James Whitmore: regie en cast.
Er zijn 69 films gevonden.

A Ring of Endless Light

2002 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 2002. Familiefilm van Greg Beeman. Met o.a. Mischa Barton, Ryan Merriman, Jared Padalecki, James Whitmore en Scarlett Pomers.

Vijftienjarige Vicky Austin (Barton) gaat voor de zomervakantie met haar jongere zusje Suzy en broertje Rob naar haar grootvader (Whitmore), die predikant is en op Seven Bay Island woont, dat voor de Amerikaanse kust in de Atlantische Oceaan ligt. Vicky maakt kennis met de jonge, eerstejaars biologiestudent Adam Eddington (Merriman), die het gedrag van de dolfijnen bestudeert. De wat in zichzelf gekeerde Vicky, die gedichten schrijft en eindeloze ontboezemingen toevertrouwt aan haar dagboek, ontdekt door Adam een fascinerende wereld en merkt dat zij middels telepathie kan communiceren met de dolfijnen.

The Majestic

2001 | Drama, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Australië 2001. Drama van Frank Darabont. Met o.a. Jim Carrey, Laurie Holden, Martin Landau, David Ogden Stiers en James Whitmore.

The Majestic lijkt de magische sfeer van regisseur Darabonts The Shawshank Redemption te willen combineren met die van Jim Carrey's The Truman Show, maar houdt de spagaat ondanks twinkelende beelden niet vol en plonst in het ietwat non-emotioneel melodramatische midden. Carrey speelt een Hollywood scenarist in de jaren vijftig. Als hij van communisme wordt beschuldigd, rijdt hij dronken een afgrond in. De volgende dag blijkt hij aangespoeld in een stadje waar men hem aanziet voor de sinds WO II vermiste Luke. Luke's pa (Landau) is zó blij dat hij de vergane bioscoop The Majestic heropent.

Swing Vote

1999 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1999. Drama van David Anspaugh. Met o.a. Andy Garcia, Harry Belafonte, Robert Prosky, Ray Walston en James Whitmore.

Rechter Joseph Kirkland (Garcia) wordt na de ruchtmakende zaak Roe vs. Wade benoemd tot voorzitter van het hooggerechtshof. Hij krijgt te maken met het hoger beroep van Virginia Mapes (Hamilton) uit de Deep South, die na de abortus van haar ongeboren foetus, werd veroordeeld tot levenslang wegens moord met voorbedachte rade. De jury, die evenveel stemmen v[KA1]o[KA1]or als tegen de uitspraak presenteert, laat geheel lafhartig de uitspraak over aan de rechters. Op hun beurt is de verantwoordelijkheid beland bij Kirkland, die de doorslaggevende stem heeft. De druk op Kirkland wordt groot, want voor- en tegenstanders van abortus proberen hem te be[KA3]invloeden, inclusief zijn eigen vrouw Linda (Colin), die hem er fijntjes aan helpt herinneren dat hun aangenomen kind een abortus heeft voorkomen. Het intelligente scenario van Ron Bass en Jean Rusconi, bevat de nodige dialogen, die met verve door Garcia worden vertolkt. Het scenario is niet pro of contra abortus, maar kijkt uitsluitend naar de belangen van het kind. Hoewel er in Europa dikwijls afwijkend over deze kwestie wordt geoordeeld en de gemoederen lang zo hoog niet oplopen, stemt deze film toch tot nadenken. Dankzij voornoemde krachttoer van Garcia en een vlotte montage is het een boeiende rolprent geworden. Hoe het ook zij, ons advies luidt: bezint voor ge begint en voorkom een hoop ellende door goede voorlichting en voorbehoedsmiddelen. Het camerawerk is van Johnny E. Jensen. Ook bekend als SWINGXX-01V en THE NINTH JUSTICE.

The Relic

1997 | Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Japan​/​​Nieuw-Zeeland 1997. Horror van Peter Hyams. Met o.a. Penelope Ann Miller, Tom Sizemore, Linda Hunt, James Whitmore en Clayton Rohner.

Een antropoloog neemt in een Zuid-Amerikaans land deel aan een sjamanistische ceremonie, en flipt. Als hij weer bijkomt probeert hij wanhopig een zending materiaal naar het Chicago Museum of Natural History tegen te houden, maar hij is te laat. Al snel nadat de kratten aankomen in het museum vallen de eerste doden. Aan conservator Margo Green (Miller) en rechercheur D'Agosta (Sizemore) de taak om uit te zoeken wat er rondsluipt in de catacomben van het museum. Gebaseerd op een bestseller van Douglas Preston en Lincoln Child, het boek was een stuk beter. Niettemin: aardige horror.

Wiseguy

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van James Whitmore, Jr., James Whitmore en James Whitmore Jr. Met o.a. Ken Wahl, Debrah Farentino, Ted Levine, Jonathan Banks en Jim Byrnes.

FBI-agent Vinnie Terranova moet infiltreren in Callendar Industries, het corrupte bedrijf van Paul en Emma Callendar. Met gevaar voor eigen leven weet Vinnie het vertrouwen van de Callendars te winnen en dringt hij hun leven binnen. Een geheime bijeenkomst met een groep Koreanen die uiterst gevoelige en levensgevaarlijke gegevens willen kopen, loopt uit op een bloedig gevecht waarbij Callendars leven wordt gered door Vinnie. Uiteindelijk blijkt Paul Callendar niet onkwetsbaar en lijkt Emma een sluw spel te spelen. Vinnie Terranova staat voor een dodelijke keuze

Wild Bill - Hollywood Maverick

1995 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Todd Robinson. Met o.a. Mike Connors, Clint Eastwood, James Garner, Darryl Hickman en Arthur Hiller.

Een portret van William Wellman, een erg onafhankelijke regisseur die autoriteit verafschuwde. Hij werd geboren in Brookline, Massachussets op 29 februari 1896 als William Augustus Wellman. Was als piloot tijdens WO I verbonden aan het legendarische Lafayette Escadrille. Hij werd neergeschoten en brak zijn rug op twee plaatsen. Nadien werd hij vlieginstructuur en huwde actrice Helen Chadwick. Zo kwam hij in contact met Douglas Fairbanks, die hem een rol gaf in een van zijn films. Als acteur was hij geen succes en toen hij ontdekte dat de regisseur veel meer verdiende, besloot hij regisseur te worden. Hij debuteerde in 1923 met THE MAN WHO WON. Na een reeks B-filmpjes kreeg hij de kans om, dank zij zijn ervaring, voor Paramount de big budget-film WINGS (1929) te draaien. Het succes van deze film maakte niet enkel van hem een topregisseur, maar ook van de onbekende Gary Cooper een superster. Het merendeel van zijn 76 films is al lang vergeten, maar een handvol ervan werden toch klassiekers, denken we maar aan BEAU GESTE (1939), THE OX-BOW INCIDENT (1943), BUFFALO BILL (1944), BATTLEGROUND (1949) en THE HIGH AND THE MIGHTY (1953). Na een ruzie met de producenten rond zijn film LAFAYETTE ESCADRILLE (1958), een eerbetoon aan zijn vroegere legereenheid, trok hij zich terug uit de filmwereld. Hij stierf in 1975. Een uitstekende biografie met getuigenissen van een resem acteurs en regisseurs die met hem gewerkt hebben. Robinson schreef het scenario. Alec Baldwin sprak de commentaar in. Montage is van Leslie Jones. Voor de fotografie tekenden Christian Sebaldt en Theodor Angell. Dolby Stereo THX.

The Shawshank Redemption

1994 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1994. Drama van Frank Darabont. Met o.a. Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler en Clancy Brown.

Andy Dufresne (Robbins) wordt in 1947 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Het gevangenisleven is afschuwelijk en gewelddadig, maar Andy raakt bevriend met de invloedrijke medegevangene Red (geweldige rol van Morgan Freeman) en weet slim in het gevlei van de wrede bewaarders te komen. Robbins en Freeman, die elkaar excellent tegenspel geven, het slimme script en de strakke regie zorgden ervoor dat de film door de bezoekers van de IMDB werd bestempeld tot beste film aller tijden. Wat misschien ook weer een beetje overdreven is. Gebaseerd op een novelle van Stephen King.

Sky High

1991 | Actiefilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van James Whitmore, Jr. en James Whitmore Jr. Met o.a. Damon Martin, Anthony Rapp, James Whitmore, Ian Black en Anthony Holland.

Familiefilm over twee jonge vliegtuigfanaten die onder het wakende oog van oude stuntvlieger Whitmore, een vliegtuig uit WO II leren besturen. Als ze eenmaal het avontuur van hun vlucht hebben geproefd, beseffen ze dat er meer problemen dan plezier in het verschiet liggen. Een vlot scenario van Rueben Gordon en Steven Schoenberg wordt gehinderd door een opvallende oppervlakkigheid, waarschijnlijk bewust omdat de film in de eerste plaats voor jonge kijkers bedoeld werd. De vliegfragmenten werden echter adembenemend in beeld gebracht door John Bartley, maar de scènes op de grond zijn minder boeiend. Whitmore is weer uitstekend, ditmaal onder leiding van zijn zoon. De film werd oorspronkelijk in drie delen uitgezonden.

Old Explorers

1990 |

1990. William Pohland. Met o.a. Storm Richardson, Christopher Pohland, William Warfield, Caroline Kaiser en Jeffrey Gadbois.

Familiefilm over twee jonge vliegtuigfanaten die onder het wakende oog van oude stuntvlieger Whitmore, een vliegtuig uit WO II leren besturen. Als ze eenmaal het avontuur van hun vlucht hebben geproefd, beseffen ze dat er meer problemen dan plezier in het verschiet liggen. Een vlot scenario van Rueben Gordon en Steven Schoenberg wordt gehinderd door een opvallende oppervlakkigheid, waarschijnlijk bewust omdat de film in de eerste plaats voor jonge kijkers bedoeld werd. De vliegfragmenten werden echter adembenemend in beeld gebracht door John Bartley, maar de scènes op de grond zijn minder boeiend. Whitmore is weer uitstekend, ditmaal onder leiding van zijn zoon. De film werd oorspronkelijk in drie delen uitgezonden.

Glory! Glory!

1988 |

Verenigde Staten 1988. Lindsay Anderson. Met o.a. Richard Thomas, Ellen Greene, James Whitmore, Barry Morse en Winston Reckert.

Door zijn tv-preken is de kerk van de Texaanse predikant Morse schatrijk geworden. Na zijn dood neemt zoon Thomas de fakkel over, onder de vakkundige leiding van Whitmore, maar hij bezit niet het vuur van zijn vader, dus verminderen de inkomsten dramatisch. Dan krijgt Thomas een ingeving: hij huurt de mislukte sexy rockzangeres Greene in om nieuw publiek (en dus ook financiën) aan te trekken. Het meisje zorgt voor een 'wonder'. Schitterende satire op de godsdiensthandel in Amerika, waarbij ook de media niet gespaard blijven. Het scenario van Stan Daniels, naar een verhaal van hemzelf, Bonny Dore en Larry Hovey, ramt een reeks heilige huisjes ongenadig aan flarden. Greene is verrukkelijk vulgair en Thomas een bijna heilige predikant, maar Whitmore als de manipulator achter de schermen is gewoon subliem. Een vernietigende kijk op een stuk Americana, zoals alleen een Brit het kan. Flitsende fotografie van Mike Flash. Christopher Dedrick componeerde de score en Steve Tyrell had de muzikale leiding. Oorspronkelijk uitgebracht in twee delen.

Favorite Son

1988 | Thriller

Verenigde Staten 1988. Thriller van Jeff Bleckner. Met o.a. Harry Hamlin, Linda Kozlowski, Robert Loggia, Lance Guest en Kenneth McMillan.

Knappe blonde stoot Kozlowski lijkt als secretaresse van domme maar charismatische senator Hamlin via allerlei intriges met Nicaraguaanse opstandelingen op weg om heel Washington D.C., de CIA, de FBI en de Amerikaanse Geheime Diensten naar haar hand te zetten, maar gelukkig is er Loggia als bijna op rust gesteld maar koppig FBI-agent, die net op tijd orde op zaken stelt. Te lange, maar bij momenten wel interessante tv-film naar het gelijknamige boek van Steve Sohmer, die zelf het scenario schreef. Op deze (vierdelige) mini-serie zijn de latere pilotfilm en tv-serie MANCUSO FBI gebaseerd. Camerawerk van Bradford May.

Nuts

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Eli Wallach en Robert Webber.

Call-girl Streisand wordt beschuldigd van moord op een klant. Om te verhinderen dat hun dochter de gevangenis indraait willen haar ouders haar krankzinnig laten verklaren en door haar agressieve houding zou die uitspraak gerust aanvaard kunnen worden. Met de hulp van haar advocaat, Dreyfuss, kan ze het toch tot een proces laten komen. Theatraal gefilmd drama dat, dankzij de schitterende acteerprestaties van een geweldige cast, toch blijft boeien. Alles draait rond Streisand, zowel op als achter de set. Naast acteren produceerde ze de film en componeerde ze de muziek. Tom Topor bewerkte zijn toneelstuk samen met Darryl Ponicsan en Alvin Sargent. Andrzej Bartkowiak doet mirakels met zijn camera in de beperkte ruimte van de rechtszaal. Dolby Stereo.

The Adventures of Mark Twain

1985 | Animatie, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1985. Animatie van Will Vinton. Met o.a. Chris Ritchie, Gary Krug, Michele Mariana en James Whitmore.

In deze poppenfilm (geanimeerde kleifiguurtjes) gaan Tom Sawyer, Huck Finn en Becky Thatcher in Mark Twains wonderlijke vliegende machine op weg naar de Komeet van Halley. Er is nauwelijks een touw aan vast te knopen. Er worden fragmenten gebruikt van Mark Twain-verhalen die een interessant (maar ontregelend) licht werpen op de schaduwzijden van zijn karakter. Uitsluitend interessant door de verbazingwekkende mogelijkheden van de Claymation-techniek. Met de stemmen van James Whitmore, Chris Ritchie, Gary Krug, Michele Mariana.

Celebrity

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Michael Beck, Joseph Bottoms, Ben Masters, James Whitmore en Tess Harper.

Mini-serie in drie delen. Beck, Bottoms en Masters zijn ex- schoolkameraden die alle drie beroemd zijn geworden. De eerste als gebedsgenezer, de tweede is een Hollywoodster geworden en de derde een befaamd journalist. Dan worden ze plotseling geconfronteerd met een misdaad uit hun jeugd, 25 jaar geleden. De film is gemaakt naar de roman van Thomas Thompson.

It's Only Thunder Don't Cry

1982 |

1982. Peter Werner. Met o.a. Thu Thuy, Lisa Lu, Roger Aaron Brown, Susan Saint James en Dennis Christopher.

Mini-serie in drie delen. Beck, Bottoms en Masters zijn ex- schoolkameraden die alle drie beroemd zijn geworden. De eerste als gebedsgenezer, de tweede is een Hollywoodster geworden en de derde een befaamd journalist. Dan worden ze plotseling geconfronteerd met een misdaad uit hun jeugd, 25 jaar geleden. De film is gemaakt naar de roman van Thomas Thompson.

The Five of Me

1981 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1981. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. David Birney, Wallace Dee, Mitch Ryan, James Whitmore en John McLiam.

Door een jeugdtrauma krijgt één man een gespleten persoonlijkheid met maar liefst vier totaal verschillende karakters. Gebaseerd op een waar verhaal! De film komt traag op gang. Na een half uurtje wordt het beter en aangrijpender.

The First Deadly Sin

1980 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Brian G. Hutton. Met o.a. Frank Sinatra, Faye Dunaway, David Dukes, Brenda Vaccaro en Martin Gabel.

Inspecteur Sinatra van de Newyorkse politie staat op het punt met pensioen te gaan. Voordat het zover is, wil hij nog enkele gruwelijke moorden oplossen, gepleegd door een sadist met een ijshamer. Hij weet te achterhalen wie de dader is, maar staat machteloos omdat deze bescherming geniet in hoge kringen. Trage, deprimerende thriller, volgens het bekende patroon gemaakt. Het enige pluspunt is de terugkeer, na tien jaar, van Sinatra op het witte doek (het gastoptreden in THAT'S ENTERTAINMENT uitgezonderd). Hij mag zich tevens bekommeren om de slechte gezondheidstoestand van echtgenote Dunaway. Goede bijrollen. Mann Rubin baseerde zijn script op een roman van Lawrence Sanders. De camera werd gehanteerd door Jack Priestley.

Rage

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van William A. Graham. Met o.a. David Soul, James Whitmore, Yaphet Kotto, Caroline McWilliams en Vic Tayback.

Hartverscheurend drama over een veroordeelde aanrander die een intensieve therapeutische behandeling ondergaat. Goed geacteerd door allen. Scenario van George Rubino.

Mark, I Love You

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Gunnar Hellstrom. Met o.a. Kevin Dobson, James Whitmore, Cassie Yates, Dana Elcar en Peggy McCay.

een weduwnaar raakt met de ouders van zijn overleden vrouw verwikkeld in een bittere strijd om de voogdij over zijn kleine zoon. Een script van Sue Grafton naar het boek van Hal W. Painter, wiens rol in de film wordt gespeeld door Dobson.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

The Serpent's Egg

1977 | Drama, Experimenteel, Thriller

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1977. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Heinz Bennent, David Carradine, Glynn Turman, James Whitmore en Liv Ullmann.

'Carradine was een nachtmens en viel voortdurend in slaap. Hij was tegelijkertijd ambitieus, punctueel en goed voorbereid. We konden de film binnen de gestelde tijd afmaken.' Bergman dacht met David Carradine de juiste hoofdpersoon voor zijn film The Serpent's Egg te hebben gevonden. De Zweedse regisseur, die zo snel mogelijk een nieuwe productie wou afleveren om de wereld te bewijzen dat hij dat nog kon, was na de opnamen bijzonder trots en vol hoop op een flink succes. 'Het pijnlijke inzicht dat ik een behoorlijke ramp had gemaakt kreeg ik pas veel later. Pas toen mijn bestaan weer een kalmer ritme had gekregen, begreep ik de omvang van mijn mislukking.' Alleen voor zeer fanatieke Bergman-liefhebbers.

I Will Fight No More Forever

1975 | Western, Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1975. Western van Richard T. Heffron. Met o.a. Ned Romero, James Whitmore, Emilio Delgado en Sam Elliott.

Oregon 1877. Om niet in een indianenreservaat ondergebracht te hoeven worden vluchten de Nez Perce-indianen onder leiding van opperhoofd Joseph door Idaho naar Montana. Vlakbij de Canadese grens komt het tot een heftige confrontatie waarbij de slecht uitgeruste en oververmoeide Indianen het onderspit delven.

Give'em Hell, Harry!

1975 | Biografie

Verenigde Staten 1975. Biografie van Steve Binder.

Uitstekende registratie van James Whitmores one-man- toneelvoorstelling, waarmee hij groot succes oogstte, over de hoogtepunten in zowel het persoonlijke als het politieke leven van Harry Truman, de drieëndertigste president van de Verenigde Staten.

Where the Red Fern Grows

1974 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1974. Familiefilm van Norman Tokar. Met o.a. James Whitmore, Beverly Garland, Jack Ging, Lonny Chapman en Stewart Peterson.

Een aantrekkelijke familiefilm over de toewijding van een jongen voor twee jachthonden, en hoe zijn ervaringen hem verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen en hem helpen volwassen te worden. Gesitueerd in Oklahoma in de jaren 1930-1940.

The Last Circus Show

1974 |

1974. Mario Garriazzo. Met o.a. Lee J. Cobb, James Whitmore en Cyril Cusack.

Een aantrekkelijke familiefilm over de toewijding van een jongen voor twee jachthonden, en hoe zijn ervaringen hem verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen en hem helpen volwassen te worden. Gesitueerd in Oklahoma in de jaren 1930-1940.

The Canterville Ghost

1974 | Komedie, Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1974. Komedie van Walter Miller. Met o.a. David Niven, James Whitmore, Audra Lindley, Lynne Frederick en Flora Robson.

Naar het verhaal van Oscar Wilde. Een Engels familiekasteel wordt gekocht door de Amerikaan Whitmore en zijn familie. Maar het spookt. Niven is het spook dat alsmaar niet tot rust komt. Heerlijke komedie met prachtrol van Niven.

Il venditore di palloncini

1974 | Familiefilm, Drama

Italië 1974. Familiefilm van Mario Gariazzo. Met o.a. Lee J. Cobb, James Whitmore, Renato Castiè, Marina Malfatti en Adolfo Celi.

Een prachtig gespeelde, ontroerende film over een grote clown en zijn vrouw, die hem een zoon schenkt. Ze werken bij een klein gezelschap in de provincie, maar gaandeweg hebben ze minder succes. De vrouw gaat er met een ander vandoor en laat haar man en zoon achter. Later probeert de zoon met zijn poppenkast geld bij elkaar te schrapen voor zichzelf en zijn ouders, die wantrouwende alcoholisten geworden zijn. Hij zou niets liever willen dan hen weer bij elkaar zien.

The Harrad Experiment

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Ted Post. Met o.a. Don Johnson, James Whitmore, Tippi Hedren, B. Kirby Jr. en Laurie Walters.

Gemelijke bewerking van een ongewone bestseller van Robert Rimmer waarin een medewerker aan de universiteit experimenteert met een politiek van seksuele vrijheid. Twee paar relaties worden - evenals in het boek - eruit gelicht, maar de film had langer moeten zijn! De geïmproviseerde groep Ace Trucking Co. treedt als zichzelf op.

La Polizia incrimina, la legge assolve

1973 | Misdaad, Thriller

Spanje​/​​Italië 1973. Misdaad van Enzo G. Castellari. Met o.a. Franco Nero, James Whitmore, Fernando Rey, Delia Boccardo en Duilio del Prete.

Het hoofd van de drugsmokkel in Genua is oud en ziek en zonder zijn invloed worden er steeds meer opponenten vermoord. Ook een politiecommissaris wordt het slachtoffer, de jonge hulpcommissaris zet aanvankelijk zonder succes de strijd voort. Routineus achtervolgingsspektakel naar Amerikaans voorbeeld lijkt een pleidooi voor eigenmachtig politie-optreden.

Chato's Land

1972 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Western van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jack Palance, Richard Basehart, James Whitemore en Simon Oakland.

Bronson speelt in deze goedgemaakte western een halfbloed Indiaan die uit zelfverdediging een US marshal doodt. Dit is de aanleiding om een posse op zijn spoor te zetten, maar hoe verder de achtervolgers het indianengebied binnendringen, hoe meer zij de opgejaagden worden. Daarbij valt de groep steeds meer uit elkaar door onderlinge onenigheid en strijd. Nadat zij Bronsons vrouw verkracht hebben, rust deze niet voor de laatste man van de posse de dood heeft gevonden. De film is met Brits geld gemaakt, in Spanje opgenomen, en was in Europa een succes, in tegenstelling tot Amerika. Scenario van Gerald Wilson. Camerawerk van Robert Paynter.

If Tomorrow Comes

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van George McCowan. Met o.a. Patty Duke, Frank Liu, James Whitmore, Anne Baxter en Pat Hingle.

Californië 1941:een jong meisje wordt verliefd op een Japanse Amerikaan; gezien bestaande vooroordelen en de beklemmende atmosfeer houden ze dit geheim. Dan komt de aanval op Pearl Harbour; typische stereotypen, eenzijdig belicht. Het standpunt dat de film inneemt en de te verwachten gevoelsreacties zijn zo verwerkt dat niemand er aanstoot aan zal nemen.

Tora! Tora! Tora!

1970 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1970. Oorlogsfilm van Richard Fleischer, Kinji Fukasaku en Toshio Masuda. Met o.a. Martin Balsam, Sô Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi en E.G. Marshall.

Haarscherpe reconstructie van de aanval op Pearl Harbor belicht de gebeurtenissen - anders dan in de meeste oorlogsfilms - van beide kanten. Op zich is dat een verademing (zeker vergeleken bij het propagandistische en melodramatische Pearl Harbor van Michael Bay) maar de respectabele zakelijkheid heeft als nadeel dat de film iets wegheeft van een prentenboek waarin de scènes willekeurig naast mekaar zijn geplakt. De special effects zijn voor die tijd verbluffend en de acteerprestaties heel behoorlijk, met als uitschieter James Whitmore als de Amerikaanse admiraal Halsey. Heroïsche score van Jerry Goldsmith.

The Challenge

1970 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Alan Smithee. Met o.a. Darren McGavin, Broderick Crawford, Mako, James Whitmore en Skip Homeier.

Een ruimtesatelliet stort neer, ver van de geplande landingsplaats in de oceaan. Een schip uit een communistische land komt het eerst aan op de plaats van de landing en eist het recht van berging van de ruimtecapsule, waardoor de twee grote mogendheden op de rand van een kernoorlog met elkaar raken. De regisseur is onbekend, Allen Smithee is een pseudoniem dat door verschillende personen gebruikt wordt.

Guns of the Magnificent Seven

1969 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van Paul Wendkos. Met o.a. George Kennedy, Monte Markham, James Whitmore, Reni Santoni en Bernie Casey.

In dit tweede vervolg op The Magnificent Seven maken de 'zeven' zich op om een rebellenleider uit het gevang, de 'cave of rats', te bevrijden. Niets nieuws onder de Mexicaanse zon, maar de actiescènes zijn aardig en hier en daar bedachten de makers iets origineels. Zoals bij de arrestatie van de rebellenleider in kwestie (gespeeld door Fernando Rey). Nadat een paar van z'n maten overhoop zijn geschoten, wordt hij uit z'n schuilplaats gesleept, op een ezel gezet en beledigend toegesproken door een opzichtig geüniformeerde autoriteit van dienst. Rey als trotse goeierd op een ezel. Het ziet er curieus uit.

The Split

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Gordon Flemyng. Met o.a. Jim Brown, Diahann Carroll, Julie Harris, Ernest Borgnine en Gene Hackman.

De rolbezetting is goed, te goed voor het clichéverhaal over een plan om het Coliseum in L.A. te beroven tijdens een belangrijke rugbywedstrijd. Voor liefhebbers van overvallen. Het scenario is van Robert Sabaroff naar de roman van Richard Stark. Het camerawerk is van Burnett Guffrey.

Planet of the Apes

1968 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans en James Whitmore.

Na een lange reis belandt een ruimteschip op een planeet die niet geregeerd wordt door mensen, maar door grote mensapen, zoals chimps, gorilla's en orang-oetans. Er leven wel mensen, maar die zijn primitief, en er wordt op ze gejaagd. Een van de astronauten (Heston) wordt gevangen genomen, en wekt veel verbazing als blijkt dat hij net zo goed kan praten als een aap. Klassieke sf, tikje potsierlijk vanwege de merkwaardige rubber maskers van de apen, maar toch leuk vanwege de slimme premisse en jongensboekensfeer. Gebaseerd op de roman van Pierre Boulle.

Nobody's Perfect

1968 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1968. Komedie van Alan Rafkin. Met o.a. Doug McClure, Nancy Kwan, James Whitmore, David Hartman en Gary Vinson.

Een dwaze militaire-dienstkomedie met een tikje kattekwaad over een in Japan gestationeerde Amerikaanse onderzeeër, waar elk denkbaar foefje in is gestopt.

Madigan

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Richard Widmark, Henry Fonda, Harry Guardino, Inger Stevens en James Whitmore.

Politiedetective Dan Madigan (Widmark) valt met een collega een hotelkamer binnen waar een gangster in bed ligt met een hoertje. De gangster gebruikt het meisje als schild en weet te ontsnappen. Hoofdcommissaris Fonda geeft het onfortuinlijke duo 72 uur de tijd om hem te arresteren. Spannende en vlot gemaakte politiefilm, die de toeschouwer de hele tijd door in spanning houdt. Knap spel van Widmark, Fonda en al hun tegenspelers. Zoals steeds houdt Siegel het tempo hoog en zorgt hij geregeld voor verrassingen. Het scenario werd geschreven door Abraham Polonsky, Harry Kleiner en Henri Simoun, naar de roman The Commissioner van Richard Dougherty. Russell Metty filmde het grootste deel van de actie in de straten van New York. Tussen 1972 en 1974 speelde Widmark in een aantal tv-sequels in de reeks NBC MYSTERY MOVIE. Gedraaid in Techniscope.

Waterhole no.3

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van William Graham. Met o.a. James Coburn, Carroll O'Connor, Claude Akins, Bruce Dern en Joan Blondell.

Aardige westernklucht over drie Zuidelijke soldaten die een legerkluis leegroven en het goud verbergen in een waterbekken in de woestijn. Geproduceerd door Blake Edwards.

Chuka

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Rod Taylor, John Mills, Ernest Borgnine, Luciana Paluzzi en James Whitmore.

Zonde van goede rolbezetting in clichématige western over een grijs geworden revolverheld die de vrede probeert te bevorderen tussen Indianen en enkele ongedisciplineerde soldaten die een nabij gelegen fort bewaken. Scenario van Richard Jessup. Ook bekend als FORT BLOOD.

The Tenderfoot

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Byron Paul. Met o.a. Brandon De Wilde, Brian Keith, James Whitmore, Richard Long en Donald May.

De onervaren Jim Tevis (De Wilde) wordt in Fort Buchanan in dienst genomen door Mose Carson (Keith) die als scout het leger dient dat onder bevel staat van kapitein Ewell (Whitmore). Een zeer plezierige en onderhoudende western die in verkorte vorm (ruim 30m werden weggesneden) in Europa in de bioscopen werd vertoond. Het scenario van Maurice Tombragel is gebaseerd op de roman Arizona in the '50s van James H. Tevis. Camerawerk van William Snyder.

Black Like Me

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Carl Lerner. Met o.a. James Whitmore, Roscoe Lee Browne, Sorrell Booke, Will Geer en Dan Priest.

In deze film over rassendiscriminatie neemt een journalist een medicijn in, zodat hij voor neger kan doorgaan en op die manier alle rassenproblemen uit de eerste hand te verwerken krijgt.

Who Was That Lady?

1960 | Komedie

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Sidney. Met o.a. Tony Curtis, Dean Martin, Janet Leigh, James Whitmore en John McIntire.

Vlotte verwikkelingen ontrollen zich in gekruide vaart over het doek als Curtis en Martin zich voordoen als geheimagenten om Tony's jaloerse vrouw Leigh om de tuin te leiden. Naar een toneelstuk van Norman Krasna.

Face of Fire

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Albert Band. Met o.a. Cameron Mitchell, James Whitmore, Bettye Ackerman, Royal Dano en Robert Simon.

Unieke verfilming van Stephen Crane's short-story The Monster, over een man die misvormd raakt, doordat hij een kind uit het vuur redt. Onevenwichtige rolbezetting, maar goede regie.

The Restless Years

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. John Saxon, Sandra Dee, Margaret Lindsay, Teresa Wright en James Whitmore.

Vakkundige bezetting in een opgeblazen melodrama over het leven in een klein stadje, de generatiekloof, goed bewaarde familieschandaaltjes, enzovoort. Naar het toneelstuk Teach Me How to Cry van Patricia Joudry-Steele, door Edward Anhalt tot scenario bewerkt. Camerawerk van Ernest Laszlo. Gedraaid in CinemaScope.

The Deep Six

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Rudolph Maté. Met o.a. Alan Ladd, Dianne Foster, William Bendix, Keenan Wynn en James Whitmore.

Ladd, een Quaker, is een marine-officier tijdens WO II die een zeer gevaarlijke militaire aanval op een kust op zich neemt ter compensatie voor het gebrek aan contact met de vijand op zee. Bendix speelt op kundige wijze de bijrol.

The Young Don't Cry

1957 | Misdaad

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Alfred L. Werker. Met o.a. Sal Mineo, James Whitmore, J.Carrol Naish, Paul Carr en J. Carrol Naish.

Een goed drama over individualist Mineo die als jongere medelijden krijgt met een ontsnapte moordenaar.

The Eddy Duchin Story

1956 | Biografie

Verenigde Staten 1956. Biografie van George Sidney. Met o.a. Tyrone Power, Kim Novak, Victoria Shaw, James Whitmore en Larry Keating.

Blikken Hollywood-biografie van de pianist/bandleider uit de jaren dertig en veertig. Power doet zijn best (Carmen Cavallaro's klavierspel werd ingedubd). Het einde is smartlapperig, de telkens terugkerende melodie in de film is gedenkwaardig.

Crime in the Streets

1956 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. James Whitmore, John Cassavetes, Sal Mineo, Mark Rydell en Virginia Gregg.

De leider van een jeugdbende vindt dat een rivaal van buiten de groep afgeslacht moet worden. Hij krijgt zijn bende mee en ze beginnen een zwerver doodsangst aan te jagen, daarna gaan ze hun mannetje omleggen, ondanks de protesten van hun sociale begeleider. Cassavetes en Mineo als jeudige delinquenten en Whitmore als de sociale werker zijn goed.

The McConnell Story

1955 | Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, June Allyson, James Whitmore en Frank Faylen.

Een huilerige, maar doeltreffende bedachte biografie van een straaljagerpiloot, met Allyson als zijn begrijpende vrouw.

The Last Frontier

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Anthony Mann. Met o.a. Victor Mature, Guy Madison, Robert Preston, James Whitmore en Anne Bancroft.

Na de zoveelste Indianenopstand gaan de woudlopers Mature en Whitmore in dienst. Legercommandant Preston vindt hen maar een paar wilden die de civilisatie nog bijgebracht moet worden. In ondercommandant Madison vinden ze een vriend. De climax komt als de Indianen aanvallen, teruggeslagen worden en als Preston beveelt hen achterna te gaan. Preston en Whitmore komen daarbij om. Mature kan zich nu ontfermen over Prestons weduwe, Bancroft. Zeker niet Manns sterkste western. Philip Yordan en Russell Hughes bewerkten de roman The Gilded Rooster van Richard Emerey Roberts. William Meller deed het camerawerk en Sam Nelson - regisseur van vele serie-westerns - was Manns assistent.

Oklahoma!

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Fred Zinnemann. Met o.a. Gordon MacRae, Shirley Jones, Gene Nelson, Gloria Grahame en Charlotte Greenwood.

Een jonge cowboy en een vrolijke boerenmeid zijn voor elkaar geschapen, dat ziet iedereen, maar ze zijn te koppig om het toe te geven. En een ander meisje kan niet kiezen tussen haar goudeerlijke boerenvriendje en een Iraniër met gladde rappe tong. Rodgers en Hammerstein mixten cowboyromantiek in het begin 20ste-eeuwse Oklahoma met karrenvrachten klassiek geworden liedjes tot een musical uit het boekje. Inmiddels aan de lange kant, en het acteerwerk is soms wat houterig, maar liedjes als 'Oh what a beautiful morning' en de sfeer van aanstekelijk enthousiast optimisme houden de film overeind.

Battle Cry

1955 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Van Heflin, Tab Hunter, Dorothy Malone, Aldo Ray en Mona Freeman.

De rekruten van het VIde Regiment Mariniers, die in de kazerne in San Diego hun harde basisopleiding krijgen, zijn afkomstig uit alle hoeken van Amerika. Het idyllische leventje waaraan ze met weemoed terugdenken, staat in schril contrast met de werkelijkheid die wordt gedomineerd door majoor Huxley (Heflin) en sergeant Mac (James Whitmore). Wanneer ze in volle oorlogstijd naar het front in de Stille Zuidzee worden gestuurd, zijn de zorgeloze tieners geharde soldaten geworden. Patriottische oorlogsfilm die het heldendom op z'n Amerikaans verheerlijkt, is gemodelleerd naar de onfeilbare succesformule waarin actie en geweld worden afgewisseld met romantiek.

Them!

1954 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Gordon Douglas. Met o.a. James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon, James Arness en Onslow Stevens.

Smeuïge sf-film speelt effectief in op de sores van de jaren vijftig: de angst voor de Bom, het Rode Gevaar, de Koude Oorlog, allemaal narigheid die voor deze gelegenheid wordt samengebald in het tastbare verschijnsel Monster. Monsterlijke mieren om precies te zijn, ongedierte dat door nucleaire straling onbedoeld flink uit de kluiten is gewassen. Dat levert oa schrikwekkende (en levensechte!) plaatjes op van hulpeloze mensen die zich moeten verdedigen tegen een soort levende tanks.

The Command

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van David Butler. Met o.a. Guy Madison, Joan Weldon, James Whitmore, Carl Benton Reid en Harvey Lambeck.

In deze aparte western is Madison, van huis uit dokter, een legerkapitein die onderweg is met een afdeling om een aantal pioniers te beschermen tegen Indianenaanvallen. Onderweg breekt er pokken uit, achteraf blijkt het een ongevaarlijke soort te zijn maar de Indianen schrikken ervan en doen niet veel moeite meer nog aan te vallen. Weldon is verpleegster en tussen haar en Madison ontstaat iets moois. De laatste knokt met zichzelf omdat hij als dokter moet vechten voor leven en als militair verplicht is ook te doden. Samuel Fuller bewerkte het verhaal Rear Guard van James Warner Bellah. Russell Hughes schreef het uiteindelijke scenario. Dimitri Tiomkin zorgde voor de muziek.

The Great Diamond Robbery

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Red Skelton, Cara Williams, James Whitmore, Dorothy Stickney en Steven Geray.

Druilerig ding dat drijvende wordt gehouden door Skelton. Red wordt geblinddoekt door een juwelendief, die wil dat hij een kolossale diamant opnieuw klooft.

The Girl Who Had Everything

1953 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1953. Drama van Richard Thorpe. Met o.a. Elizabeth Taylor, Fernando Lamas, William Powell, Gig Young en James Whitmore.

Een oppervlakkig en gekunsteld melodrama met Taylor als dochter van een advocaat die het niet al te nauw neemt met de wet. Ze wordt verliefd op een van zijn malafide cliënten, een maffiabaas, een relatie die haar bijna verdoemt. De ervaren hoofdrollen slagen er niet in om het scenario dat Art Cohn distilleerde uit de roman van Adela Rogers St. John tot leven te brengen. Het camerawerk is van Paul C. Vogel. In 1931 reeds verfilmd door Clarence Brown als A FREE SOUL.

All the Brothers Were Valiant

1953 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Stewart Granger, Ann Blyth, Keenan Wynn en James Whitmore.

Samen met zijn jonge vrouw Blyth gaat Taylor op walvisvangst in de buurt van de Gilbert Eilanden, waar zijn broer (Stewart) onlangs is verdwenen. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om hem op te sporen, maar als ze elkaar vinden laait de vroegere rivaliteit tussen beiden weer op. Sterk verouderd en niet erg overtuigend melodrama, dat echter wordt gered door de uitstekende vertolking van de hoofdrolspelers. De jacht op de walvis is het hoogtepunt van de film. Harry Brown baseerde zijn scenario op een roman van Ben Ames Williams, waarvan eerder al een zwijgende film werd gemaakt. Prachtige fotografie van George Folsey, genomineerd voor een Oscar. Miklós Rózsa schreef een grootse score.

Because You're Mine

1952 | Musical, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1952. Musical van Alexander Hall. Met o.a. Mario Lanza, Doretta Morrow, James Whitmore, Dean Miller en Rita Corday.

Operaster Lanza moet in dienst en wordt verliefd op Morrow, de zuster van zijn overste (Whitmore). Alleen voor Lanza-fans. Scenario van Karl Tunberg en Leonard Spigelgass. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Above and Beyond

1952 | Drama, Oorlogsfilm, Documentaire, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Melvin Frank en Norman Panama. Met o.a. Robert Taylor, Eleanor Parker, James Whitmore en Jim Backus.

Het indrukwekkende drama over de Amerikaanse piloot die naar Hiroshima vloog met de eerste atoombom. De film concentreert zich op zijn training en de gevolgen voor zijn persoonlijk leven.

Shadow in the Sky

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Fred M. Wilcox. Met o.a. Ralph Meeker, Nancy Davis (Reagan), James Whitmore, Jean Hagen en Gladys Hurlbut.

Meeker is erg geloofwaardig als een soldaat met shellshock die probeert weer normaal te worden.

It's a Big Country

1951 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1951. Drama van Charles Vidor, Richard Thorpe, John Sturges, William A. Wellman en Don Hartman. Met o.a. Ethel Barrymore, Keefe Brasselle, Gary Cooper, Nancy Davis en Gene Kelly.

Dore Schary's promotie van Amerika, die gebruik maakt van diverse zinloze episoden over hoe verschillend de mensen op diverse plaatsen in de VS zijn. Andere segmenten komen beter uit de verf in deze heel wisselvallige film.

The Outriders

1950 | Western, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Western van Roy Rowland. Met o.a. Joel McCrea, Arlene Dahl, Barry Sullivan, Ramon Novarro en James Whitmore.

Het overbekende verhaaltje met alle bijbehorende clichés over drie soldaten van de Conferatie die na hun ontsnapping uit een gevangenis in Missouri een goudzending proberen buit te maken voor de Zuidelijken tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

The Next Voice You Hear

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van William A. Wellman. Met o.a. James Whitmore, Nancy Davis (Reagan), Lillian Bronson, Jeff Corey en Lilian Bronson.

Gods stem klinkt op de radio en dat heeft diepgaande gevolgen voor het leven in Anytown, Verenigde Staten. Een ambitieuze, maar niet zo heel erg succesvolle film met een Boodschap, geproduceerd door Dore Schary.

The Asphalt Jungle

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van John Huston. Met o.a. Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe en Sam Jaffe.

Krachtig misdaadverhaal, realistisch verfilmd. Monroe valt op in een kleine rol met stoer werk van Hayden als dief en Hagen als zijn toegewijde vriendin. Vele keren nagemaakt (THE BADLANDERS, CAIRO, COOL BREEZE) en geïmiteerd. Ben Maddow en de regisseur schreven het scenario naar een roman van William Riley Burnett. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Camerawerk van Harold Rosson.

Please Believe Me

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Deborah Kerr, Robert Walker, James Whitmore, Peter Lawford en Mark Stevens.

Aangenaam niemendalletje over Britse Kerr aan boord van een lijnboot naar Amerika, en verschillende op het schip aanwezige vrijgezellen die denken dat ze een erfgename is en haar het hof trachten te maken. Het scenario is van Nathaniel Curtis. Het camerawerk is van Robert Planck.

Mrs. O'Malley and Mr. Malone

1950 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1950. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Marjorie Main, James Whitmore, Ann Dvorak, Fred Clark en Dorothy Malone.

Main is druk in de weer maar weet de film niet te verheffen. Het gaat over een prijsvraagwinnaar uit een kleine stad die in de trein naar New York betrokken raakt bij een moordzaak. Whitmore is prima.

The Undercover Man

1949 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Joseph H. Lewis. Met o.a. Glenn Ford, Nina Foch, James Whitmore, Barry Kelly en Howard St. John.

Een realistisch drama over een bendeleider, opgejaagd door agenten van de geheime dienst die hem willen pakken op belastingontduiking.

Battleground

1949 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van William A. Wellman. Met o.a. Van Johnson, John Hodiak, Ricardo Montalban, George Murphy en Marshall Thompson.

1944. Het Amerikaanse leger rukt op naar de Duitse grens. Volgens de generale staf zijn de Duitsers zo verzwakt dat ze niet meer in staat zijn een tegenaanval uit te voeren. Deze misrekening veranderde bijna het verloop van de oorlog, want op initiatief van maarschalk von Rundstedt slaan de Duitsers ongenadig terug. De Amerikanen moeten met man en macht het strategisch belangrijke stadje Bastenaken (Bastogne) in handen zien te houden. Destijds een grandioos kassucces, komt deze film nu houterig en nauwelijks overtuigend over, ook al zitten er enkele zeer sterke scènes in. De personages zijn bijna niet te vatten, terwijl het heroïsme verouderd en lachwekkend is. Robert Pirosh nam een Oscar in ontvangst voor zijn niet al te sterke scenario, evenals Paul C. Vogel voor de fotografie. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.