Max Steiner (1888-1971): regie, camera en muziek.
Er zijn 161 films gevonden.

Stephen King's Rose Red

2002 | Thriller, Horror, Mysterie

Verenigde Staten 2002. Thriller van Craig R. Baxley. Met o.a. Nancy Travis, Matt Keeslar, Kimberly J. Brown, David Dukes en Judith Ivey.

Docente en psychologe Joyce Reardon is geobsedeerd door het indrukwekkende grote huis Rose Red. Naar verluid hebben zich onverklaarbare zaken voorgedaan in het huis, maar sinds het is afgesloten is het er rustig. Joyce verzamelt, geheel tegen de wil van de universiteit en professor Miller in, een groep paranormaal begaafde mensen om zich heen om onderzoek te doen naar Rose Red. Haar vriend, Steve Rimbauer, is de laatst overgebleven erfgenaam van Rose Red. Zijn oma Ellen Rimbauer is onder verdachte omstandigheden verdwenen. Elk lid van de groep heeft een specifieke paranormale eigenschap. Met de hulp van het autistische meisje Annie Wheaton hoopt Joyce het spookhuis weer tot leven te brengen.

The Locusts

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van John Patrick Kelley. Met o.a. Kate Capshaw, Jeremy Davies, Vince Vaughn, Ashley Judd en Paul Rudd.

Een jonge zwerver (Vaughn) komt terecht in een stadje waar hij werk vindt op een boerderij en verliefd raakt op een plaatselijke schone. Ondertussen wordt hij het bed ingetroond door een wat oudere weduwe (Capshaw). Het zal niemand verbazen dat alle betrokkenen een verleden blijken te hebben dat gaandeweg wordt onthuld en tenslotte voor ferme confrontaties zorgt. Debuterend schrijver-regisseur Kelley steekt zijn fascinatie voor broeierige jaren vijftig drama's niet onder stoelen of banken. Maar is daar iets mis mee?

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

Ce soir je rentre à Braine L'Alleud

1993 | Romantiek

België 1993. Romantiek van Gérald Frydman. Met o.a. Erico Salamone, Nathalie Willame, Philippe Jeusette, Boris Stoikoff en Lise Gausset.

Het is middagpauze op het Ministerie van Financi[KA3]en in Brussel. De bedienden gebruiken deze tijd om hun amoureuze avontuurtjes te beleven. Zoals Jennifer (Willame), die een relatie heeft met postbode Freddy (Jeusette). Maar niet iedereen is gelukkig. Zoals Matthieu (Stoikoff) die steeds weer een blauwtje loopt. Of Pierre (Pauwels), die met pensioen gaat, maar die nooit zijn liefde verklaarde voor zijn secretaresse Michou (Mainguet). En dan is er Astrid (Gausset) die in het geheim verliefd is op Robert (Salamone), die echter een verhouding heeft met zijn overste, Mme Dubois (Giancola). Het is geen belemmering dat al deze mensen gehuwd zijn. Hun werk is een andere wereld. Maar Jennifer wil meer. Ze vraagt Freddy om met haar naar Blankenberg te gaan, maar dat gaat te ver voor de postbode. Ze blijven in Freddy's postwagen zitten op de parking van de kroeg waar het afscheid gevierd wordt van Pierre en eenieder met zijn eigen romantische gevoelens geconfronteerd wordt. Knappe, satirische studie van het liefdesleven van een aantal gehuwde mensen. Steeds weer neemt het scenario van Frydman, Alfred, Donald George, Florine Elslande en Laurella Giancola een onverwachte wending. De acteurs spelen hun rol met veel enthousiasme en slagen erin op het einde de nodige dramatiek in hun spel te brengen. Een verfrissende romantische komedie, met camerawerk van André Colinet. De vreemde titel van de film wordt duidelijk bij het bekijken.

A Distant Trumpet

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Troy Donahue, Suzanne Pleshette, Diane McBain, James Gregory en William Reynolds.

Een luitenant in desolaat Arizona belooft een opgejaagde indianenstam een veilig reservaat ter plaatse. Als zijn commandant de indianen naar Florida dirigeert, vertrekt de luitenant naar Washington om te vechten voor zijn belofte. Acteur Troy Donahue is met zijn enigszins sullige voorkomen bijzonder geschikt als de goedhartige soldaat. De maagdelijk dorre landschappen zijn adembenemend en de lome montage en regie passen perfect bij het kalm meanderende verhaal. Sommige critici werden onrustig van het lage tempo maar A Distant Trumpet is bij uitstek een western waarin het meesterschap schuilt in de leegte. Laatste film van Raoul Walsh (1887-1980).

Spencer's Mountain

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Henry Fonda, Maureen O'Hara, James MacArthur, Donald Crisp en Wally Cox.

De Spencers wonen al generaties lang in de streek die men Spencer`s Mountain is gaan noemen. De traditionele Clay Spencer (Fonda) voedt samen met zijn echtgenote O'Hara negen kinderen op. De onderwijzers van zijn oudste zoon, MacArthur, raden hem aan een studiebeurs aan te vragen voor de jongen, die goed kan leren, maar daar wil pa niets van weten. Het komt tot een conflict. Sterk verouderd melodrama met plezierige ondertoon. Eenvoudige mensen vechten om hun kinderen zo goed mogelijk groot te brengen, maar laten zich daarbij soms leiden door eigenbelang. Storend moralistisch scenario van Daves naar de roman van Earl Hamner Jr., waarop later de tv-serie The Waltons zou worden gebaseerd. Prachtig gefilmde landschappen door Charles Lawton en H.F. Koenekamp. Symfonische score van Max Steiner. Gedraaid in Panavision.

Rome Adventure

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Troy Donahue, Angie Dickinson, Rossano Brazzi, Suzanne Pleshette en Constance Ford.

Luxe damesdrama met Pleshette als onderwijzeres op avontuur in Rome, heen en weer geslingerd tussen de door de wol geverfde Brazzi en de architect Donahue. Als maîtresse van Donahue heeft Dickinson enkele opmerkelijke opkomsten. Overdadige muziek.

House of Women

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Walter Doniger. Met o.a. Shirley Knight, Andrew Duggan, Constance Ford, Barbara Nichols en Margaret Hayes.

Een afgezaagde weergave van de omstandigheden in een vrouwengevangenis, doch goed gemaakt met boeiende acteurs, in een snel tempo. Een van hen, Erica Hayden (Knight) zit, terwijl zij (min of meer) onschuldig is. Terwijl er van alles en nog wat om haar heen gebeurt (potige potten, een oproer), krijgt zij achter de tralies een baby. Wordt tegenwoordig als camp beschouwd. Nieuwe versie van CAGED (1950) van John Cromwell. Het scenario is van Crane Wilbur. Het camerawerk is van Harold E. Stine. RCA Sound Recording.

The Sins of Rachel Cade

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Angie Dickinson, Peter Finch, Roger Moore, Woody Strode en Rafer Johnson.

Enigszins gezwollen melodrama, maar goed vertolkt en geregisseerd met Dickinson die als missiezuster in de Belgische Kongo betrokken raakt bij romantiek en lokale problemen. Scenario van Edward Anhalt. Camerawerk van Peverell Marley.

Susan Slade

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Troy Donahue, Dorothy McGuire, Connie Stevens, Lloyd Nolan en Brian Aherne.

Een sjieke damesfilm met fraai camerawerk. McGuire geeft zich uit voor de moeder van het onwettig kind van haar dochter (Stevens). Donahue is Stevens' ware liefde.

Parrish

1961 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1961. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Claudette Colbert, Troy Donahue, Karl Malden, Dean Jagger en Connie Stevens.

Een lawaaierig melodrama, z[KA1]o slecht dat het bij vlagen grappig is; de emotieloze Donahue woont met zijn moeder (Colbert) op Jaggers tabaksplantage en wordt daar verliefd op drie meisjes. Malden overdrijft schromelijk in rol zijn van tirannieke tabaktsaar.

The Hanging Tree

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Delmer Daves. Met o.a. Gary Cooper, Maria Schell, Karl Malden, George C. Scott en Karl Swenson.

Een western voor de kenners van het genre, ingehouden verfilmd, met een schitterende rol van Schell als een blind meisje dat begeleid wordt door Cooper, een dokter-pionier met een verleden. Niet voor ieders smaak. Scenario van Wendell Mayes en Halsted Welles.

The FBI Story

1959 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1959. Misdaad van Mervyn LeRoy. Met o.a. James Stewart, Vera Miles, Murray Hamilton, Larry Pennell en Nick Adams.

De geschiedenis van de F.B.I. (Federal Bureau of Investigation), gezien door de ogen van agent Hardesty (Stewart). Bij zijn huwelijk in 1934 wilde Stewart er de brui aan geven, maar de onkreukbaarheid van zijn nieuwe chef, J.Edgar Hoover, bracht hem ertoe te blijven. Bovendien zag zijn echtgenote (Miles) in dat ze hem toch nooit tot een ander beroep zou kunnen zetten. We volgen de harde strijd tegen de misdaad, de nazi-infiltratie en de Ku Klux Klan. Kritiekloze kijk op het werk van een van de machtigste organisaties in de V.S., waarvan de medewerkers worden voorgesteld als onversaagde helden. De film is lang, sentimenteel en voorspelbaar, en de hommage aan deze dienst komt inmiddels wel wat eenzijdig over. Goed gemaakt en uitstekend gespeeld, maar het blijft een film met een bittere nasmaak. Geschreven door Richard L. Breen en John Twist, naar de roman van Don Whitehead. In beeld gebracht door Joseph Biroc.

A Summer Place

1959 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Richard Egan, Dorothy McGuire, Sandra Dee, Arthur Kennedy en Troy Donahue.

Een sjiek voor de camera gebracht damesdrama over overspel en tienerliefde in een vakantiehuis aan de kust van Maine. Prima muziek.

Marjorie Morningstar

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Gene Kelly, Natalie Wood, Claire Trevor, Ed Wynn en Everett Sloane.

De ambitieuze titelfiguur Wood droomt ervan een gevierde actrice te worden. Ze hoopt haar kans te krijgen in een vakantiekamp dankzij entertainer Kelly, die de ambitie koestert ooit een musical te schrijven. Ze beleven een kortstondige, hartstochtelijke romance, maar uiteindelijk zullen ze geen van beiden hun droom verwezenlijkt zien en bovendien verliezen ze elkaar. Een zeer sentimentele love-story naar een roman van Herman Wouk, die gered wordt door de vinnige, plezierige dialogen die Everett Freeman in zijn scenario verwerkte en een speelse regie. Enkele bijfiguren, zoals Wynn en Sloane, leveren topprestaties. Mooie fotografie van Harry Stradling en een knappe, romantische score van Max Steiner. De song 'A Very Private Love' van Sammy Fain en Paul Francis Webster werd beloond een Oscarnominatie.

Fort Dobbs

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Clint Walker, Virginia Mayo, Brian Keith, Richard Eyer en Russ Conway.

Walker is op de vlucht voor de wet: hij wordt beschuldigd van een moord die hij uiteraard niet begaan heeft. Onderweg helpt hij Mayo en haar zoontje Eyer die door de Indianen bedreigd worden. Zijn heldhaftige gedrag in de verdediging leidt tot de erkenning van zijn onschuld, en hij kan een toekomst opbouwen met Mayo en zoon. Middelmatig, en nog wel geschreven door Burt Kennedy samen met George W.George naar hun verhaal Backtrack. Het was het filmdebuut van Walker die in 1956 befaamd werd door de tv- serie CHEYENNE.

Escapade in Japan

1957 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1957. Familiefilm van Arthur Lubin. Met o.a. Jon Provost, Roger Nakagawa, Cameron Mitchell, Teresa Wright en Philip Ober.

Provost, bekend als Timmy uit de Lassie-serie, speelt Tony, die in de zee bij Japan neerstort en opgenomen wordt door een vissersfamilie. Tony's ouders en de politie zijn naar hem op zoek, maar Tony en visserjongen Hiko lezen de signalen verkeerd, denken dat ze iets illegaals hebben gedaan en vluchten. Het brengt hen langs mooie plekjes van Japan. Familiefilm Escapade in Japan moest, zo'n tien jaar na de oorlog, politiek hypercorrect zijn: Japanners waren óók mensen die bezorgd en lief konden zijn.

Band of Angels

1957 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Clark Gable, Yvonne De Carlo, Sidney Poitier, Efrem Zimbalist jr en Patric Knowles.

Roomblanke actrice De Carlo speelt een gefortuneerde jongedame die aan de vooravond van de Amerikaanse burgeroorlog ontdekt de dochter van een zwarte slavin te zijn. Nog voor ze van de schrik is bekomen wordt ze zelf als slaaf verkocht aan een steenrijke plantagehouder (Gable). Aanvankelijk verfoeit ze haar 'eigenaar', maar na een zielig verhaaltje van zijn kant valt ze zwijmelend in zijn armen, resulterend in een uiterst bedenkelijke en volstrekt ongeloofwaardige romance. Alleen de moeite waard vanwege de fijne cast, met latere Oscarwinnaar Poitier als uitblinker.

All Mine to Give

1957 | Western, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1957. Western van Allen Reisner. Met o.a. Cameron Mitchell, Glynis Johns, Patty McCormack, Hope Emerson en Rex Thompson.

Een verhaal dat menige ontroering teweegbrengt over een pioniersgezin in Wisconsin in 1856, dat vastbesloten is elk obstakel te overwinnen. Zij bereiden hun kinderen op het leven nadat zij zullen overlijden. Het scenario is van Dale en Katherine Eunson, die waarschijnlijk over hun eigen voorouders schreven. Het camerawerk is van William Skall. GB-titel: THE DAY THEY GAVE BABIES AWAY.

The Searchers

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van John Ford. Met o.a. John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond en Natalie Wood.

Terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog gaat Ethan Edwards (Wayne) op bezoek bij de ranch van zijn broer en diens ­gezin. Daar zijn de Comanches op oorlogspad. Wanneer de ranch wordt overvallen en zijn nichtjes worden gekidnapt gaat hij met een paar man naar hen op zoek. Gaandeweg wordt duidelijk dat hij volledig verteerd wordt door zijn haat tegen oorspronkelijke Amerikanen. Gedurfde western van Ford en Wayne, waarin de bloederige geschiedenis en het racisme in de VS aan de kaak worden gesteld. Prachtig geschoten: David Lean keek bij de film af hoe hij het landschap in Lawrence of Arabia in beeld wilde brengen.

Death of a Scoundrel

1956 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Charles Martin. Met o.a. George Sanders, Zsa Zsa Gabor, Victor Jory, Lisa Ferraday en Yvonne De Carlo.

Vroeg in 1955 werd New York opgeschrikt door het bericht van de moord op de 46-jarige playboymiljonair Serge Rubinstein, een man die naar verluidt een vijand had voor iedere dollar die hij had bemachtigd. Regisseur Charles Martin klom direct in de pen en fabriceerde aan de hand van alle publiciteit een fantastisch script - met gefingeerde namen - waarin de secretaresse van de schatrijke immigrant Clementi Sabourni (George Sanders) terugblikt op het roerige leven van wijlen haar baas. Het resultaat is een serie ongelofelijke transacties ten koste van bankiers, staatslieden, criminelen, escortmeisjes, BA'ers en zakenmensen. De zalvende composities zijn van Max Steiner.

Come Next Spring

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van R.G. Springsteen en Charles Marquis Warren. Met o.a. Ann Sheridan, Steve Cochran, Walter Brennan, Sherry Jackson en Richard Eyer.

Arkansas-Amerikaanse toestanden mooi geïnterpreteerd door intelligent acteren van Sheridan en Cochran die de natuur overwinnen en ook met de mensen uit het dorp overweg kunnen, zodat ze als boeren kunnen leven.

Bandido

1956 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Robert Mitchum, Zachary Scott, Ursula Thiess, Gilbert Roland en Rodolfo Acosta.

In 1916 arriveert avonturier Richard Wilson (Mitchum) in Mexico, waar de revolutie in volle gang is. Hij sluit vriendschap met rebellenleider Escobar (Roland), die hij helpt een lading voor het Amerikaanse leger bestemde wapens te bemachtigen. Wapenhandelaar Kennedy (Scott) is razend, temeer daar de bandido er geen geheim van maakt een oogje te hebben op zijn vrouw. Routine-western, met de slechte held die uiteindelijk tot inkeer komt en de goede zaak gaat dienen. Het script van Earl Felton werd met veel vaart in beeld gebracht maar is uiteindelijk een samenraapsel van wat we al kennen uit massa's gelijksoortige films. De acteurs leveren vakwerk maar zijn niet erg geïnspireerd. Voor als u echt niets anders meer te doen weet. Fotografie, met knappe locatie-opnamen, is van Ernest Laszlo, en Max Steiner brengt zijn klassieke western-partituur ten gehore.

The McConnell Story

1955 | Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, June Allyson, James Whitmore en Frank Faylen.

Een huilerige, maar doeltreffende bedachte biografie van een straaljagerpiloot, met Allyson als zijn begrijpende vrouw.

Illegal

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Lewis Allen. Met o.a. Edward G. Robinson, Nina Foch, Hugh Marlowe, Jayne Mansfield en Albert Dekker.

De voormalige openbare aanklager Robinson wordt een crimineel advocaat voor een gangstercliënt. Hij zet zijn reputatie en leven op het spel om zijn voormalige assistente Foch te verdedigen in een moordzaak. Een dappere poging om de sfeer van de vroegere Robinson films weer op te roepen; nieuwe versie van THE MOUTHPIECE.

Helen of Troy

1955 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Robert Wise. Met o.a. Stanley Baker, Rossana Podesta, Brigitte Bardot, Jaques Sernas en Harry Andrews.

Meeslepend schouwspel, maar een leeg scenario verprutst deze versie van het verhaal van de vrouw die de Trojaanse oorlog veroorzaakte. Het scenario is van John Twist en Hugh Gray. In Italië gefilmd in CinemaScope.

Battle Cry

1955 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Van Heflin, Tab Hunter, Dorothy Malone, Aldo Ray en Mona Freeman.

De rekruten van het VIde Regiment Mariniers, die in de kazerne in San Diego hun harde basisopleiding krijgen, zijn afkomstig uit alle hoeken van Amerika. Het idyllische leventje waaraan ze met weemoed terugdenken, staat in schril contrast met de werkelijkheid die wordt gedomineerd door majoor Huxley (Heflin) en sergeant Mac (James Whitmore). Wanneer ze in volle oorlogstijd naar het front in de Stille Zuidzee worden gestuurd, zijn de zorgeloze tieners geharde soldaten geworden. Patriottische oorlogsfilm die het heldendom op z'n Amerikaans verheerlijkt, is gemodelleerd naar de onfeilbare succesformule waarin actie en geweld worden afgewisseld met romantiek.

The Caine Mutiny

1954 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1954. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Humphrey Bogart, José Ferrer, Van Johnson, Fred MacMurray en Robert Francis.

WO II, de Grote Oceaan. De nieuwe strenge commandant Queeg (Bogart) wil de discipline op de mijnenjager de Caine opvijzelen. Echt nodig is dat niet: de bemanning bestaat uit behoorlijk competente zeelui. Over de capaciteiten en koelbloedigheid van Queeg wordt op het schip echter getwijfeld, nadat hij een aantal stevige blunders heeft begaan. Er volgt muiterij, en later een rechtszaak. Geslaagd (rechtbank)drama met een sterke rol van Bogey als weinig heldhaftige neuroot. Zeven Oscarnominaties en enorm succes aan de Amerikaanse bioscoopkassa.

The Boy from Oklahoma

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Will Rogers Jr., Nancy Olson, Anthony Caruso, Wallace Ford en Clem Bevans.

Westernkomedie met de zoon van de befaamde Rogers in de hoofdrol. Hij speelt een student in de rechten die sheriff wordt om zijn studie te kunnen betalen. Zijn voorganger is vermoord en hij gaat op zoek naar de dader. Deze haalt Billy the Kid (MacDuff) naar de stad... Allemaal onzin, maar goed gedaan.

Elephant Walk

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Elizabeth Taylor, Dana Andrews, Peter Finch, Abraham Sofaer en Abner Biberman.

Opgeblazen melodrama dat zich afspeelt op een theeplantage op Ceylon. Taylor als Finch' nieuwe bruid die te kampen krijgt met de omgeving, alsmede met zijn vadercomplex. De climax, een stampede van de dikhuiden, komt niets te vlug. Vivien Leigh, die werd vervangen door Taylor, is nog te zien in veraf-opnamen. Scenario van John Lee Mahin.

The Charge at Feather River

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Guy Madison, Vera Miles, Frank Lovejoy, Helen Westcott en Ron Haggerty.

Indianen zijn ontzet over de aanleg van een spoorweg dwars door hun gebied. Ze ontvoeren twee meisjes, waarvan er een verliefd wordt op het opperhoofd. Dat maakt de controverse tussen blanken en Indianen alleen nog maar ingewikkelder. Een van de vele wild-westfilms die letterlijk de actie naar de kijker smeten, daarbij gebruikmakend van de mogelijkheden van 3D, ontwikkeld door Polaroid, Natural Vision genaamd. Behalve dat element blijven ook nog fraaie landschapsplaatjes - met diepte - over. Het scenario is van James R. Webb. Het camerawerk is van Peverell Marley.

So This Is Love

1953 | Biografie

Verenigde Staten 1953. Biografie van Gordon Douglas. Met o.a. Kathryn Grayson, Merv Griffin, Walter Abel, Rosemary DeCamp en Jeff Donnell.

Een dure, lege biografie van operazangeres Grace Moore, steriel gespeeld door Grayson.

So Big

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Robert Wise. Met o.a. Jane Wyman, Sterling Hayden, Nancy Olson, Steve Forrest en Martha Hyer.

Een oppervlakkig, maar vlot Edna Ferber-damesdrama over Wyman die haar zoon opvoedt tot onafhankelijkheid. Eerder in 1932 verfilmd.

The Miracle of Our Lady of Fatima

1952 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1952. Drama van John Brahm. Met o.a. Gilbert Roland, Angela Clarke, Frank Silvera, Jay Novello en Sherry Jackson.

De tactvolle benadering van een religieus wonder zoals dat zich voltrok aan boerenkinderen omstreeks 1910. Een intelligent scenario. Hertiteld als MIRACLE OF FATIMA.

The Iron Mistress

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, Virginia Mayo, Joseph Calleia, Phyllis Kirk en Alf Kjellin.

Dit is een biografische film over het leven van Jim Bowie. Die maakte rond 1800 heel wat avonturen mee in de ruige Amerikaanse wildernis, waar Indianen vaak de baas waren. Het scenario van James Webb (naar een roman van Paul Wellman) maakt er soms een flauwe en vervelende liefdestoestand van. Ladd en diverse anderen draaien allemaal om Mayo heen, en dat is knap vervelend voor de rechtgeaarde westernfan. Wat overblijft is een aantal goede actiemomenten waar Douglas en zijn cameraman John Seitz zich in konden uitleven - en daar moet de kijker het dan maar mee doen.

Springfield Rifle

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van André De Toth. Met o.a. Gary Cooper, Phyllis Thaxter, David Brian, Paul Kelly en Lon Chaney jr.

Een majoor wordt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamd oneervol ontslagen uit het Amerikaanse leger, maar infiltreert in werkelijkheid in een bende paardendieven. De criminelen stelen de dieren van het Noordelijke leger en verkopen ze aan de Zuidelijken.

Mara Maru

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Gordon Douglas. Met o.a. Errol Flynn, Ruth Roman, Raymond Burr, Richard Webb en Nestor Palva.

Een bombastisch niemendalletje met Flynn contra Burr op zoek naar een gezonken schat, en Roman als romantische inzet.

Distant Drums

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Gary Cooper, Mari Aldon, Richard Webb, Ray Teal en Arthur Hunnicutt.

Velen zien in deze western een soort herverfilming van Walsh' OBJECTIVE BURMA, waarin de Japanners zijn vervangen door de Seminole-Indianen in Florida. Cooper, een officier, leidt een expeditie dwars door vijandig Indianengebied heen. Aldon wordt door hen bevrijd. De terugweg is geen pretje. Als de Indianen willen aanvallen daagt Cooper hun opperhoofd uit tot een tweegevecht onder water. Dat is de meest opwindende scène van de verder helaas niet zo spannende film. Gesitueerd in 1840. Niven Busch en Martin Rackin schreven het oppervlakkige scenario. Het camerawerk van Sid Hickox en de muziek van Max Steiner zijn superieur.

Close to My Heart

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van William Keighley. Met o.a. Ray Milland, Gene Tierney, Fay Bainter, Howard St.John en Mary Beth Hughes.

Uitstekend damesdrama. Tierney hecht zich aan een verwaarloosd kind in Bainter's weeshuis, maar haar echtgenoot Milland wil van adoptie niets weten totdat de achtergronden van het kind bekend zijn.

The Flame and the Arrow

1950 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Burt Lancaster, Nick Cravat, Virginia Mayo, Robert Douglas en Aline MacMahon.

De film wordt gesitueerd in het middeleeuwse Lombardije dat wordt onderdrukt door huurlingen uit Hessen. In zijn doorbraakrol speelt Lancaster de Lombard Dardo die een persoonlijke vete uitvecht met de despotische huurlingenleider Alessandro (Douglas). The Flame and the Arrow heeft het allemaal: schone beelden van Ernest Haller, idem muziek van Max Steiner (beiden van Gone in the Wind), actie, en romantiek - zie maar hoe Lancaster middenin een slag pauzeert om de jonkvrouwe te zoenen. Om The Flame and the Arrow te promoten ging Burt Lancaster het land af om live voorproefjes te geven op de acrobatische stunts in de film. Hij en Cravat waren immers samen circusartiesten geweest.

White Heat

1949 | Misdaad, Film noir, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Virginia Mayo, Edmond O'Brien, Margaret Wycherly en Steve Cochran.

Arthur Cody Jarrett wordt vaak genoemd als de beste slechterik uit Cagney's indrukwekkende schurkengalerij. Cagney ratelt de bekende zinnetjes van een Hollywood-misdadiger, maar laat via tics en geweld een psychopaat met moederfixatie doorschijnen die de haren te berge doet rijzen. Rechercheur Hank Fallon gaat undercover om Jarrett te bevrienden en bewijs tegen hem te vergaren. Het recht moge zegevieren, de acteur die de agent speelt, O'Brien, is in ieder geval kansloos in iedere scène waarin zijn opponent Cagney optreedt. Cagney en zijn schurk hebben de film op het einde helemaal gewonnen als de beroemde zin 'Made it, ma! Top of the world!' heeft geklonken.

The Lady Takes a Sailor

1949 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1949. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. Jane Wyman, Dennis Morgan, Eve Arden, Robert Douglas en Allyn Joslyn.

Een vederlichte komedie over een dame die zich een zeeman kiest. Het scenario is van Everett Freeman naar het verhaal The Octopus and Miss Smith van Jerry Gruskin. Het camerawerk is van Ted McCord.

The Fountainhead

1949 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van King Vidor. Met o.a. Gary Cooper, Patricia Neal, Raymond Massey, Kent Smith en Robert Douglas.

Ambitieuze, maar verwarde versie van Ayn Rand`s gelijknamige, filosofische bestseller, die zelf het scenario schreef. Het middelpunt is de idealistische architect Howard Roark (Cooper), die met zichzelf in botsing komt door de compromissen die hij moet doen voor het grote zakenleven. De acteurs doen hun best. Desondanks nog altijd een behoorlijk portret van 'Corporated America'. Camerawerk van Robert Burks.

South of St. Louis

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van Ray Enright. Met o.a. Joel McCrea, Alexis Smith, Zachary Scott, Dorothy Malone en Douglas Kennedy.

Drie mannen (McCrea, Scott en Kennedy) bezitten een ranch in Texas. Dan breekt de Amerikaanse Burgeroorlog (ca 1860) uit, maar ze willen hun bezit niet opgeven. Een van hen (Kennedy) gaat het zuidelijke leger van de Conferderatie versterken, terwijl de twee anderen een winstgevende wapenhandel met de hulp van een zangeres (Smith) beginnen. Het geld rolt binnen, maar er komt ruzie tussen de partners. Traditionele western, goed gemaakt, met een passende cast, maar hij staat bol van de clichés. Zachary Gold en James R. Webb schreven het scenario, dat door Karl Freund vakkundig in beeld werd gebracht. Bij het genre passende muziek van virtuoos Max Steiner.

Flamingo Road

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Joan Crawford, Zachary Scott, David Brian, Gertrude Michael en Gladys George.

Crawford in een uitmuntende rol als de harde kermisdanseres Lane Bellamy, die in een klein stadje terechtkomt waar ze algauw zowel op Fielding Carlisle (Scott) als op Dan Reynolds (Brian) verliefd wordt en wijsheden uitwisselt met de corrupte politicus Titus Semple (Greenstreet). Scenario van Robert Wilder en Edmund H. North naar een verhaal van Robert en Sally Wilder. Camerawerk van Ted McCord.

Beyond the Forest

1949 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1949. Film noir van King Vidor. Met o.a. Bette Davis, Joseph Cotten, David Brian, Ruth Roman en Minor Watson.

Deze film noir begint met een waarschuwing aan de kijker: dit is een verhaal over het kwaad in z'n lelijkste vorm, pas op! Het blijkt om een soapbewerking van Madame Bovary te gaan, met Davis als dodelijk verveelde huisvrouw Rosa, die haar burgerlijke bestaan ontvlucht met een affaire en ten slotte afglijdt tot zelfverminking en moord. Davis, die met zwarte pruik niet zou misstaan in The Addams Family, zet Rosa verbazend over the top neer, wat aansluit bij de bombastische regie van Vidor. Zelf was ze achteraf ook niet enthousiast. Desalniettemin een feestje voor campliefhebbers.

The Woman in White

1948 | Horror

Verenigde Staten 1948. Horror van Peter Godfrey. Met o.a. Alexis Smith, Eleanor Parker, Gig Young, Agnes Moorehead en John Emery.

Een openhartige, bloedige thriller naar het boek van Wilkie Collins over een vreemd huishouden en een opgejaagde Parker. Greenstreet heeft een kwaadaardige rol. Het scenario is van Stephen Morehouse Avery. Het camerawerk is van Carl Guthrie.

The Treasure of the Sierra Madre

1948 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Walter Huston, Tim Holt, Bruce Bennett en Barton MacLane.

Veertiger Dobbs (Bogart) en twintiger Curtin (Holt) zoeken samen met de oude Howard (Huston, vader van de regisseur) naar goud in de bergen van de Sierra Madre. Howard is de enige die weet hoe je dat doet. Behalve met bandieten en Indianen hebben de drie het vooral te stellen met zichzelf. De onderlinge spanningen en het wantrouwen tussen de drie maken van deze western een van de meest gelaagde en beste exemplaren uit de periode. Vader Huston kreeg een Oscar voor beste bijrol, zoon Huston kreeg Oscars voor script en regie.

Silver River

1948 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Ann Sheridan, Thomas Mitchell, Bruce Bennett en Tom D'Andrea.

Geen beste western met Flynn. Hij verlaat na de Burgeroorlog het leger en in het Westen ontpopt hij zich als een gewiekst zakenman die over lijken gaat. Om Sheridan te kunnen krijgen doodt hij simpelweg haar huidige echtgenoot, nog wel één van zijn eigen mannen: Bennett. Maar Sheridan wijst hem af en dat geeft hem te denken. Max Steiner verzorgde de muziek, Sid Hickox de cameratechniek en het draaiboek was van Stephen Longstreet en Harriet Franks jr. Alan Crosland jr stond achter de montagetafel en zou later regisseur worden.

My Girl Tisa

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Elliott Nugent. Met o.a. Lilli Palmer, Sam Wanamaker, Akim Tamiroff, Gale Robbins en Stella Adler.

Eind negentiende eeuw emigreert de Duitse Pulver naar Amerika. In New York hoopt ze een nieuw leven te beginnen om uiteindelijk haar vader te laten overkomen. Ze wordt verliefd op een man met politieke ambities, Wanamaker, waardoor ze bedreigd wordt met deportatie. Een charmante, ontwapenende komedie, geschreven door Allen Boretz, naar een toneelstuk van Lucille S. Prumbs en Sara B. Smith. Luchtig gespeeld door de twee hoofdrolspelers en de nevenpersonages Hale en Adler. De film geeft een goed beeld van de Newyorkse samenleving in die periode. Knappe fotografie van Ernest Haller komt de nostalgische sfeer ten goede en aangename muziek van Max Steiner.

Key Largo

1948 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1948. Film noir van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Edward G. Robinson, Lauren Bacall, Lionel Barrymore en Claire Trevor.

Op toneelstuk van Maxwell Anderson gebaseerde film noir speelt zich goeddeels af in een hotellounge op een door stormen geteisterde 'key' (eiland) voor de kust van Florida. De gedesillusioneerde WO II-veteraan Frank McCloud (Bogart) is er net neergestreken en moet vast stellen dat gangster Johnny Rocco (Robinson) er de lakens uitdeelt. Aanvankelijk kijkt Frankie de kat uit de boom, maar wandelend geweten Nora (Bacall) doet een voorzet: 'Maybe it's a rotten world, but it's not lost as long as someone is willing to go on fightin'.' Beklemmend Kammerspiel met Robinson in topvorm. Claire Trevor kreeg Oscar voor bijrol als zuipend gangsterliefje.

Johnny Belinda

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Jane Wyman, Lew Ayres, Charles Bickford, Jan Sterling en Agnes Moorehead.

Gevoelig gespeeld en sfeervol drama over een jong doofstom meisje (Wyman) met een verschrikkelijke vader en een dokter (Ayres) die zich over haar ontfermt en haar leert liplezen. Het hele dorp kijkt op haar neer, maar door de arts bloeit ze op. Dan verkracht een van de macho's uit het provinciegat haar. Het decor waartegen dit hartverscheurende drama zich voltrekt, is een provinciale gemeenschap die van de visvangst leeft en het is allemaal heel levendig in beeld gebracht. Wyman kreeg een Oscar voor haar mooie rol. Elf nominaties waren daaraan voorafgegaan. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Irmgard von Cube en Allen Vincent naar een toneelstuk van Elmer Harris. Camerawerk van Ted McCord.

Adventures of Don Juan

1948 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Vincent Sherman. Met o.a. Jerry Austen, Robert Warwick, Romney Brent, Ann Rutherford en Alan Hale.

Nog altijd flamboyant, maar onder invloed van allerlei ziektes en excessief drankgebruik niet meer zo jongensachtig als in The Adventures of Robin Hood, glimlacht en vecht Errol Flynn zich een weg door deze mooie kostuumfilm. Als Don Juan zegt hij tegen een van zijn vele vrouwelijke slachtoffers: 'Het kan zijn dat een schilder duizend schilderijen maakt voordat hij een kunstwerk aflevert. Zou je een geliefde dezelfde oefening ontzeggen?' Voor dit soort logica vallen alle dames in Europa, terwijl zijn knecht Leporello (nogal kleurloos gespeeld door Alan Hale) het met lede ogen aanziet. Maar als de verleider de dominante maar kwetsbare koningin van Spanje (Lindfors) ontmoet, zweert hij zijn promiscue gewoontes af. Van nu af aan is Don Juans doel de koningin - immers vrouw der vrouwen - te veroveren en tegelijk de gemene staatscoup van de zwaar gewenkbrauwde Graaf De Lorca te verijdelen.

Pursued

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Teresa Wright, Robert Mitchum, Judith Anderson, Dean Jagger en Alan Hale.

Sombere western, vooral door het imposante camerawerk van James Wong Howe. Niven Bush schreef het deprimerende verhaal over Mitchum, die zijn lynching afwacht en dan in een terugblik zijn leven overziet. Kansen die hem ontnomen worden en zijn gevechten met zijn halfbroertje Rodney, tot hij hem doodt. Zijn pleegouders Anderson en Jagger haten hem, en Wright haat hem, maar houdt tegelijkertijd ook van hem. Boeiend drama en prima werk van Mitchum. Max Steiner zorgde voor de bijpassende muziek.

My Wild Irish Rose

1947 | Muziek, Biografie, Musical

Verenigde Staten 1947. Muziek van David Butler. Met o.a. Dennis Morgan, Andrea King, Arlene Dahl, Alan Hale en George Tobias.

De grote hoeveelheid Ierse songs ondersteunt de slappe biografie van de componist/liedschrijver Chauncey Olcott.

Life with Father

1947 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1947. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. William Powell, Irene Dunne, Jimmy Lydon, Elizabeth Taylor en Edmund Gwenn.

Filmbewerking van het razendpopulaire, gelijknamige Broadwaystuk dat was gebaseerd op het boek van Clarence Day jr, die het dagelijkse leven in zijn ouderlijk huis in New York in 1883 beschrijft. Vader Day (Powell) denkt zijn gezin met ferme hand te moeten regeren, maar heeft niet altijd door hoezeer zijn vrouw Vinnie (Dunne) de touwtjes in handen heeft. Zij raakt overstuur wanneer haar man niet blijkt te zijn gedoopt. Hij vindt dat de kerk zijn ziel vooral met rust moet laten. Lichtvoetig familievermaak met prima acteurs: de vijftienjarige Elizabeth Taylor is leuk als een giechelig meisje op wie Junior verliefd wordt.

Deep Valley

1947 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Jean Negulesco. Met o.a. Ida Lupino, Dane Clark, Wayne Morris, Fay Bainter en Henry Hull.

In Libby Saul`s (Lupino) eentonig boerenbestaantje komt een gangster van een nabijgelegen gevangenenkamp; eersteklas acteurs in uitstekend drama. Het scenario is van Salka Viertel en Stephen Morehouse Avery naar een roman van Dan Totheroh. Het camerawerk is van Ted McCord.

Cheyenne

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Bruce Bennett, Alan Hale, Arthur Kennedy, John Ridgely en Barton MacLane.

Bennett is de aanvoerder van outlaws en getrouwd met Wyman. Morgan, een gokker, wordt een man van de wet. Om de bende van Bennett op te rollen wordt hij er lid van.

Tomorrow Is Forever

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Irving Pichel. Met o.a. Claudette Colbert, Orson Welles, George Brent, Lucile Watson en Richard Long.

Een huilerig drama - Enoch Arden op herhaling - over een man (Welles) die in de oorlog als gesneuveld werd opgegeven en met een nieuw gezicht terugkomt om te ontdekken dat zijn vrouw Colbert hertrouwde met Brent. Een moedig acteerstaaltje van Welles, goed bijgestaan door Wood als zijn geadopteerde dochter. Scenario van Lenore Coffee naar een roman van Gwen Bristow. Camerawerk van Joseph Valentine.

The Man I Love

1946 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1946. Drama van Raoul Walsh en John Maxwell. Met o.a. Ida Lupino, Robert Alda, Bruce Bennett, Andrea King en Dolores Moran.

Een handig, goed gespeeld melodrama met Ida als nachtclubzangeres Petey Brown die verliefd wordt op een gangster die voor geen cent deugt Nicky Toresca (Alda). Vergeet de logica en ga onderuitzitten om te genieten. Deze film was de inspiratiebron voor Scorseses NEW YORK, NEW YORK. Scenario van Catherine Turney en Joe Pagano naar de roman van Maritta Wolff. Camerawerk van Sid Hickox.

The Big Sleep

1946 | Film noir, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1946. Film noir van Howard Hawks. Met o.a. Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Martha Vickers, Dorothy Malone en Elisha Cook jr.

Privé-detective Philip Marlowe (Bogart) wordt ingehuurd door de rijke familie Sternwood om de schulden te regelen die de jongste dochter Carmen heeft bij een handelaar in zeldzame boeken. Maar voor Marlowes ogen wordt de boekhandelaar vermoord, waarna hij belandt in een moeras van seks, drugs, pornografie en chantage. De kijker krijgt het ook niet makkelijk vanwege het ontzettend gecompliceerde plot. Toch werd deze film noir klassiek, en terecht, gezien het ijzersterke bronmateriaal van Raymond Chandler, de daaruit voortvloeiende geniale dialogen en de chemie tussen de smoorverliefde Bogart en Bacall, die de zus van Carmen speelt.

The Beast with Five Fingers

1946 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1946. Horror van Robert Florey. Met o.a. Robert Alda, Andrea King, Peter Lorre, Victor Francen en J. Carrol Naish.

Een Italiaans dorpje, rond 1900. Francen, een Amerikaanse pianist die op zijn linkerhand na helemaal verlamd is, leeft er teruggetrokken. Hij heeft Alda ingehuurd, een jonge componist die de werken van Bach moet arrangeren voor een hand. Zijn andere huisgenoten zijn verpleegster King en secretaris Lorre. De nacht nadat Francen zijn testament heeft aangepast, komt hij bij een ongeval om het leven. Maar zijn hand zal de moordenaar aanwijzen. Sfeervolle griezelfilm met een aantal onvergetelijke scenes, zoals de confrontatie van Lorre met de levende hand (deze scène werd geschreven door Luis Buñuel, die niet op de titelrol vermeld staat). De acteurs zijn zeer overtuigend in hun rollen. Het goed gestructureerde scenario van Curt Siodmak, naar een verhaal van William Fryer Harvey, heeft een onbevredigend einde, maar dat kan de kwaliteit van de rest onmogelijk teniet doen.

Night and Day

1946 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1946. Muziek van Michael Curtiz. Met o.a. Cary Grant, Alexis Smith, Monty Woolley, Ginny Simms en Jane Wyman.

De muziek is eigenlijk het enige verdienstelijke aspect van deze weinig getrouwe biografie van componist Cole Porter, stijfjes neergezet door Grant die 'You're the Top' zingt. Martin brengt nog eens de song 'My Heart Belongs to Daddy', een hoogtepunt in deze film. Scenario van Charles Hoffman, Leo Townsend en William Bowers. Camerawerk van Peverell Marley en William V. Skall.

A Stolen Life

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Bette Davis, Glenn Ford, Dane Clark, Walter Brennan en Bruce Bennett.

Een tweelingzus neemt haar zusters plaats in als vrouw van de man van wie beiden houden. Een vakkundig geregisseerd, maar vergezocht damesdrama met Davis in een dubbelrol. Een nieuwe versie van de Britse film uit 1939 met Elisabeth Bergner. Scenario van Catherine Turney en Margaret Buell Wilder naar een roman van Karel J. Benes. Camerawerk werd verzorgd door Sol Polito en Ernest Haller.

The Corn Is Green

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Bette Davis, John Dall, Nigel Bruce, Rhys Williams en Rosalind Ivan.

Lerares Miss Moffat (Davis) verhuist eind negentiende eeuw naar een huisje in het Welshe Glensarno. Tot haar ontsteltenis treft zij in het dorp volslagen ongeletterde mijnwerkers aan. Onderwijzen wordt haar missie, in het bijzonder gericht op ruwe diamant Morgan (Dall). The Corn Is Green is de verfilming van het toneelstuk van Welshman Emlyn Williams, die zelf aan het mijnwerkersbestaan kon ontsnappen dankzij een inspirerende lerares. De film is nogal toneelmatig: er wordt weinig gedaan met de mogelijkheden van cinema, maar Davis krijgt wel de ruimte om weer eens fabelachtig een sterke vrouw neer te zetten.

Saratoga Trunk

1945 | Western

Verenigde Staten 1945. Western van Sam Wood. Met o.a. Gary Cooper, Ingrid Bergman, Flora Robson, Jerry Austin en John Warburton.

Een met zorg gekozen maar desondanks geen goede rolbezetting. Een te lange filmversie van Edna Ferners boek over Bergman als een meisje uit New Orleans en Cooper als cowboy. Soms niet te pruimen.

San Antonio

1945 | Western, Drama

Verenigde Staten 1945. Western van David Butler. Met o.a. Errol Flynn, Alexis Smith, S.Z. Sakall, Victor Francen en Florence Bates.

Clay Hardin (Flynn) zit de baas van een bende veedieven achterna, hetgeen hem naar San Antonio brengt. Daar wordt hij sheriff en wordt hij verliefd op Jeanne Starr (Smith). Het verhaal van Alan LeMay en W.R. Burnett kabbelt maar verder en er zit weinig actie in. Dialogen zijn er genoeg, men had er zelfs een speciale regisseur voor: Frederick de Cordova. Zelfs Raoul Walsh zou aan deze film hebben meegewerkt maar ook dat heeft niet geholpen. Het beste is nog het schitterende camerawerk van Bert Glennon. In kleine rollen te zien: Tom Tyler, Denver Dixon, Cliff Lyons, Francis Ford en Jack Mower.

Roughly Speaking

1945 | Komedie

Verenigde Staten 1945. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. Rosalind Russell, Jack Carson, Robert Hutton, Jean Sullivan en Alan Hale.

In het algemeen een goede, maar langdradige lichte komedie waarin Louise Randall (Russell) een gezin probeert groot te brengen met haar wederhelft Harold Pierson (Carson), die alsmaar droomt van snel rijk worden; beide sterren zijn grote klasse. Het scenario is van Louise Randall Pierson naar haar autobiografische roman. Het camerawerk is van Jospeh Walker.

Rhapsody in Blue

1945 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1945. Muziek van Irving Rapper. Met o.a. Robert Alda, Joan Leslie, Alexis Smith, Charles Coburn en Julie Bishop.

Deze grotendeels verzonnen Hollywood-biografie over George Gershwin is een pulpverhaal, maar komt er geloofwaardiger en aantrekkelijker uit dan de meeste componistenfilms, omdat er iets overkomt van Gershwins enthousiasme voor zijn werk en de innerlijke conflicten die hij onderging. Hoogtepunt is de uitvoering van de titelmuziek. Het scenario is van Howard Koch en Elliot Paul. Het camerawerk is van Sol Polito.

Mildred Pierce

1945 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1945. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Joan Crawford, Jack Carson, Ann Blyth, Zachary Scott en Eve Arden.

Sterk, klassiek drama van Casablanca-regisseur Michael Curtiz over een vrouw die als hardwerkende moeder een succesvolle horecaondernemer wordt. Alles om haar verwende dochter (Blyth) te behagen. Crawford, in misschien wel haar beste rol, geeft diepte aan een complex personage én glamour aan gewone werkvrouwjaponnetjes. Schrijver van het boek James M. Cain was diep geroerd door haar vertolking. De diva lag 'ziek' in bed toen ze haar Oscar won, en nodigde vervolgens de pers in haar slaapkamer uit om 'm alsnog in ontvangst te nemen.

The Conspirators

1944 | Oorlogsfilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Hedy Lamarr, Paul Henreid, Peter Lorre, Victor Francen en Vladimir Sokoloff.

WO II-intrige in Lissabon lijkt een beetje op CASABLANCA. Overvloedig gedaan met mooie rollen met beeldschone Lamarr aan het hoofd. Vladimir Pozner, Leo Rosten en Jack Moffitt bewerkten de roman City of Shadows van Fredric Prokosch tot scenario. Camerawerk van Arthur Edeson.

The Adventures of Mark Twain

1944 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1944. Biografie van Irving Rapper. Met o.a. Fredric March, Alexis Smith, Donald Crisp, Alan Hale en C. Aubrey Smith.

Dit aan de normen van Hollywood aangepaste verhaal over Twains kleurrijke leven is wellicht geen grote biografie, maar het is van begin tot eind boeiend - ondanks een neiging naar de cliché's in dit genre. Scenario van Alan LeMay en Harry Candlee. Camerawerk van Sol Polito, Laurence Butler, Edward Linden, Don Siegel en James Leicester.

Since You Went Away

1944 | Familiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Familiefilm van John Cromwell. Met o.a. Claudette Colbert, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Shirley Temple en Monty Woolley.

De geschreven introductie: 'This is the story of that unconquerable fortress - the American home, 1943´ heeft zelfs nu nog actuele waarde. De film wist de situatie van veel achterblijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog krachtig, realistisch en mooi af te schilderen en kreeg daarom veel bioscoopgangers: er werd voor vier miljoen dollar verdiend in een tijd waarin een toegangsbewijs 25 dollarcent kostte. Gebaseerd op brieven van columniste Margaret Buell Wilder vertelt de film het verhaal van Anne Hilton, wier man vrijwillig dient zodat Anne het met haar twee dochters alleen moet zien te rooien. Steiner (Gone With the Wind) won een Oscar voor de muziek.

Passage to Marseille

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Michèle Morgan, Claude Rains, Philip Dorn en Peter Lorre.

Het verhaal is als volgt: een Franse verbindingsofficier onderhoudt contacten met een Amerikaanse verslaggever, die een reportage wil schrijven over de commandant van een Free French Air Force Squadron, die ooit een ontsnapte gevangene was van Duivelseiland, de Franse strafkolonie. Wie dit niet leest, begrijpt niets van de film want die ontrolt zich in flash-backs, binnen flash-backs en daarbinnen weer flash-backs, tot de derde macht dus. En dat alles wordt met veel dialoog aan elkaar geknoopt - wie even niet oplet, is algauw de draad kwijt. Bedoeld als een nieuwe CASABLANCA, maar het zal duidelijk zijn dat dit niet gelukt is. Een prachtige cult-film voor de fans van de cast. Edward Ciannelli heet in werkelijkheid Eduardo Ciannelli. Scenario van Casey Robinson en Jack Moffitt naar de roman Men without Country van Charles Nordhoff. Camerawerk van James Wong Howe.

Arsenic and Old Lace

1944 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1944. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Cary Grant, Priscilla Lane, Josephine Hull, Raymond Massey en Peter Lorre.

Na een jarenlang Broadway-succes werd het gelijknamige stuk van Joseph Kesselring bewerkt voor het filmdoek onder leiding van meester van de lichte toets Frank Capra. Het huwelijk van Mortimer (Grant) en Elaine (Lane) raakt enigszins overschaduwd door Mortimers ontdekking dat zijn familie uit vreemde vogels bestaat. Zijn beminnelijke tantes hebben misschien wel diverse moorden op hun geweten, zijn broer denkt dat hij Teddy Roosevelt is. Vrolijke komedie met macabere randjes heeft een prima cast. Grant hekelde later, niet onterecht, zijn eigen overacteren, maar dat doet weinig af aan deze heerlijk maffe film.

Watch on the Rhine

1943 | Drama

Verenigde Staten 1943. Drama van Herman Shumlin. Met o.a. Bette Davis, Paul Lukas, Geraldine Fitzgerald, Lucile Watson en Beulah Bondi.

Een treffende verfilming van Lillian Hellmans tijdloze toneelstuk waarin de Duitser Lukas (Kurt M[KA3]uller) en zijn vrouw Davis (Sara Müller) tijdens WO II in Washington door nazi-agenten lastig gevallen worden. Lukas speelt de rol van zijn leven en kreeg er een Oscar voor. Davis wordt een beetje overspeeld. Scenario van Dashiell Hammett, camerawerk van Hal Mohr en Merritt B. Gerstad.

Mission to Moscow

1943 |

Verenigde Staten 1943. Michael Curtiz. Met o.a. Walter Huston, Ann Harding, Oskar Homolka, George Tobias en Gene Lockhart.

Een uitnemende, belangrijke film, gebaseerd op het leven van de Amerikaanse ambassadeur in (nog vreedzaam) Rusland, Joseph Davies. Een competent werkstuk dat belangwekkend inzicht verschaft in hoe de Amerikanen indertijd Rusland zagen. President Roosevelt drong bij scenario-schrijver Howard Koch zeer aan op het maken van deze film. Hij wilde een aardig beeld van de USSR geven: het was Amerika's vennoot in de oorlog.

Background to Danger

1943 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. George Raft, Brenda Marshall, Peter Lorre, Osa Massen en Kurt Katch.

Pats-boem WO II-oorlogsverhaal met Raft die in een nazi- intrige verwikkeld raakt in Turkije; een geweldige auto- achtervolging is het hoogtepunt in dit snelle verhaal. Scenario van W.R. Burnett naar een novelle van Eric Ambler. Camerawerk van Tony Gaudio.

Now, Voyager

1942 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Bette Davis, Paul Henreid, Claude Rains, Gladys Cooper en Bonita Granville.

Charlotte Vale (Davis), afkomstig uit een rijke familie in Boston, zit erg onder de plak bij haar moeder. Het muizige meisje bloeit op onder invloed van een psychiater (Rains) en valt tijdens een cruise als een baksteen voor een architect (Henreid). Die is echter getrouwd, daarom werpt Charlotte zich op als surrogaatmoeder van zijn ongelukkige dochter. Fraai melodrama met prima spel van Henreid en Rains (die ook speelden in Casablanca) en een fantastische rol voor Davis, die er een Oscar voor kreeg. Klassieker.

In This Our Life

1942 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1942. Drama van John Huston. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, George Brent, Dennis Morgan en Charles Coburn.

Een fraai drama over een welgestelde, neurotische familie met de labiele, verwende Davis die iederen, die haar d`r zin niet wil geven in het verderf stort. Ze palmt de man van haar zusje in (De Havilland) en ruïneert daardoor diens huwelijk. Als ze een auto-ongeluk veroorzaakt, weet ze de schuld op de zoon van de kokkin af te schuiven, maar ten slotte komt ze zelf klem te zitten en ze heeft het bij iedereen zo verknald dat ook haar eigen leven kapot is. Davis bereikt ongekende, duizelingwekkende hoogten. Naar Ellen Glasgows roman. Walter Huston heeft een gastrol in een scène als barkeeper. Wordt ook in een met de computer ingekleurde versie vertoond.

Desperate Journey

1942 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Raymond Massey, Ronald Reagan, Nancy Coleman en Alan Hale.

Een geïnspireerd drama over Amerikaanse piloten die tijdens WO II boven Duitsland worden neergehaald en moeite doen de grens over te komen; de propagandastukken zijn te vergeven, maar de scènes aan het eind met de collaborerende Nederlandse boeren die op de helden schieten, zijn lachwekkend. Scenario van Arthur T. Horman. Camerawerk van Bert Glennon.

Casablanca

1942 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains en Peter Lorre.

Drievoudig Oscarwinnaar Casablanca wordt nog altijd genoemd als een van de beste films ooit. Maar in 1942 verwachtte niemand, inclusief cast en crew, ook maar iets van het project dat een laag budget had en een onaf script. Ingrid Bergman klaagde tot op het eind dat ze ervan baalde dat ze niet te horen kreeg op welke man haar personage verliefd moest zijn. Op Rick Blaine (Bogart), de veeldrinkende bareigenaar in nazi-bezet Casablanca? Of op Victor Laszlo (Henreid), de Franse verzetsheld? Bergmans vertwijfeling blijkt een kracht in het verhaal over keuzes, liefde, romantiek, politiek, vrijheid en heroïek in een schemerige wereld.

Captains of the Clouds

1942 | Oorlogsfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Dennis Morgan, Alan Hale, Brenda Marshall en George Tobias.

Brian MacLean, Tiny Murphy en Johnny Dutton werken als piloot in Canada. Brian kaapt het werk en de vrouwen voor Tiny en Johnny weg, maar toch zijn ze vrienden. Als WO II uitbreekt, melden ze zich alledrie bij de Canadese luchtmacht. Brian is te oud voor dit werk maar als er piloten te weinig zijn, mag hij toch weer vliegen.

They Died with Their Boots On

1941 | Biografie, Western, Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Biografie van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charley Grapewin en Gene Lockhart.

Biografische film over generaal Custer (Flynn) volgens aloud Hollywood-concept, sterk geïdealiseerd dus. We volgen hem vanaf zijn rebelse studententijd in West Point, tot het historische gevecht te Little Bighorn. De film is subliem gemaakt, met een Flynn op het hoogtepunt van zijn kunnen, omringd door een uitstekende cast van bijrolspelers. Gedeeltelijk een romantische komedie, voor de rest het heroïsche portret van een man wiens indianenpolitiek later (en vooral in onze tijd) veel kritiek opleverde. They Died with Their Boots On is de eerste van zeven westerns die Walsh met Flynn maakte.

The Great Lie

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Mary Astor, George Brent, Lucile Watson en Hattie McDaniel.

Brent trouwt met Davis als zijn verbintenis met Astor is verbroken. Hij komt om bij een vliegtuigongeluk, waardoor Davis en de zwangere Astor achterblijven om met elkaar en met de elementen te vechten. Goed opgebouwde soap-opera die Astor een Oscar bezorgde voor haar rol van vurige concertpianiste. Scenario van Leonore Coffee. Camerawerk van Tony Gaudio.

The Bride Came C.O.D.

1941 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Komedie van William Keighley. Met o.a. James Cagney, Bette Davis, Stuart Erwin, Eugene Pallette en Jack Carson.

De afkorting C.O.D staat voor cash on delivery, oftewel betaling bij aflevering. Wat er in dit geval moet worden afgeleverd is Bette Davis, die in deze vol vaart vertelde screwball comedy de dochter van een oliebaron speelt. Davis is er tegen de zin van haar vader vandoor gegaan met een muzikant. Piloot James Cagney zit tot over zijn oren in de schulden en biedt zich aan om de dochter te retourneren, maar is uiteraard zelf stiekem verliefd. Het scenario werd geschreven door de tweelingbroers Julius en Philip Epstein die ook aan de basis van de klassieker Casablanca stonden.

Sergeant York

1941 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1941. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Gary Cooper, Walter Brennan, Joan Leslie, George Tobias en Stanley Ridges.

Schitterend verhaal over de pacifist York (Cooper) die tijdens WO I wordt opgeroepen, de noodzaak inziet om te vechten en een held wordt. Cooper kreeg een Oscar voor zijn rol in deze fijnzinnige, knappe film waarin scènes van het pastorale Amerika afgewisseld worden met krijgsscènes. Scenario van Abem Finkel en Harry Chandler. Camerawerk van Sol Polito en Arthur Edeson.

Dive Bomber

1941 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Fred MacMurray, Ralph Bellamy, Alexis Smith en Robert Armstrong.

Spannende, snelle actievliegfilm waarin experimenten worden gedaan om de tijdelijke blindheid waaraan piloten zijn blootgesteld uit te schakelen. Flynn, MacMurray en Smith spelen goed in dit doorsnee-oorlogsverhaal.

All Through the Night

1941 | Actiefilm, Komedie, Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Actiefilm van Vincent Sherman. Met o.a. Humphrey Bogart, Conrad Veidt, Kaaren Verne, Jane Darwell en Frank McHugh.

Ook Hollywood maakte deel uit van de Amerikaanse oorlogsmachine tegen nazi-Duitsland. Veel studio's maakten films in opdracht van het Ministerie van Defensie, maar maakten ook, al dan niet om patriottische redenen, speelfilms die de strijd tegen het nazi-beest op niet mis te verstane wijze in beeld brachten. All Through the Night van Vincent Sherman is daar een mooi voorbeeld van. De film speelt in New York waar Humphrey Bogart (in hetzelfde jaar als Casablanca) de strijd aanbindt tegen een Duitse spionage-organisatie (met nb immigranten als Peter Lorre en Conrad Veidt). Let vooral op de bijziende kelner Phil Silvers. Juist ja, want All Through the Night is inderdaad een 'anti-Nazi message comedy´.

Virginia City

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Miriam Hopkins, Randolph Scott, Humphrey Bogart en Frank McHugh.

Deze vrij trage western heeft slecht spel van Bogart en goede rollen van Flynn en Scott. Robert Bruckner schreef het verhaal over Flynn, officier van de Noordelijken, die in de Burgeroorlog een kamp van de Zuidelijken weet te ontvluchten. Hij moet dan een voor de Zuidelijken bestemde goudzending uit Virginia City tegenhouden. Scott is de man die de zending er juist door moet krijgen. Maar ze verenigen zich als de Mexicaanse bandiet Bogart aanvalt die ook het goud in bezit wil krijgen. Sol Polito maakte soms fraaie beelden, helaas in zwart/wit, voor producent Hal Wallis.

The Letter

1940 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1940. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Herbert Marshall, James Stephenson, Frieda Inescort en Gale Sondergaard.

'Het ene moment een dame, het volgende een tijgerin', met die slogan kwam destijds The Letter in de bioscopen. Bette Davis, op de top van haar populariteit, speelt een vrouw die wordt beschuldigd van moord. Ze beweert onschuldig te zijn. Dan duikt er een brief op die een nieuw licht op haar verhaal werpt. Uitstekend gemaakte bewerking van een verhaal van W. Somerset Maugham, met een fijne, zeer geslepen Davis, die prima tegenspel krijgt. Er volgden zeven Oscarnominaties, waaronder voor Davis, Wyler en de muziek van Max Steiner.

Teddy, The Rough Rider

1940 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1940. Drama van Ray Enright. Met o.a. Sidney Blackmer, Pierre Watkin, Theodore Von Eltz en Arthur Loft.

Een eerder over-enthousiast portret van Theodore Roosevelt (Blackmer). In 1895 werd hij politiecommissaris van New York. Hij slaagde erin om de misdaad in de stad omlaag te drijven ondanks de corrupte politie en de tegenwerking van de overheid. Terwijl deze werkten aan zijn politieke ondergang kreeg hij promotie van President McKinley, die hem naar Washington haalde. Na zijn persoonlijk succes in de bevrijding van Cuba werd hij gouverneur van New York en later vice-president van McKinley. Nadat deze vermoord werd volgde hij hem op. De Roosevelt die hier neergezet wordt is een blaaskaak, haast een karikatuur, maar waarschijnlijk wel efficiënt, volgens de producenten, op een ogenblik dat de wereldvrede weer in gevaar was in 1940. De bevolking moest opkijken en vertrouwen hebben in de Amerikaanse leiders, maar vandaag komt die stelling eerder lachwekkend over. Duidelijk een routine-opdracht voor regisseur Enright, die de film met minder persoonlijkheid draaide dan we van hem gewoon zijn. Charles L. Tedford schreef het scenario. Roy Rennahan stond achter de camera.

Santa Fe Trail

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Raymond Massey, Ronald Reagan en Alan Hale.

Robert Buckner schreef het verhaal dat zich vlak voor het uitbreken van de Burgeroorlog afspeelt. Flynn is Jeb Stuart, later een befaamd generaal van de Zuidelijken, en Reagan speelt George Armstrong Custer (de latere generaal van Little Big Horn). Ze verlaten de militaire academie van West Point en krijgen te maken met de acties van John Brown (Massey), de man die zich tegen de slavenhandel verzette en later opgehangen zou worden. Daarnaast worden beide mannen verliefd op De Havilland. In deze redelijke western probeert Buckner de kool en de geit te sparen door buiten beschouwing te laten wie de historische verantwoording dragen voor de bloederige gruwelen van de Burgeroorlog.

Pony Express Days

1940 | Drama, Western

Verenigde Staten 1940. Drama van B.Reeves Eason. Met o.a. George Reeves, David Bruce, Frank Wilcox, J. Farrell McDonald en Joseph King.

Eind jaren 1840 werden duizenden mensen naar Californi[KA3]e gelokt door het goud. De indianen maakten hen het leven zuur en berichten uit de rest van de States bereikten hen zelden. Twee zakenlieden kregen toen de idee om een koerierdienst te laten rijden. Een van de eersten die zich als ruiter liet inschrijven was Bill Cody (Reeves). De ruiters van de Pony Express reden soms drieduizend mijl op tien dagen. In 1860 groeiden de spanningen tussen noord en zuid. Een burgeroorlog lag dreigend op de loer en indien Abraham Lincoln verkozen zou worden tot president zou Californië ongetwijfeld stelling kiezen voor de federalen. Twee ongure types trachtten hier verandering in te brengen. Het was voor hen van het grootste belang dat de uitslag van de verkiezingen te laat arriveerde en daarvoor moesten ze de ruiter van de Pony Express uitschakelen. Een would be-documentaire over de gloriejaren van de Pony Express en hoe de mannen ervan door hun moed en zelfopoffering hun berichten ter bestemming brachten. Uiteraard zuivere Amerikaanse propaganda, vermomd in een educatieve verpakking. Charles L. Tedford schreef het scenario en Charles P. Boyle stond in voor de fotografie.

Dr. Ehrlich's Magic Bullet

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp en Maria Ouspenskaya.

Oscargenomineerde biopic over de Berlijnse arts en Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich (Robinson). Ehrlich zocht in het Berlijn van de jaren dertig naar een kleurstof om TBC-bacillen mee aan te tonen, maar hij kreeg de ziekte zelf. Later zocht hij naar een medicijn voor difterie en vond in plaats daarvan een remedie tegen syfilis. Ten slotte legde hij ook nog de grondslagen voor de chemokuur. De rol van Robinson beslaat een periode van 35 jaar maar wordt uitstekend neergezet.

Devil's Island

1940 | Horror, Drama

Verenigde Staten 1940. Horror van William Clemens. Met o.a. Boris Karloff, Nedda Harrigan, James Stephenson, Adia Kuznetzoff en Will Stanton.

Goede Karloff-film over onschuldige dokter die verbannen wordt naar Duivelseiland, slecht behandeld wordt door bewaker Stephenson, en gered wordt in een einde, dat een onverwachte wending neemt. Scenario van Don Ryan en Kenneth Gamet naar een verhaal van Anthony Coldeway en Raymond Schrock The return of Doctor X. Camerawerk van George Barnes.

City for Conquest

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. James Cagney, Ann Sheridan, Frank Craven, Arthur Kennedy en Donald Crisp.

Cagney maakt deze film tot verplichte kost, als de aan zijn jongste broer Kennedy toegewijde bokser. Filmdebuut van Kennedy. Prachtige productie overschaduwt pretentieuze fouten in de film. Scenario van John Wexley. Camerawerk van Sol Polito en James Wong Howe.

Anne of Windy Poplars

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Jack Hively. Met o.a. Anne Shirley, James Ellison, Henry Travers, Patric Knowles en Elizabeth Patterson.

Anne Shirley is nu volwassen en wordt als lerares het mikpunt van pesterijen van een schoolbende. Gewapend met charme en natuurlijke goedheid, overwint ze alle vooroordelen in het plattelandsstadje. Te sentimenteel vervolg op het succesvolle ANNE OF GREEN GABLES. De ontwapenende persoonlijkheid uit het origineel, heeft plaats gemaakt voor een volwassen vrouw die niet geloofwaardig overkomt. Michael Kanin en Jerry Cady bewerkten wederom een roman van L.M. Montgomery, maar zijn er niet in geslaagd om het PEYTON PLACE-achtige stadje te bevolken met levensechte personages. Achter de camera stond ditmaal Frank Redman, terwijl Max Steiner voortborduurde op zijn score van de vorige film.

All this, and heaven too

1940 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1940. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Henry Daniell, Walter Hampden, Virginia Weidler, Barbara O'Neill en Jeffrey Lynn.

Anne Shirley is nu volwassen en wordt als lerares het mikpunt van pesterijen van een schoolbende. Gewapend met charme en natuurlijke goedheid, overwint ze alle vooroordelen in het plattelandsstadje. Te sentimenteel vervolg op het succesvolle ANNE OF GREEN GABLES. De ontwapenende persoonlijkheid uit het origineel, heeft plaats gemaakt voor een volwassen vrouw die niet geloofwaardig overkomt. Michael Kanin en Jerry Cady bewerkten wederom een roman van L.M. Montgomery, maar zijn er niet in geslaagd om het PEYTON PLACE-achtige stadje te bevolken met levensechte personages. Achter de camera stond ditmaal Frank Redman, terwijl Max Steiner voortborduurde op zijn score van de vorige film.

A Dispatch from Reuter's

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Edna Best, Eddie Albert, Albert Bassermann en Gene Lockhart.

Redelijke biografische film van Warner Bros., hoewel de inspiratie soms ontbreekt. Het gaat over de oprichter en het ontstaan van het beroemde persbureau. Het begon allemaal met het inzetten van duiven om de informatie over de beslissende afloop van de slag bij Waterloo (1813, de nederlaag van Napoleon) naar Londen over te vliegen, zodat men met die wetenschap op de beurs in de City snel daarop kon inhaken.

We Are Not Alone

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Paul Muni, Jane Bryan, Flora Robson, Una O'Connor en Henry Daniell.

Bryan treedt in dienst als kindermeisje in het gezin van de Engelse dorpsarts Muni en maakt mee dat de arts ervan beschuldigd wordt zijn neurotische vrouw (Robson) te hebben vermoord. Er zijn echter nog een kok, een zoon en een danseres. De emoties worden schitterend vertolkt; een goed gemaakte film vol onverwachte wendingen. Het scenario is van Milton Krims naar de roman van James Hilton. Het camerawerk is van Tony Gaudio.

They Made Me a Criminal

1939 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1939. Drama van Busby Berkeley. Met o.a. John Garfield, Claude Rains, Gloria Dickson, May Robson en Billy Halop.

Bokskampioen Garfield raakt betrokken bij een gevecht, waarbij een journalist de dood vindt. Uit angst voor de moordenaar aangezien te worden, vlucht Garfield de stad uit. Hij vindt een onderkomen in een afgelegen ranch in de woestijn, bestierd door twee vrouwen en een groepje jeugdige misdadigers. Garfield wordt verliefd op één van de vrouwen en besluit voor hen geld bij elkaar te boksen. Deze keer geen musical voor Berkeley, maar een sterk drama van een jonge bokser op de vlucht voor zichzelf. De aanwezigheid van de Dead End Kids is een aantrekkingskracht op zichzelf. Knap opgebouwd scenario van Sig Herzig, naar een verhaal van Bertram Millhauser en Beulah Marie Dix, in 1933 reeds verfilmd als THE LIFE OF JIMMY DOLAN. Goed camerawerk van James Wong Howe.

The Old Maid

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Miriam Hopkins, George Brent, Jane Bryan en Donald Crisp.

Een melodrama bij uitstek, gebaseerd op Zoe Akins` toneelstuk over een ongehuwde moeder Charlotte Lovell (Davis) wier niets vermoedende dochter Tina (Bryan) opgroeit en haar negeert, maar wel gesteld is op Bette`s konkelende nicht Delia Lovell Ralston (Hopkins). De twee vrouwelijke sterren veroorzaken vuurwerk bij het verbeelden van deze haat-liefde-geschiedenis, die omstreeks 1865 speelt. Het scenario is van Casey Robinson. Het camerawerk is van Tony Gaudio.

The Oklahoma Kid

1939 | Western

Verenigde Staten 1939. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Humphrey Bogart, Rosemary Lane, Donald Crisp en Ward Bond.

Kolonist krijgt het aan de stok met de dubieuze eigenaar van saloons en speelhallen, wordt door de man ten onrechte van moord beschuldigd en belandt in de cel. Maar daar laat de zoon van de kolonist het niet bij zittten. Cagney is de held en Bogart de schurk in deze standvastige western. Cagney zingt 'I Don't Want to Play in Your Yard' in een klassieke scène.

The Bill Of Rights

1939 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van Crane Wilbur. Met o.a. Ted Osborne, Moroni Olson, Leonard Mudie, Vernon Steele en John Hamilton.

In 1774 worden James Madison en Thomas Jefferson ontvangen door afgevaardigden van de Britse regering in Williamsburg, Virginia. De opstand in Massachussets werd bloedig onderdrukt en de twee vrijheidsstrijders, die zichzelf Amerikanen en de Britten despoten noemen, willen dit aanklagen. De bevolking neemt het niet langer dat de Engelse kolonisten elke menselijke vrijheid onderdrukken. De Britse koning geeft het bevel deze oprispingen met geweld de kop in te drukken, maar het zaad van de revolutie en de erkenning van de rechten van het individu is geplant en er is geen stoppen meer aan. De strijd van de Amerikanen voor vrijheid en gelijkheid voorgesteld als een oppervlakkig geschiedenisboekje, met alle bekende namen en situaties, maar zonder de minste diepgang. Een publiciteitsfilm voor de revolutie, zoals de Amerikaanse bevolking deze waarschijnlijk nodig had op de drempel van WO II. Vlot gemaakt Hollywoodspektekel met weinig educatieve waarde. Charles L. Tedford schreef het scenario. Fotografie is van W. Howard Greene.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

Four Wives

1939 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1939. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. Claude Rains, Eddie Albert, Priscilla Lane, Rosemary Lane en Lola Lane.

Rains dochters zijn allen getrouwd, maar het leven is niet gemakkelijk voor hen. Garfield is even in flash-back te zien. Een van de vervolgen op FOUR DAUGHTERS.

Each Dawn I Die

1939 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1939. Thriller van William Keighley en Max Steiner. Met o.a. James Cagney, George Raft, George Bancroft, Jane Bryan en Maxie Rosenbloom.

Sensatiejournalist Cagney heeft een rotsvast vertrouwen in de rechterlijke macht. Hij betrapt een openbare aanklager op corruptie. Hij wordt de gevangenis ingepraat wegens het in dronken toestand aanrijden van een voetganger. Cagney is er ingeluisd, maar hij kan niets bewijzen. In de bajes sluit hij vriendschap met de tot levenslang veroordeelde Raft. Cagney helpt Raft ontsnappen, zodat deze zijn onschuld kan bewijzen. Onwaarschijnlijke, maar boeiend gemaakte film noir, met een uitzonderlijk duo in de hoofdrollen. Het scenario van Norman Reilly Raine, Warren Duff en Charles Perry, gebaseerd op de roman van Jerome Odlum, stelt echter hevig teleur. Fotografie was in handen van Arthur Edeson, terwijl Max Steiner voor de achtergrondmuziek zorgde.

Dust Be My Destiny

1939 | Drama

Verenigde Staten 1939. Drama van Lewis Seiler. Met o.a. John Garfield, Priscilla Lane, Alan Hale, Frank McHugh en John Litel.

Arme Garfield komt net uit de gevangenis, waar hij gebromd had voor een misdaad die hij niet gepleegd had. Hij wordt nu weer opgepakt wegens landloperij en naar een strafboerderij gestuurd, waar al heel gauw hij beschuldigd wordt de drankzuchtige voorman te hebben vermoord. Hij smeert hem, gelukkig in het gezelschap van Lane, de pleegdochter van de aan de alcohol verslaafde ploegbaas. Ondanks de afgezaagde intrige zorgde Robert Rossen voor een kwaliteitsscenario en haalde regisseur Seiler het beste uit zijn vertolkers. Camerawerk van James Wong Howe. Naar een roman van Jerome Odlum.

Dodge City

1939 | Western, Drama

Verenigde Staten 1939. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Ann Sheridan, Bruce Cabot en Frank McHugh.

Quasi-epische western over de opkomst van Dodge City: een stukje niemandsland in de prairie, dat in krap zes jaar uitgroeide tot 'het grootste rundveecentrum van het Westen'. Decennialang was het bovendien het geliefde 'toneel' voor westerns, zoals Dodge City Trail en Gunfight at Dodge City. Het rijkelijk met western-clichés gelardeerde verhaal van Dodge City (dat overigens in 1974 werd geparodieerd in Blazing Saddles van Mel Brooks) concentreert zich op de wederwaardigheden van veehandelaar/sheriff Errol Flynn en zijn (toekomstige) geliefde Olivia de Havilland. Aardige bijrollen voor Bruce Cabot als de belangrijkste boef van Dodge City en Ann Sheridan als olijk dansmeisje.

Daughters Courageous

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. John Garfield, Claude Rains, Fay Bainter, Priscilla Lane en Rosemary Lane.

Jim keert na twintig jaar onverwachts terug naar huis in Californië, waar hij zijn vier volwassen dochters met zijn bijzondere charme voor zich probeert te herwinnen. Daarbij probeert hij het huwelijk van zijn ex-vrouw met een serieuze zakenman niet in de weg te staan.

Dark Victory

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, George Brent, Humphrey Bogart, Geraldine Fitzgerald en Ronald Reagan.

Bette Davis krijgt het als kankerpatiënte zwaar voor haar kiezen in deze veredelde 'weepie'. Maar huilen mocht ze niet, dat moest iemand anders voor haar doen. Want zei Goulding: 'No one will cry about anyone who cries about himself.' Daarom verrijkte hij Brewer & Blochs toneelstuk met een extra personage (gespeeld door Geraldine Fitzgerald) dat de tranen plaatsvervangend de vrije loop moest laten. 'That gave Miss Davis a clear course for martyrdom,' schatte Goulding in. De ingreep lukte: het publiek identificeerde zich moeiteloos met Fitzgerald, en Davis werd terecht een publiekslieveling. Dark Victory liet de kassa overtuigend rinkelen.

The Sisters

1938 | Drama, Historische film, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Errol Flynn, Bette Davis, Anita Louise, Ian Hunter en Donald Crisp.

Louise Elliott (Davis), Helen Elliott (Louise) en Grace Elliott (Bryan) zijn zusjes met huwelijksproblemen die op de voet worden gevolgd. Louise heeft in deze chic aangeklede film de meeste sores uiteraard, want haar onbetrouwbare man Frank Medlin (Flynn) is op stap in het San Francisco van 1905. Scenario van Milton Krims naar een roman van Myron Brinig. Camerawerk van Tony Gaudio.

The Dawn Patrol

1938 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1938. Oorlogsfilm van Edmund Goulding. Met o.a. Errol Flynn, Basil Rathbone, David Niven, Donald Crisp en Melville Cooper.

De nieuwe versie van klassieke film uit 1930 is een goede actiefilm over vliegers in WO I in Frankrijk; Rathbone als strenge officier die gedwongen is onervaren recruten de lucht in te sturen. Flynn en Niven als pilotenvrienden, allen voortreffelijk.

The Amazing Dr. Clitterhouse

1938 | Komedie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1938. Komedie van Anatole Litvak. Met o.a. Edward G. Robinson, Claire Trevor, Humphrey Bogart, Allen Jenkins en Donald Crisp.

Een amusante film over arts Robinson die probeert te ontdekken wat een man tot een misdadiger maakt; hij voegt zich bij Bogarts bende en raakt verslaafd aan de misdaad. Scenario van John Huston en John Wexley naar een toneelstuk van Barré Lyndon. Tony Gaudio deed het camerawerk.

The Adventures of Tom Sawyer

1938 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Familiefilm van Norman Taurog. Met o.a. Tommy Kelly, Jackie Moran, Ann Gillis, May Robson en Walter Brennan.

Tweede van de ontelbare verfilmingen van Mark Twain`s klassieker [KL]Tom Sawyer[KLE]. Het gaat over de avonturen van weesjongen Sawyer (Kelly) die samen met zijn vriend Huckleberry Finn (Moran) - aan wie trouwens ook heel wat films werden gewijd - getuige is van de moord op de plaatselijke dokter. Samen gaan ze achter moordenaar Injun Joe (Jory) aan. Sterke vereenvoudiging van de roman, destijds waarschijnlijk goed amusement voor kinderen. Voor de hedendaagse jeugd gaat het er allemaal echter te stug. De kinderen zijn schelmachtig lief. Jory echter is een ware dreiging - vooral in de sc[KA2]ene in de grot - die op kinderen grote indruk zal maken. David O. Selznick (GONE WITH THE WIND) produceerde dit door John V.A. Weaver geschreven scenario, dat in indrukwekkende decors van William Cameron Menzies werd gefilmd door James Wong Howe en Wilfrid Cline. De film duurde oorspronkelijk 93m, maar werd later door de regisseur met 15m ingekort.

Jezebel

1938 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Drama van William Wyler. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, George Brent, Margaret Lindsay en Donald Crisp.

Davis won haar tweede Oscar als een verleidelijke en stormachtige zuidelijke schone die te ver gaat en haar verloofde Fonda jaloers maakt; Bainter kreeg ook een Oscar als sympathieke tante. Een mooie productie en alle acteurs zijn bijzonder goed. Scenario van Clemens Ripley, Abem Finkel, John Huston, Robert Bruckner naar een toneelstuk van Owen Davis Sr. Camerawerk van Ernest Haller.

Four Daughters

1938 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Claude Rains, Rosemary Lane, Lola Lane, Priscilla Lane en Gale Page.

Geloofwaardig, goed gespeeld melodrama over het leven in een klein stadje. Vier jonge vrouwen zien het leven met hun muzikale vader veranderen door de komst van vier jongemannen. Garfield is prachtig in zijn eerste filmrol van importantie, aangevuld door goede rollen. Scenario van Julius J. Epstein en Lenore Coffee naar de roman Sister Act van Fanny Hurst. Camerawerk van Ernest Haller. Opnieuw gemaakt als: YOUNG AT HEART; er kwamen twee vervolgen.

Crime School

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Lewis Seiler. Met o.a. Billy Halop, Bobby Jordan, Huntz Hall, Leo Gorcey en Bernard Punsley.

Bogart vat welgemoed het plan op een opvoedingsgesticht te verbeteren, maar ondervindt sterke tegenstand van de Dead End Kids. Goede omwerking van THE MAYOR OF HELL, verzwakt door de ongunstige verschijning van de Kids en Bogart's onwaarschijnlijke rol van de man die het zo graag goed doet allemaal. Het verhaal werd het jaar daarop nog eens opgewarmd voor HELL'S KITCHEN. Scenario van Crane Wilbur en Vincent Sherman. Camerawerk van Arthur Todd.

Angels With Dirty Faces

1938 | Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Misdaad van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan en George Bancroft.

Cagney en O`Brien groeiden samen op in een sloppenwijk. Ze komen in contact met de kleine misdaad en Cagney belandt in de gevangenis. Eenmaal op vrije voeten komt hij in de zware misdaad terecht, waar hij al vlug naam maakt als staatsvijand nummer [KA1]e[KA1]en. Vijftien jaar later ontmoeten de vrienden van weleer elkaar weer. O`Brien is priester die zich ontfermt over een groepje schoffies uit de achterbuurt, net zoals hij en Cagney dat ooit waren. Voor hen is Cagney een echte held. Brutaal melodrama met een pakkende climax. Sterke prestaties van bijna alle hoofdrollen, terwijl de Dead End Kids door deze film razend populair werden. Het soort films waarmee producent Warner Bros destijds groot werd, een onvervalste vermenging van gangsterfilm en sociaal (kritisch) drama. John Wexley en Warren Duff baseerden hun scenario op een verhaal van Rowland Brown. Knappe fotografie van Sol Polito. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

The Life of Emile Zola

1937 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1937. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Paul Muni, Gale Sondergaard, Joseph Schildkraut, Gloria Holden en Donald Crisp.

De waarachtige film over het leven van de Franse romancier Emile Zola die het vermaarde geschrift [KL]J`accuse[KLE] publiceerde ter verdediging van legerkapitein Dreyfus (Schildkraut), een Elzasser die ten onrechte beschuldigd werd van hoogverraad tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. In werkelijkheid ging het schijnproces om diep gewortelde anti- semitisme. Een zeer goed werk met fraaie sc[KA2]enes en aandacht voor historische details. Scenario van Hein Herald en Geza Herczeg, naar de roman van Matthew Josephson [KL]Zola and his time[KLE]. Camerawerk van Max Steiner. De film kreeg Oscars voor Beste Film, Scenario en beste bijrol (Schildkraut).

That Certain Woman

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, Henry Fonda, Donald Crisp, Ian Hunter en Minor Watson.

Een nieuwe versie van Gloria Swansons vroege geluidsfilm THE TRESPASSER. Davis is de weduwe van een gangster. Zij probeert haar eigen weg te vinden en wordt verliefd op Fonda. Goed spel in dit damesdrama.

Kid Galahad

1937 | Actiefilm, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Actiefilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edward G. Robinson, Bette Davis, Humphrey Bogart, Wayne Morris en Jane Bryan.

De pupil van boksmanager Nick Donati (Robinson) verliest, omdat louche collega Turkey Morgan (Bogart) hem heeft omgekocht. Tijdens een feestje duikt Turkey op met de 'overwinnaar' en misdraagt zich door Nicks liefje Louise 'Fluff' Phillips (Davis) diep te vernederen. De stevig uit de kluiten gewassen piccolo Ward Guisenberry (Morris) knalt Bogarts bokser neer en Nick maakt van Ward een bokscrack met de naam Kid Galahad. Kid Galahad gaat tenslotte aan de haal met Fluff. Veel actie en een waar genoegen om naar te kijken. Scenario van Seton I. Miller naar het boek van Francis Wallace.

God's Country and the Woman

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van William Keighley. Met o.a. George Brent, Beverly Roberts, Barton MacLane, Robert Barrat en Alan Hale.

De jongere broer van een houthandeltycoon besluit incognito bij de concurrent te gaan werken, alwaar hij verliefd wordt op de bazin. Hij ontdekt al snel dat zijn broer alles doet om van zijn concurrente af te komen.

A Star Is Born

1937 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1937. Musical van William A. Wellman. Met o.a. Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson en Andy Devine.

Het bekendste Hollywood-over-Hollywood verhaal is A Star Is Born, waarin de dromen van een gewoon meisje werkelijkheid worden wanneer ze de filmindustrie weet binnen te komen en een schijnbaar perfect huwelijk aangaat met een Hollywoodberoemdheid. Maar terwijl de ster van Vicki Lester (Janet Gaynor) begint te rijzen, zinkt echtgenoot Norman Maine (Fredric March) steeds verder weg in drankzucht en misère. Tikje vet aangezet, tragisch drama, mede geschreven door de sardonische Dorothy Parker, kreeg in 1954 een succesvollere remake met Judy Garland en in 1976 een popversie met Barbra Streisand.

The Garden of Allah

1936 | Romantiek

Verenigde Staten 1936. Romantiek van Richard Boleslawski. Met o.a. Marlene Dietrich, Charles Boyer, Tilly Losch, Basil Rathbone en Joseph Schildkraut.

Zwierige romance in de Algerijnse woestijn, waarin de zwoele Dietrich in de ascetische Boyer haar gelijke ontmoet. Technicolor is onder andere verantwoordelijk voor de royale produktie. Scenario van W.P. Lipscomb en Lynn Riggs naar de roman van Robert Hichens. Camerawerk van W. Howard Greene en Hal Rosson.

The Charge of the Light Brigade

1936 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1936. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Patric Knowles, Henry Stephenson en Nigel Bruce.

Typisch Hollywoodiaanse interpretatie van een Brits historisch feit. De Britten die Arabië bezetten, buigen steeds meer voor de druk van de fanatieke Surat Khan. Deze vermoordt alle mannen, vrouwen en kinderen die zich in Flynns vesting bevonden, die zelf weg was om hulp te halen. Flynn negeert elk bevel en start met zeshonderd man een moordende stormloop op Balaclava, waar Khan zich bevindt. Historisch gezien slaat de film nergens op, maar ontspanningswaarde heeft hij zeker. Romance wordt erbij gesleurd met De Havilland, die trouw gezworen heeft aan Flynn, maar haar hart gegeven heeft aan diens broer. Het scenario van Michel Jacoby en Rowland Leigh werd vrij geïnspireerd op het gedicht van Alfred Lord Tennyson en biedt voldoende ruimte voor enkele knap geënsceneerde actiescènes. In feite een grootse western, die zich in op een andere plaats afspeelt. De eigenlijke stormloop werd verwezenlijkt door B. Reeves Eason. Camerawerk van Sol Polito en een meeslepende score van Max Steiner. Bestaat ook in een ingekleurde versie. Remake in 1968.

Mary of Scotland

1936 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1936. Historische film van John Ford. Met o.a. Katharine Hepburn, Fredric March, Florence Eldridge, Douglas Walton en John Carradine.

Hepburn is Mary, Queen of Scots, die uit Frankrijk terugkeert om de Schotse troon te bestijgen. Koningin Elizabeth I vreest dat ze ook de ambitie heeft om Koningin van Engeland te worden en laat haar arresteren. Als zij weigert een document te ondertekenen, waarin ze afziet van haar troonsaanspraken, laat de wrede Elizabeth haar ter dood brengen. Een fraai geproduceerd kostuumdrama en met een waardige rol van Hepburn. Scenario van Dudley Nichols naar het toneelstuk van Maxwell Anderson.

The Informer

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van John Ford. Met o.a. Victor McLaglen, Heather Angel, Preston Foster, Margot Grahame en Wallace Ford.

De drankzuchtige, naïeve McLaglen droomt van een beter bestaan met zijn vriendin in het beloofde land Amerika, maar hij heeft geen geld voor de oversteek. De arme sloeber krijgt zijn kans: hij kan een beloning incasseren door een kameraad te verraden aan de Engelse politie. Een bijzonder scherp portret van de menselijke natuur verpakt in een krachtig drama, uiterst vaardig geregisseerd door meester-regisseur Ford. Gebaseerd op de roman van Liam O'Flaherty. De gedenkwaardige muziek is van Max Steiner. Bekroond met een viertal Oscars voor beste acteur (McLaglen), beste regie, beste muziek en beste scenario (Dudley Nichols). Gesitueerd in Dublin tijdens de Ierse Opstand van 1920. Later opnieuw gefilmd als UP TIGHT.

Star of Midnight

1935 | Komedie, Mysterie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Stephen Roberts. Met o.a. William Powell, Ginger Rogers, Paul Kelly, Gene Lockhart en Ralph Morgan.

Een advocaat en tevens amateurdetective wordt door zijn vriend gevraagd om de verdwijning van diens vriendin te onderzoeken.

She

1935 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1935. Sciencefiction van Irving Pichel en Lancing C. Holden. Met o.a. Helen Gahagan, Randolph Scott, Helen Mack, Nigel Bruce en Gustav von Seyffertitz.

Een avonturenfilm die ontspanning in optima forma biedt, naar het verhaal van H. Rider Haggard over een expeditie op zoek naar de Vlam van het Eeuwige Leven, die aan een oppermachtige vrouw werd toevertrouwd. Gahagans kille karakter is een groot nadeel, maar de film biedt nog steeds veel pret en de muziek is excellent.

I Dream Too Much

1935 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1935. Drama van John Cromwell. Met o.a. Lily Pons, Henry Fonda, Eric Blore, Lucille Ball en Osgood Perkins.

In haar debuutfilm is de legendarische operazangeres Pons een meisje uit de Provence, die verliefd wordt op de Amerikaanse componist Fonda. Hun huwelijk dreigt op de klippen te lopen wanneer haar carrière een grote vlucht neemt, terwijl hij totaal dreigt mislukken. Ze besluit een uiterste poging te wagen om een kentering in hun leven te brengen. Naïef romantisch melodrama, met uitstekende songs van Jerome Kern en Dorothy Fields, zoals 'I Got Love', 'The Jockey On The Carousel', 'I'm The Echo' en de titelsong. Veel prachtig gezongen opera-arias. Het orkest stond onder leiding van André Kostelanetz. Het zwakke scenario van James Gow en Edmund North, naar een verhaal van Elsie Finn en David G. Wittels, beweegt zich tussen kunst en kitsch. Camerawerk van David Abel en fotografische effecten van Vernon Walker. Score is van Max Steiner.

Enchanted April

1935 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1935. Drama van Harry Beaumont. Met o.a. Ann Harding, Frank Morgan, Katharine Alexander, Reginald Owen en Jane Baxter.

Inmiddels wel een beetje afgezaagd drama over vier verschillende vrouwen die hun vakantie doorbrengen in dezelfde Italiaanse villa; Harding is ijzersterk.

Break of Hearts

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van Philip Moeller. Met o.a. Katharine Hepburn, Charles Boyer, John Beal, Jean Hersholt en Sam Hardy.

De stormachtige romance tussen dirigent Boyer en aspirante componiste Hepburn. Als Beal om de gunsten van het meisje gaat dingen, raakt Boyer aan de drank. Een onmogelijke soap, die zelfs in de jaren 1930 het publiek niet kon boeien en die bijna het einde van de carrière van Hepburn betekende. Een opeenstapeling van clichés, dolgedraaide dialogen en een afwezige regie zorgen ervoor dat het enige dat van de film herinnert moet worden de prestaties van de acteurs zijn die met het onmogelijke materiaal hun best doen er toch nog iets van te maken. Sarah Y. Mason, Victor Heerman en Anthony Veiller werkten samen aan het scenario, naar een verhaal van Lester Cohen. Fotografie van Robert de Grasse.

Becky Sharp

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van Rouben Mamoulian. Met o.a. Miriam Hopkins, Frances Dee, Billie Burke, Alison Skipworth en Nigel Bruce.

Hopkins is de egocentrische jonge vrouw uit de titel die ten koste van alles en vooral anderen, inclusief haar echtgenoot de maatschappelijke ladder wil beklimmen. Ook haar eigen trots moet het veld ruimen. Een onderhoudend en geestig kostuumstuk naar Thackeray's beroemde roman Vanity Fair. Deze film is ook van historisch belang, omdat het de eerste kleurenfilm is volgens het Technicolor-procédé. Een lange tijd vertoonde men op de tv uitsluitend een ZW-versie van 67m, maar in 1985 is met de negatieven uit het archief een herstelde kleurenversie vervaardigd. Hoedt u voor een kleuren-versie die lang ervoor circuleerde en gemaakt was volgens het inferieure Cinecolor- procédé. In 1923 en 1932 al eerder verfilmd onder de titel VANITY FAIR.

Alice Adams

1935 | Avonturenfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Fred MacMurray, Fred Stone, Evelyn Venable en Frank Albertson.

Hepburn, een verlegen meisje uit een provinciestad wordt verliefd op de rijke vrijgezel, MacMurray. Alles gaat goed tussen hen tot Hepburn besluit dat het tijd is om haar verloofde aan haar familie voor te stellen. De ontvangst en het diner worden een regelrechte ramp. Vlotte, maar sterk verouderde komedie die het klasseverschil op de korrel neemt. Dankzij deze film kreeg Hepburn na enkele flops haar sterrenstatus weer terug. Het etentje bij de familie is het enige fragment dat probleemloos de tand des tijds heeft doorstaan. Dorothy Yost, Mortimer Offner en Jane Murfin bewerkten de roman van Booth Tarkington. Werd in 1923 verfilmd door King Vidor met echtgenote Florence in de hoofdrol. Robert de Grasse stond achter de camera.

The Lost Patrol

1934 | Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Victor McLaglen, Boris Karloff, Wallace Ford, Reginald Denny en Alan Hale.

Tijdens WO I verdwaalt een patrouille van de Engelse cavalerie in de dorre woestijn van Mesopotami[KA3]e (thans Irak). Hun bevelhebber is gedood en sluipschutters leggen regelmatig iemand neer. Naarmate de eenheid kleiner wordt, neemt de angst toe. Gekweld door de dorst, geroosterd door de brandende zon en verkleumd door de koude nacht, beginnen ze ernstig te twijfelen of ze het wel zullen overleven, maar het leger kan niet ver weg zijn. Karloff houdt de overgebleven mannen op de been. Prima actie, vlot en realistisch, al zijn de personages stereotiep. Een must.

The Gay Divorcee

1934 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1934. Musical van Mark Sandrich. Met o.a. Fred Astaire, Ginger Rogers, Alice Brady, Edward Everett Horton en Erik Rhodes.

Danssensaties Astaire & Rogers proefden juist het succes van hun eerste film samen, Flying Down to Rio, toen ze begonnen aan deze stijlvolle dansmusical. Rogers speelt een ongelukkig getrouwde vrouw die wil scheiden. Daartoe huurt ze een man in met wie haar echtgenoot haar kan betrappen. Door een misverstand kruist ze het pad van een levendige danser (Astaire). Het gouden koppel danst er op los, omringd door vrolijke bijrollen en fraaie decors. Van de vijf Oscarnominaties werd die voor het liedje ‘The Continental’ verzilverd. Dat liedje duurde overigens een dikke zeventien minuten, en was jarenlang het langste lied in musicalland.

Stingaree

1934 | Avonturenfilm, Musical

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van William A. Wellman. Met o.a. Irene Dunne, Richard Dix, Mary Boland, Conway Tearle en Andy Devine.

Een vreemde kruising tussen avonturenfilm en musical naar een populaire verhalenreeks van E.W. Hornung. Dix speelt een soort Amerikaanse Robin Hood die te maken krijgt met een aankomende operazangeres (Dunne). Dunne zingt stukken uit de opera's Faust en Martha

Spitfire

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Katharine Hepburn, Robert Young, Ralph Bellamy, Martha Sleeper en Sara Haden.

Treffend spel van Hepburn als plattelandsmeisje dat verliefd is op de getrouwde Young. Bellamy is weer op de achtergrond aanwezig.

Of Human Bondage

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Frances Dee, Kay Johnson en Reginald Denny.

Howard, een mislukt schilder, keert terug naar Londen om zijn afgebroken studie geneeskunde weer op te pakken. Hij ontmoet de jonge serveerster Davis. Zijn hartstocht voor haar brengt hem naar de rand van de afgrond. Groots melodrama, naar de klassieker van W. Somerset Maugham. Het betekende een doorbraak voor Davis, terwijl de andere acteurs niet voor haar onder doen. Het scenario van Lester Cohen is redelijk trouw aan de roman, maar werd sterk veramerikaniseerd. Fotografie is van Henry W. Gerrard en Max Steiner zorgde voor de dramatische muziek. Bestaat ook in ingekleurde versie. Opnieuw verfilmd in 1946 en 1964.

Dangerous Corner

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Phil Rosen. Met o.a. Melvyn Douglas, Conrad Nagel, Virginia Bruce, Erin O'Brien-Moore en Ian Keith.

Enkele vrienden uit de gegoede klasse zitten na de lunch wat te keuvelen, tot één van hen begint over de diefstal van een grote geldsom, gevolgd door zelfmoord van de benadeelde, die een goede vriend van hen was. De meest onverwachte bekentenissen komen op tafel, gevold door gevoelens van verantwoordelijkheid, schuld, zelfverwijt en egoïsme. Erg toneelmatige aanpassing van het stuk van J.B. Priestley, voor de film bewerkt door Anne Morrison Chapin en Madeleine Ruthven. Een overvloed aan dialogen maakt het volgen van de film wel moeilijk voor een hedendaags publiek. Goed geacteerd, maar de regie van Rosen is houterig en totaal verouderd. Op het einde zit een verrassende plotwending, die bijzonder origineel is maar onmogelijk de film kan redden. Camerawerk van J. Roy Hunt en score van Max Steiner.

By Your Leave

1934 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Lloyd Corrigan. Met o.a. Frank Morgan, Neil Hamilton, Genevieve Tobin, Gene Lockhart en Margaret Hamilton.

Henry Smith (Morgan) is in een midlifecrisis en besluit alleen met vakantie te gaan. Echtgenote Ellen (Tobin) slaat intussen een ander aan de haak, maar als manlief tot bezinning komt is alles weer goed. Huis- tuin- en keukenkluchtwerk naar het blijspel van Gladys Hurlbut en Emma B.C. Wells, met aardige bijrollen van o.m. een jonge Betty Grable als Frances Gretchell. Het scenario is van Allan Scot. Het camerawerk is van Nick Musuraca.

Anne of Green Gables

1934 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1934. Drama van George Nicholls jr. Met o.a. Anne Shirley, Tom Brown, O.P. Heggie, Helen Westley en Sara Haden.

Montgomery werd voor het eerst verfilmd in 1934. Kindster Dawn O'Day veranderde er zelfs permanent haar werknaam voor: ze werd Anne Shirley. In de film is Anne een weeskind dat terechtkomt bij Canadese pleegouders (Westley en Heggie), die eigenlijk een jongen willen voor op het land. Terwijl Anne worstelt met onzekerheid en heetgebakerdheid, wordt ze een vrouw en gaan de pleegouders steeds meer van haar houden. Anne of Green Gables vindt veel kracht in de consequent ouderwetse, melodramatische stijl.

The Son of Kong

1933 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1933. Actiefilm van Ernest B. Schoedsack. Met o.a. Robert Armstrong, Helen Mack, Frank Reicher en Victor Wong.

The Son of Kong werd razendsnel na het kingsize succes van King Kong (1933) geproduceerd, door hetzelfde filmteam. Het verhaal is gekunsteld vanwege het afraffelen met dollars in de ogen: de verwoestingen die zijn reuzenaap in New York aanbracht leveren Carl Denham (Armstrong) zo veel schadeclaims op, dat hij het geboorte-eiland van King Kong eens op gaat zoeken. Hier vindt hij prins Kong, een teddy-aap.

Son of Kong

1933 | Horror

Verenigde Staten 1933. Horror van Ernest B. Schoedsack. Met o.a. Robert Armstrong, Helen Mack, Victor Wong, John Marston en Lee Kohlmar.

Het teleurstellende vervolg op KING KONG. De speciale effecten van Willis O'Brien en de variaties op het thema van de monsterlijke reuzenaap zijn toch wel interessant.

Our Betters

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Constance Bennett, Gilbert Roland, Charles Starrett, Anita Louise en Alan Mowbray.

De rijke Amerikaanse Bennett gaat een society-huwelijk aan met de Britse Lord Mowbray. Al op hun trouwdag gaat hij vreemd. Dit voorval hangt ze aan de grote klok, waardoor ze voor veel opschudding in de Londense adellijke kringen zorgt. Dit langdradige 'Kammerspiel' van Cukor komt nu sterk verouderd over. Er zitten wel leuke momenten in dit scenario van Jane Murfin en Harry Wagstaff Gribble, gebaseerd op het toneelstuk van Somerset Maugham, maar er wordt veel te veel gepraat. Bennett illustreert uitstekend het verschil tussen de vlotte Amerikanen en de stijve Britten. David O. Selznick produceerde. Charles Rosher fotografeerde deze film die van muziek voorzien werd door Max Steiner.

Morning Glory

1933 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Lowell Sherman. Met o.a. Katharine Hepburn, Adolphe Menjou, Douglas Fairbanks jr, C. Aubrey Smith en Mary Duncan.

Hepburn komt als jonge, ambitieuze actrice naar Broadway, in de hoop er in korte tijd naam te maken. Maar niemand neemt haar ernstig, zeker producent Menjou niet. De enige die in haar gelooft is auteur Fairbanks Jr., die haar op het juiste moment naar voren schuift. Sprookjesachtig scenario van Howard J. Green, naar een toneelstuk van Zoe Akins, met alle ingrediënten voor een goed getimede lach en traan. Subliem gespeeld door Hepburn, die hiervoor haar eerste Oscar ontving. Ze wordt omringd door louter uitstekende acteurs. Een droom van een film voor een jonge actrice. Iets té toneelmatig in beeld gebracht door Bert Glennon, maar met een magistrale score van Max Steiner. Opnieuw verfilmd als STAGE STRUCK in 1958.

Little Women

1933 | Komedie, Romantiek, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Joan Bennett, Paul Lukas, Frances Dee en Jean Parker.

Deze film biedt oneindig veel plezier hoeveel keren je hem ook gaat bekijken; een trouwe, mooie bewerking van Alcott's roman over vier zusters, die samen met hun moeder wonen, terwijl vader in het leger zit en moet vechten. Victor Heerman en Sarah Y. Mason kregen terecht een Oscar voor het scenario. Uitstekende rolverdeling. Gesitueerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in een klein stadje in Massachusetts. In 1949 opnieuw gefilmd en 1978 nog eens als tv-film.

King Kong

1933 | Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1933. Avonturenfilm van Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack. Met o.a. Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher en Noble Johnson.

Actrice Ann Darrow (Wray) wordt ingehuurd om een rol te spelen in een film die wordt opgenomen op een mysterieus eiland. De location scouts hebben hun werk niet goed gedaan: er wonen daar gevaarlijke inboorlingen. Die kidnappen Ann om haar te offeren aan de gigantische aap Kong. Maar Kong wordt verdoofd, gevangen en meegenomen naar New York, met de bekende tragische gevolgen. IJzersterke klassieker, nauwelijks gedateerd. Ondanks Peter Jacksons gebruik van prachtige special effects volgens velen nog steeds beter dan de remake uit 2005. De muziek van Max Steiner zette een standaard voor filmmuziek.

Ann Vickers

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van John Cromwell. Met o.a. Irene Dunne, Walter Huston, Bruce Cabot, Edna May Oliver en Conrad Nagel.

Maatschappelijk werkster Dunne heeft een korte, ontgoochelende relatie met Cabot, met als gevolg dat ze mannen haat. Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in een vrouwengevangenis, schrijft ze een boek over de gruwelen die zich achter de tralies afspelen. Hierna krijgt ze zelf de leiding over een gevangenis. Door haar werk leert ze rechter Huston kennen die haar weer in de liefde doet geloven. Ze raakt zwanger van hem. Huston is echter verwikkeld in een fraudezaak en draait de gevangenis in. Fragmentarische weergave van de melodramatische roman van Sinclair Lewis, bewerkt door Jane Murfin, komt onsamenhangend over en zit vol ongeloofwaardige personages. De acteurs doen hun best, maar slagen er niet in de film boven de middelmaat uit te laten steken. Mooie zwart-wit fotografie van David Abel en Edward Cronjager en melodieuze score van Max Steiner.

What Price Hollywood?

1932 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Drama van George Cukor. Met o.a. Constance Bennett, Lowell Sherman, Neil Hamilton, Gregory Ratoff en Brooks Benedict.

Bennett is dienster maar heeft heel wat ambities. Ze droomt ervan actrice te worden. Een ontmoeting met producent Sherman verandert haar leven, al is hij een stevige drinker. Wat later maakt ze kennis met polospeler Hamilton, op wie ze verliefd wordt. Klassiek romantisch melodrama. Het eerste filmsucces van Cukor. Zelden werd Hollywood zo realistisch afgeschilderd als in deze film, die model zou staan voor de A STAR IS BORN-films. Bennett en Sherman zijn schitterend, evenals Ratoff als de film- mogul (duidelijk geïnspireerd door producer David O. Selznick), maar Hamiltons spel mist alle diepgang. Het scenario werd geschreven door Jane Murfin, Ben Markson, Gene Fowler en Roland Brown, naar een verhaal van Adela Rogers St. John. Charles Rosher deed camera.

Westward Passage

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Robert Milton. Met o.a. Ann Harding, Laurence Olivier, Irving Pichel, Zasu Pitts en Irene Purcell.

Olivier en Harding houden van elkaar, maar hun huwelijk is een constant gevecht. Wanneer Harding een jeugdvriend, Pichel, terug ontmoet, besluit ze Olivier te verlaten en een nieuw leven te beginnen met de ander. Jaren later ontmoeten ze elkaar opnieuw. Olivier is nu een bekend schrijver. Hun oude liefde vlamt weer op. Relatiekomedie die erg traag verloopt en vandaag haast niet meer te genieten valt. De acteurs zijn houterig en hebben een onwaarschijnlijk script tegen. Dit scenario is van de hand van Bradley King en Humphrey Pearson, naar een verhaal van Margaret Ayer Barnes. Lucien Andriot stond achter de camera.

Way Back Home

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van William A. Seiter. Met o.a. Effie Palmer, Philips Lord, Bennett Kilpack, Raymond Hunter en Frank Albertson.

Een radioprogramma werd verfilmd en is ronduit vervelend. Het verhaal gaat over een prediker die de problemen van zijn gemeente oplost.

The Animal Kingdom

1932 | Komedie

Verenigde Staten 1932. Komedie van Edward H. Griffith. Met o.a. Ann Harding, Leslie Howard, Myrna Loy, William Gargan en Neil Hamilton.

De intellectuele, steenrijke uitgever en bon-vivant Howard heeft zich blijkbaar toch laten strikken wanneer hij zijn verloving aankondigt met Loy, een respectabel meisje uit de hogere kringen. Maar dan verschijnt Harding terug in zijn leven. Met haar had hij een flamboyante verhouding zonder verplichtingen. Maar nu zou ze graag trouwen. Howard staat voor een verscheurend dilemma. Toneelmatige dramatische komedie die goed gespeeld wordt, maar die nu erg verouderd overkomt. Harding als de losbollige minnares en Gargan als de alles behalve alledaagse butler van Howard stelen de show. Het toneelstuk van Philip Barry werd bewerkt door Horace Jackson. George Folsey zette alles in beeld. In Engeland uitgebracht als THE WOMAN IN HIS HOUSE. In 1946 hermaakt als ONE MORE TOMORROW.

Symphony of Six Million

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Gregory La Cava. Met o.a. Irene Dunne, Ricardo Cortez, Anna Appel, Gregory Ratoff en Lita Chevret.

Een voorspelbaar, maar goed geregisseerd damesdrama naar een verhaal van Fannie Hurst over de jonge arts Cortez die zijn joodse wijk in de steek laat evenals zijn familie, vrienden en het kreupele meisje Dunne, om zich in de betere kringen en de 'jet-set' te bewegen en om veel geld te verdienen.

Hildegarde Withers

1932 | Mysterie, Misdaad, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1932. Mysterie van

In 1932 kocht RKO Radio Pictures de rechten van een verhaal dat Stuart Palmer schreef over Miss Hildegarde Martha Withers, een onderwijzeres met een passie voor speurwerk die bevriend raakt met inspecteur Oscar Piper van de politie. De rol van de koppige en soms domme New Yorkse agent ging naar James Gleason en Hildegarde werd perfect gestalte gegeven door karakterspeelster Edna May Oliver. Wanneer Piper korzelig vraagt wie ze is, antwoordt ze ondeugend, `Ik ben onderwijzeres en ik zou wonderen voor je hebben kunnen doen als ik je bijtijds tegen het lijf was gelopen`. THE PENGUIN POOL MURDER is in alle opzichten een eersteklas mysterie, maar het is de relatie tussen Hildegarde en Oscar, die zich ontwikkelt tot een niveau van knarsetandend toegegeven respect en zelfs genegenheid, dat de film bijzonder maakt. RKO deed er meer dan een jaar over om een vervolg te produceren. In dit vervolg wordt het feit dat de twee hoofdrolspelers aan het eind van de eerste film getrouwd zijn echter over het hoofd gezien (hen te handhaven als bevriende tegenstanders bood ongetwijfeld meer mogelijkheden). In MURDER ON THE BLACKBOARD worden Gleason en Oliver herenigd met dezelfde scenarioschrijver (Willis Goldbeck) en regisseur (George Archainbaud) die de eerste film vorm gaven. Deze film leverde dezelfde bevredigende resultaten op. Ook Edgar Kennedy als Detective Donahue en Gustav von Seyffertitz als laboratoriumdeskundige Dr. Max Von Immen keren in deze film terug. Er ging weer een jaar voorbij voordat Hildegarde Oscars hulp inroept voor het oplossen van een mysterie op het schilderachtige Catalina Island in MURDER ON A HONEYMOON. Seton I. Miller en de beroemde komiek/auteur Robert Benchley (1889- 1945) schreven aan deze film mee. Helaas verliet Miss Oliver RKO net voordat de studio (eindelijk) besloot om een meer regelmatige reeks films met deze personages te maken. Helen Broderick verving Oliver in MURDER ON A BRIDLE PATH. Dit mysterie waar weinig vaart in zat, leverde de normaliter zwierige actrice geen materiaal om mee te werken en voorzag Gleason`s personage met de domste tekst uit de Withers-reeks (Het scenario is van Dorothy Yost, Thomas Lemmon, James Gow en Edmund North). Dan cast RKO ZaSu Pitts als Hildegarde voor THE PLOT THICKENS en nemen de dingen een gunstigere wending. Pitts en Gleason vormen een goed team en het mysterie is leuk. Helaas, de daaropvolgende sterren konden dit niveau niet handhaven. FORTY NAUGHTY GIRLS is eerder komisch dan mysterieus, en eerder onhandig dan grappig. Na deze duidelijke mislukking, gaf RKO het op. Een van Stuart Palmers Withers- verhalen werd later bewerkt als een speelfilm met de aflevering MR. O`MALLEY AND MRS MALONE waarin Marjorie Main en James Whitmore de hoofdrol speelden en nog later speelde Eve Arden Hildegarde in een tamelijk vrij herschreven tv-film, A VERY MISSING PERSON, met James Gregory als Oscar Piper. Met slechts een handvol films op zijn conto waarvan maar de helft de moeite waard is, is dit misschien niet de belangrijkste filmreeks in de geschiedenis van Hollywood, maar het blijft op z`n best een van de leukste series.%WR%LS%WR%VTHILDEGARDE WITHERS%VO%WR%WRThe Penguin Pool Murder (1932)%WRMurder on the Blackboard (1934)%WRMurder on a Honeymoon (1935)%WRMurder on a Bridle Path (1936)%WRThe Plot Thickens (1936)%WRForty Naughty Girls (1937)%WR%LS%WR.

Bird of Paradise

1932 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1932. Romantiek van King Vidor. Met o.a. Joel McCrea, Dolores Del Rio, John Halliday, Skeets Callegher en Lon Chaney jr.

Exotisch, maar lege romantiek over een idylle in de Stille Oceaan met McCrea als avonturier die op een Polynesisch meisje, Del Rio, verliefd wordt. Knap, maar ongeëmotioneerd; opnieuw gemaakt in 1951.

A Bill of Divorcement

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van George Cukor. Met o.a. John Barrymore, Katharine Hepburn, Billie Burke, David Manners en Henry Stephenson.

Barrymore zit al jaren in een psychiatrische inrichting. Hij loopt weg, uitgerekend op de dag dat zijn vrouw scheiding aanvraagt. Thuis wacht de confrontatie met dochter Hepburn, die hij nog nooit heeft gezien. Zij is ervan overtuigd dat zijn krankzinnigheid erfelijk is en dat ze zelf dus maar beter kinderloos kan blijven. Schitterend gespeeld maar erg verouderd melodrama, dat enkel dankzij de schitterende prestaties van Barrymore en de debuterende Hepburn geloofwaardig blijft. Howard Eastabrook en Harry Wagstaff Gribble bewerkten het toneelstuk van Clemence Dane, dat Denison Clift al in 1922 verfilmde als A BILL FOR DIVORCEMENT, met Constance Binney en Malcolm Keen, en waarvan John Farrow in 1940 een remake zou maken. Sid Hickox deed de camera. De oorspronkelijke speelduur was 75m.

Cimarron

1931 | Drama, Western

Verenigde Staten 1931. Drama van Wesley Ruggles. Met o.a. Richard Dix, Irene Dunne, Estelle Taylor, Nance O'Neil en William Collier jr.

Edna Ferbers sage over een Amerikaans gezin, en de gevolgen van de stichting van een imperium in het Amerikaanse Westen, 1890-1915. Zeer gedateerd, met name het stereotiepe acteerwerk van Dix - maar nog steeds het bekijken waard. In 1960 opnieuw gemaakt. Oscar voor scenario van Howard Eastbrook.

Beau Ideal

1931 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1931. Drama van Herbert Brennon. Met o.a. Frank McCormack, Ralph Forbes, Lester Vail, Otto Matieson en Don Alvarado.

Een sentimenteel drama dat vlees noch vis is: Vail gaat bij het vreemdelingenlegioen om voor Young de ideale man te vinden. Ondertussen raken Vail, McCormack en Forbes betrokken in een heilige oorlog die door emir Rigas ontketend is. Bedoeld als het vervolg op BEAU GESTE. Paul Schofield bewerkte het boek van P.C. Wren tot scenario. Roy Hunt maakte de plaatjes.