John War Eagle: cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Tales of Nunundaga

1976 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Western van John Llewellyn Moxey. Met o.a. Ned Romero, Guillarmo San Juan, John War Eagle, Monica Ramirez en Joe Renterra.

In het Noord-Westen, voorbij Frontierland leeft omstreeks 1821 de stam der Nunundaga. Tegenwoordig is dat de staat Wyoming. Een jonge krijger (Romero) gaat met zijn grootvader, het opperhoofd, op buffeljacht om een dreigende hongersnood te lenigen. De jongen kan zich bewijzen en belandt zo in de volwassenheid. Een kleine film die vooral gekenmerkt wordt door het realistische verhaal van scenario I.C. Rapoport, uitstekende spel van Romero en de mooie landschapopnames van cameraman Duke Callaghan. Voor echte liefhebbers.

When the Legends Die

1972 | Western, Drama

Verenigde Staten 1972. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. Richard Widmark, Frederic Forrest, Luana Anders, Vito Scotti en Herbert Nelson.

De jonge Indiaan Forrest moet tegen zijn zin in het reservaat te blijven. Hij kan heel goed met paarden omgaan, wat opgemerkt wordt door ex-rodeoster Widmark, die erin slaagt hem onder zijn hoede te krijgen. Al vlug komt de jongen erachter dat hij bij zijn mentor ook een gevangene is en gedwongen wordt vuile spelletjes te spelen. Het gaan maken in het grote rodeo-circuit is zijn droom. Mooie, haast poëtische illustratie van twee mannen die niets gemeen hebben, maar die tot elkaar veroordeeld zijn. Tegelijkertijd is het een anti-racistisch pamflet en een pleidooi voor de vrijheid. Sublieme vertolking van Widmark als de steeds dronken mentor en nieuwkomer Forrest als de gefrustreerde Indiaan. Stijlvol gestructureerd scenario van Robert Dozier, naar een roman van Hal Borland. Mooi in beed gebracht door Richard H. Kline.

Tonka

1958 | Western, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1958. Western van Lewis R. Foster. Met o.a. Sal Mineo, Philip Carey, Jerome Courtland, Rafael Campos en H.M. Wynant.

Mineo schittert in deze bescheiden Disney-film als de Indiaanse krijger en diens liefde voor een wild paard dat hij (natuurlijk zelf) gevangen en afgericht heeft. Een zwak einde en een snel gemonteerde versie van Custers laatste slag leiden de aandacht van het veelbelovende verhaal af. Lewis R. Foster en Lillie Hayward bewerkten een roman van David Appel tot scenario. Camerawerk can Loyal Griggs. Wordt soms op tv vertoond als COMANCHE. Hertiteld A HORSE NAMED COMANCHE.

Dragoon Wells Massacre

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Harold Schuster. Met o.a. Barry Sullivan, Dennis O'Keefe, Mona Freeman, Katy Jurado en Sebastian Cabot.

Spannende western, geschreven door Warren Douglas naar een verhaal van Oliver Drake. Schuster is in vorm en cameraman William Clothier verdient lof voor zijn grandioze, soms zelfs imponerende beelden. Een groep blanken wil door vijandig Indianengebied heen. Diverse doden vallen onder hen voordat het leger op het laatste moment te hulp schiet. De onderlinge karakterverhoudingen zijn boeiend. Sullivan is een moordenaar en gevangene van marshal Bardette. O'Keefe is de leider van de groep, hij is verloofd met Freeman maar toont steeds meer interesse voor Jurado. Kortom, voldoende ingrediënten om de aandacht vast te houden.

Westward Ho the Wagons!

1956 | Western, Drama

Verenigde Staten 1956. Western van William Beaudine. Met o.a. Fess Parker, Kathleen Crowley, Jeff York, David Stollery en Sebastian Cabot.

Dit is een goed bedoelde, maar langdradige Disney-western over een huifkarrenkaravaan met pioniers die richting westen trekt. De Kiowa`s overvallen hen en sparen hun leven omdat ze de paarden krijgen. Na in Fort Laramie nieuwe zaken aangeschaft te hebben worden ze door de Sioux overvallen maar, scout/arts Parker weet de zoon van het opperhoofd (War Eagle) te genezen. Ze kunnen in vrede verder trekken. De weinige actie werd geregisseerd door Yakima Canutt. Beaudine Jr. was assistent-regisseur en Tom Blackburn bewerkte de roman van Mary Jane Carr. Charles P. Boyle maakte de beelden. Earl Holliman staat als Anthony Numkena in de cast vermeld.

They Rode West

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Phil Karlson. Met o.a. Robert Francis, Donna Reed, May Wynn, Phil Carey en Onslow Stevens.

In deze goede western is Francis een officier-arts die de minachting van zijn medeofficieren op zijn hals haalt als hij een malaria-epidemie wil bestrijden bij de Kiowa-Indianen. Hij zet door en dankzij zijn inzet wordt een Indianenopstand voorkomen. Daarmee wint hij het respect van zijn meerderen weer terug. De Vallon Scott en Frank Nugent bewerkten het verhaal van Leo Katcher. Karlson deed goed werk, evenals cameraman Charles Lawton Jr. Francis bleek zeer geschikt voor de western, maar een tweede zou hij niet meer maken. 25 jaar oud verongelukte hij met een privé-vliegtuig in Californië, in juli 1955. Vijf rollen stonden er toen op zijn naam. Zijn eerste rol was die van Willie Keith in THE CAINE MUTINY.

The Great Sioux Uprising

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. Jeff Chandler, Faith Domergue, Lyle Bettger, Peter Whitney en John War Eagle.

Chandler raakt in de Burgeroorlog gewond en moet daardoor de dienst verlaten. Hij trekt naar het westen en raakt bevriend met de Indianen van Red Cloud (War Eagle). Bettger, de schurk, levert paarden aan het leger maar kan zijn verplichtingen niet nakomen. Hij gaat dan maar over tot het stelen van de paarden van de Sioux. De indianen komen in het geweer en uiteindelijk staan Chandler en Bettger tegenover elkaar voor de laatste afrekening. Daarna is er weer vrede tussen blanken en indianen. Goed gemaakte western met een bekend thema, geschreven door Melvin Levy, J. Robert Bren en Gladys Atwater. Het camerawerk is van Maury Gertman.

Last of the Comanches

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van André De Toth. Met o.a. Barbara Hale, Martin Milner, Broderick Crawford, Lloyd Bridges en Johnny Stewart.

De Toth liet het scenario van Kenneth Gamet versloffen, want hij had een aanmerkelijk spannender film kunnen maken. Charles Lawton jr schoot mooie plaatjes, maar dat maakte het gebrek aan actie niet goed. Sergeant Crawford en vijf soldaten zijn de overlevenden van een Indianenaanval. Ze moeten zich door 100 mijl vijandig gebied slaan om het fort te bereiken. Onderweg komen er nog wat overlevenden van een overvallen postkoets bij, zoals Hale en de Indiaanse jongen Stewart. Het verhaal loopt goed af maar helaas, spanning zit er niet in.

The Wild North

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Andrew Marton. Met o.a. Stewart Granger, Cyd Charisse, Wendell Corey, J.M. Kerrigan en Ray Teal.

In het hoge noorden van Canada wordt een trapper (Granger) ten onrechte verdacht van moord. Na een achtervolging door de wildernis wordt hij ingerekend door een Mountie (Corey). Vervolgens moet het stel samen zien te overleven in het koude niemandsland, wat de nodige avonturen oplevert. En romantiek, in de vorm van een knappe indianenvrouw (Charisse). De aankondigingen vatten het destijds zo samen: 'Wild rapids! Wild wolf attack! Wild avalanche! Wild love!' Het is maar net wat je wild noemt natuurlijk, maar met wat nostalgische goede wil valt er best te genieten van deze brave avonturenfilm.

Laramie Mountains

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Ray Nazarro. Met o.a. Charles Starrett, Smiley Burnette, Jock Mahoney, Fred Sears en Marshall Reed.

In de laatste jaren had Starrett met Nazarro als regisseur minder geluk dan wanneer Sears regisseerde. Deze film is waarschijnlijk het dieptepunt van de Nazarro/Starrett samenwerking, want Nazarro blijft overal in gebreke. Het thema is bekend: een aantal lieden probeert een nieuwe Indianenoorlog uit te lokken teneinde zich van het land meester te maken waar de Indianen nu wonen. Er zit namelijk goud in de grond. Starrett moet die oorlog voorkomen.

Bugles in the Afternoon

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Roy Rowland. Met o.a. Ray Milland, Helena Carter, Hugh Marlowe, Forrest Tucker en Barton MacLane.

Centraal staat de controverse tussen Milland en Marlowe. De eerste is een kapitein die werd gedegradeerd. Hij weet zich toch weer tot sergeant op te werken. Marlowe wordt ondertussen bevorderd van luitenant tot kapitein. Hij wordt woedend als Carter op Milland verliefd wordt. Hij stuurt hem weg met een zelfmoordcommando maar Milland keert terug om met Marlowe af te rekenen. Als kapitein kan hij Carter in de armen sluiten. Het scenario van Geoffrey Homes en Harry Brown zou gebaseerd zijn op de gelijknamige roman van Ernest Haycox, maar daar is niets van overgebleven. Het enige aardige is de muziek van Dimitri Tiomkin.

Tomahawk

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van George Sherman. Met o.a. Van Heflin, Yvonne De Carlo, Preston Foster, Jack Oakie en Alex Nicol.

Een actierijke western met een onlogisch scenario van Silvia Richards en Maurice Geraghty naar een verhaal van Daniel Jarrett. De blanken breken de verdragen met de Indianen aan de lopende band als ze dat zo uitkomt. Hun dorpen worden door het leger platgebrand en vrouwen en kinderen worden vermoord. Heflin is scout Jim Bridger, die begrip voor de Indianen heeft maar niet kan verhinderen dat de zoveelste Indianenoorlog uitbreekt. Sherman is daarna volledig in zijn element: goede actiescènes, door Charles P. Boyle routineus opgenomen.

The Last Outpost

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Lewis R. Foster. Met o.a. Ronald Reagan, Rhonda Fleming, Bruce Bennett, Bill Williams en Peter Hanson.

Reagan en Bennett zijn broers. Het verhaal speelt zich af in de Burgeroorlog, en de broers staan ieder aan een kant. Zo moet de één goudzendingen voor de Noordelijken verzorgen, terwijl de ander die moet verhinderen. Als de Indianen aanvallen staan de beide broers met hun mannen zij aan zij om de kolonisten te beschermen tegen de Sioux. Diepgang is er weinig, maar actie is er genoeg in deze William Pine/William Thomas-productie. Loyal Griggs was de cameraman en Lucien Calliet zorgde voor de muziek.