Mahmoud Hemeida

Acteur

Mahmoud Hemeida is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

L'autre

1999 | Drama, Musical

Egypte/Frankrijk 1999. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Nabila Ebeid, Mahmoud Hemeida, Hanane Tork, Hani Salama en Lebleba.

Chahine is een grootmeester van de zevende kunst en hij verpakt zijn boodschappen als soap opera`s met een lange speelduur, afgewisseld door musicalachtige showstoppers. Deze film wijkt niet af van het patroon, maar is redelijk kort en bevat in wezen een gedoemde love story, te midden van een politieke boodschap. Toch zijn de vaste aanhangers van Chahine minder tevreden en herkennen ze zijn werk minder. Deze film lijkt daarentegen redelijk toegankelijk voor de westerse kijker. Adam (Salama), een Egyptische rich kid van Egyptisch-Amerikaanse ouders, studeert aan UCLA en schrijft een scriptie over het moderne terrorisme. Op het vliegveld van Ca[KA3]iro onmoet hij de oogverblindende journaliste Hanane (Tork), die maatschappijkritische artikelen schrijft over big business. Ze worden verliefd en trouwen halsoverkop, hetgeen in het geheel niet naar de wens is van Adams moeder Margaret (Ebeid), die vervolgens alles in het werk stelt om haar schoondochter te vernietigen. Hanane, afkomstig uit bescheiden verhoudingen, heeft een broer die lid is van een terroristische organisatie. Margaret probeert hem over te halen een dodelijke val te zetten voor Hanane. Dit alles wordt wat ingewikkelder gemaakt door een Oedipuscomplex van Margaret (ooit misbruikt door haar vader toen haar moeder was overleden) dat geprojecteerd wordt naar Adam. Behalve voornoemde showstoppers wordt de handeling onderbroken met documentaire opnames over de fundamentalistische wreedheden in Algerije en kritische beelden over Amerika, want zo gaat de boodschap: Egypte wordt niet alleen door de fundamentalisten bedreigd, maar ook leeggezogen door de midden- en bovenklasse die samenwerkt met het Amerikaanse neokoloniaslisme. De spelprestaties zijn niet slecht, maar het is te breed uitgemeten en te warrig voor de tradionele Chahine-fan. Het scenario is van regisseur Chahine en Khaled Youssef. Het camerawerk is van Mohsen Nasr.

Al abwab al moghlaka

1999 | Drama

Egypte 1999. Drama van Atef Hetata. Met o.a. Sawsan Badr, Ahmed Azmi, Mahmoud Hemeida, Mnal Afifi en Ahmed Fouad Selim.

Een Egyptische tiener die op het punt staat volwassen te worden, leeft alleen met zijn moeder, een weduwe, die een relatie aangaat met een van zijn onderwijzers. In zijn ontluikende seksualiteit is hij jaloers en verward over zijn eigen gevoelens voor zijn moeder. Zijn fundamentalistische zeden- en leermeesters houden hem voor dat het gedrag van zijn moeder onrein is. Tenslotte regelt hij dat zijn moeder hertrouwt met een van de fundamentalisten en dat diens dochter voor hem bestemd is. Debuterend regisseur Hetata heeft heel zorgvuldig een maatschappelijk melodrama opgebouwd over zijn steeds orthodoxer en onvrijer wordende vaderland. Wie het geduld kan opbrengen om dit trage drama te volgen, komt aan zijn trekken en kan iets opsteken van het leven in Egypte anno 2000. Het camerawerk is van Samir Bahzan. De film sleepte op enkele kleine festivals prijzen in de wacht.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mahmoud Hemeida op televisie komt.

Reageer