Sergei M. Eisenstein

1898 -1948 Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer, Editor

Sergei M. Eisenstein (1898-1948) is regisseur, acteur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 12 films gevonden.

Que viva Mexico !

1979 | Historische film

SU 1979. Historische film van Sergei M. Eisenstein.

Montage uit 1979 van Grigori Alexandrov aan de hand van oorspronkelijke beelden en origineel materiaal uit de jaren 1931- 32. De film is vertolkt door inwoners uit verschillende streken in Mexico. De proloog is een huldebetoon aan de Maya`s en hun architectonische meesterwerken. De eerste episode, SANDUNGA, speelt zich af in het pre-feodale Mexico met een huwelijksfeest als kerngegeven. De tweede episode, MAGUEY, bevat het dramatische liefdesverhaal van een arme peon en zijn verloofde. Het derde verhaal, FIESTA, handelt over het leven van het Mexikaanse volk onder het Spaanse koloniale bewind. Van de vierde episode, SOLDADERA, bestond nauwelijks filmmateriaal maar zou het hebben over de vrouwelijke soldaten die met het revolutionaire leger optrokken. In de epiloog gaat het over de herdenking van slachting die representatief is voor Mexico in de jaren 1920- 1930. Eisensteins onvoltooide film, een afgesprongen project, is een kluif voor filmhistorici. Eisenstein was naar de V.S. vertrokken om er de geluidsfilm te bestuderen maar het klikte niet met de Hollywoodproducenten. Via de Mexicaanse schilder Diego De Rivera (1886-1957) en links-intellectuele Mexicanen zakte Eisenstein naar Mexico af voor het draaien van deze episch bedoelde film over het Mexicaanse volk en zijn revolutionaire streven. Er werd elf maanden gedraaid en in totaal 70.000 meter celluloid geschoten maar toen lieten de financiers het afweten. Uit de kilometers stroken werd in de loop der tijden een aantal films gemonteerd waaronder THUNDER OVER MEXICO (1933) van Sol Lesser, TIME IN THE SUN (1939) van Marie Seton, MEXICAN PROJECT (1954) van Jan Leyda en deze QUE VIVA MEXICO !, een geslaagde bundeling van alle bestaande rushes van het QUE VIVA MEXICO !- project, met een structuur zoals door Eisenstein op papier gezet, hoewel door het vele geknoei met de oorspronkelijke negatieven aardig wat materiaal onherstelbaar beschadigd werd. De werkelijk fantastische beelden zijn van cameraman Edouard Tissé.

Dejiny svetové kinematografie

1967 | Historische film

Servië en Montenegro 1967. Historische film van Bohumil Vosahlik. Met o.a. Charles Chaplin, Erich von Stroheim, Zasu Pitts, Buster Keaton en Georges Méliès.

Prima overzicht van de jaren van de zwijgende film vanaf het moment dat de gebroeders Lumi[KA2]ere in een keldertje in Parijs hun filmpjes vertoonden (1895) tot aan een van de laatste zwijgende films: LA PASSION DE JEANNE D'ARC van Carl Theodor Dreyer. Onmisbaar voor filmlessen. Redelijke inventarisatie van wat er zoal in die jaren werd gemaakt.

Ivan Grozny 2

1958 | Historische film, Drama

SU 1958. Historische film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Serafima Birman, Pavel Kadochnikov, Andrej Abrikosov en Mikhail Nazvanov.

In dit tweede deel, De opstand der Bojaren, verdwijnen de massascènes naar de achtergrond en wordt het drama van Rusland het treurspel van de autocratische tsaar. Door deze wending, een soort dieptepsychologische benadering van Ivans karakter, werd de film beschouwd als kritiek op Stalin en hoewel reeds in 1945 gereedgekomen, vond de eerste vertoning pas in 1958 plaats (vijf jaar na Stalins dood). De laatste scènes - het feest in het Kremlin - zijn in kleur (zwart, rood, goud en een beetje blauw), maar dat is niet in alle kopieën overgenomen. Evenals het eerste deel een magistraal werkstuk en als laatste film van Eisenstein een bekroning op zijn filmcarrière. De camera werd bemand door Andrej Moskvin en Edouard Tissé en het scenario is van Eisenstein. Gefilmd werd in de studio's van Alma-Ata en Moskou.

Ivan Groznyy

1945 | Biografie, Drama, Historische film

SU 1945. Biografie van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolay Cherkasov, Lyudmila Tselikovskaya en Serafima Birman.

Laatste project van Sovjetfilmmaker Eisenstein, die met politieke films als October en Pantserkruiser Potemkin, én met baanbrekende montagetechniek, begin vorige eeuw een grote impuls gaf aan de vroege cinema. Ivan de Verschrikkelijke (of: Ontzagwekkende, 1530-1584) was de eerste zelfverklaarde tsaar, die met veel bloedvergieten een groot Russisch rijk creëerde. Gemaakt tijdens de oorlog met goedkeuring van Stalin, die de uitbreng van deel 2 overigens tegenhield. Artistiek fascinerende film met een fraaie muziekscore van Sergej Prokofjev, is eerder een must see-klassieker voor liefhebbers dan een emotionele filmervaring.

Time In the Sun

1939 | Historische film

Verenigde Staten/SU 1939. Historische film van Sergei M. Eisenstein.

Door Eisenstein-bewonderaarster en biografe Marie Seton geproduceerde, gemonteerde en vertelde versie van Eisensteins niet-afgewerkte filmproject QUE VIVA MEXICO! waarmee zij een hommage bracht aan de Russische filmgrootmeester. Zij putte uit de 70.OOO meter lange rol celluloid die Eisenstein in 193O-1931 in Mexico draaide en die zij in een 'stock shot'-kluis in Hollywood vond. In grote lijnen volgde zij Eisensteins opzet: een groots opgezet fresco over de Mexikaanse Indianen en de vrijheidsstrijd van het Mexikaanse volk. Het resultaat is een soort geraamte van de door Eisenstein geplande film. Eisenstein, inmiddels al lang terug in de Sovjetunie, bleek ontroostbaar door wat hij de abortus van zijn project noemde.

Alexandr Nevsky

1938 | Oorlogsfilm

SU 1938. Oorlogsfilm van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Vassily Novikov, Dmitri Orlov, Alexander Abrikossov, Nikolai Okhlopkov en Nikolay Cherkasov.

Rusland, 1242. Het land is nog niet van de Mongoolse bezetter verlost als de Duitse bezetter zich alweer aandient. De bevolking komt in opstand. Ook de vrienden Wasilij Buslai en Gawriele Olaxitsch sluiten zich aan bij het vrijwillige leger van de dappere vorst Alexander Newski. Bij een treffen tussen beide partijen raakt Olaxitsch zwaargewond. Het legertje weet de tegenstander echter terug te dringen op een bevroren meer, waar langzaam maar zeker de dooi zijn intrede doet

Alexander Nevsky

1938 | Historische film, Drama

SU 1938. Historische film van Sergei M. Eisenstein en Dmitri Vasiliev. Met o.a. Nikolai Tsjerkasov, Nikolai Oklopkov, Andrei Abrikosov, Valentina Ivasjova en Dmitri Orlov.

Epos over de Russische prins Alexander Nevsky die in 1242 de binnengevallen ridders van de Teutonenorde versloeg. Min of meer onder dwang verliet Eisenstein de weg die hij was ingeslagen en maakte z`n eerste film voor het grote publiek. Na een tijd van mislukkingen en een verblijf in het buitenland, bracht deze film de hem reeds lang onthouden eer. In samenwerking met Prokofjev verdiepte hij zich in de samenhang tussen beeld (camera: Eduard Tissé) en geluid. Een schitterend schouwspel.

Bezhin lug

1937 | Drama

SU 1937. Drama van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Vitya Kartashov, Nikolai Khmelyov, Pavel Ardzhanov, Yekaterina Teleshova en Nikolai Maslov.

Eisenstein begon in 1935 aan de productie van deze film die gaat over het collectiviseren van de landbouw. Eisenstein was toen al in ongenade gevallen met het regime in Moskou. Dit kwam na zijn periode in Mexico, waar Amerikaanse senatoren en beroemdheden uit Hollywood (o.a. Charles Chaplin) het voor hem hadden opgenomen toen hij daar achter de tralies was geworpen. Bovendien werd Eisenstein geplaagd door een zwakke gezondheid. Het was de bedoeling dat deze speelfilm een avondvullende lengte zou krijgen, maar Boris Shumyatsky, het hoofd van de staatsfilmproductie, saboteerde niet alleen Eisensteins werk, maar viel hem in de culturele kolommen aan van de [KL]Pravda[KLE], het communistische dagblad. Daarom bleef deze rolprent beperkt tot net iets meer dan een half uur. Een oude herenboer, een koelak, raakt in conflict over de oogst met zijn zoon, die zich heeft aangesloten bij een kolchoz. De oude man wil de velden van de kolchoz verbranden, die door de concurrentie voor hem de dood zal betekenen. Als hij op verzet stuit van zijn zoon, staat hem geen andere weg open dan zijn eigen kind te doden. Als propaganda een krachtige film, die doel treft, maar ook onvervalst meesterlijk wat de ensc[KA2]enering, de casting en het camerawerk aangaat van Vladimir Nilsen en Eduard Tisse. Het scenario is van regisseur Eisenstein, Isaak Babel, Aleksandr Rzheshevsky naar een verhaal van Ivan Turgenev. Toen het nazisme een onvermijdelijke bedreiging vormde voor de Sovjetunie had men Eisenstein weer nodig en mocht hij het historische epos ALEXANDER NEVSKY (1938) draaien over de middeleeuwse Russische prins, die een Teutoonse veroveraar in vernedering terugdrong naar zijn Germaanse vaderland. Voor cinefielen een niet te missen werk, maar het blijft propaganda, net zoals de films van nazi- regisseuse Leni Riefenstahl, doch Eisenstein was een genie en zij niet.

Staroye i novoye

1929 | Drama, Zwijgende film

SU 1929. Drama van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Marfa Lapkina, Vasya Boezenkov, Kostja Vasiliev, Kostja Wassiliew en Wasja Busenkow.

Handelend over de veranderingen als gevolg van de collectivisering van de landbouw, gaat Eisenstein in op de voordelen van dit socialiseringsproces, de reactionaire houding van de arme boeren en de tegenwerking van de grootgrondbezitters. Zijn theorieën over montage, beeldmontage en continuïteit zijn ruimschoots terug te vinden. Van een sterke propagandistische teneur is de film echter niet gespeend, desalniettemin wordt hij tot de grootste klassiekers gerekend. Ook bekend als GENERALNAIA LINIA. Engelse titel OLD AND NEW.

Oktyabr

1928 | Zwijgende film, Drama, Historische film

Rusland 1928. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein en Grigori Aleksandrov. Met o.a. Vasili Nikandrov, Vladimir Popov, Boris Livanov en Eduard Tisse.

Na het enorme succes van zijn fameuze Battleship Potemkin maakte regisseur Eisenstein nog zo'n film over heldhaftige revolutionairen. In October beschrijft hij hoe in oktober 1917 de bolsjewieken onder leiding van Lenin de macht overnemen van de voorlopige regering van Kerenski. Vasili Nikandrov, de acteur die Lenin speelt, leek zo op de echte revolutionair dat fragmenten uit de film jarenlang werden aangezien voor echte nieuwsbeelden. Op dringend verzoek van Stalin werden overigens later de scènes met Trotski uit de film geknipt.

Stachka

1925 | Zwijgende film, Drama

SU 1925. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov, Grigori Aleksandrov, Yudif Glizer en Boris Yurtsev.

In een Russische spoorwegfabriek tijdens het tsaristische regime zijn de arbeiders ontevreden vanwege de belabberde arbeidsomstandigheden. Beducht voor opstand huurt de directie van de fabriek onderkruipers en spionnen in om de boel in de gaten te houden. Tijdens een staking escaleert de zaak. Stachka is niet zo goed als Eisensteins latere propagandistische meesterwerk Pantserkruiser Potemkin, vanwege nogal platte humor en een gebrek aan finesse. Toch is al duidelijk te zien dat de regisseur heel goed weet wat je met kadrering en montage kunt bewerkstelligen.

Pantserkruiser Potemkin

1925 | Zwijgende film, Drama, Oorlogsfilm, Historische film

SU 1925. Zwijgende film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Mikhail Gomorov, Aleksandr Levshin en Grigori Aleksandrov.

Regisseur Eisenstein (1898-1948) kreeg in 1925 van de Russische partijleiding opdracht een film te maken naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de revolutie van 1905. Honderden pagina's script werden overboord gegooid toen Eisenstein vanwege slecht weer gedwongen werd Baku te verlaten om in Odessa verder te filmen. Daar besloot hij de muiterij op de pantserkruiser Potemkin en de daarop volgende opstand in Odessa te gebruiken als symbool voor de hele revolutie. Het resultaat was een tijdloos meesterwerk, dat voor sommige critici nog steeds de Beste Film Aller Tijden is. Vaak geciteerd, maar ook vaak geparodieerd.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Sergei M. Eisenstein op televisie komt.

Reageer