Gilles Porte (1965): regie, scenario en camera.
Er zijn 10 films gevonden.

Farang

2023 | Actiefilm

Frankrijk 2023. Actiefilm van Xavier Gens. Met o.a. Nassim Lyes, Loryn Nounay, Olivier Gourmet, Chananticha Tang-Kwa en Vithaya Pansringarm.

Professioneel bokser Sam bereid zich in de gevangenis ijverig voor op zijn re-integratie in de maatschappij. Tijdens een verlof, haalt zijn verleden hem in en heeft hij maar één keuze: vluchten. Vijf jaar later krijgt Sam op een Thais eiland een conflict met een lokale gangsterbaas.

Celle que vous croyez

2019 | Drama, Romantiek

Frankrijk 2019. Drama van Safy Nebbou. Met o.a. Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil, Charles Berling en Guillaume Gouix.

Een vijftigjarige onderwijzeres (Binoche) geeft zich op Facebook uit voor een 24-jarige hottie en start zo een virtuele relatie met een jonge fotograaf (Civil). Tijdens een serie therapiesessies komt het hoe en waarom ter sprake, wat enkele verrassende ontboezemingen en wendingen oplevert. En aantoont hoe gemakkelijk ook de kijker de vertelster op haar bruine ogen gelooft. Onderhoudend psychologisch spiegelspel tussen reëel en virtueel dat conventies over leeftijd en relaties in twijfel trekt. Naar de gelijknamige roman van Camille Laurens.

The State Against Mandela and the Others

2018 | Documentaire

Frankrijk 2018. Documentaire van Nicolas Champeaux en Gilles Porte.

Tijdens het historische proces in 1963/1964 stonden naast Nelson Mandela nog acht andere mannen terecht die op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De rechtszaak is in deze documentaire weergegeven in gestileerde animaties.

Dans les forêts de Sibérie

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Safy Nebbou. Met o.a. Evgeniy Sidikhin en Raphaël Personnaz.

In 2010 leefde avonturier-globetrotter Sylvain Tesson een half jaar solo in een blokhut aan het Baikalmeer. Het literaire verslag daarvan, Dans les forêts de Sibérie, werd bekroond met de Prix Médicis. Voor het filmscenario raadde Tesson regisseur Nebbou aan om zich niet aan het introspectieve man-in-een-hutje-verhaal te houden. En zo duikt er, voor de cinedramatiek, een Russische voortvluchtige op in de verfilming. Daarin heeft de imposante Siberische natuur de hoofdrol. Onder de bijrolspelers zijn mensen die Tesson tijdens zijn retraite ontmoette. Helaas is Ibrahim Maaloufs muziek stoorzender in de stiltecoulisse.

Une histoire d'âme

2015 | Drama

Frankrijk 2015. Drama van Bénédicte Acolas.

Intens gespeelde en fantasievol gefilmde vrije val van een vrouw in de waanzin. Waarin Viktoria, een veertigjarige dame uit de Zweedse bourgeoisie, in een ononderbroken monoloog over haar leven vertelt. Deze 'zielsgeschiedenis', rond 1990 door Ingmar Bergman geschreven en als ongerealiseerd filmproject in zijn archief verdwenen, werd in 2011/2012 door Acolas met Marceau op de Franse planken gebracht. De ultrasobere theaterenscenering heeft hier plaats gemaakt voor een spookachtig-barokke vorm met Viktoria/Marceau die in vele gedaantes door een labyrintachtig herenhuis doolt. Koortsdroomcinema.

Le sac de farine

2012 | Drama

België​/​​Marokko 2012. Drama van Kadija Leclère. Met o.a. Kadija Leclère, Hafsia Herzi, Hiam Abbass en Mehdi Dehbi.

Subtiel drama over de emotionele spagaat van leven met twee thuislanden. Zeventienjarige Sarah woont bij de zorgzame maar traditionele familie van haar vader in een bergdorp in Marokko. Als jong meisje woonde ze bij een pleeggezin in een provinciestadje in Vlaams-Brabant. De jonge Sarah in België hunkerde naar haar Marokkaanse familie, maar tiener Sarah in Marokko hunkert naar haar Vlaamse vrijheid. Ervaringsdeskundige Kadija Leclere schoot kleurrijke ansichtkaarttafereeltjes in beide landen, maar ensceneerde ieder beeld ten faveure van de inhoud. Gedenkwaardig portret van afgelegen emancipatie, te midden van goedgelovige, toegenegen vrouwen.

La conquête

2011 | Biografie

Frankrijk 2011. Biografie van Xavier Durringer. Met o.a. Denis Podalydès, Florence Pernel, Bernard Le Coq, Michèle Moretti en Samuel Labarthe.

Drama van Xavier Durringer over de opkomst van de Franse premier Nicolas Sarkozy.

Quand la mer monte...

2004 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2004. Drama van Yolande Moreau en Gilles Porte. Met o.a. Yolande Moreau, Wim Willaert, Olivier Gourmet en Jackie Berroyer.

'One woman performer' Yolande Moreau stond model voor deze lieve Franse roadmovie over een artieste, Irène, die door het land trekt voor geestige, absurdistische solo-optredens over hopeloze liefdes. En 's avonds voert ze liefdevolle telefoongesprekken met haar man en kind. Op een goed moment komt ze Dries (Willaert) tegen, een vriendelijke transporteur van carnavalspullen. Er groeit iets tussen de twee, zij het schoorvoetend. De twee acteurs zijn onweerstaanbaar, zoals ze elkaar stukje bij beetje leren kennen tegen de achtergrond van het weinig romantische Noord-Franse landschap.

El-Katbia

2003 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Tunesië 2003. Komedie van Nawfel Saheb-Ettaba. Met o.a. Hend Sabri, Ahmed El-Haffienne, Martine Gafsi, Yadh Beji en Raouf Ben-Amor.

'One woman performer' Yolande Moreau stond model voor deze lieve Franse roadmovie over een artieste, Irène, die door het land trekt voor geestige, absurdistische solo-optredens over hopeloze liefdes. En 's avonds voert ze liefdevolle telefoongesprekken met haar man en kind. Op een goed moment komt ze Dries (Willaert) tegen, een vriendelijke transporteur van carnavalspullen. Er groeit iets tussen de twee, zij het schoorvoetend. De twee acteurs zijn onweerstaanbaar, zoals ze elkaar stukje bij beetje leren kennen tegen de achtergrond van het weinig romantische Noord-Franse landschap.

El kotbia

2002 | Drama

Tunesië​/​​Marokko​/​​Frankrijk 2002. Drama van Nawfel Saheb-Ettaba. Met o.a. Yadh Beji, Martine Gafsi, Ahmed Hefiane en Hend Sabri.

Een boekwinkel in Tunis is het decor van El kotbia. Na een paar jaar gereisd te hebben komt Jamil (Hefiane) er te werken en krijgt huisvesting boven de winkel, waar ook eigenaar Tarek (Beji) en zijn familie wonen. Jamil is er getuige van dat Tarek door zijn echtgenoot Leila (Sabri) wordt bewerkt om haar de vrijheid te gunnen een zangcarrière na te jagen. Leila's moeder Aicha (Gafsi) mist haar man. In Saheb-Ettaba's warm gefilmde, eenvoudige drama is plaats voor feminisme én mannelijke emoties. 'Meestal is de man in Arabische films sterk, hard, autoritair. Dat komt niet overeen met de realiteit overal in de Arabische wereld,' meldt de regisseur.