorbij.

Sacco e Vanzetti

1971 | Drama, Historische film

Italië 1971. Drama van Giuliano Montaldo. Met o.a. Gian Maria Volonté, Riccardo Cucciola, Cyril Cusack, Rosanna Fratello en Geoffrey Keen.

Italiaanse emigranten Nicola Sacco (Cucciola) en Bartelomeo Vanzetti (Volontè) in Massachusetts die bij de politie bekend staan als anarchisten, worden gearresteerd wegens roofoverval met doodslag en ondanks getuigenverklaringen over hun onschuld en pressie van de publieke opinie, tot de elektrische stoel veroordeeld. Dit geruchtmakend proces uit 1920 blijft in de film actueel. De nog doorwerkende politieke pressie maakte opnamen in Amerika onmogelijk, zodat de affaire gereconstrueerd moest worden met behulp van Britse acteurs. Deze smet op de authenticiteit is overkomelijk, evenals de te veel herhaalde zang van Joan Baez op de geluidsband. Cucciola werd in Cannes geëerd met de prijs als Beste Acteur. Het scenario is van Ottavio Jemma, regisseur Montaldo en Fabrizio Onofri naar een verhaal van Montaldo en Mino Roli. Het camerawerk is van Silvano Ippoliti. Technicolor, Mono.

L'istruttoria è chiusa: dimentichi

1971 | Thriller, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1971. Thriller van Damiano Damiani. Met o.a. Franco Nero, Georges Wilson, John Steiner, Riccardo Cucciola en Ferruccio De Ceresa.

Een architect wordt vanwege dood door schuld tot celstraf veroordeeld, maar weet door opportunistisch gebruik van misstanden in de gevangenis en door de status van zijn klasse tot vervroegde vrijlating wegens goed gedrag te komen. De film is conventioneel, maar bekwaam gemaakt in de harde gevangenistraditie. Het geraffineerde scenario van de regisseur, Dino Maiuri en Massimo De Rita naar de roman van Leros Pittoni, laat de hoofdpersoon als slachtoffer eerst aanspraak maken op sympathie en identificatie, en toont vervolgens in barre omstandigheden zijn ware hypocriete gedaante. Het draaiboek zorgt zo voor de voornaamste impact en roept vele vragen op. Camerawerk van Claudio Ragona.

Una sull'altra

1969 | Misdaad

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië 1969. Misdaad van Lucio Fulci. Met o.a. Jean Sorel, Marisa Mell, Alsa Martinelli, John Ireland en Faith Domergue.

Het hoofd van een chique privé-kliniek wordt verdacht van moord op zijn echtgenote op wie een hoge levensverzekering is afgesloten. In werkelijkheid is ze verdwenen. Ze heeft met de broer van de chirurg een komplot bedacht, maar niemand gelooft diens verhaal. Moord uit jaloezie door de verstoten minnaar brengt de waarheid aan het licht net voordat de chirurg geëxecuteerd zou worden. Een onwaarschijnlijk verhaal dat nog onoverzichtelijker wordt gemaakt door de kwasi-Amerikaanse situering. Het verwaarloost suspense voor het tonen van de aantrekkelijke rolbezetting in meer of minder pikante situaties. Nieuwsgierigheid hoe alle complicaties tot een einde kunnen komen houdt de aandacht ook vast. USA/GB-titel: ONE ON TOP OF THE OTHER.

Roma come Chicago

1968 | Misdaad

Italië 1968. Misdaad van Alberto De Martino. Met o.a. John Cassavetes, Gabriele Ferzetti, Nikos Kourkoulos, Anita Sanders en Riccardo Cucciola.

Krantenberichten over een overval die in 1967 op een postkantoor in Rome gepleegd is, leverden de stof voor deze conventionele misdaadfilm, geschreven door zeven (!) scenaristen. Veel (vaak warrige) actie; geweldscènes overdadig uitgesponnen en niet zelden weerzinwekkend. Scenario van regisseur De Martino, Dino Maiuri en Massimo De Rita. Camerawerk van Aldo Tonti. Ook bekend als BANDITS IN ROME.

Ad ogni costo

1968 | Misdaad, Avonturenfilm, Thriller

Duitsland​/​​Italië​/​​Spanje 1968. Misdaad van Giuliano Montaldo. Met o.a. Janet Leigh, Edward G. Robinson, Robert Hoffmann, Riccardo Cucciola en Klaus Kinski.

Een groep internationale inbrekers voert een geraffineerde juwelenroof ter waarde van tien miljoen dollar uit tijdens het carnaval van Rio; daarna moeten ze nog veilig het land uit zien te komen. Dit slim bedachte en fantasierijk gefilmde misdaadverhaal heeft een gedetailleerde en spannende inbraakscène die DU RIFIFI CHEZ LES HOMMES van Dassin evenaart, maar houdt ook in de intriges daaromheen de verrassingen gaande. Effectief gebruik van Braziliaanse locaties en carnavalsfeesten.

I Sette fratelli Cervi

1967 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1967. Drama van Gianni Puccini. Met o.a. Gian Maria Volonté, Lisa Gastoni, Carla Gravina, Serge Reggiani en Don Backy.

De oudste zoon uit een boerenfamilie wordt tijdens WO II verliefd op een militant anti-fascistische actrice en gaat mèt zijn zes broers in het verzet. Ze verbergen een grote groep soldaten, waarvoor ze alle zeven door het regime in 1943 geëxecuteerd worden. De sobere - in de tekening van het gezinsleven soms sentimenteel ontsporende - historische reconstructie wordt vooral opmerkelijk geacteerd.

La Bugiarda

1965 | Komedie

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1965. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Catherine Spaak, Enrico Maria Salerno, Marc Michel, Riccardo Cucciola en Manuel Miranda.

Gebruik makend van het uniform van haar huisgenote geeft een jonge vrouw zich uit voor stewardess. Ze gebruikt haar vliegreizen als uitvlucht en kan zo haar aandacht verdelen over drie verschillende minnaars. Het stramien van de boulevard-klucht werd door de de toneelschrijver Diego Fabbri gebruikt om de vrouw in verschillende gedaanten te tonen. In de filmversie worden voorspelbare verwarringsgrappen niet helemaal vermeden, maar Comencini weet de ongrijpbare oprechtheid van de ideaal gecaste Spaak te vangen.

Italiano, brava gente

1963 | Oorlogsfilm

Italië​/​​USSR 1963. Oorlogsfilm van Giuseppe de Santis. Met o.a. Arthur Kennedy, Gianna Prokhorenko, Tatyana Samojlova, Peter Falk en Andrea Cheechi.

De tergende provocatie van Duitse soldaten om Russische krijgsgevangenen in de Oekraine in 1941 de Internationale te laten zingen, wakkert onvoorzien de verzetsgeest aan en leidt tot ontsnappingen, represailles en gijzelingen waarbij Italiaanse soldaten zich solidair gaan voelen en ook het slachtoffer worden. Deze combinatie van Russische propaganda-epiek met emotionele Italiaanse regie leidt tot een melodrama dat soms simplistisch is, maar altijd meeslepend. Kennedy speelt een Italiaanse fascist, Falk een Russische arts. (De scène in een veld vol zonnebloemen uit DR. ZHIVAGO blijkt uit deze eerdere film afgekeken.)