David Hare (1947): regie, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 19 films gevonden.

The White Crow

2018 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2018. Biografie van Ralph Fiennes. Met o.a. Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hofmann, Adèle Exarchopoulos en Sergei Polunin.

Biopic over het leven van de wereldberoemde balletdanser Roedolf Noerejev (Ivenko), geregisseerd door Fiennes, die zelf ook meedoet als Noerejevs leermeester Poeshkin. Nogal log drama over artistieke vrijheid wordt gaandeweg meer een politieke thriller, wanneer Noerejev in 1961, tijdens optredens van het Mariinsky-ballet in Parijs, besluit over te lopen naar het Westen. Film ziet er heel verzorgd uit en het dansen van de Oekraïense balletdanser Ivenko is overtuigend genoeg, maar 1: Ivenko is geen Noerejev, en 2: hij kan niet acteren.

Denial

2016 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2016. Drama van Mick Jackson. Met o.a. Rachel Weisz, Timothy Spall, Tom Wilkinson, Andrew Scott en Jack Lowden.

De Britse autodidact David Irving (Spall) daagt medio jaren negentig de Amerikaanse historica Deborah Lipstadt (Weisz) voor de rechter wegens smaad omdat ze hem in haar boek over holocaust-ontkenning bestempelt als een holocaust-ontkenner. Dat was hij ook, maar hij vond dat legitiem. Door zijn geloofwaardigheid in twijfel te trekken zou Lipstadt hem in zijn vrije meningsuiting beknotten. Een waargebeurde zaak, die interessante, actuele vragen opwerpt over het verschil tussen feiten en meningen, populistische retoriek en eigen gelijk. Maar helaas worden ze maar half bevredigend beantwoord, in een stichtelijk rechtbankdrama dat bij gebrek aan focus maar matig boeit.

Turks & Caicos

2014 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2014. Drama van David Hare. Met o.a. Bill Nighy, Winona Ryder, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes en Christopher Walken.

In Page Eight (2011) introduceerde regisseur David Hare MI-5 spion Johnny Worricker (Nighy). Nu, enige tijd later, vertoeft Johnny op de zonnige Turks & Caicoseilanden in de hoop met rust gelaten te worden. Dan staat er een groepje Amerikaanse zakenmannen op zijn stoep dat alles in de war schopt. Hun pr-manager (Ryder) draagt bij aan de stroomversnelling in Worrickers bestaan. Prima acteurs geven kleur aan deze voor televisie gemaakte spionagefilm over corruptie, fout geld en politieke achterdeurtjes.

Salting the Battlefield

2014 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 2014. Thriller van David Hare. Met o.a. Bill Nighy, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes en Felicity Jones.

Laatste deel van de trilogie rond MI-5 spion Johnny Worricker (Nighy). Na zijn verblijf op de Turks & Caicoseilanden is hij met zijn geliefde Margot (Bonham Carter) om veiligheidsredenen nu in Duitsland neergestreken. Maar de kalmte onder de radar die hij zoekt, is van korte duur: opnieuw wordt hij meegesleurd in complotten die tot in de hoogste politieke kringen in Engeland voor onrust zorgen. Leuke acteurs, waaronder Fiennes die terugkeert in een iets grotere rol, zijn met slimme dialogen een plezier om naar te kijken.

Page Eight

2011 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 2011. Thriller van David Hare. Met o.a. Bill Nighy, Rachel Weisz, Michael Gambon, Felicity Jones en Ewen Bremner.

Britse geheim agent Worricker (Bill Nighy) onderzoekt een trans-Atlantische samenzwering waarbij zijn eigen regering is betrokken. De cynisch humoristische, goed geklede en welgemanierde Worricker is een creatie van regisseur/scenarist David Hare, de man die eerder de scripts schreef voor hoogvliegers als The Hours en The Reader. Acteur Nighy speelt de spion met verve, gesterkt door meeslepend tegenspel van Michael Gambon als zijn baas/beste vriend en Rachel Weisz als zijn mysterieuze buurvrouw. Een ijzersterk BBC-drama met karakteristiek onderkoelde dialogen en ingetogen leunstoelsfeer. In 2014 volgden nog twee films over Worricker: Turks & Caicos en Salting the Battlefield.

The Reader

2008 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Ralph Fiennes, Kate Winslet, Lena Olin, David Kross en Bruno Ganz.

Eind jaren vijftig krijgt de vijftienjarige Michael Berg (Kross) een relatie met tramconductrice Hanna Schmitz (Winslet). Ze slapen met elkaar, hij leest haar voor uit de klassieke literatuur. Maar plotseling is ze verdwenen. Jaren later ziet hij haar weer, ze is verdachte in een strafproces tegen vrouwelijke kampbewaarders. Nog later, Berg is inmiddels volwassen (en wordt dan gespeeld door Fiennes) worstelt hij nog steeds met zijn gevoelens voor die vrouw met haar verleden. Vooral Winslet is sterk in The Reader, ze kreeg dan ook een Oscar voor haar rol. Naar Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser.

The Hours

2002 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Stephen Dillane en Miranda Richardson.

Ode aan Virginia Woolf met drie personages die verbonden zijn met Woolfs roman 'Mrs. Dalloway'. Kidman speelt Woolf zelf, die in de jaren twintig tijdens het schrijven geteisterd wordt door depressie. Moore speelt huisvrouw Laura, die zich in de jaren vijftig gewurgd voelt door het maatschappelijke keurslijf en zich herkent in Woolfs boek. En Streep speelt Clarissa Vaughn; zij is direct geënt op Clarissa Dalloway, die twijfelt aan haar levenskeuzes. De constructies en verwijzingen mogen gecompliceerd lijken, toch brengt The Hours diepe menselijkheid schijnbaar simpel boven.

The designated mourner

1997 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1997. Drama van David Hare. Met o.a. Mike Nichols, David de Keyser en Miranda Richardson.

Politiek drama gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Wallace Shawn. Het verhaal speelt in een fictief land waar een totalitair regime de macht overneemt en de oorlog verklaart aan de intellectuelen. Journalist Jack (Mike Nichols) filosofeert uit de losse pols met echtgenote Judy (Miranda Richardson) over de penibele situatie terwijl haar vader Howard (David de Keyser) zich opwindt over de gelatenheid van zijn schoonzoon. Regisseur David Hare maakte de film gelijktijdig met het toneelstuk waarin dezelfde cast figureerde. Een statische film die leunt op eloquente dialogen.

The Absence Of War

1995 |

Verenigd Koninkrijk 1995. Richard Eyre. Met o.a. Clare Higgins, Nicholas Day, Martin Jarvis en Barbara Leigh-Hunt.

George Jones weet dat hij slechts één kans heeft om aan de macht te komen. Hij trekt een pr-specialist aan om zijn doel te bereiken. Het is aan Lindsay Fontaine om het imago van de partij en zijn leider op te vijzelen. Dit valt niet mee, want Lindsay stuit op een aantal trouwgedienden die van mening is dat alles beter bij het oude kan blijven. De tegenwerking heeft tot gevolg dat Jones meer en meer zijn idealen compromitteert in de hoop iedereen tevreden te stemmen

Young Indiana Jones: The winds of change

1993 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1993. Avonturenfilm van David Hare. Met o.a. Sean Patrick Flanery, Josef Sommer, Anna Massey, Jeroen Krabbé en Cyril Cusack.

George Jones weet dat hij slechts één kans heeft om aan de macht te komen. Hij trekt een pr-specialist aan om zijn doel te bereiken. Het is aan Lindsay Fontaine om het imago van de partij en zijn leider op te vijzelen. Dit valt niet mee, want Lindsay stuit op een aantal trouwgedienden die van mening is dat alles beter bij het oude kan blijven. De tegenwerking heeft tot gevolg dat Jones meer en meer zijn idealen compromitteert in de hoop iedereen tevreden te stemmen

The Secret Rapture

1993 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Howard Davies. Met o.a. Juliet Stevenson, Joanna Whalley-Kilmer, Penelope Wilton, Neil Pearson en Alan Howard.

Na de dood van hun vader trekken de dochters Stevenson en Wilton zich het lot aan van hun jonge, aan de alcohol verslaafde, stiefmoeder, Whalley. Deze dringt zich op in de zaak van Stevenson en begint te reorganiseren. Weliswaar tegen de zin van de eigenares en haar vriend Pearson, toch kunnen ze alleen maar vaststellen dat er een belangrijke expansie plaatsvindt. Maar Whalley is erg labiel en dat werkt al vlug in hun nadeel. Complex portret van drie totaal verschillende vrouwen die allemaal aan de touwtjes willen trekken. De film dankt vooral zijn kracht aan de sublieme wijze waarop drie briljante Britse actrices hun personages neerzetten. David Hare baseerde zijn scenario op zijn toneelstuk uit 1988. De camera werd gehanteerd door Ian Wilson. Dolby Stereo.

Damage

1992 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1992. Drama van Louis Malle. Met o.a. Jeremy Irons, Juliette Binoche, Miranda Richardson, Rupert Graves en Ian Bannen.

Voorlaatste film van maestro Malle verhaalt over een louter op seks gebaseerde verhouding tussen een wat oudere Britse politicus (Irons) en Anna (Binoche), de verloofde van zijn zoon. Critici stoorden zich nogal aan de veelvuldige vrijages tussen Irons en Binoche, terwijl die nu precies sporen met het centrale thema van de film: seksuele passie die op niets anders is gebaseerd dan op dierlijke aantrekkingskracht. Het knappe scenario - gebaseerd op geruchtmakende, gelijknamige roman van Josephine Hart - is van David Hare.

Heading Home

1991 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van David Hare. Met o.a. Gary Oldman, Joely Richardson, Stephen Dillane, Stella Gonet en Michael Bryant.

Een jonge vrouw verhuist naar het na-oorlogse Londen en krijgt een relatie met een kunstenaar en met een huisbaas uit een achterbuurt, die zich met semi-criminele activiteiten bezighoudt. Een drama dat steeds interessant lijkt te worden, maar toch nooit echt boeit. Scenarioschrijver en regisseur David Hare creëert een fantastisch sfeerbeeld, maar laat dat vervolgens ook weer vervagen. Zijn relatietechnische overpeinzingen zijn niet bepaald diepgaand te noemen. Richardson en de prikkelbare Oldman als haar minnaar zijn in topconditie. Het camerawerk is van Oliver Stapleton.

Strapless

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van David Hare. Met o.a. Blair Brown, Bruno Ganz, Bridget Fonda, Alan Howard en Michael Gough.

Een Amerikaanse vrouwelijke arts werkt in Londen en wordt tijdens haar vakantie verliefd op een mysterieuze man. Na hun huwelijk is hij plotseling verdwenen en zij probeert zijn achtergronden na te trekken. Het wonderlijk gemanieriëreerde spel van Ganz kan het feit niet verhullen dat het script flinterdun en de regie van Hare te theatraal is.

Paris By Night

1988 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1988. Thriller van David Hare. Met o.a. Charlotte Rampling, Michael Gambon, Robert Hardy, Iain Glen en Jane Asher.

Weinig sterke film over een lid van het Europees parlement voor de Britse Conservatieve Partij, die in Parijs een louche zakenrelatie van haar man tegenkomt die ooit door haar echtgenoot in het verderf werd gestort. Ze denkt dat hij teveel weet en bezig is haar carri[KA2]ere stuk te maken. Ze gelooft dat ze nu boven de wet staat en duwt hem de Seine in. Achteraf blijkt de verkeerde gedood te zijn en dat een partijgenoot haar politieke bestaan systematisch vernietigt. Hoewel een cynisch beeld van een maatschappij geschetst wordt, waarin gevestigde zaken door het Thatcherisme gedevalueerd zijn ([KA1]elk middel mag het doel heiligen), gaat dit op zichzelf best interessante gegeven de mist in door slecht dialoog (door Hare zelf geschreven) en de vage regie, die niet uit de rolbezetting haalt, wat er in zit. Al met al behoorlijk saai.

Wetherby

1985 | Drama, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van David Hare. Met o.a. Vanessa Redgrave, Ian Holm, Judi Dench, Marjorie Yates en Tom Wilkinson.

Een vreemdeling neemt als ongenode gast deel aan een dinertje, dat gegeven wordt door een onderwijzeres. Hij keert de volgende dag terug om zichzelf voor haar ogen dood te schieten. Het onderzoek naar deze schijnbaar onverklaarbare gebeurtenissen vormt het kader waarbinnen regisseur Hare een indrukwekkende studie maakt van eenzaamheid en wanhoop. Redgrave is geweldig als de onderwijzeres die achtervolgd wordt door herinneringen aan een voorbije liefdesaffaire. Een imponerend regiedebuut.

Plenty

1985 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Tracey Ullman, John Gielgud en Sting.

Streep keert terug naar Engeland, na een bewogen tijd bij het Franse verzet en kan haar ervaringen moeilijk vergeten, terwijl het leven in het na-oorlogse Engeland saai is. De middelmatigheid, die zij om zich heen meent te zien, vliegt haar aan, met als gevolg dat zij haar eigen leven en dat van anderen om haar heen ruïneert. Ondanks Streeps goede rol en een uitmuntende bijrol van Gielgud als oudere diplomaat, een saaie film. Naar het toneelstuk van David Hare. De rolprent komt bovendien meer tot zijn recht in de bioscoop of wide-screen tv dan op de klassieke kleine beeldbuis vanwege het CinemaScope- formaat.

Saigon: Year of the Cat

1983 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Oorlogsfilm van Stephen Frears. Met o.a. Josef Sommer, Wallace Shawn, E.G. Marshall, Bob Sherman en Roger Rees.

Het verhaal speelt zich af in Saigon in 1973. Tegen de achtergrond van het oorlogsgeweld leert Barbara Dean, werkzaam op een bank, CIA-man Bob Chesneau kennen. Deze laatste volgt de gebeurtenissen met gemengde gevoelens. Geen opzienbarende film. Weliswaar degelijk acteerwerk en een degelijke regie, maar toch was er meer uit dit gegeven te halen geweest.

Licking Hitler

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van David Hare. Met o.a. Kate Nelligan, Bill Paterson, Brenda Fricker, Patrick Monckton en Jonathan Coy.

In WO II maakt een vrouw van goeden huize deel uit van een hoogst geheime propaganda-eenheid, met als speciale opdracht de Duitse bevolking op het verkeerde been te zetten. David Hare gebruikt een van zijn eigen stukken voor zijn regiedebuut. In het begin heeft hij de zaak goed in de hand, later nog maar bij vlagen. Het is een intelligent scenario, dat naar het eind toe aanwijsbaar uit de rails loopt.