Robert C. Jones (1937): scenario en montage.
Er zijn 16 films gevonden.

Unconditional Love

2002 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2002. Komedie van P.J. Hogan. Met o.a. Kathy Bates, Rupert Everett, Meredith Eaton, Peter Sarsgaard en Lynn Redgrave.

Een vrouw vertrekt naar Londen om de begrafenis van haar idool Victor Fox bij te wonen. Ze ontmoet er zijn minnaar en overtuigt hem ervan om samen met haar op zoek te gaan naar de moordenaar van hun geliefde Victor.

Crazy in Alabama

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Antonio Banderas. Met o.a. Melanie Griffith, David Morse, Lucas Black, Cathy Moriarty en Meat Loaf.

Het was wel even verrassend om de Spaanse hunk-met-de-broeierige-blik Banderas zijn regiedebuut te zien maken met deze maatschappijkritische, nostalgische film over de Zuidelijke Verenigde Staten. Zijn regievaardigheden lijken haast routineus van het zelfvertrouwen. Het enige opvallende terugkerende foutje is dat de camera wat te lang blijft hangen op hoofdrolspeelster Griffith, zijn echtgenote. Ze speelt de zuidelijke fatale vrouw Lucille, tante van Peejoe (Black) - de jongen die het verhaal vertelt. Terwijl Lucille, met het door haar afgehakte hoofd van haar man bij zich, op weg is naar Hollywood om ster te worden, mengt Peejoe zich in de emancipatiestrijd van zijn zwarte dorpsgenoten.

City Hall

1996 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Bridget Fonda, John Cusack, Danny Aiello en Martin Landau.

Tijdens een vuurgevecht met een gangster schiet een agent in New York per ongeluk een zesjarig jongetje dood. Het loopt tegen verkiezingstijd, burgemeester Pappas (Pacino) heeft politieke ambities, dus zet hij zijn idealistische jonge assistent Calhoun (Cusack) op de zaak om de boel te onderzoeken en de schade te beperken. Maar gaandeweg komt er steeds meer vuiligheid boven drijven. Bij vlagen interessante, cynische thriller bevat iets te veel onnodige plotlijntjes en zwakke stukjes dialoog om echt te overtuigen. Maar Pacino gaat weer voluit, en Cusack biedt mooi subtiel tegenspel.

Love Affair

1994 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Romantiek van Glenn Gordon Caron. Met o.a. Warren Beatty, Annette Bening, Katharine Hepburn, Garry Shandling en Chloe Webb.

Twee jet-setters ontmoeten elkaar op een lijnvlucht (eerste klasse, uiteraard) naar Sydney. Hij is een gewezen American football-ster die nu voor de tv werkt en verloofd is met de leading lady van een talkshow. Zij is verloofd met een financieel genie. Het vliegtuig maakt een noodlanding.

Beyond the Law

1992 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Misdaad van Larry Ferguson. Met o.a. Courtney B. Vance, Lindsay Riddell, Rip Torn, Rick Waln en Leon Rippy.

Je kunt undercover gaan bij de maffia of in de drugswereld, maar ook bij de Hell's Angels. Politieman Dan Saxon (Charlie Sheen) krijgt die opdracht en dat maakt niet bepaald het beste in hem los. Hij worstelt namelijk met oude trauma's. Michael Madsen speelt de leider van de Angels die Saxon met initiatierituelen proberen te testen. Gewelddadig drama blijft hangen in clichés en dan moet je ook nog 'ns aankijken tegen Charlie Sheen met baard en matje. Ook bekend als Fixing the Shadow.

Days of Thunder

1990 | Actiefilm, Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Tony Scott. Met o.a. Tom Cruise, Nicole Kidman, Robert Duvall, Randy Quaid en Cary Elwes.

De veelbelovende stockcar-coureur Cole Trickle (gespeeld door Tom Cruise die eerder met regisseur Scott samenwerkte in Top Gun) wil de prestigieuze Daytona 500-race winnen. Hij belandt tijdelijk in het ziekenhuis en krijgt een stormachtige affaire met een chirurge (Kidman) die een hekel heeft aan de racerij, maar voor Trickle door de knieën gaat. Veteraan Duvall levert als vanouds vakwerk. Cruise werkte mee aan het script van/met Robert Towne. Een formule-actiefilm met het bekende stuntwerk en bijbehorende oorverdovende geluidseffecten. Kidman en Cruise (love interests zowel in de film als destijds in real life) werkten in Days of Thunder voor het eerst samen.

See No Evil, Hear No Evil

1989 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1989. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Richard Pryor, Gene Wilder, Joan Severance, Kevin Spacey en Alan North.

Gepolijste komedie van routinier Hiller laat het komische duo Pryor-Wilder opdraven als twee gehandicapten die bij toeval getuige zijn van een afrekening in het criminele circuit. Dove Dave (Wilder) heeft niet meer dan een glimp opgevangen van de vermoedelijke moordenares en herinnert zich alleen nog haar fraaie benen. Blinde Wally (Pryor) zou haar alleen kunnen identificeren adhv de geur van haar parfum. Voorlopig gaat de mysterieuze moordenares vrijuit en moet het onfortuinlijke, want inmiddels door de politie gearresteerde duo eerst een tijdje brommen. Pryor en Wilder werkten al eerder samen in twee (betere) komedies: Silverstreak (ook van regisseur Hiller) en Stir Crazy (van Sidney Poitier).

Coming Home

1978 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Hal Ashby. Met o.a. Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern, Robert Carradine en Robert Ginty.

Typisch zo'n jaren '70-film waarmee politiek correct Amerika het nationale Vietnamtrauma probeerde te verwerken. Sally Hyde (Fonda) ontpopt zich na het vertrek van haar militaristische echtgenoot (Dern) als de ideale therapeute voor de verbitterde oorlogsveteraan Luke Martin (Voight). Ondanks de zalvende toon van het scenario wordt er erg goed geacteerd. Vooral Voight weet goed raad met de lange, veelbetekenende stiltes. Drie Oscars: Fonda, Voight en scenario.

The Last Detail

1973 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1973. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James en Carol Kane.

Een marinier heeft veertig dollar gestolen uit de liefdadigheidspot van de vrouw van zijn generaal en wordt door twee onderofficieren van de marinebasis in Norfolk overgebracht naar de militaire gevangenis. Subtiele komedie met dramatische ondertoon over een relatie die begint zoals die is tussen gevangenen en bewakers, maar uitgroeit tot een hechte vriendschap. Als moet worden gekozen tussen vriendschap en carrière, komt iedereen echter weer met beide voeten op de grond. Een genadeloze analyse van de Amerikaanse waarden, onverbloemd en eerlijk neergezet door een schitterende cast, die alles haalt uit het heerlijke scenario dat Robert Towne putte uit de gelijknamige roman van Darryl Ponicsan. Knappe fotografie van Michael Chapman. Gilda Radner is te zien in een klein rolletje.

Man of La Mancha

1972 | Musical, Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1972. Musical van Arthur Hiller. Met o.a. Peter O'Toole, Sophia Loren, James Coco, Harry Andrews en John Castle.

In 1965 verscheen de uitbundige Broadwaymusical Man of La Mancha, gebaseerd op Cervantes' tweeluik De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha (1605-1615). Zes jaar - en ruim 2000 voorstellingen - later tekende Peter O'Toole voor de gemoderniseerde filmversie van de musical. De resulterende ruis tussen Cervantes' pennenvrucht en de operettefilm is aanzienlijk, met een playbackende O'Toole als dieptepunt. Gelukkig werd de rasacteur niet geheel ontdaan van zijn natuurlijke waardigheid en kreeg hij de gelegenheid om een gedenkwaardige edelman neer te zetten, een spichtige dwaas met een droge en tegelijkertijd gepassioneerde voordracht. Een goede film met fikse missers.

Paint Your Wagon

1969 | Musical, Western, Komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Joshua Logan en Joshua Bachove. Met o.a. Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg, Harve Presnell en Ray Walston.

‘Kunnen we niet proberen weer met elkaar te leven zoals voorheen..?’ smeekt de theatraal uitgelichte Elizabeth (Jean Seberg). Ze doelt op een westernleven met innig bevriende cowboys Pardner en Ben (Clint Eastwood en Lee Marvin). Maar dat gaat natuurlijk niet. Want Clint kreeg van z’n manager geen scripts met compromissen onder ogen. Hoewel, Clint's personage weet er nog wel een 1969-waardige ‘Ik heb nooit eerder een man zo gemogen als jij’ uit te persen richting Ben. En het is een musical. Clint's eerste en – wijs besluit – laatste.

I Love You, Alice B. Toklas!

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Hy Averback. Met o.a. Peter Sellers, Jo Van Fleet, Leigh Taylor-Young, Joyce Van Patten en Herb Edelman.

In de jaren 50 en 60 gingen hasjbrownies veelal door het leven als Alice B. Toklas brownies nadat mevrouw Toklas (de partner van schrijfster Gertrude Stein) in 1954 een recept voor hashish fudge had gepubliceerd in haar boek Alice B. Toklas cookbook. In de lachfilm I Love You, Alice B. Toklas! bekeert een rechtlijnige, verloofde kantoorman (Peter Sellers) zich subiet tot het hippiedom na het eten van de geestverruimende baksels. Bij tijd en wijle pakt dat erg grappig uit met knap uitgewerkte episodes waarin krampachtige en ongedwongen lieden respectievelijk verbaasd en verdwaasd tegenover elkaar staan.

Tobruk

1967 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Arthur Hiller. Met o.a. Rock Hudson, George Peppard, Nigel Green, Guy Stockwell en Jack Watson.

Noord-Afrika, september 1942. De Duitse troepen onder veldmaarschalk Rommel staan al voor het Suezkanaal. Hierop besluiten de Engelsen een commando, vermomd als Duits gevangenenkonvooi, naar Tobruk te sturen om daar de Duitse brandstofvoorraden te vernietigen.

Guess Who's Coming to Dinner

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Poitier, Katharine Houghton en Cecil Kellaway.

Joanna, kind van welgestelde en ruimdenkende, witte ouders, heeft op reis een leuke arts ontmoet en ze hebben trouwplannen. Maar als ze hem aan haar ouders voorstelt moeten die erg wennen aan het idee. Gesitueerd in de VS van de jaren zestig, maar nog steeds relevant antiracisme-drama is soms een tikje toneelmatig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het sterke script en uitstekende spel. Ook Tracy was erg goed, terwijl hij tijdens de opnameperiode zo ziek was, dat iedere dag gevreesd werd voor zijn leven. Hij overleed zes maanden voor de première.

Invitation to a Gunfighter

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Richard Wilson. Met o.a. Yul Brynner, George Segal, Janice Rule, Pat Hingle en Brad Dexter.

Het bombastische scenario van Richard Wilson, Elizabeth Wilson en Alvin Sapinskey naar een verhaal van Hal Goodman en Larry Klein, staat stijf van de dialoog, maar krijgt door de vakkundige acteurs nog iets mee. Een stadje huurt een scherpschutter in om een verworpene te doden. Een verrassend resultaat, maar over het algemeen te veel gepraat. Camerawerk van Joseph MacDonald.

It's a mad, mad, mad, mad world

1962 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1962. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Sid Caesar, Mickey Rooney, Buster Keaton en Milton Berle.

Vlak voordat hij sterft langs de weg, vertelt een ontsnapte boef een groepje toegesnelde automobilisten over een schat van 350 duizend dollar. Begraven 'onder een grote W.' Wat volgt is de wellicht alleraardigste Amerikaanse stoethaspel-achtervolgingsfilm van de voorbije eeuw, met een dozijn ster-acteurs per auto, fiets en vliegtuig op zoek naar het geld. En dat allemaal in het tijdsbestek van één dag in en rond zonnig Los Angeles. Het is het type film dat drijft op tekenfilmgeweld zonder slachtoffers, toen oenige personages zich nog met petje in de hand op het achterhoofd krabden.