Tarik Akan: cast.
Er zijn 7 films gevonden.

Vizontele Tuuba

2004 | Komedie, Drama

Turkije 2004. Komedie van Yilmaz Erdogan. Met o.a. Yilmaz Erdogan, Demet Akbag, Altan Erkekli, Tugba Ünsal en Tarik Akan.

Vizontele, over een Turks bergdorpje waar in 1974 de televisie zijn intrede doet, werd in 2001 het grootste kassucces uit de Turkse filmgeschiedenis. De bijna even succesvolle opvolger, Vizontele Tuuba, gaat door waar Vizontele ophield. In 1980 - het land verkeert in een politieke chaos - keert de jonge Yilmaz vanuit de stad terug naar het bergdorpje. Tegelijk met hem arriveert een verbannen, linkse leraar in het dorp. Hij stelt zich voor als de nieuwe directeur van de bibliotheek. Probleem: er is helemaal geen bibliotheek. Op initiatief van de dorpsgek wordt er een gebouwd. Maar voor wie. De dorpelingen kibbelen liever over politiek, of kijken naar Dallas. Waarschijnlijk vooral leuk voor Turkse Nederlanders, die de lokale sterren kennen en bekend zijn met de historische context.

Sîabend û Xecê

1992 | Fantasy

Duitsland​/​​Turkije 1992. Fantasy van Sahin Gök. Met o.a. Tarik Akan, Mine Cayiroglou, Menderes Samancilar, Mesut Cakarli en Yaman Okay.

Het poëtische verhaal over dorpsmeisje Akan, een wees, dat van haar dorp verjaagd wordt nadat ze groot geworden was bij een oom en een tante. Ze ontmoet Okay en Cayiroglou in een betoverde wereld, die zich ontpoppen als een broer en een hartsvriendin. Het noodlot heeft echter bepaald dat aan hun idylle een eind moet komen: ze storten in het verderf, symbolisch voor de onderdrukking van de Koerden door de Turken.

Berdel

1990 | Drama

Turkije 1990. Drama van Atif Yilmaz. Met o.a. Türkân Soray, Tarik Akan, Mïne Çayiroglu, Füsan Demîrel en Cem Bender.

Een populaire film van een actieve veteraan-regisseur over een man, die nadat zijn vrouw hem een zesde dochter geschonken heeft, besluit een bijzit te zoeken in de hoop toch nog een zoon te krijgen. Hij zoekt zijn heil in een oud gebruik en tijdens de ceremonie verruilt hij een van zijn dochters voor de tweede vrouw. Een aandoenlijke, satirische en komische kijk op een tragisch maatschappelijk probleem, gemaakt met fondsen van het Turkse Bureau voor Geboortebeperking.

Layla

1989 | Drama

Tunesië​/​​Frankrijk 1989. Drama van Taieb Louhichi. Met o.a. Safy Boutella, Anca Nicola, Tarik Akan, Fatma Ben Saidane en Mouna Noureddine.

Een buitenissige, dromerige prent over een dichter uit de twaalfde eeuw, die in een liefdeslied het lichaam beschrijft van de vrouw die hij bemint (Layla). Uiteraard weigert haar vader na zo'n schandelijke onthulling en openbare vernedering iedere vorm van onderhandeling over een huwelijk van zijn dochter met de verliefde poëet. Layla wordt door haar vaders houding te gronde gericht, terwijl de dichter in het uitgestrekte woestijngebied steeds een grotere roem verwerft. Naar analogie van DHIL AL ARDH uit 1982. Gebaseerd op de gelijknamige roman van André Miquel. Camerawerk van Ramon Suarez. Meervoudig bekroond.

Bir avuç cennet

1985 | Familiefilm

Turkije 1985. Familiefilm van Muammer Ozer. Met o.a. Tarik Akan, Hale Soygazi, Baris Adali, Revnak Güzel en Ömer Yalnizcik.

Rond 1965 kwam er in Turkije een ware migratie-golf op gang. Men trok massaal van het platteland naar de steden. Deze film vertelt de geschiedenis van een familie, ouders en kinderen, die vol goede moed een beter leven hopen te vinden in de stad. Moeilijkheden en teleurstellingen stapelen zich op. Zij vinden niet het beloofde huis en zoeken onderdak in het wrak van een autobus nabij een vuilnisbelt. Zij maken zij er toch 'een stukje paradijs' van.

Yol

1982 | Drama

Duitsland​/​​Zwitserland​/​​Turkije 1982. Drama van Yilmaz Güney en Çerif Gören. Met o.a. Tarik Akan, Halil Ergün, Necmettin Çobano[KA5]glu, [KA10]Serif Sezer en Meral Orhonsoy.

Turkije, begin jaren tachtig. Enkele gedetineerden mogen op verlof, Mehmet Salih, Seyit Ali en Ömer behoren tot de gelukkigen die een weekje de vrijheid mogen proeven. Maar echt leuk wordt het niet: de vrouw van Seyit blijkt inmiddels prostituee te zijn, de familie eist eerwraak. Mehmet moet zich verzoenen met zijn vrouw en Ömer verzeilt in een Turks-Koerdisch conflict. Regisseur Güney was een politieke gevangene tijdens het draaien van Yol, hij liet de regie over aan Gören. Hij vluchtte, ging naar Parijs, monteerde daar de film en kreeg er in Cannes de Gouden Palm voor.

Maden

1978 | Drama

Turkije 1978. Drama van Yavuz Ozkan. Met o.a. Cüneyt Arkim, Tarik Akan, Hale Soygazi en Meral Orhansoy.

Ilyas Abi werkt in een kolenmijn in Anatolië waar bij verschillende rampen al heel wat slachtoffers te betreuren vielen. Hij probeert zijn makkers te overtuigen degelijke veiligheidsmaatregelen te eisen.