Erwin Hillier (1911-2005): camera.
Er zijn 12 films gevonden.

The Valley of Gwangi

1969 | Sciencefiction, Western, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van James O'Connolly. Met o.a. James Franciscus, Gila Golan, Richard Carlson en Laurence Naismith.

Leden van een Wild West-show reizen naar Mexico's Verboden Vallei en ontdekken daar levende dinosaurussen, waaronder de T-Rex Gwangi. Ze vangen het beest, maar het ontsnapt en gaat op strooptocht.

The Shoes of the Fisherman

1968 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Anthony Quinn, Laurence Olivier, Oskar Werner, David Janssen en Vittorio De Sica.

Na twintig jaar keert de Russische aartsbisschop Kiril Lakota (Quinn) terug uit ballingschap in Siberië. De politieke leiders hopen met deze daad de wankele vrede tussen Oost en West te verstevigen. Lakota wordt als kardinaal Rome binnengehaald. Kort daarop sterft de paus en Lakota wordt aangeduid als opvolger. Hij zal alles in het werk stellen om de wereldvrede veilig te stellen. Langdradige verfilming van de roman van Morris West, bewerkt door John Patrick en James Kennaway, met enkele sterke momenten, dankzij de diverse topacteurs. De grootste tekortkoming van de film is de lengte. Schitterende fotografie van Erwin Hillier en een memorabele score van Alex North behoren tot de pluspunten.

The Eye of the Devil

1967 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van J. Lee Thompson. Met o.a. Donald Pleasence, Deborah Kerr en David Niven.

Na twintig jaar keert de Russische aartsbisschop Kiril Lakota (Quinn) terug uit ballingschap in Siberië. De politieke leiders hopen met deze daad de wankele vrede tussen Oost en West te verstevigen. Lakota wordt als kardinaal Rome binnengehaald. Kort daarop sterft de paus en Lakota wordt aangeduid als opvolger. Hij zal alles in het werk stellen om de wereldvrede veilig te stellen. Langdradige verfilming van de roman van Morris West, bewerkt door John Patrick en James Kennaway, met enkele sterke momenten, dankzij de diverse topacteurs. De grootste tekortkoming van de film is de lengte. Schitterende fotografie van Erwin Hillier en een memorabele score van Alex North behoren tot de pluspunten.

Eye of the Devil

1967 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van J. Lee Thompson. Met o.a. Deborah Kerr, David Niven, Donald Pleasence, Edward Mulhare en Flora Robson.

Een uitstekende rolbezetting in deze vreemde, wat onderkoelde thriller die speelt in Frankrijk. De Marquis de Bellac (Niven) verlaat plotseling zijn vrouw in Parijs om 'te doen wat hij moet doen' op zijn voorouderlijk landgoed in de buurt van Bordeaux. Het wat vreemde verloop is te wijten aan knipwerk wat voor de film werd uitgebracht. Scenario van Robin Estridge en Dennis Murphy. Camerawerk van Erwin Hillier.

The Quiller Memorandum

1966 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1966. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. George Segal, Alec Guinness, Senta Berger, George Sanders en Robert Helpmann.

Goed Harold Pinter-scenario over een Amerikaanse geheim-agent die een neo-nazibeweging natrekt in hedendaags Berlijn. Gebaseerd op de roman van Elleston Trevor (die de pseudoniem Adam Hall gebruikt) The Berlin Memorandum. Camerawerk van Erwin Hillier. Panavision.

Sands of the Kalahari

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Avonturenfilm van Cy Enfield en Cy Endfield. Met o.a. Stuart Whitman, Stanley Baker, Susannah York, Harry Andrews en Theodore Bikel.

Een goed geregisseerd verhaal over overlevenden van een vliegramp die zich door de woestijn heenworstelen en aanvallen van de apenbewoners afslaan.

Operation Crossbow

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1965. Oorlogsfilm van Michael Anderson. Met o.a. George Peppard, Sophia Loren, Trevor Howard, Tom Courtenay en Anthony Quayle.

In deze degelijke WO II-spionagefilm spreken de Duitsers hun moerstaal, en dat mag in Engelstalige films uit de jaren zestig uitzonderlijk worden genoemd. Het door Richard Imrie geschreven verhaal speelt in 1943. De Britten zenden drie spionnen, 'ingenieurs met een talenknobbel', op pad om een Duitse rakettenfabriek te saboteren. Decors en attributen zijn tot in de puntjes verzorgd, al moet gezegd dat de flakkerende vlammetjes onder de V2-raketten niet echt overtuigen. Maar de acteerprestaties zijn over de hele linie voortreffelijk. Sophia Loren speelt een kort rolletje, maar was destijds zo populair dat ze op de titelrol als eerste wordt genoemd.

The Long and the Short and the Tall

1961 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Oorlogsfilm van Leslie Norman. Met o.a. Laurence Harvey, Richard Todd, Richard Harris, Ronald Fraser en David McCallum.

Tijdens WO II, in de Malaya-jungle op het schiereiland Malakka, maakt een Brits peloton een Japanse verkenner krijgsgevangen. Daarop ontbranden ethische en machtsconflicten binnen de groep ijzervreters die, afgesneden van hun basis en gevaarlijk dicht bij een Japans kampement, onder hoogspanning staat. Sombere Britse tegenhanger van Amerikaanse low budget-oorlogsfilms door genreroutiniers als Sam Fuller en Don Siegel concentreert zich op thinking man's drama door dilemma. Karakterkoppencast weet wel raad met de spierballendialogen, de studiojungle in zwart-wit geeft de film iets claustrofobisch. Naar Willis Halls gelijknamige theaterstuk van twee jaar eerder.

School for Scoundrels

1960 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Robert Hamer. Met o.a. Ian Carmichael, Terry-Thomas, Alastair Sim, Janette Scott en Dennis Price.

Schelmenkomedie rond een nerveuze man die keer op keer het onderspit delft, zowel zakelijk als in de liefde. En zelfs met de aanschaf van een Bentley uit 1928. Deze Henry (Ian Carmichael) besluit daarom een uitgebreide assertiviteitscursus te volgen. Resultaat: rivalen maken ineens geen kans, en de lieflijke Miss April (Janette Scott) valt als een blok voor zijn gloednieuwe charmes. Een waar genot, met name vanwege het meesterlijk breed uitgemeten bedrog en getreiter van de voormalige voetveeg. Opnieuw verfilmd in 2006 met Jon ‘Napoleon Dynamite’ Heder.

Shake Hands with the Devil

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Anderson. Met o.a. James Cagney, Don Murray, Dana Wynter, Glynis Johns en Michael Redgrave.

Een aangrijpend drama in het door oorlog verscheurde Ierland rond 1920, waarin een Amerikaanse student buiten schot tracht te blijven, maar door omstandigheden bij een opstandelingenleger terechtkomt, dat geleid wordt door de wilskrachtige Cagney. Mooi op locatie verfilmd. Scenario van Ivan Goff, Ben Roberts en Marian Thompson naar een roman van Reardon Connor. Camerawerk van Erwin Hillier.

I Know Where I'm Going!

1945 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 1945. Romantisch drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Wendy Hiller, Roger Livesey, Pamela Brown, Finlay Currie en Valentine Dyall.

Arm meisje reist naar een eiland nabij Schotland om daar een rijkaard te trouwen, maar wordt onderweg door een storm opgehouden en valt dan voor een marine-officier (Livesey). Veel gebeurt er niet in I Know Where I'm Going!, maar het verhaal wordt met een indrukwekkend gevoel voor sfeer verteld. Oplettende kijkers zullen merken dat Livesey er in de locatie-opnamen wat merkwaardig uitziet: de acteur kon wegens verplichtingen in Londen niet naar Schotland afreizen en werd daar dan ook vervangen door een body double. De fraaie fotografie is van Erwin Hillier.

Canterbury Tale, A

1944 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1944. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Eric Portman, Dennis Price, Erica Sim, Esmond Knight en Eliot Makeham.

In het stadje Gillingsborough, onder de rook van Canterbury, giet een gek 's nachts meisjes lijm in het haar. Een Amerikaanse en een Engelse sergeant gaan samen met een meisje op onderzoek. Bovendien vinden ze in Canterbury, als echte pelgrims, wat ze zochten. De beide regisseurs produceerden en schreven de film. Enigszins langdradig en saai in beeld gebracht.