Claire Bloom (1931): cast.
Er zijn 65 films gevonden.

Charlie: The Life and Art of Charles Chaplin

2003 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten 2003. Biografie van Richard Schickel. Met o.a. Woody Allen, Johnny Depp, Robert Downey jr, Milos Forman en Marcel Marceau.

Richard Schickel, filmcriticus van Time, brengt een eresaluut aan de koning van de stomme film. In deze documentaire plaatst Schickel naast de klassieke fragmenten veel onbekend materiaal, zoals een tennissende Chaplin met Groucho Marx en de eerste stappen van een choreografie die later zou uitgroeien tot de Globe Dance uit The great dictator.

The Book of Eve

2002 | Romantiek, Drama

Canada 2002. Romantiek van Claude Fournier. Met o.a. Claire Bloom, Daniel Lavoie, Susannah York, Julian Glover en Paul Herzberg.

Als Eva Smallwood (Bloom) 65 jaar wordt, brengt de postbode de eerste cheque met haar AOW. Het geeft haar een gevoel van onafhankelijkheid. Ze besluit haar koffers te pakken en haar fraaie huis in een gegoede buurt in Montreal te verlaten, want ze is haar man Burt (Glover) als huistiran meer dan zat. Ze huurt een sousterrain in een sociale woonwijk, die bevolkt is met immigranten. De vernederde Burt blokkeert haar bankrekening. Nu wordt het moeilijker, maar Eva die heel vindingrijk is, houdt het hoofd boven water. Bovendien heeft ze een charmante buurman, Johnny Brancusi (Lavoie), een Roemeense emigrant. Hij is twintig jaar jonger, hij maakt haar het hof en Eva helpt hem van het overmatige drinken van wijn af. Ze is in de zevende hemel en haar euforie wordt nog groter als ze haar kleindochter Kim (Lacroix), een punker, weer op het rechte pad brengt. Dan ontdekt ze dat Johnny meer vriendinnen heeft en dat het leven toch veel zwaarder is dan ze denkt. Komt vriendin van vroeger May (York) en ze heeft een schouder om op uit te huilen. Zou het ooit weer goed komen met die bullebak van een Burt? Onwaarschijnlijke damessoap gespeeld door Bloom, die te oud is voor haar rol. Charmante, belegen ster York heeft te weinig te doen om het geheel wat briljanter te maken. Het scenario is van regisseur Fournier en Terri Hawkes naar een roman van Constance Beresford-Howe. Het camerawerk is van Ivan Strasberg.

Yesterday's Children

2000 | Drama, Horror

Verenigde Staten 2000. Drama van Marcus Cole. Met o.a. Jane Seymour, Clancy Brown, Claire Bloom, Hume Cronyn en Kyle Howard.

Jenny Cole is gelukkig getrouwd, heeft een zoon en een tweede kindje is op komst. Ze heeft levendige dromen over een klein plaatsje met een grote kerk. Ze ontdekt dat het plaatsje ook in tekeningen terug te vinden is, die ze als kind heeft gemaakt. Na onderzoek komt ze erachter dat het plaatsje echt bestaat, het is een Iers dorp uit de jaren '30. Met haar man en zoon gaat ze naar Ierland om de zaak verder uit te zoeken.

Love and Murder

2000 | Misdaad, Mysterie

Canada​/​​Verenigde Staten 2000. Misdaad van George Bloomfield. Met o.a. Wendy Crewson, Victor Garber, Caroline Goodall, Claire Bloom en Kenneth Welsh.

Jenny Cole is gelukkig getrouwd, heeft een zoon en een tweede kindje is op komst. Ze heeft levendige dromen over een klein plaatsje met een grote kerk. Ze ontdekt dat het plaatsje ook in tekeningen terug te vinden is, die ze als kind heeft gemaakt. Na onderzoek komt ze erachter dat het plaatsje echt bestaat, het is een Iers dorp uit de jaren '30. Met haar man en zoon gaat ze naar Ierland om de zaak verder uit te zoeken.

The Lady in Question

1999 | Mysterie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1999. Mysterie van Joyce Chopra. Met o.a. Gene Wilder, Michael Cumpsty, Bruce Davies, Brian Marler en Peter Snider.

Jenny Cole is gelukkig getrouwd, heeft een zoon en een tweede kindje is op komst. Ze heeft levendige dromen over een klein plaatsje met een grote kerk. Ze ontdekt dat het plaatsje ook in tekeningen terug te vinden is, die ze als kind heeft gemaakt. Na onderzoek komt ze erachter dat het plaatsje echt bestaat, het is een Iers dorp uit de jaren '30. Met haar man en zoon gaat ze naar Ierland om de zaak verder uit te zoeken.

Imogen's Face

1998 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van David Wheatley. Met o.a. Lia Williams, Samantha Janus, John Bowe, Richard Lintern en Michael Byrne.

Het lijkt of Imogen zo uit een sprookje gestapt is... Ze is adembenemend mooi, heeft aan geld geen gebrek, haar man aanbidt haar en er is een tweeling op komst

What the Deaf Man Heard

1997 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1997. Komedie van John Kent Harrison. Met o.a. Matthew Modine, Claire Bloom, Judith Ivey, Tom Skerritt en James Earl Jones.

In 1940 wordt de tienjarige Sammy Ayers door zijn moeder achtergelaten in de bus. Als de buschauffeur Sammy vraagt de bus te verlaten, doet Sammy of hij doof is. Deze act houdt hij langer vol dan hij had verwacht

Daylight

1996 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Rob Cohen. Met o.a. Sylvester Stallone, Amy Brenneman, Viggo Mortensen, Dan Hedaya en Jay O. Sanders.

Een automobilist wordt achtervolgd door de politie, rijdt met hoge snelheid een tunnel in en botst daar op een tankauto met brandbaar spul. Die ontploft, waardoor beide zijden van de tunnel instorten en in de tunnel een hevige brand uitbreekt. Gelukkig is daar Kit Latura (Stallone), een in ongenade geraakte reddingswerker, die zich hoopt te rehabiliteren door zoveel mogelijk mensen te redden. Tamelijk clichématige rampenfilm, waarin Stallone zijn gebruikelijke rol van macho speelt. Viggo Mortensen is veel leuker als durfal die ook initiatief toont, maar in het script was slechts ruimte voor één held.

Mighty Aphrodite

1995 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1995. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Helena Bonham Carter, Mira Sorvino, Michael Rapaport en F. Murray Abraham.

Lenny (Allen) heeft nog maar net een gepassioneerd betoog tegen adoptie gehouden, of we zien hoe hij en zijn vrouw (Bonham Carter) een elders ongewenste baby in hun leven opnemen. Enkele jaren later gaat hij op zoek naar de biologische moeder van zijn kind. Zo stuit hij op Linda (Sorvino), een nuchtere prostituee met een stem die ijzer doet breken. Deze zeer innemende komedie over ouderschap en familie wordt op gepaste tijden onderbroken door een klassiek Grieks koor dat de gebeurtenissen van commentaar voorziet. Allens scenario werd genomineerd voor een Oscar, Sorvino nam het beeldje mee naar huis voor haar doorbraakrol.

Mad Dogs And Englishmen

1995 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1995. Drama van Henry Cole. Met o.a. Elizabeth Hurley, C. Thomas Howell, Joss Ackland, Claire Bloom en Frederick Treves.

Speelfilmdebuut van regisseur Cole gebaseerd op zijn eigen ervaringen met heroïneverslaving en getransponeerd naar een chique heldin, Antonia Dyer die het niet lukt van de drugs af te komen. Haar weg wordt gekruist door Mike Stone, Amerikaan en fietskoerier in de Britse hoofdstad.

Remember

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van John Herzfeld. Met o.a. Donna Mills, Stephen Collins, Derek de Lint, Ian Richardson en Claire Bloom.

Britse aristrocaat De Lint is spoorloos verdwenen en heeft zijn verloofde Mills, een journaliste, ontredderd achtergelaten. Juist als Mills in Nederland een fraaie romance beleeft met fotograaf Collins, duikt de (spook)verschijning van De Lint weer op. Mills als rasechte reporter gaat op onderzoek uit en belandt in terroristische kringen van het Midden-Oosten waar duistere krachten het voor 't zeggen hebben. Als ze De Lint opgespoord heeft, ontdekt ze dat ze niet meer van de doodgewaande De Lint houdt. Ze laat zich echter toch door hem overhalen om hem te helpen met een zeer gevaarlijk actieplan. Het onderwerp is op z'n zachtst gezegd déjà vu en het spel is routinematig. Mart Crowley, Shelley List, Jonathan Estrin en de regisseur bewerkten de roman van Barbara Taylor Bradford tot scenario. Camerawerk van Steven Shaw. Wordt meestal uitgezonden in twee delen.

It's Nothing Personal

1993 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1993. Thriller van Bradford May. Met o.a. Amanda Donohoe, Bruce Dern, Yaphet Kotto, Veronica Cartwright en Claire Bloom.

Politieagente Donohue kampt met ernstige schuldgevoelens sinds haar broer voor haar ogen werd neergekogeld. Op een dag is ze getuige van een overval op een juwelierszaak. Ze grijpt in, maar kan niet verhinderen dat een toevallige voorbijganger wordt gedood. Een van de rovers wordt neergeschoten, de andere gearresteerd.

The Princess and the Goblin

1992 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Hongarije 1992. Animatie van József Gémes en Jozsef Gemes. Met o.a. Sally Ann Marsh, Victor Spinetti, Peter Murray, Rik Mayall en Joss Ackland.

Als prinses Ilene volwassen is, trekt zij het land in met haar poes Snoetje. Onderwijl beraamt prins Snotlip een opstand met de trollen, maar dankzij de hulp van mijnwerkerszoon Gurdie weet zij af te rekenen met dat griezelige volkje. Deze coproduktie die in eerste instantie voor de tv in Wales en Japan werd gemaakt, wordt in de steek gelaten door het zwakke scenario van producent Robin Lyons die zich baseerde op een 19e eeuws kinderboek. Aan de combinatie van de computertechnieken en de animatie uit Hongarije ontbreekt een zekere magie zoals de kijker dat van Disney of hedendaagse computerspelletjes gewend is. Dat is jammer, al zullen de allerkleinsten zich hieraan beslist niet storen. Het camerateam bestond uit: Arpád Lessecry, Gy[KA11]orgy Verga, Ede Pagner, Nick Smith, Pete Turner, Steve Turner en Andreas Klawsz. Magda Hap was verantwoordelijk voor de montage. Dolby-geluid. De Nederlandse nasynchronisatie was in handen van Hans Hulsof.

Miss Marple: The Mirror Crack'd from Side to Side

1992 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1992. Misdaad van Norman Stone. Met o.a. Joan Hickson, Claire Bloom, Barry Newman, Gwen Watford en David Horovitch.

Een beroemde, maar gekwelde filmster keert van Hollywood terug naar haar Zuid-Engelse geboortegrond. Eenmaal thuis wordt er een moord gepleegd in haar huis. Was zij het geplande slachtoffer? De laatste rol van Joan Hickson als Agatha Christie's speurder Miss Marple is enigszins teleurstellend gezien het constante hoge niveau dat de makers van de serie zichzelf hebben opgelegd.

A Hercegnö és a Kobold

1992 | Familiefilm, Animatie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Hongarije 1992. Familiefilm van Jóseph Gémez. Met o.a. Peter Murray, Peggy Mount, Rik, Mayall Sally Ann en Marsh.

Het plot van deze tekenfilm, die een hoog tempo kent maar routinematig gemaakt is, vertelt nauwkeurig hoe stoute ondergrondse schepsels het mensenrijk boven hen willen veroveren, door hun prinses, een kind nog, te kidnappen. Gelukkig houdt een dappere, jonge mijnwerker de gemene kabouters tegen, maar zoals altijd zijn de slechte jongens veel leuker en interessanter dan de helden. De dwaze Britse tv-komiek Rik Mayall levert de lispelende stem van de hoofdkabouter. Kleine kinderen behoren deze bewerking van het klassieke verhaal van George MacDonald leuk te vinden.

The Lady and the Highwayman

1989 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1989. Romantiek van John Hough. Met o.a. Emma Samms, Oliver Reed, Claire Bloom, Christopher Cazanove en Lysette Anthony.

Luxueus gefilmd, romantisch cape-en-degendrama met een indrukwekkende bezetting dat speelt ten tijde van de Engelse burgeroorlog in de 17e eeuw. Een adellijke dame moet uitgehuwelijkt worden aan een nare weke edelman; gelukkig wordt ze op de avond voor de voltrekking van het huwelijk 'geroofd' door een gemaskerde ruiter. Heerlijk. Gebaseerd op het escapistische kasteelromannetje Cupid Rides Pillion van Barbara Cartland, door Terence Feely tot scenario bewerkt.

Crimes and Misdemeanors

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Woody Allen. Met o.a. Caroline Aaron, Alan Alda, Woody Allen, Claire Bloom en Mia Farrow.

Documentairemaker Landau (Allen) is keurig getrouwd met Bloom. Hij leidt echter een dubbelleven. Hij heeft namelijk een intieme verhouding met stewardess Huston, die echter zijn vage en valse beloftes beu is. Landau ziet maar één uitweg. Succes is hem onbekend tot hij een kans krijgt via zijn zwager Alda. Tijdens de opnamen maakt hij kennis met Farrow in wie hij de vrouw van zijn dromen ziet. Twee verhalen die ogenschijnlijk niets gemeen hebben, maar die op het einde op een sublieme wijze in elkaar vloeien. Een schitterende mengeling van drama en humor, zoals alleen Allen in staat is te maken. Centraal staat natuurlijk weer de man-vrouwrelatie in al haar aspecten. Zonder twijfel een van Allens beste films, met een unieke cast van topacteurs, onder wie je zelfs Daryl Hannah kunt ontdekken. Allen zelf schreef het scenario, dat op de gevoelige laag werd vastgelegd door Sven Nykvist.

Shadow On The Sun

1988 | Biografie

Verenigde Staten 1988. Biografie van Tony Richardson. Met o.a. Stefanie Powers, Claire Bloom, Peter Bowles, Brian Cox en Niamh Cusack.

De memoires van Beryl Markham (Powers), de eerste vrouw die over de Atlantische Oceaan vloog. Als kind groeide ze op in Kenia, dat ze na haar tweede huwelijk verliet. In Londen kan ze echter niet aarden en keert terug naar Afrika. Qua stijl en inhoud grote gelijkenis met OUT OF AFRICA, maar Meryl Streep kan zich beter in haar rol inleven dan Powers, die hier trouwens nog optrad als co-producente. De film is langdradig en vervelend en kan slechts bekoren door zijn indrukwekkende locatie-opnamen door Steve Yaconelli. Het scenario van Allan Scott is gebaseerd op interviews en artikelen van James Fox (niet de acteur, die trouwens wel te zien is als Markhams rijke echtgenoot). Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen. Ook bekend als THE ADVENTURES AND AFFAIRS OF BERYL MARKHAM.

Sammy and Rosie Get Laid

1987 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Shashi Kapoor, Claire Bloom, Ayub Khan-Din, Frances Barber en Roland Gift.

Het merkwaardige leven van een echtpaar dat voor een vrije seksuele relatie is, wordt verstoord als zijn vader arriveert, een machtige reactionaire politicus uit Bangla Desh. Hij kan geen begrip opbrengen voor hun levensstijl of voor de veranderingen in de traditionele Britse maatschappij. Verwarrende maar monotone visie op de sociale en seksuele anarchie in Engeland. Script van Hanif Kureishi die ook MY BEAUTIFUL LAUNDERETTE schreef. Camerawerk van Oliver Stapleton.

Queenie

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Larry Peerce. Met o.a. Mia Sara, Kirk Douglas, Martin Balsam, Claire Bloom en Topol.

Kostbare productie, maar verder een saaie bewerking van de bestseller van Michael Korda. Een exotisch meisje uit de achterbuurten van Calcutta werkt zich op tot Hollywood ster. De figuur Queenie werd gebaseerd op Merle Oberon, terwijl Douglas een nauwelijks bedekte versie geeft van Alexander Korda, oom van de auteur en filmmagnaat. Verkeerde casting van de onervaren Sara in de titelrol. Oorspronkelijk in twee delen.

Intimate Contact

1987 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Claire Bloom, Daniel Massey, Abigail Cruttenden, Mark Kingston en Sylvia Syms.

Een krachtig drama over AIDS, met goed spel van Massey en Bloom, een oudere zakenman en zijn vrouw, die ontdekken dat hij de ziekte tijdens een zakenreis heeft opgelopen. Een sterk verhaal van Alma Cullen. Oorspronkelijk in twee afleveringen op de kabel vertoond.

Liberty

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Richard C. Sarafian. Met o.a. Chris Sarandon, Frank Langella, Carrie Fisher, Claire Bloom en George Kennedy.

Dit groots opgezet mengsel van feiten en verzinsels over Frederic Auguste Bartholdi (Langella) en het Vrijheidsbeeld, dat hij bouwde als gift aan de V.S., is slaapverwekkend. Opgenomen in Parijs en Baltimore, met derderangs speciale effecten.

Hold The Dream

1986 |

1986. Don Sharp. Met o.a. Jenny Seagrove, Nigel Havers, Stephen Collins, James Brolin en Deborah Kerr.

Dit groots opgezet mengsel van feiten en verzinsels over Frederic Auguste Bartholdi (Langella) en het Vrijheidsbeeld, dat hij bouwde als gift aan de V.S., is slaapverwekkend. Opgenomen in Parijs en Baltimore, met derderangs speciale effecten.

Hold That Dream

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Don Sharp. Met o.a. Jenny Seagrove, Stephen Collins, Deborah Kerr, John Mills en Claire Bloom.

Een vervolg op de populaire serie A WOMAN OF SUBSTANCE naar Barbara Taylor Bradford, met het verdere relaas van de nu tachtigjarige Emma Harte (Kerr) en haar pogingen haar zakenimperium over te doen aan haar favoriete kleindochter (Seagrove, die Emma speelde in de oorspronkelijke serie). Bradford zelf schreef het script en haar man was uitvoerend producent, taken waarop zij niet berekend zijn. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Anastasia: The Mystery of Anna

1986 | Drama, Mysterie, Historische film

Oostenrijk​/​​Verenigde Staten 1986. Drama van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Amy Irving, Olivia de Havilland, Jan Niklas, Nicolas Surovy en Susan Lucci.

Het verhaal van Anna Anderson (Irving), de vrouw die beweerde de enige overlevende te zijn van de executie door de communisten in 1918 van de tsarenfamilie. Deze tv-film is beslist geen herverfilming van de film ANASTASIA uit 1956 van Anatole Litvak met Ingrid Bergman; James Goldman schreef een geheel nieuw scenario naar het boek The Riddle of Anna Anderson van Peter Kurth en laat daarin de beslissing of Anna wel of niet Anastasia Romanoff is over aan de kijker. De locaties en de aankleding zijn prachtig, er wordt degelijk geacteerd, maar de film als geheel is toch weinig bevredigend. Het camerawerk is van Nicholas D. Knowland. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen. Mono.

Shadowlands

1985 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Norman Stone. Met o.a. Joss Ackland, Claire Bloom, David Waller, Rupert Baderman en Rhys Hopkins.

De beroemde theoloog-auteur C.S. Lewis (Ackland) is een verstokte vrijgezel en een veel gevraagde redenaar, die op alles een passend antwoord heeft. Wanneer de gescheiden Amerikaanse Joy (Bloom) zich na een langdurige correspondentie met haar twee zoons in Londen vestigt, besluit Lewis een papieren huwelijk met haar aan te gaan, opdat ze in het land kan blijven. Op het moment dat hun relatie op liefde gaat lijken, blijkt dat zij kanker heeft. Het doorleefde spel van beide hoofdrolspelers maakt de film tot een magistrale relatiekroniek, die niet probeert het complexe karakter van Lewis weer te geven, maar dat deel van zijn leven toont waarin ook plaats was voor romantiek. William Nicholson schreef een meesterlijk scenario, gebaseerd op het autobiografische verhaal van Lewis. Het werd in beeld gebracht door Russ Walker. Op video uitgebracht als C.S. LEWIS: THROUGH THE SHADOWLANDS. Na release van Richard Attenboroughs versie van de roman, werd de titel van deze tv-film gewijzigd in SURPRISE BY JOY.

Promises to keep

1985 | Drama

Verenigde Staten 1985. Drama van Noel Black. Met o.a. Robert Mitchum, Tess Harper, Claire Bloom, Christopher Mitchum en Bentley Mitchum.

Een eenzame, rauwe boer (Mitchum) heeft zijn gezin dertig jaar geleden in de steek gelaten. Hij zoekt hen weer op in de hoop op een hereniging. Hij wordt geconfronteerd met de vijandige houding van twee generaties. Alleen een tragische ommekeer of een wonder kan een eind maken aan de ongelukkige stemming. Het moest de gelegenheid vormen voor Mitchum om samen met zijn zoon Chris en zijn kleinzoon Bentley te spelen (de laatste debuteert en heeft de rol van verteller en geeft niet blijk van veel acteertalent). Dit familie-onderonsje is niet echt boeiend.

Florence Nightingale

1985 | Drama, Documentaire

Verenigde Staten 1985. Drama van Daryl Duke. Met o.a. Jaclyn Smith, Claire Bloom, Timothy Dalton, Timothy West en Peter McEnery.

Oppervlakkig portret (met de daarbij behorende franje) van de legendarische Engelse edelvrouwe uit de Victoriaanse tijd die als verpleegster naar het front van de krimoorlog gaat en daar de engel van de gewonden wordt. De hoofdrolspeelster doet er een goede gooi naar, maar ze wordt nooit een Anna Neagle, die Nightingale speelde in THE LADY WITH THE LAMP.

Déjà Vu

1985 | Fantasy, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1985. Fantasy van Anthony Richmond. Met o.a. Jacklyn Smith, Nigel Terry, Shelley Winters en Claire Bloom.

Een scenarioschrijver denkt dat zijn verloofde de reïncarnatie is van een vroegere Hollywood-ster. Vervelende film, maar sympathiek wat betreft het weergeven van de sfeer van vroeger en bovendien goed gespeeld, vooral door Claire Bloom. Het regiedebuut van Anthony Richmond.

Dja Vu

1985 |

1985. Anthony Richmond. Met o.a. Jaclyn Smith, Shelley Winters en Claire Bloom.

Een scenarioschrijver denkt dat zijn verloofde de reïncarnatie is van een vroegere Hollywood-ster. Vervelende film, maar sympathiek wat betreft het weergeven van de sfeer van vroeger en bovendien goed gespeeld, vooral door Claire Bloom. Het regiedebuut van Anthony Richmond.

The Ghost Writer

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Tristam Powell. Met o.a. Rose Arrick, Claire Bloom, MacIntyre Dixon, Mark Linn-Baker en Cecile Mann.

Letterlijke maar statische verfilming van Philip Roths boek over een beroemd schrijver die herinneringen ophaalt aan het bezoek dat hij, als jongeman bracht aan een oudere, vermaarde auteur. Roth en regisseur Powell schreven samen het script. Een produktie van PBS American Playhouse.

Separate Tables

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Julie Christie, Alan Bates, Claire Bloom, Irene Worth en Liz Smith.

Twee drama's die zich afspelen in een elegant gasthuis in Bournemouth. Een model-op-haar-retour zet het huis op stelten, ten koste van de vaste gasten en wel speciaal om een journalist aan de drank, die haar ex-man blijkt te zijn. Het tweede verhaal gaat over een pseudo majoor die de vreedzame omgeving verstoort - en met name de gevoelens van een verlegen gast - als hij schuldig bevonden wordt aan een klein seksueel misdrijf. Opwindende bewerking van Terence Rattigan's gevierde stuk, prachtig geregisseerd door John Schlesinger. Julie Christie en vooral Alan Bates zijn buitengewoon in hun dubbelrollen. Het camerawerk is van Gary Penny.

Ellis Island

1984 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Drama van Jerry London. Met o.a. Peter Riegert, Greg Martyn, Alice Krige, Judi Bowker en Richard Burton.

Mini-serie in drie delen. De eerste vier genoemde acteurs komen als Europese immigranten in 1907 Amerika binnen - dromend van een fantastisch bestaan. Dat ook in het land der ongekende mogelijkheden het allemaal niet van een leien dakje gaat laat deze drama-serie zien. Gebaseerd op het boek van Fred Mustard Stewart met Richard Burton in zijn laatste rol voor hij stierf. Zijn dochter Kate is eveneens van de partij.

Cymbeline

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Elijah Moshinsky. Met o.a. Richard Johnson, Claire Bloom, Helen Mirren, Michael Pennington en Robert Lindsay.

Shakespeare`s weinig vertoonde tragedie over de Engelse koningsdochter (uit de titel) die Pennington (Posthumus) trouwt, een onderdaan van nederige afkomst. Hof-intrige van haar stiefmoeder doet hem verbannen naar Italië en hij wordt beschuldigd van ontrouw. Een unieke kijkerskans om goed gespeeld klassiek drama op de thuisbuis te zien. De regisseur leverde al eerder af als tvbewerking A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM en ALL'S WELL THAT ENDS WELL.

Clash of the Titans

1981 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Desmond Davis. Met o.a. Harry Hamlin, Laurence Olivier, Claire Bloom, Maggie Smith en Judi Bowker.

Grieken hadden ooit voor ieder levensthema een parabel paraat. Zoals deze, over de eeuwige man-vrouwheibel, waarin mannetjesputter Perseus uber-matriarch Medusa onthoofdt zodat hij met haar dodelijke blik het zeemonster (de Kraken) kan doden dat zijn geliefde Andromeda bedreigt. Kolfje naar de hand van meesteranimator Ray Harryhausen met zijn vermaarde jaren vijftig stop-animatie monsters, ware het niet dat zijn fans (oa George Lucas) hem net naar de geschiedenisboekjes hadden verwezen met hun Star Wars (1977). Het werd de laatste Harryhausen, het einde van tastbare monsters, en daarmee het officieuze begin van digitale speciale effecten.

Brideshead Revisited

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Charles Sturridge en Michael Lindsay-Hogg. Met o.a. Anthony Andrews, Jeremy Irons, Diana Quick, John Gielgud en Nickolas Grace.

Mini-serie in dertien delen. 1944 - kapitein Charles Ryder bevindt zich op het landgoed van de Marchmains en denkt gedesillusioneerd terug aan de tijd van 20 jaar geleden, toen hij studeerde op Oxford en aan de relatie met Sebastian Flyte. Een hoog geprezen Engelse mini-serie waarin Irons Ryder speelt en Andrews Flyte. Scenarioschrijver John Mortimer heeft meer homofilie in de serie gebracht dan in het boek van Evelyn Waugh te vinden is. Voor deze verfilming gebruikte men de tweede, afgeslankte, versie die Waught in 1961 van zijn oorspronkelijke boek maakte. Het was een peperdure produktie maar het loonde: het werd een wereldsucces dat respect afdwong.

Hamlet

1979 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1979. Drama van Rodney Bennett. Met o.a. Derek Jacobi, Claire Bloom, Eric Porter, Patrick Stewart en Emys James.

De zoveelste verfilming van het stuk van Shakespeare valt tegen.

Backstairs at the White House

1979 | Historische film

Verenigde Staten 1979. Historische film van Michael O'Herlihy. Met o.a. Olivia Cole, Leslie Uggams, Louis Gossett jr, Robert Hooks en Leslie Nielsen.

Mini-serie in vier delen. Uitstekende verfilming van het boek van Francis Spatz Leighton en Lillian Rogers Parks waarin door de ogen van de zwarte bedienden de aanwezigheid van diverse Amerikaanse presidenten en hun familie in het Witte Huis wordt gezien. De serie kreeg een heleboel Emmy-nominaties maar won er niet één. Drama en humor wisselen elkaar af maar ondanks dat kon de serie de massa niet boeien.

Islands in the Stream

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, David Hemmings, Claire Bloom, Gilbert Roland en Richard Evans.

De filmversie van Hemingways boek over een beeldhouwer op een eiland en zijn drie zoons begint heel goed, maar valt, vooral in het derde gedeelte, helemaal op zijn gezicht. Toch nog een van de betere bewerkingen van deze auteur met een van Scotts beste rollen. De visscènes met achtergrondprojectie zijn zeer doorzichtig! Het scenario is van Denne Bart Petitclerc. Het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

The Going Up of David Lev

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van James F. Collier en James Kollier. Met o.a. Brandon Cruz, Melvyn Douglas, Claire Bloom, Shmuel Segal en Topol.

Een jongetje gaat op zoek naar de omstandigheden waaronder zijn vader in de zesdaagse oorlog van 1967 is omgekomen. Hierbij krijgt hij hulp van een Casanova-achtige taxichauffeur, die op de meest onwaarschijnlijke momenten in een lied uitbarst. Een zwakke film, gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de staat Israël.

A Doll's House I

1973 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Patrick Garland. Met o.a. Claire Bloom, Anthony Hopkins, Ralph Richardson, Denholm Elliott en Anna Massey.

Een sober in beeld gebrachte, sterk geacteerde, maar enigszins toneelmatige verfilming van Ibsens toneelstuk. Bloom als Norah, Hopkins als Torvald Helmer, Richardson als Dr. Rank. Vrijwel tegelijkertijd kwam de versie van Joseph Losey uit.

A Severed Head

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Dick Clement. Met o.a. Lee Remick, Richard Attenborough, Ian Holm, Claire Bloom en Jennie Linden.

Een prima rolbezetting en een getalenteerde schrijver (Frederic Raphael van DARLING en TWO FOR THE ROAD) maken nog iets van de futloze bewerking van Iris Murdochs boek over een groepje overspeligen.

Red Sky at Morning

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van James Goldstone. Met o.a. Richard Thomas, Catherine Burns, Desi Arnaz Jr, Richard Crenna en Claire Bloom.

Weinig spectaculaire maar plezierige bewerking van Richard Bradfords roman over adolescentie tijdens WO II. Vergelijkbaar met SUMMER OF '42 maar in sommige opzichten beter. Thomas is uitmuntend.

Three Into Two Won't Go

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Peter Hall. Met o.a. Rod Steiger, Claire Bloom, Judy Geeson, Peggy Ashcroft en Paul Rogers.

Het huwelijk van Steiger en Bloom loopt stuk als hij verliefd wordt op sexy liftster Geeson. Oorspronkelijk een prima drama, maar in de VS voegde Universal er extra scènes aan toe om de film in een 100-minuten versie op tv uit te brengen.

The Illustrated Man

1969 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van Jack Smight. Met o.a. Rod Steiger, Claire Bloom, Robert Drivas, Don Dubbins en Jason Evers.

Op een warme zomerdag in 1933 ontmoet de jonge reiziger Drivas de oude zwerver Steiger. Het lichaam van Steiger is volledig bedekt met tatoeages en wanneer men deze van dichterbij bekijkt, tonen ze allerlei toekomstbeelden. Zo komen ze terecht in een moordende speelkamer, een versteende planeet waar het steeds regent en beleven ze de laatste nacht van de aarde. Bevreemdende SF-prent die ook een hypnotiserende kracht uitoefent op de toeschouwer. De verhalen zijn niet allemaal even sterk, maar door de knappe vertolking en de suggestieve decors blijft de film boeien. Steiger, Bloom en Drivas spelen de hoofdrollen in elk verhaal. Howard B. Kreitsek baseerde zijn scenario op de verhalen The Veldt, The Long Rain en The Last Night Of The World uit de bundel The Illustrated Man van Ray Bradbury. Philip Lathrop zette het op celluloid. Gedraaid in Panavision.

Charly

1968 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Ralph Nelson. Met o.a. Cliff Robertson, Claire Bloom, Lilia Skala, Leon Janney en Dick Van Patten.

Robertson won een Oscar voor de prima rol als een achterlijke man die door een wetenschappelijk experiment superbegaafd wordt. Bloom is de sympatieke hulpverlener, die met zijn geval belast is en aan hem gehecht raakt. Gebaseerd op het boek van Daniel Keyes, Flowers for Algernon. Eerste klas werk. Vervolg: CHARLY 2.

The Spy Who Came in from the Cold

1965 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Actiefilm van Martin Ritt. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Oskar Werner, Sam Wanamaker en George Voskovec.

Geen onwaarschijnlijke stunts, decoratieve stoeipoezen en wodkamartini's in deze sombere John le Carré-verfilming, waarin een oudere Britse spion (Burton) die op het punt staat met pensioen te worden gestuurd nog één laatste klus wil klaren in Oost-Duitsland. Zoals in het genre gebruikelijk is niemand te vertrouwen, wat in deze prent behalve spanning vooral melancholie oplevert. De fraaie zwartwitfotografie draagt bij aan de morsige sfeer. Burton werd genomineerd voor een Oscar - een van de zeven uit zijn carrière die aan zijn neus voorbijgingen.

The Outrage

1964 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1964. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Edward G. Robinson, Claire Bloom, Laurence Harvey en William Shatner.

Een pretentieuze mislukking, gebaseerd op de Japanse film RASHOMON van Akira Kurosawa (1951), met de overdreven acterende Newman als een Mexicaanse bandiet die zogenaamd Bloom verkracht terwijl haar echtgenoot erbij staat. Robinson, als filosofische verteller, is als enige de moeite waard. Scenario van Michael Kanin. Camerawerk van James Wong Howe.

Alta infedeltà

1964 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Franco Rossi, Luciano Salce, Elio Petri en Mario Monicelli. Met o.a. Nino Manfredi, John Phillip Law, Fulvia Franco, Monica Vitti en Jean-Pierre Cassel.

Episodefilm. Jaloerse echtgenoot merkt met genoegen dat de aandacht van Brit niet zijn vrouw, maar hemzelf geldt. Wantrouwende echtgenote verleidt huisvriend, maar blijft zo doormopperen dat ze nauwelijks merkt dat het gebeurt. Een echtpaar brengt fleur in hun relatie door elkaar als zogenaamde onbekenden te versieren. Een gokker heeft alles verloren en kan alleen zijn vrouw nog inzetten. Film is uitschieter door hoog en amusant niveau van alle delen, hoewel sketch 1 en sketch 3 - als variant op The Lover van Harold Pinter - ironische uitschieters blijken. Goed spel in alle rollen.

The Haunting

1963 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1963. Horror van Robert Wise. Met o.a. Julie Harris, Claire Bloom, Richard Johnson, Russ Tamblyn en Lois Maxwell.

Een negentig jaar oud huis in New England heeft een tragische geschiedenis van bovennatuurlijke gebeurtenissen. Een bont gezelschap komt samen in het griezelige huis om een onderzoek te doen naar die verschijnselen.

80.000 Suspects

1963 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Val Guest. Met o.a. Claire Bloom, Richard Johnson, Yolande Donlan en Cyril Cusack.

Capabele cast opgezadeld met een verhaaltje over een dokter (Johnson) en zijn vrouw (Bloom) die samen opnieuw de liefde vinden, terwijl ze strijden tegen een pokkenepidemie die is uitgebroken in hun woonplaats.

80,000 Suspects

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Val Guest. Met o.a. Yolande Donlan, Richard Johnson en Claire Bloom.

Capabele cast opgezadeld met een verhaaltje over een dokter (Johnson) en zijn vrouw (Bloom) die samen opnieuw de liefde vinden, terwijl ze strijden tegen een pokkenepidemie die is uitgebroken in hun woonplaats.

The Wonderful World of the Brothers Grimm

1962 | Familiefilm, Fantasy, Drama, Musical, Animatie, Biografie

Verenigde Staten 1962. Familiefilm van Henry Levin en George Pal. Met o.a. Laurence Harvey, Claire Bloom, Karl Boehm, Yvette Mimieux en Barbara Eden.

Een tot de verbeelding sprekende bewerking van de sprookjes van Grimm, met het verhaal van de beroemde broers aan elkaar geweven. De stukken poppenfilmscènes in de speelgoedwinkel zijn het beste, evenals die waarin Hackett een vuurspuwende draak bestrijdt. Kleurig vermaak. Mary Wills kreeg een Oscar voor haar kostuums. Scenario van David Harmon, Charles Beaumont en William Roberts. Camerawerk van Paul. C. Vogel.

The Chapman Report

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van George Cukor. Met o.a. Efrem Zimbalist jr, Jane Fonda, Shelley Winters, Claire Bloom en Glynis Johns.

Glad, leeg verhaal over een Kinsey-achtig onderzoek naar het seksuele gedrag van de mens, dat in een voorstad werd gehouden om zo doende een goede statistische doorsnee te maken van de bevolking en daarop nogal wat reacties kreeg te verwerken in verband met de uitgekozen dames. Hoewel het een film betreft, die om den brode gemaakt werd, verheffen spel en regie deze film naar niveau.

Brainwashed

1961 |

1961. Gerd Oswald. Met o.a. Hansjörg Felmy, Curd Jürgens en Claire Bloom.

Glad, leeg verhaal over een Kinsey-achtig onderzoek naar het seksuele gedrag van de mens, dat in een voorstad werd gehouden om zo doende een goede statistische doorsnee te maken van de bevolking en daarop nogal wat reacties kreeg te verwerken in verband met de uitgekozen dames. Hoewel het een film betreft, die om den brode gemaakt werd, verheffen spel en regie deze film naar niveau.

Schachnovelle

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1960. Drama van Gerd Oswald. Met o.a. Curd Jürgens, Claire Bloom, Mario Adorf, Hansjörg Felmy en Dietmar Schönherr.

Een fijne rol van Bloom in Jürgens' lievelingsfilm naar Stefan Zweig's beroemde novelle; Gerd, zoon van de naar Hollywood geëmigreerde Richard, liet alle troeven liggen en maakte er een oppervlakkig werkje van. Scenario van regisseur en Herbert Reinecker.

Look Back in Anger

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Richard Burton, Claire Bloom, Edith Evans, Mary Ure en Gary Raymond.

Deze film is gebaseerd op het beroemde 'kitchen sink drama', een toneelstuk van John Osborne. Burton komt tegen het leven en tegen zijn vrouw in opstand. Realistisch gefilmd en dit spel; felle dialogen. Het scenario is van Nigel Keale en Osborne. Het camerawerk is van Oswald Morris.

The Buccaneer

1958 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Anthony Quinn. Met o.a. Yul Brynner, Charlton Heston, Claire Bloom, Charles Boyer en Inger Stevens.

Stijve cape- en degenfilm onder supervisie van Cecil B. Demille, die opnieuw de gebeurtenissen van de oorlog van 1812 onder de loep neemt waarbij Andrew Jackson (Heston) gedwongen wordt op boekanier Lafitte (Brynner) te rekenen om de Britse invasie het hoofd te bieden. De actie is miniem, maar oogverblindend.

The Brothers Karamazov

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Yul Brynner, Maria Schell, Claire Bloom, Lee J. Cobb en Albert Salmi.

Filmversie van Dostojevski's tragedie rondom de dood van een dominerende vader Fjodor Karamazov (Cobb) en de uitwerking daarvan op zijn zoons: de plezier zoekende Dimitri Karamazov (Brynner), de geleerde Iwan Karamazov (Basehart), de religieuze Alexej Karamazov (Shatner) en de epileptische Smerdjakow (Salmi). Speelt in het 19de-eeuwse Rusland. Uitzonderlijk goed script van regisseur Brooks. Camerawerk van John Alton.

Richard III

1956 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Historische film van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Alec Clunes en Pamela Brown.

Een zorgvuldig uitgewerkte, maar wat toneelmatige filmversie van Shakespeares verhaal over de krankzinnige vijftiende-eeuwse Britse koning en de intriges aan zijn hof.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

Innocents in Paris

1955 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van Gordon Parry. Met o.a. Alastair Sim, Claude Dauphin, Claire Bloom, Laurence Harvey en Margaret Rutherford.

Een heel boeiende komedie over zeven verschillende types die het Kanaal naar Frankrijk oversteken en daarbij allen hun eigen gekke avontuur beleven.

The Man Between

1953 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Carol Reed. Met o.a. James Mason, Claire Bloom, Hildegard Knef en Geoffrey Toone.

Een jonge Engelse brengt een bezoek aan haar broer in het Berlijn van vlak na WO II, een arts die getrouwd is met een Duitse vrouw. Ze ontdekt dat de vrouw dingen verzwijgt, die voor allen gevaar kunnen opleveren. Zelf raakt ze verwikkeld in een affaire met een keiharde zwarthandelaar, wordt verliefd en krijgt het daardoor moeilijk met zijn betrokkenheid bij politieke conflicten tussen Oost en West. Een sterk drama, met een goede sfeertekening en uitstekend acteerwerk. In de trant van het meesterwerk THE THIRD MAN, dat Reed vier jaar ervoor maakte.

Limelight

1952 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1952. Drama van Charles Chaplin. Met o.a. Buster Keaton, Claire Bloom, Charles Chaplin, Sydney Chaplin en Nigel Bruce.

Hoogtepunt uit deze laatste Amerikaanse Chaplin-film is het duet met Buster Keaton, die andere meester van de zwijgende komedie. In dit nogal sentimentele verhaal redt Chaplin een ballerina van zelfmoord en bezorgt haar weer plezier in het leven. Debuut van Chaplins dochter Geraldine, die hier een zwerfstertje vertolkt. Grappig detail is dat Limelight in 1972 met een Oscar (voor beste muziek) werd bekroond. Het moest 20 jaar duren omdat de film in de tussentijd nooit in Los Angeles was vertoond, en dat is een voorwaarde voor het verkrijgen van een Oscar.

The Blind Goddess

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Harold French. Met o.a. Michael Denison, Hugh Williams, Eric Portman, Anne Crawford en Claire Bloom.

Verhaal over een rechtszaak betreffende verduistering van internationale hulpfondsen. Hoewel er geen twijfel over de schuldige bestaat, blijft het scenario interessant doordat rond personen en instellingen een kundig web van morele en juridische dubbelzinnigheid wordt geschapen. Helaas wordt aan de kracht van de film afbreuk gedaan door de alledaagse regie. Indrukwekkend spel van Portman als de aanklager en Crawford als slechte vrouw van de schuldige ambtenaar.