Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van William A. Wellman. Met o.a. Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy en Marshall Thompson.

VPRO Cinema

1944. Het Amerikaanse leger rukt op naar de Duitse grens. Volgens de generale staf zijn de Duitsers zo verzwakt dat ze niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te voeren. Deze misrekening veranderde bijna het verloop van de oorlog, want op initiatief van maarschalk von Rundstedt slaan de Duitsers ongenadig terug. De Amerikanen moeten met man en macht het strategisch belangrijke stadje Bastenaken (Bastogne) in handen zien te houden. Destijds een grandioos kassucces, komt deze film nu houterig en nauwelijks overtuigend over, ook al zitten er enkele zeer sterke scènes in. De personages zijn bijna niet te vatten, terwijl het heroïsme verouderd en lachwekkend is. Robert Pirosh nam een Oscar in ontvangst voor zijn niet al te sterke scenario, evenals Paul C. Vogel voor de fotografie. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

credits

Regie:
William A. Wellman
Cast:
Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy, Marshall Thompson, James Whitmore, Jerome Courtland, Don Taylor, Bruce Cowling, Douglas Fowley, Denise Darcel, Richard Jaeckel, James Arness, Scotty Beckett
Scenario:
Robert Pirosh
Productie:
Dore Schary
Camera:
Paul Vogel, Nicolas Vogel
Muziek:
Lennie Hayton
Jaar:
1949
Genres:
Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Battleground (1949) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken