Marcello Gatti (1924-2013): camera.
Er zijn 10 films gevonden.

The Battle of Algiers

1966 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama

Italië​/​​Algerije 1966. Oorlogsfilm van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Brahim Hadjadj, Jean Martin, Yacef Saadi en Samia Kerbasch.

Piekfijn gerestaureerd Italiaans/Algerijns meesterstuk over de Algerijnse opstand tegen de Franse overheersing eind jaren vijftig van de vorige eeuw. De internationaal gelauwerde film is losjes gebaseerd op het boek Souvenirs de la Bataille d'Alger van verzetsstrijder Saadi Yacef en belicht zowel de Algerijnse kant als de Franse kant van de strijd, compleet met wederzijdse martelingen, 'politionele acties', bomaanslagen en allerhande slinkse propaganda. Behalve de treffend relevante inhoud blinkt het drama uit dankzij meeslepende composities van Ennio Morricone, authentiek ogende beelden, indringende montage en lest best de ontzagwekkende massascènes.

Un milione di miliardi

1988 | Familiefilm

Italië​/​​Duitsland 1988. Familiefilm van Gianfranco Albano. Met o.a. Johnny Dorelli, Constanze Engelbrecht, Umberto Caglini, Ulrich von Dobschütz en Anne Benny.

De twaalf-jarige Tom (Caglini) woont sinds de scheiding van zijn ouders met moeder Ruth (Engelbrecht) in Hamburg. Deze briljante zakenvrouw staat op het punt te trouwen met haar baas Rolf Dressler, zeer tegen de zin van Tom. Tijdens een schoolreisje naar Rome gaat hij op zoek naar zijn vader Giorgio Rizzo (Dorelli), een gewezen autocoureur. Om zijn zoon niet teleur te stellen doet vader net of hij rijk is. Ruth, die naar Rome komt om Tom terug te halen, ontmoet Giorgio en het oude vuur laait weer op. Giorgio speelt de grote zakenman en gedrie[KA3]en gaan ze op vakantie. Maar ja, Rolf komt naar Itali[KA3]e en ontmaskert Giorgio met behulp van Isabella (Anne Benny). Uitstekend gespeeld. Wordt in twee delen uitgezonden. Scenario van Sergio Donato en Luciano Vincenzoni. Camerawerk van Marcello Gatti. Ook bekend als BUON GIORNO, PAPA.

Il signor Robinson

1976 | Komedie, Erotiek, Avonturenfilm, Familiefilm

Italië 1976. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Paolo Villaggio, Zeudy Araya, Anna Nogara, Percy Hogan en Zeudi Araya.

Een registeraccountant lijdt schipbreuk op het eiland waar ooit Robinson Crusoë leefde. In deze primitieve omgeving, ver van vrouw en werkroutine, ontmoet hij een mooi meisje Vrijdag, dat zijn leven met hem deelt. Op een vrolijke manier leren ze elkaar de waarden van het moderne leven en het primitieve bestaan in de natuur. Villaggio is leuk, maar het is de fraaie Zeudy Araya die met haar naaktheid en exotische schoonheid het publiek weet te boeien. Het scenario is van regisseur Corbucci, Castellano & Pipolo en Paolo Villaggio. Het camerawerk is van Marcello Gatti. De titel voluit is als volgt: IL SIGNOR ROBINSON MOSTRUOSA STORIA D'AMORE E D'AVVENTURE.

Bluff storia di truffe e di imbroglioni

1976 | Komedie, Misdaad

Italië 1976. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Anthony Quinn, Adriano Celentano, Capucine, Corinne Clery en Mickey Knox.

Een ondernemende jonge dief ontsnapt uit de gevangenis in plaats van een oude gangster die alles had voorbereid. Diens handlangers dwingen hem om de gangster alsnog uit gevangenis te bevrijden, waarna ze samen de rekening gaan vereffenen met de eigenares van een gokhol. Een misdaadkomedie die de getrouwe sfeer oproept van de jaren 1930-1940 en die de succesformule van THE STING bijna op de voet volgt, maar blijft ook op eigen kracht onderhoudend. Rumoerig geheel maakt schmiere van Quinn acceptabel. Scenario van de regisseur, Arduino Maiuri en Massimo de Rita. Camerawerk van Marcello Gatti. Ook bekend als THE CON MEN, BLUFPOKER, en IL GRANDE BLUFF.

Chronique des années de braise

1975 | Historische film

Algerije​/​​Frankrijk 1975. Historische film van Mohammed Lakhdar-Hamina. Met o.a. Yorgo Voyagis, Mohammed Lakhdar-Hamina, Leila Shenna, Cheik Nourredine en Larbi Sekkal.

Omdat in 1939 Franse kolonisten de watertoevoer beheren, drogen de akkers van een Algerijnse boer. De held gaat in het verzet en wordt gedood, maar zijn zoon zet de strijd voort als in 1954 de Onafhankelijkheidsoorlog officieel wordt verklaard. Dit historisch-politiek fresco naar Sovjet- voorbeeld ontsnapt niet geheel aan clichés maar weet door de keuze van 'man-uit-het-volk' als centraal personage ideologische starheid te vermijden. Nationale bewustwording krijgt overtuigend reliëf, maar economisch-politieke mechanismen van de kolonialisering blijven op de achtergrond. Gouden Palm in Cannes.

Rappresaglia

1973 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1973. Oorlogsfilm van George P. Cosmatos. Met o.a. Richard Burton, Marcello Mastroianni, Leo McKern, Delia Boccardo en John Steiner.

Op 24 maart 1944 executeerden de nazi's 335 Italiaanse burgers in de steengroeve van Ardeatine even buiten Rome omdat een dag eerder 33 Duitse soldaten waren gedood door het Italiaanse verzet. In Rappresaglia speelt Richard Burton de nazi-bevelhebber die Hitlers bevel uitvoert. Marcello Mastroianni verbeeldt een eigenzinnige priester die zich verzet tegen de nazi's en tegen de apathie van de paus. Rappresaglia combineert actie met ijzingwekkend drama, gepresenteerd door twee van 's werelds beste acteurs. Gebaseerd op het boek Death in Rome van scenarist Robert Katz. Regisseur George P. Cosmatos maakte in 1993 opnieuw naam met de robuuste western Tombstone.

Diary Of Forbidden Dreams

1973 | Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1973. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Sydne Rome, Roman Polanski, Hugh Griffith, Marcello Mastroianni en Romolo Valli.

Op 24 maart 1944 executeerden de nazi's 335 Italiaanse burgers in de steengroeve van Ardeatine even buiten Rome omdat een dag eerder 33 Duitse soldaten waren gedood door het Italiaanse verzet. In Rappresaglia speelt Richard Burton de nazi-bevelhebber die Hitlers bevel uitvoert. Marcello Mastroianni verbeeldt een eigenzinnige priester die zich verzet tegen de nazi's en tegen de apathie van de paus. Rappresaglia combineert actie met ijzingwekkend drama, gepresenteerd door twee van 's werelds beste acteurs. Gebaseerd op het boek Death in Rome van scenarist Robert Katz. Regisseur George P. Cosmatos maakte in 1993 opnieuw naam met de robuuste western Tombstone.

Che?

1972 | Komedie, Erotiek

Duitsland​/​​Italië 1972. Komedie van Roman Polanski. Met o.a. Sydne Rome, Marcello Mastroianni, Hugh Griffith, Romolo Valli en Roman Polanski.

Een Amerikaanse liftster ontsnapt in Italie aan een aanranding en zoekt haar toevlucht in een villa waar ze als een van de (bizarre) gasten wordt gezien. Na bedreigd en belaagd te zijn, en haar oude gastheer bij de aanblik van haar charmes van genot te hebben laten sterven, ontkomt ze aan haar huisgenoten die haar achtervolgen, door weer te gaan liften. Deze variant op ALICE IN WONDERLAND mist door de zonnige Italiaanse situering en goedmoedig acteren, de verontrustende accenten van Polanski's andere werk, waardoor de film zonder verbindende sfeer chaotisch wordt met meer of minder leuke, losse scènes. Het scenario is van Polanski en Gerard Brach. Het camerawerk is van Marcello Gatti en Giuseppe Ruzzolini.

Sin

1971 | Romantiek, Drama

Griekenland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Romantiek van George P. Cosmatos. Met o.a. Raquel Welch, Richard Johnson, Flora Robson, Jack Hawkins en Renato Romano.

Johnson is Orestes, die terugkeert naar zijn eiland om de erfenis van zijn moeder te verkrijgen. Hij wordt verliefd op de getrouwde Helena (Welch) en samen besluiten zij haar man uit de weg te ruimen; hun geluk is van korte duur, want het eindigt voor hun zoals het de hoofdpersonen in de klassieke tragedie vergaat. Een vermenging van schuld en boete, misdaad en liefde. Het landschap is boeiender dan de hoofdrolspelers. Het scenario is van regisseur Cosmatos. Het camerawerk is van Marcello Gatti.

Queimada!

1969 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1969. Drama van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Marlon Brando, Evaristo Marquez, Renato Salvatori, Norman Hill en Tom Lyons.

Een geheim-agent van de Britse regering komt op een Antilliaans eiland om de revolutie tegen het Spaans kolonialisme aan te wakkeren, vanwege de Britse handelsbelangen in rietsuiker. Onder leiding van een autochtoon wordt de gouverneur omgebracht, maar deze revolutionair weigert ondanks nationaal heldendom de regering en laat een stroman van de Brit aanstellen. Tien jaar later breekt de revolutie tegen de Engelse bezetting uit. Deze aanklacht tegen kolonialisme blijft ondanks de situering in 1840 onverminderd actueel en is even intelligent geschreven als meeslepend en met hartstocht in beeld gebracht. Ondanks gepubliceerde conflicten met de regisseur speelt Brando een van zijn betere rollen, maar wordt niettemin overspeeld door niet- acteur Marquez als de idealistische revolutionair. Scenario van Franco Solinas en Giorgio Arlorio. Camerawerk van Marcello Gatti.