Dore Schary (1905-1980): regie, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 17 films gevonden.

Act One

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Dore Schary. Met o.a. George Hamilton, George Segal, Eli Wallach, Sam Levene en Ruth Ford.

Interessant door zonderlinge rolverdeling, maar het ontbreekt dit maaksel van schrijver Moss Hart's autobiografie aan spitsvondigheid en ieder gevoel voor realiteit.

Lonelyhearts

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincent J. Donahue. Met o.a. Montgomery Clift, Robert Ryan, Myrna Loy, Dolores Hart en Maureen Stapleton.

Een weinig succesvolle poging om een belangrijke film te vervaardigen over een aantal emotioneel ongelukkige mensen die aan elkaar vastzitten door de mop dat Clift de opdracht krijgt een rubriek in zijn krant te verzorgen waarin de problemen van eenzamen worden behandeld. Het scenario is van Dore Schary naar een toneelstuk van Nathaniel West en Howard Teichman. Het camerawerk is van John Alton.

Designing Woman

1957 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1957. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Dolores Gray, Sam Levene en Chuck Connors.

De New Yorkse sportjournalist Mike (Peck) heeft gewonnen in de toto. Dit feit viert hij zo intens dat hij zich er de volgende dag niets van herinnert. Ook niet dat hij inmiddels modeontwerpster Marilla (Bacall) heeft ontmoet. Maar kennelijk heeft het geklikt, want binnen een week zijn ze getrouwd. Na een tijdje blijkt echter dat ze weinig gemeenschappelijke interesses hebben. Twee amusante hoofdrolspelers debiteren scherpe, venijnige dialogen, in de beste traditie van de screwball-komedie. Scenarioschrijver George Wells hield een Oscar over aan zijn scenario.

The Swan

1956 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1956. Komedie van Charles Vidor. Met o.a. Grace Kelly, Alec Guinness, Agnes Moorehead, Jessie Royce Landis en Brian Aherne.

Een aardige zedenkomedie van Franz Molnar met aantrekkelijke, maar weinig geïnspireerde spelers. Jourdan is goed als Kelly's vrijer, maar zij werd aan prins Guinness beloofd. Al eerder verfilmd in 1925 en 1930 als ONE ROMANTIC NIGHT. Dit was de laatste film van Kelly, die daarna Prinses Gracia van Monaco werd. Scenario van John Dighton. Camerawerk van Joseph Ruttenberg en Robert Surtees.

The Last Hunt

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Richard Brooks. Met o.a. Robert Taylor, Stewart Granger, Lloyd Nolan, Debra Paget en Russ Tamblyn.

In deze grimmige western besluit een voormalige bizonjager (Granger) rond 1880 opnieuw op pad te gaan met ene Charlie (Taylor), die even graag bizons als Indianen neerschiet. Goed geacteerde, weinig romantische film ageert tegen de zinloze, massale slachting van de dieren waarvan er anderhalve eeuw geleden tientallen miljoenen rondliepen en enkele decennia later nog maar enkele tienduizenden. Maar tijdens de opnamen, die onder meer plaats vonden in de beeldschone Badlands in South Dakota, werden ironisch genoeg de dieren echt gedood - door overheidsvertegenwoordigers die de bizonpopulatie reguleerden.

Bad Day at Black Rock

1955 | Thriller, Western, Drama

Verenigde Staten 1955. Thriller van John Sturges. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Dean Jagger en Walter Brennan.

Zwijgzame vreemdeling komt aan in stadje in het zuiden van Amerika dat in handen is van één man, en ontdekt dat men daar een verschrikkelijk geheim verbergt. Hij moet vrezen voor zijn leven. Inderdaad: net een Eastwood-film, maar Bad Day at Black Rock speelt kort na WO II. Spencer Tracy is de vreemdeling (extra kwetsbaar, want hij heeft maar één arm), die het moet opnemen tegen landeigenaar Robert Ryan en zijn mannen (onder wie meesterploerten Lee Marvin en Ernest Borgnine). Naar verluidt de eerste Hollywood-film waarin de schandelijke behandeling van de Japanse Amerikanen in WO II werd belicht.

Take the High Ground

1953 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Richard Widmark, Karl Malden, Elaine Stewart, Steve Forrest en Carleton Carpenter.

Een precieze weergave van de opleiding van rekruten, met opnamen te Fort Bliss in de staat Texas als extra attractie. Scenario van Milland Kaufman.

Dream Wife

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Sidney Sheldon. Met o.a. Cary Grant, Deborah Kerr, Walter Pidgeon, Buddy Baer en Donald Randolph.

Clemson, zakenman, en Effie, Amerikaans diplomate, zijn een modern stel. Allebei hebben ze een belangrijke baan, al lijkt echter voor Effie haar baan wel erg belangrijk te zijn. Als Clemson Tarji tegenkomt een prinses die alles kan om een man gelukkig te maken, besluit Clemson dat hij toch liever een ouderwetse vrouw heeft. Omdat Tarji's vader koning van Bukistan is moet er om het huwelijk te regelen een diplomaat bij gehaald worden. En ja hoor dat is Effie!

Westward the Women

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van William A. Wellman. Met o.a. Robert Taylor, Denise Darcel, John McIntire, Beverly Dennis en Henry Nakamura.

Een intrigerende western waarin Taylor een karavaan huifkarren aanvoert vol met vrouwen die op weg zijn naar Californië om er hun mannen te ontmoeten, die ze met de handschoen getrouwd hebben! Scenario van Charles Schnee naar een verhaal van Frank Capra. Camerawerk van William C. Mellor.

The Window

1949 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1949. Drama van Ted Tetzlaff. Met o.a. Bobby Driscoll, Barbara Hale, Arthur Kennedy, Paul Stewart en Ruth Roman.

De tien-jarige Tommy (Driscoll) heeft een rijke fantasie, waarmee hij zijn ouders, Kennedy en Hale, regelmatig in moeilijkheden brengt. Op een avond ziet hij dat er iemand wordt vermoord bij de buren, maar niemand gelooft hem. De politie stelt toch een onderzoek in en vanaf dat moment is het leven van de jongen in gevaar. Spannende B-film, waarin de suspense tot het laatste beeld wordt opgevoerd. Knap opgebouwd scenario van Mel Dinelli, naar een verhaal van Cornell Woolrich, met een prachtrol voor het destijds zeer populaire kindersterretje Driscoll als de verbeeldingsrijke jongen die door niemand wordt geloofd, behalve door de moordenaar zelf. De ouders komen minder overtuigend over. Prachtige fotografie van William Steiner. Opnieuw verfilmd als THE BOY WHO CRIED MURDER en CLOAK AND DAGGER (in 1984 van Richard Franklin).

Battleground

1949 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van William A. Wellman. Met o.a. Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy en Marshall Thompson.

1944. Het Amerikaanse leger rukt op naar de Duitse grens. Volgens de generale staf zijn de Duitsers zo verzwakt dat ze niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te voeren. Deze misrekening veranderde bijna het verloop van de oorlog, want op initiatief van maarschalk von Rundstedt slaan de Duitsers ongenadig terug. De Amerikanen moeten met man en macht het strategisch belangrijke stadje Bastenaken (Bastogne) in handen zien te houden. Destijds een grandioos kassucces, komt deze film nu houterig en nauwelijks overtuigend over, ook al zitten er enkele zeer sterke scènes in. De personages zijn bijna niet te vatten, terwijl het heroïsme verouderd en lachwekkend is. Robert Pirosh nam een Oscar in ontvangst voor zijn niet al te sterke scenario, evenals Paul C. Vogel voor de fotografie. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

The Bachelor and the Bobby-Soxer

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Irving Reis. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Shirley Temple, Rudy Vallee en Ray Collins.

High-school leerlinge Temple is tot over haar oren verliefd op haar jonge leraar Grant. Ze kan haar geluk niet op als haar zuster Loy, die rechter is, bepaalt dat Grant haar permanent gezelschap moet houden om haar van haar kwalijke toestand af te helpen. De geschrokken Grant zucht en besluit mee te werken door zich als een puber aan te gaan stellen. Verschrikkelijk leuk. Sidney Sheldon kreeg een Oscar voor zijn scenario. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. GB-titel: BACHELOR KNIGHT.

Crossfire

1947 | Misdaad, Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Edward Dmytryk. Met o.a. Robert Young, Robert Mitchum, Robert Ryan, Gloria Grahame en Paul Kelly.

Een antisemitische soldaat doodt een Joodse oorlogsveteraan, en komt ermee weg. Een detective is vastbesloten de zaak op te lossen en probeert de moordenaar in de val te lokken. Naar The Brick Foxhole van Richard Brooks. Ging de boeken in als de eerste Hollywoodfilm met racisme als thema. Het boek draait om homofobie maar dat was volgens de toen geldende Studio Code uit den boze. Aanklacht of film noir; Dmytryk belandde - oa door dit werk - in het gevang vanwege de 'promotie van on-Amerikaanse thema's', kort nadat de film werd genomineerd voor vijf Oscars.

The Spiral Staircase

1945 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1945. Horror van Robert Siodmak. Met o.a. Dorothy McGuire, George Brent, Ethel Barrymore, Kent Smith en Rhonda Fleming.

Sinistere American Gothic door een Duits-Joodse meester van de genrecinema. In het New England van de vroege twintigste eeuw woont Helen, die niet kan spreken, als gezelschapsdame in bij de rijke mevrouw Warren. Wanneer blijkt dat er een seriemoordenaar rondwaart die het heeft voorzien op jongedames met een handicap, voelt Helen meteen dat het gevaar akelig dichtbij is. McGuire is sterk in de zwijgende hoofdrol, maar de show wordt gestolen door de fantastische fotografie van de Italiaan Nicholas Musuraca (1892-1975). Visueel en dramaturgisch een vroege RKO-voorloper van het Italiaanse giallo-subgenre.

Young Tom Edison

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van Norman Taurog. Met o.a. Mickey Rooney, Fay Bainter, George Bancroft, Virginia Weidler en Eugene Pallette.

De vroege jaren uit het leven van de beroemde uitvinder worden met flair gespeeld door de vakbekwame Rooney. Het vervolg was met Spencer Tracy: Edison, the Man. Het scenario is van Bradbury Foote, Dore Schary en Hugo Butler. Het camerawerk is van Sidney Wagner.

Edison, the Man

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van Clarence Brown. Met o.a. Spencer Tracy, Rita Johnson, Lynne Overman, Charles Coburn en Gene Lockhart.

Het vervolg op Young Tom Edison, waarin Tracy goed spel laat zien in zijn rol van de oprechte onderzoeker met een groot talent voor elektro-mechanische uitvindingen. De feiten en de fantasie van MGM combineren goed in de sentimentele verwerking. Het scenario is van Talbot Jennings en Bradbury Foote naar een verhaal van Dore Schary en Hugo Butler. Het camerawerk is van Harold Rosson.

Boys Town

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Norman Taurog. Met o.a. Spencer Tracy, Mickey Rooney, Henry Hull, Leslie Fenton en Gene Reynolds.

In 1900 hoort een priester (Tracy) de biecht aan van een ter dood veroordeelde, die als kind slechts harteloosheid en onbegrip heeft gekend. Om dit in de toekomst te verhinderen, sticht hij een tehuis voor verwaarloosde kinderen. Met geleend geld koopt hij een oude woning, die hij helemaal opnieuw inricht en 'Jongensstad' noemt. Melige tranentrekker die destijds veel succes had, maar inmiddels sterk verouderd overkomt. Toch veroorzaakt de jonge Rooney ongetwijfeld nog steeds menige brok in de keel. Het scenario van John Meechan en Dore Schary, naar een verhaal van Schary en Eleanor Griffin, was op commerciële maat geschreven voor het grote publiek, dat dan ook gretig toehapte. Tracy levert zoals altijd geïnspireerd vakwerk, waarmee hij een Oscar verdiende, evenals Schary en Griffin voor hun verhaal. Sidney Wagner was verantwoordelijk voor de fotografie. Gevolgd door Men of Boys Town.