Roland Culver: cast.
Er zijn 57 films gevonden.

The Missionary

1982 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Richard Loncraine. Met o.a. Michael Palin, Maggie Smith, Phoebe Nicholls, Trevor Howard en Denholm Elliot.

Na tien jaar missiewerk in Afrika, keert Palin terug naar Engeland om er te trouwen met zijn jeugdliefde. Een ontmoeting met de rijke, verleidelijke Smith brengt hem op zondige gedachten, maar eenmaal thuis tracht hij zijn leven weer in goede banen te leiden. Hij aanvaardt een zware opdracht: hij moet een 'Missie voor Gevallen Vrouwen' oprichten in Londen. De enige die hem financieel wil steunen is Smith, op voorwaarde dat hij haar minnaar wordt. Plezierige film waarin Palin het moet stellen zonder zijn Monty Python-kameraden. Hij schreef zelf het scenario, dat in beeld gebracht werd door Peter Hannan. Een vuurwerk van spiritualiteit, waarin echter spijtig genoeg de onderbroekenlol net even te veel aanwezig is. Maar Palin kon rekenen op de medewerking van een reeks uitstekende acteurs voor de bijrollen.

The Hunchback of Notre Dame

1982 | Drama, Horror, Historische film

Verenigde Staten 1982. Drama van Michael Tuchner en Michael Turner. Met o.a. Anthony Hopkins, Derek Jacobi, Lesley-Anne Down, Robert Powell en John Gielgud.

Een kolossale nieuwe produktie naar de klassieker van Victor Hugo, bewerkt door John Gay. Hoogtepunten zijn Hopkins' zorgvuldig genuanceerde portret van Quasimodo, en produktieontwerper John Stolls zorgvuldig gedetailleerde replica van de Parijse Notre Dame, gebouwd op het terrein van de Pinewood Studios, even buiten Londen. Scenario van John Gay.

Britannia Hospital

1982 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Komedie van Lindsay Anderson. Met o.a. Leonard Rossiter, Graham Crowden, Malcolm McDowell, Joan Plowright en Jill Bennet.

Absurdistische komedie over een ziekenhuis, dat ten prooi is gevallen aan arbeidsonrust, protestgroepen, ongeduldige patiënten, een waanzinnige arts, en dat bovendien bezocht zal worden door de koningin-moeder. Een wat zwaar op de hand zijnde satire, maar zeker onderhoudend; sommige spelers zetten gewoon hun rol uit Andersons IF ... en O LUCKY MAN! voort.

Never Never Land

1980 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Paul Annett. Met o.a. Petula Clark, Cathleen Nesbitt, John Castle, Anne Seymour en Evelyn Laye.

Een aardige, weinig pretenderende film over een eenzaam kind (Miller), haar grote belangstelling voor Peter Pan en haar band met de oude Nesbitt. Vooral de kinderen zullen ervan genieten.

The Greek Tycoon

1978 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Anthony Quinn, Jaqueline Bisset, Raf Vallone, Charles Durning en Camilla Sparv.

Quinn, een Griekse scheepsmagnaat, is verschrikkelijk rijk en heeft veel vrouwen. Zijn vrouw wilde van hem af en daarna trouwt hij met Bisset, de knappe weduwe van een vermoorde Amerikaanse president. Zijn broer diende hem als adviseur. Het huwelijk van Quinn en Bisset bestaat alleen op papier, maar zo kan hun macht en fortuin aan elkaar gekoppeld worden. Flauwe glamourfilm geïnspireerd rond het huwelijk van Jacqueline Kennedy en Onassis. Het geheel doet erg kunstmatig aan en de decors komen zo uit een folder van een reisbureau. Alleen geschikt voor een roddelblaadje. Mort Fine baseerde het rommelige scenario op een verhaal van hemzelf, Nico Mastorakis en Win Wells. Mooie fotografie van Tony Richmond. Op video verkrijgbaar in een versie van 112m. Gefilmd in Technovision.

The Legend of Hell House

1973 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van John Hough. Met o.a. Roddy McDowall, Pamela Franklin, Clive Revill, Gayle Hunnicutt en Roland Culver.

Vier personen laten zich een week opsluiten in Hell House om zo het lugubere geheim ervan bloot te leggen. Het wordt hen al vlug duidelijk dat in het huis een sfeer van absoluut kwaad heerst, waarop hun wetenschappelijke aanpak geen vat krijgt. Een aantal van hen zal het experiment met de dood bekopen, maar de rest zal de boosaardige krachten ten slotte overwinnen. Uitzonderlijk goed geslaagde spookfilm, minder subtiel dan Wise`s THE HAUNTING, maar veel angstaanjagender. Een film die ten zeerste af te raden is voor gevoelige zielen. Richard Matheson bewerkte (en verbeterde) zijn eigen roman [KL]Hell House[KLE]. De acteurs spelen het spel knap mee. Michael Gough is even (ongecrediteerd) te zien als lijk. Een lekkere kluif voor de liefhebbers en een bewijs dat een goede spookfilm geen bloederige bedoening hoeft te zijn. Geslaagde effecten van Roy Whybrow en sfeervolle beelden van Alan Hume.

To Encourage the Others

1972 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1972. Misdaad van Alan Clarke. Met o.a. Roland Culver, Philip Stone, Billy Hamon, Charles Bolton en Wensley Pithey.

Twee jonge mannen worden veroordeeld omdat ze tijdens een roofoverval een politieagent vermoord zouden hebben. Alan Clarke geeft in zijn beroemde reconstructie van dit proces naar een boek van David A. Yallop uiting aan zijn woede en beschrijft op een geloofwaardige manier hoe het rechtssysteem van de nodige intriges en het politie-apparaat van de nodige leugens gebruik maakt om er voor te zorgen dat de mannen veroordeeld worden en één van hen zelfs opgehangen wordt.

Fragment of Fear

1971 | Misdaad

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Richard C. Sarafian. Met o.a. David Hemmings, Gayle Hunnicutt, Flora Robson, Wilfrid Hyde-White en Daniel Massey.

Hemmings is goed in teleurstellend moordmysterie dat goed begint, maar dan uiteenvalt. Gefotografeerd door de grote Oswald Morris. In Engeland gemaakt.

A Man Could Get Killed

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van Ronald Neame en Cliff Owen. Met o.a. James Garner, Melina Mercouri, Sandra Dee, Tony Franciosa en Robert Coote.

Zakenman Garner wordt voor een internationale spion aangezien in deze matige spionagepersiflage op mooie locaties in Rome en Lissabon.

Thunderball

1965 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1965. Sciencefiction van Terence Young. Met o.a. Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Luciana Paluzzi en Rik Van Nutter.

In deze vierde Bond-film moet 007 op zoek naar twee kernwapens, gestolen door de internationale misdaadorganisatie SPECTRE, die dreigt grote steden in de as te leggen als er geen enorm bedrag aan losgeld wordt betaald. Bond belandt op de Bahama's, waar hij het aan de stok krijgt met misdaad-hotemetoot Emilio Largo (Celi). Financieel zeer succesvolle aflevering speelt zich voor een belangrijk deel onder water af, waar haaien en boeven met harpoengeweren de boel onveilig maken. Sfeervol, maar niet zo goed als voorganger Goldfinger. In 1983 verscheen een remake, weer met Connery als 007: Never Say Never Again.

The Yellow Rolls-Royce

1964 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Komedie van Anthony Asquith. Met o.a. Rex Harrison, Jeanne Moreau, Shirley MacLaine, Alain Delon en Ingrid Bergman.

Een vooroorlogse Rolls Royce is het 'leitmotiv' in deze episodenfilm van Anthony Asquith. De bolide wordt aangekocht door een oer-Britse diplomaat (Harrison) en raakt tenslotte via allerlei omwegen als tweedehandsje op de Balkan verzeild. De aardigste episode speelt zich af in Italië waar de Rolls in handen valt van een gangster. Diens lief (MacLaine) vindt het een pracht karrretje, maar meer nog dan in auto's is ze geïnteresseerd in een piepjonge gigolo (Delon). Sommige recensenten vonden Delon in deze film gemaniëreerd en verwijfd, en inderdaad, de ster lonkt uitbundiger dan we later van hem gewend zijn.

Term of Trial

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Peter Glenville. Met o.a. Laurence Olivier, Simone Signoret, Sarah Miles, Terence Stamp en Roland Culver.

Een praterig verhaal over een schoolhoofd dat door Miles ervan wordt beschuldigd een lijfstraf te hebben toegediend en over de gevolgen van de rechtszaak voor diens vrouw Signoret. Ondanks de goede bezetting een vermoeiende film.

The Iron Maiden

1962 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1962. Komedie van Gerald Thomas. Met o.a. Michael Craig, Anne Helm, Jeff Donnell, Alan Hale jr en Noel Purcell.

Een lucratief contract met een Amerikaanse vliegtuigfabriek komt in gevaar omdat de ontwerper van het wervende bedrijf een ongekende passie heeft voor stoomwalsen. Een onaangename verrassing, deze zouteloze komedie van Peter Rogers en Gerald Thomas. Dit gouden duo producent/regisseur heeft toch wel wat anders in z`n mars. Of proberen ze hier de Ealing Studio`s naar de kroon te steken? Dat is dan niet gelukt. (GENEVIEVE!).

A Pair of Briefs

1962 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Romantiek van Ralph Thomas. Met o.a. Michael Craig, Mary Peach, Brenda De Banzie, James Robertson Justice en Roland Culver.

Tony Stevens (Craig), net afgestudeerd, en Frances Pilbright (Peach), het nichtje van Tony`s baas Sir John Pilbright (Culver), zijn twee nog onervare advocaten, die zich bezighouden met echtscheidingszaken. De broekies komen tegenover elkaar te staan in de zaak van Gladys Pudney (De Banzie) en Sidney Pudney (Moody). Oorlogsbruidje Gladys wil haar aanspraken op het huwelijk met Sidney gehonoreerd zien, maar Sidney beweert zich niet te herinneren met haar in het huwelijk te zijn getreden. Het jonge stel pleiters vliegt elkaar eerst flink in de haren en daarna hartstochtelijk in de armen (als ze getroffen zijn door Cupido`s pijlen), hetgeen niet bevorderlijk is voor een betamelijke procesgang. Strak kijkende, bijna humorloze rechter Haddon (Justice) moet hen tot de orde roepen en leert hen het een en ander over de beroepsethiek. Flauwe, voorspelbare comedy met sporadische Britse humor en een zwakke satire op het Engelse huwelijksrecht. De titel bevat enkele woordspelingen, die als kwinkslagen zijn bedoeld. Nicholas Phipps (die in de film te zien is in de rol van Peter Sutcliffe) baseerde zijn scenario op het toneelstuk How Say You van Harold Brooke en Kay Bannerman. Het camerawerk is van Ernest Steward. Mono.

Next to No Time

1960 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Henry Cornelius. Met o.a. Kenneth More, Betsy Drake, Bessie Love, Harry Green en Patrick Barr.

Een curieuze komedie, naar een verhaal van Paul Gallico, over een bedeesde, goedaardige ingenieur (More) die tijdens een zeereis een belangrijk contract tracht af te sluiten en hierbij langzaam maar zeker zijn schroom verliest.

The Vicious Circle

1959 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Misdaad van Gerald Thomas. Met o.a. John Mills, Derek Farr, Roland Culver en Wilfrid Hyde-White.

Goed gespeeld en zich in een vlot tempo voltrekkend verhaal over moord, waarbij een Londense arts betrokken is.

Bonjour tristesse

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Jean Seberg, David Niven, Deborah Kerr, Mylène Demongeot en Geoffrey Horne.

Amerikaanse klassieker over bandeloze zeventienjarige Cécile (Seberg) en haar pogingen haar liefhebbende vader (Niven) voor zich terug te winnen nadat hij hun frivole leventje aan de Franse Rivièra heeft doorkruist door zich te verloven met een bazig moederfiguur. 'Cinema is de kunst van het creëren van mooie dingen door mooie vrouwen,' zei François Truffaut ooit. Bonjour tristesse gold daarom als kunststuk want regisseur Premingers studie over lichtzinnigheid versus ernst was bovenal een cinematografische hulde aan de gratie van Jean Seberg, vereeuwigd door de verliefde camera in modern CinemaScope.

Rockets Galore

1957 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Michael Relph. Met o.a. Jeannie Carson, Donald Sinden, Roland Culver en Catherine Lacey.

Todday is altijd een klein gezellig eilandje voor de Schotse kust geweest, maar nu heeft iemand het in zijn hoofd gehaald er een raketbasis neer te zetten. De bewoners willen niet dat hun eiland wordt gebruikt voor oorlogsdoeleinden. Er groeit verzet. De eerste sabotageacties verlopen volgens plan. Na het succes van WHISKY GALORE zat het er wel in dat de producenten teruggingen naar het Schotse eiland. Maar ze hadden beter op wat meer inspiratie kunnen wachten, want hoe lief en vriendelijk de film ook is, er zit weinig spirit in. De spitsvondige vrolijkheid die de eerste film zo kenmerkte, is helemaal verdwenen in dit scenario van Monja Danischewsky. Gelukkig weet de ervaren cast er nog iets van maken. Fotografie van Reg Wyer. Ook bekend als MAD LITTLE ISLAND.

Light Fingers

1957 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1957. Misdaad van Terry Bishop. Met o.a. Guy Rolfe, Eunice Gayson, Roland Culver, Lonnie Donegan en Hy Hazell.

Een gierige echtgenoot (Culver) denkt dat zijn vrouw een kleptomane is en neemt een butler in dienst, die tevens een lijfwacht is, maar in werkelijkheid een dief blijkt te zijn. Een adequate produktie.

Safari

1956 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Actiefilm van Terence Young. Met o.a. Victor Mature, Janet Leigh, John Justin, Roland Culver en Liam Redmond.

Aangrijpend jungledrama met Mature die een expeditie leidt tegen de Mau Mau. Goed acteerwerk.

Touch and Go

1955 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1955. Drama van Michael Truman. Met o.a. Jack Hawkins, Margaret Johnston, Roland Culver en June Thorburn.

Een wrange weergave van de pogingen van een Engels gezin dat probeert vast te houden aan hun plan naar Australië te emigreren.

The Ship That Died of Shame

1955 | Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1955. Actiefilm van Basil Dearden. Met o.a. Richard Attenborough, George Baker, Bill Owen, Virginia McKenna en Roland Culver.

De bemanning van een Britse kanonneerboot komt na WO II weer bij elkaar om dezelfde boot voor smokkelpraktijken te gebruiken, totdat 'zij' begint te rebelleren tegen de steeds illegalere ondernemingen. Prima bezetting in dit ongebruikelijk drama.

The Man Who Loved Redheads

1955 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van Harold French. Met o.a. John Justin, Moira Shearer, Roland Culver, Denholm Elliott en Harry Andrews.

Een zalige komedie, geschreven door Terence Rattigan, over een man die - sinds hij als jongen de mooie Shearer heeft ontmoet - voor het leven verslingerd is aan dames met rood haar. De Amerikaanse versie is 14m korter.

An Alligator Named Daisy

1955 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Diana Dors, Donald Sinden, Stanley Holloway, Roland Culver en Margaret Rutherford.

Dors blijkt over een aangenaam komisch talent te beschikken in het nogal gemaakt verhaal over een vertegenwoordiger, die per abuis de krokodillenleren koffer van iemand anders meeneemt, wat leidt tot complicaties.

The Teckman Mystery

1954 |

1954. Wendy Toye. Met o.a. Meier Tzelniker, John Justin, George Colouris, Roland Culver en Margaret Leighton.

Dors blijkt over een aangenaam komisch talent te beschikken in het nogal gemaakt verhaal over een vertegenwoordiger, die per abuis de krokodillenleren koffer van iemand anders meeneemt, wat leidt tot complicaties.

The Techman Mystery

1954 | Drama, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Wendy Toye. Met o.a. Margaret Leighton, John Justin, Meier Tzelniker, Roland Culver en George Coulouris.

Justin moet als schrijver een biografie van Medwin samenstellen, een ogenschijnlijk gesneuvelde oorlogsheld. Dat levert verrassingen op. Goed acteerwerk.

The Holly and the Ivy

1953 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1953. Drama van George More O'Ferrall. Met o.a. Ralph Richardson, Celia Johnson, Margaret Leighton, Denholm Elliott en Hugh Williams.

Een regelrechte bewerking van Wynyard Brownes toneelstuk dat zich rond de Kerst afspeelt, met Richardson als de geestelijke uit het kleine stadje die ondervindt wat het betekent om drie volwassen kinderen te hebben; aardig gespeeld.

Rough Shoot

1953 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Robert Parrish. Met o.a. Joel McCrea, Evelyn Keyes, Herbert Lom, Marius Goring en Roland Culver.

Een bekwame rolbezetting tilt het vastgeroeste spionagethema boven het gemiddelde uit. Scenario van Eric Ambler. Camerawerk van Stanley Pavey. USA titel: SHOOT FIRST.

The Hour of 13

1952 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Drama van Harold French. Met o.a. Peter Lawford, Dawn Addams, Roland Culver en Colin Gordon.

Een mysterie dat speelt in het Londen van omstreeks 1890. Lawford is een gentleman-dief die een hart van goud blijkt te hebben en een goede daad wil verrichten voor de samenleving. Eerdere versie uit 1934: THE MYSTERY OF MR. X.

Folly to be Wise

1952 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1952. Komedie van Frank Launder. Met o.a. Alastair Sim, Elizabeth Allan, Roland Culver en Martita Hunt.

Over het algemeen leuke onzin over Sim als legeraalmoezenier die het leven in het leger probeert te veraangenamen door unieke amusementsprogramma's.

Encore

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Pat Jackson en Harold French. Met o.a. Pelissier, Nigel Patrick, Roland Culver, Kay Walsh en Glynis Johns.

De onderhoudende verfilming van drie korte verhalen van W. Somerset Maugham met een inleiding van hemzelf. Het eerste is getiteld The Ant and the Grasshopper en gaat over het zwarte schaap van de familie, die allerlei dingen uitvindt om zijn broer financieel te overtreffen. De tweede, Winter Cruise gaat over een onuitstaanbare passagiere die de bemanning van een cruiseschip tot het uiterste drijft en de reis voor de medepassagiers verpest, en het laatste Gigolo and Gigolette betreft een circusacrobaat die op het fatale moment tijdens zijn nummer een zenuwinzinking krijgt. Goede regie en goed spel.

The Obsessed

1951 |

1951. Maurice Elvey. Met o.a. David Farrar, Roland Culver en Geraldine Fitzgerald.

De onderhoudende verfilming van drie korte verhalen van W. Somerset Maugham met een inleiding van hemzelf. Het eerste is getiteld The Ant and the Grasshopper en gaat over het zwarte schaap van de familie, die allerlei dingen uitvindt om zijn broer financieel te overtreffen. De tweede, Winter Cruise gaat over een onuitstaanbare passagiere die de bemanning van een cruiseschip tot het uiterste drijft en de reis voor de medepassagiers verpest, en het laatste Gigolo and Gigolette betreft een circusacrobaat die op het fatale moment tijdens zijn nummer een zenuwinzinking krijgt. Goede regie en goed spel.

The Late Edwina Black

1951 | Drama, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Maurice Elvey. Met o.a. David Farrar, Geraldine Fitzgerald, Roland Culver en Jean Cadell.

Een saai verhaal waarin Farrar verdacht wordt van moord.

Hotel Sahara

1951 | Oorlogsfilm, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1951. Oorlogsfilm van Ken Annakin. Met o.a. Yvonne DeCarlo, Peter Ustinov, David Tomlinson, Roland Culver en Albert Lieven.

Aardig niemendalletje over een Noordafrikaanse hoteleigenaar en zijn mooie verloofde die tijdens WO II elke keer dat een nieuw leger de stad binnenmarcheert, van loyaliteit moeten veranderen. Scenario van Patrick Kirwan en George H. Brown.

The Great Lover

1949 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1949. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Bob Hope, Rhonda Fleming, Roland Young, Roland Culver en George Reeves.

Klasseprodukt van Hope. Bob is een hopman op een schip, waarop zich bevinden: zijn padvinderstroep, de verleidelijke Fleming en de moordenaar Young.

The Emperor Waltz

1948 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1948. Musical van Billy Wilder. Met o.a. Bing Crosby, Joan Fontaine, Roland Culver, Lucile Watson en Richard Haydn.

Royaal opgezette, maar weinig originele Crosby-musical die speelt in het Oostenrijk van Franz Joseph (in Hollywood-decors), waarin Bing platenspelers verkoopt aan het koninklijk hof. Vreselijk sentimenteel materiaal voor schrijver/regisseur Wilder. Charles Brackett schreef mee aan het scenario. Camerawerk van Georges Barnes.

Isn't It Romantic?

1948 | Romantiek, Muziek

Verenigde Staten 1948. Romantiek van Norman Z. McLeod. Met o.a. Veronica Lake, Mary Hatcher, Mona Freeman, Billy De Wolfe en Ronald Culver.

Nee.

Singapore

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van John Brahm. Met o.a. Fred MacMurray, Ava Gardner, Roland Culver, Richard Haydn en Spring Byington.

Een slap drama over het geheugenverlies van Gardner die haar ware liefde MacMurray niet meer kent. Opnieuw verfilmd als ISTANBUL.

Down to Earth

1947 | Musical

Verenigde Staten 1947. Musical van Alexander Hall. Met o.a. Rita Hayworth, Larry Parks, Marc Platt, Roland Culver en James Gleason.

Terpsichore, muze van de dans (Hayworth) daalt op aarde af om Parks met mythologische musical te helpen. Mooie Rita is enige pluspunt in cliché-musical waarin Gleason, Horton en Culver karakters uit HERE COMES MR. JORDAN binnenbrengen.

Wanted for Murder

1946 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1946. Misdaad van Lawrence Huntington. Met o.a. Eric Portman, Dulcie Gray, Derek Farr, Roland Culver en Stanley Holloway.

Een interessant moordverhaal met effectief ingetoomd acteerwerk.

To Each His Own

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Olivia de Havilland, John Lund, Mary Anderson, Roland Culver en Philip Terry.

Een goed geregisseerd damesdrama over een ongehuwde moeder die haar baby opgeeft, maar haar liefde over het kind blijft uitstorten als 'tante' zonder de waarheid te vermelden. Een goede bijrol van Culver als oude aanbidder van De Havilland. De laatste kreeg een Oscar als Beste Actrice.

Dead of Night

1946 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1946. Horror van Alberto Cavalcanti, Charles Crichton, Robert Hamer en Basil Dearden. Met o.a. Mervyn Jones, Roland Culver, Antony Baird, Judy Kelly en Miles Malleson.

Klassieke en invloedrijke griezelfilm van Ealing Studios die draait om een groep mensen die dromen hebben gehad, die zich schijnen te herhalen in de werkelijkheid. Vooral het laatste verhaal, waarin Michael Redgrave een buikspreker speelt die tot waanzin wordt gedreven door zijn pop, is fantastisch. In 2015 door de Britse krant The Guardian verkozen tot een van de vijfentwintig beste horrorfilms aller tijden (plaats 15). Tevens een van de favoriete ‘scary movies’ van Martin Scorsese.

Perfect Strangers

1945 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Alexander Korda. Met o.a. Robert Donat, Deborah Kerr, Glynis Johns, Ann Todd en Roland Culver.

Donat en Kerr zijn sprankelend in dit verhaal over een saai echtpaar dat door WO II van elkaar gescheiden raakt en beiden een verjonging ondergaan door een oorlogsromance. Johns is puntig als Kerrs militaire vriend. De Amerikaanse titel luidt VACATION FROM MARRIAGE en is tien minuten korter.

On Approval

1944 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1944. Komedie van Clive Brook. Met o.a. Beatrice Lillie, Clive Brook, Googie Withers en Roland Culver.

Een klein Brits juweeltje waarin de vrolijke Lillie de rol vertolkt van een vrouw die vriendjes uitwisselt met haar gezelschapsdame. Een salon-komedie bij uitstek.

Give Us the Moon

1944 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1944. Komedie van Val Guest. Met o.a. Margaret Lookwood, Vic Oliver, Peter Graves, Max Bacon en Roland Culver.

Regisseur Guest schreef zelf het scenario naar het boek The Elephant is White van Caryl Brahms en S.J. Simon voor deze curieuze komedie over een vereniging van leeglopers. Deze saaie film behoort niet tot de soort die Guest legendarisch maakte.

The Life and Death of Colonel Blimp

1943 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1943. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Roger Livesey, Anton Walbrook, Deborah Kerr, Roland Culver en James McKechnie.

Eerste technicolorfilm van Michael Powell (regie) en Emeric Pressburger (scenario) gaat over de vriendschap tussen een Britse militair en een Duitse collega - een controversieel gegeven anno 1943. Het licht satirische, perfect geconstrueerde verhaal switcht moeiteloos tussen diverse historische periodes, middels beeldovergangen die in het geheugen blijven haken. Bijvoorbeeld de sprong van WO II naar Boerenoorlog, als hoofdpersoon Blimp anno 1942 in een Turks bad kopjeonder gaat en na een paar slagen als een jonge god weer opduikt in 1902. Fascinerend drama.

Dear Octopus

1943 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1943. Romantiek van Harold French. Met o.a. Margaret Lockwood, Michael Wilding, Helen Haye, Frederick Leister en Celia Johnson.

De gouden bruiloft van een echtpaar uit de hogere burgerij is de gelegenheid voor een reünie van de hele familie. De film is gebaseerd op het toneelstuk van Dodie Smith en geeft een zeer conventionele en sentimentele kijk op het Engelse familieleven. Toch is het een erg aardige film, waarin goed geacteerd wordt. Ook bekend als THE RANDOLPH FAMILY.

Unpublished Story

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Harold French. Met o.a. Valerie Hobson, Richard Greene, Basil Radford, Roland Culver en Brefni O'Rourke.

Bij het begin van WO II ontmaskert een journalist een groep van nazi-saboteurs die zich als een pacifistische organisatie voordoen. Hoogdravende propagandafilm volgens het bekende oorlogsrecept gedraaid.

The First of the Few

1942 | Biografie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Biografie van Leslie Howard. Met o.a. Leslie Howard, David Niven, Rosamund John, Roland Culver en Anne Firth.

Tijdens WO II hagelde het volksoppeppers in de bioscopen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Eentje ervan was dit biografische drama over luchtvaartingenieur en Spitfire-ontwerper R.J. Mitchell en diens kompaan, testpiloot Geoffrey Crisp. Het scenario neemt nogal wat dichterlijke vrijheden met Mitchells levensloop. Toch is het staaltje jubelende zwart-witpropaganda naar Churchills genoegen nog steeds genietbaar, daar zorgen de hoofdrollen van Howard als doordouwer Mitchell en Niven als WO I-veteraan Crisp wel voor. The First of the Few was Howards laatste film: op 1 juni 1943 werd zijn vliegtuig boven de Golf van Biskaje door de Duitsers neergehaald.

The Day Will Dawn

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Harold French. Met o.a. Hugh Williams, Griffith Jones, Deborah Kerr, Ralph Richardson en Francis L. Sullivan.

Correspondent Williams wordt naar Noorwegen gezonden om verslag uit te brengen over de bouw van een Duitse U-boot. Hij onderneemt echter zelf actie, samen met Kerr en andere Noorse tegenstanders. Hun doel is de vernietiging van de Duitse werf. Goedgemaakte maar sterk verouderde propagandafilm met een uitstekende cast. De aanval zelf is zeer spannend in beeld gebracht en knap gemonteerd, maar het duurt wel lang voordat het zover is. De Duitsers werden, zoals steeds in dit soort films, voorgesteld als tweedimensionale stripfiguren. Het scenario werd geschreven door Terence Rattigan, Anatole de Grunwald en Patrick Kirwan, naar een verhaal van Frank Owen. Voor het camerawerk tekende Bernard Knowles. In Amerika uitgebracht als THE AVENGERS.

Talk About Jacqueline

1942 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Drama van Harold French. Met o.a. Hugh Williams, Carla Lehmann, Joyce Howard, Roland Culver en John Warwick.

De Engelse versie van Katharine Hollands roman over een meisje dat een rijke arts trouwt, waarna haar verleden aan het licht komt; maar tijdig blijkt dat zij het voor een zusje heeft opgenomen. De Duitse Hochbaum-versie uit 1937, MAN SPRICHT ŸBER JACQUELINE, was ettelijke graden beter.

Secret Mission

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Harold French. Met o.a. Hugh Williams, James Mason, Roland Culver, Carla Lehmann en Michael Wilding.

Vier leden van het Franse verzet dringen het hoofdkwartier van de nazi`s binnen om de geallieerden aan geheime documenten te helpen waardoor de oorlog (WO II) bekort kan worden. Spannende actie ondanks het weinig originele gegeven.

One of Our Aircraft Is Missing

1941 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1941. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Godfrey Tearle, Eric Portman, Hugh Williams, Pamela Brown en Googie Withers.

Intrigerende oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger speelt in de zomer van 1941 als de RAF bombardementsvluchten uitvoert op de Mercedes Benz-fabrieken bij Stuttgart. Fascinerende beginbeelden van lege Britse bommenwerper die - kennelijk op de 'automatische piloot' - over het Kanaal richting Engeland vliegt. Waar is de bemanning gebleven, wat was hun missie? Het verhaal begint 15 uur voor de onvermijdelijke crash: een botsing met een lichtmast kort nadat het lege toestel de Britse kust had bereikt. One of our aircraft is missing werd mede-geproduceerd door Powell & Pressburgers eigen filmmaatschappij The Archers. De latere regisseur David Lean werd ingehuurd als editor.

Night Train to Munich

1940 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1940. Thriller van Carol Reed. Met o.a. Rex Harrison, Margaret Lockwood, Paul Henreid, Basil Radford en Naunton Wayne.

Een vakkundig gemaakte Hitchcockiaanse thriller over een Tsjechische geleerde die aan de nazi`s weet te ontsnappen, maar in Londen wordt ontvoerd en wordt teruggebracht naar Berlijn. De Britse geheime agent Harrison probeert hem vervolgens weer naar Londen te krijgen. Stijlvol camerawerk van Otto Kanturek, een uitstekend script van Frank Launder en Sidney Gilliat (die ook Hitchcocks THE LADY VANISHES schreven, waarin overigens de komische karakters werden geïntroduceerd die hier worden herhaald door Radford en Wayne). Naar de roman van Gordon Wellesley Report on a Fugitive. In Amerika oorspronkelijk uitgebracht als NIGHT TRAIN.

Accused

1936 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1936. Thriller van Thornton Freeland. Met o.a. Douglas Fairbanks jr, Delores Del Rio, Florence Desmond, Basil Sydney en Googie Withers.

Danseres annex messenwerpster wordt beschuldigd van moord op de ster van haar show, een grote versierder. Niet erg overtuigende misdaadfilm, met een echtgenoot en een journalist die zoeken naar een onbekende die haar naam misschien van de blaam kan zuiveren.

Love on Wheels

1932 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1932. Komedie van Victor Saville. Met o.a. Jack Hulbert, Edmund Gwenn, Leonora Corbett, Gordon Harker en Tony de Lungo.

De komische Hulbert vliegt door een warrige plot. Tegen het decor van de kledingzaken in Oxford Street probeert hij een knap meisje dat hij in de bus zag voor zich te winnen. Hulbert blinkt uit, bijgestaan door een uitstekende bezetting.

Her First Affaire

1932 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1932. Komedie van Allan Dwan. Met o.a. Ida Lupino, George Curzon, Diana Napier, Arnold Riches en Harry Tate.

Een onstuimig jong meisje probeert tot grote consternatie van haar vriendje een moderne romancier te verleiden. Een onderhoudende maar dwaze zedenkomedie, die vooral interessant is vanwege het debuut van Ida Lupino. De beroemde music hall-komiek Harry Tate zorgt voor een opvallende gastrol.