Emile Degelin

Regisseur, Scenarist

Emile Degelin is regisseur en scenarist.
Er zijn 7 films gevonden.

De ooggetuige

1995 | Drama

België/Nederland 1995. Drama van Emile Degelin. Met o.a. Pieter Embrechts, Annick Christiaens, Tania Bari, Toon Brouwers en Veerle Dobbelaere.

Paul Anderson (Embrechts) is al twintig jaar blind. Hij laat zich overhalen om een ingreep van de vermaarde professor Strampelli te ondergaan. De operatie slaagt en het oog van Paul functioneert zoals het moet, maar zijn hersenen zijn nog niet in staat een zinvolle betekenis te geven aan de diverse waarnemingen, die ontvangen worden. De evenwichtige blinde jongeman lijkt nu op een mentaal gehandicapte, die op volwassen leeftijd in de primaire gezichtsfase belandt van een pasgeborene die spelenderwijs leert zien. Wanhopig probeert hij de talloze voorwerpen van de schepping te ontdekken, een exploratie waaraan iemand met een gezond gezichtsvermogen zijn hele jeugd besteedt. Voor zo`n pati[KA3]ent is het tragischer te leren zien, dan voor een ziende om blind te worden. De chirurg doet beroep op de aantrekkelijke Margot Pascoli (Christiaens), een Italiaanse pedadoge, om Paul te leren zien. Pauls revalidatie wordt de allegorie van een persoonlijke wedergeboorte en doet een amoureuze ontdekking. De vele facetten van deze problematiek beschreef cineast-romancier Degelin eerder (in 1987) in zijn gelijknamige roman, die hij hier verfilmde in de vorm van een docudrama. Het filmdebuut van Embrechts. Het camerawerk is van Bernard Delville. Nadrukkelijk instructief en dat veroorzaakt een wat tamme dramaturgie.

Exit 7

1978 | Drama

Nederland/België 1978. Drama van Emile Degelin. Met o.a. Peter Faber, Jadwiga Jankowska, Janine Bischops, Laura Gemser en Johanneke van Kooten.

Architekt (Faber) heeft tijdens een kaping alle tijd om na te denken over zijn buitenechtelijke verhouding met een mooie Poolse vrouw (Jankowska). Kapingscènes zien er erg ongeloofwaardig uit, maar dat hindert niet omdat Laura pontificaal in het beeld zit. Voor het overige wordt er hier heel moeilijk gedaan over die verhouding en dat zal waarschijnlijk niemand veel interessen.

Palaver

1969 | Komedie

België 1969. Komedie van Emile Degelin. Met o.a. Arlette La Haye, Grégoire Mulimbi, Umberto Bettencourt, Jacques Mulongo en Jean Kabuta.

Drie Afrikaanse jongemannen die in België studeren, dromen op een lome zondagmiddag wat zij allemaal graag zouden willen meemaken. Komisch, omdat de Afrikanen een geheel eigen kijk hebben op de westerse blanken en er zodoende een werking ontstaat zoals in Haanstra's ALLEMAN. Een onderhoudende satire.

Y Manana?

1966 | Komedie

België 1966. Komedie van Emile Degelin. Met o.a. Jacques Dufilho, Claudia Bremer, Jeanine Bischops en Ketty Van de Poel.

Een onevenwichtige, maar bij vlagen belangwekkende klucht over een Antwerpse diender die tijdens zijn vakantie in Spanje besluit er te blijven. De invloeden van Jacques Tati zijn tamelijk te merken.

Y Manana

1966 | Komedie

Nederland 1966. Komedie van Emile Degelin.

Een onevenwichtige, maar bij vlagen belangwekkende klucht over een Antwerpse diender die tijdens zijn vakantie in Spanje besluit er te blijven. De invloeden van Jacques Tati zijn tamelijk te merken.

Leven en dood op het land

1964 | Drama

België 1964. Drama van Emile Degelin. Met o.a. Dolf Tilleman, Alice De Groeve, Mathilde Van Mol, Veerle Van Laere en Elisabeth Dulac.

Schitterende verfilming van de twee novellen: [KL]De boer die sterft[KLE] van Karel Van de Woestijne en [KLE]In `t water[KLE] van Stijn Streuvels. In het eerste deel ziet Tillemans als stervende boer zijn leven terug. Geen literaire verfilming, dus minder het psychische proces van de stervende boer (zoals bij de schrijver), maar meer sfeerschepping met aangrijpende vertolking van Tilleman. [KLE]In `t water[KLE] vertelt het tragische verhaal van een jongeman die noodgewongen moet trouwen met een lelijk meisje dat hij zwanger heeft gemaakt. Op hun huwelijksdag springt hij in de Schelde, achternagezeten door zijn kersverse bruid. Beiden verdrinken. Prijs voor de Lange Speelfilm op het Zesde Nationaal Festival van de Belgische Film (1964) in Antwerpen.

Si le Vent te Fait Peur

1959 | Drama

België 1959. Drama van Emile Degelin. Met o.a. Elisabeth Dulac, Guy Lesire, Henri Billen, Anne-Marie La Fère en Paul Roland.

Een stemmige en ingehouden verfilming van de liefde van een broer en een zus, die dramatisch is, doch te weinig spanning biedt.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Emile Degelin op televisie komt.

Reageer